Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекуват перитонеален рак с аерозолна терапия

Иновативен метод за лечение на рак в коремната кухина навлиза в България. Нарича се интраперитонеална аерозолна химиотерапия под налягане (PIPAC) и ще се прилага в болница „Тракия“ (Стара Загора)


За перитонеален рак говорим тогава, когато са налице тумори в червата, яйчниците, апендикса, стомаха, панкреаса и черния дроб. Туморът, макар и рядко, може да засегне директно и перитонеума. До този момент, лечението, което се прилага при тези видове рак, не дава много добри резултати. Новата PIPAC-терапия е доста по-надеждна, в това отношение.

Интраперитонеалната аерозолна химиотерапия под налягане е разработена в Германия. Откритието е подпомогнато от автомобилната индустрия. За първи път PIPAC-терапията се споменава в научна медицинска статия през 2000-та година.

Лечението се извършва с помощта на специално устройство, наподобяващо пулверизатор (CapnoPen). Медикаментите се впръскват в туморните клетки в коремната кухина под формата на аерозол. Няма нужда от тежки операции и последвали химиотерапии. Така ракът се атакува директно. Нужно е само да се приложи 10% от дозата за системна химиотерапия.

През януари 2009 г. терапията е тествана за първи път върху свине в Германия. Две години по-късно PIPAC-терапията е приложена на безнадеждно болни пациенти в Евангелската болница в Билефелд (Германия) от проф. Марк Реймонд. При двама от тях се документира пълна регресия на тумора, а при един – частична туморна регресия. Последвали фармакологични изследвания, които са потвърдили превъзходството на терапевтичния индекс на PIPAC спрямо интравенозната химиотерапия, и спрямо интраперитонеалната химиотерапия (HIPEC). По този начин токсичността за черния дроб и бъбреците при процедурата е била минимална.

В България PIPAC ще се прилага в болница „Тракия“. Терапията ще стартира върху пациенти с перитонеален рак

Старозагорската болница не за първи път ще използва иновативен метод за лечение на тумори в напреднал стадий. Там, преди повече от година, за първи път у нас се въведе лечение на рак на яйчниците с HIPEC. При този метод химиотерапията се прави по време на самата операция. Лекарите работят с висококонцентрирани и загрети разтвори, които се прилагат вътре, в перитонеалната област (в корема) на пациента. Това спестява излишната циркулация по цялото тяло на разтворите, които се използват при стандартната химиотерапия. Съответно, HIPEC-терапията спестява всички онези неблагоприятни последствия за различните тъкани, органи и системи, които се наблюдават при класическата химиотерапия. Плюс това, по този начин, тумора може да бъде третиран с по-високи дози от лекарството. По-високата температура на разтвора също допринася за по-добрия ефект на лечението – подобрява се въздействието на химиотерапията върху туморните клетки и разрушаването им.

Източник: trakiahospital.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *