ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Когато детето се задави с ядка… Как да окажем първа помощ?

Не само героите от романите и филмите могат да спасяват човешки животи!

Опасните ситуации са част от всекидневието и е добре да знаем как да помогнем.

Детето е погълнало вода

Може да се случи детето, докато се къпе, да погълне голямо количество вода, която да попадне не в стомаха, а в белите дробове. Рискът от удавяне, тоест от задушаване, е реален. Никога не оставяйте без наблюдение едно дете във водата или на плажа.

Какво да направите, ако сте напълно неподготвени?

Ако детето е близо до брега, говорете му спокойно, за да не изпадне в паника. Ако е по-навътре в басейна или морето и не знаете да плувате, потърсете помощ от хората наблизо или ги помолете да наблюдават детето, докато извикате спасител.

Правилното поведение

Когато детето вече е на сушата, помолете някого да извика спасителите и се обадете на бърза помощ. Ако дишането му е нормално, обърнете го в странично положение и сгънете краката му в коленете – в тази поза то няма да се задуши, в случай че повърне. Ако детето е в безсъзнание, пристъпете към техниката „уста в уста“ за стимулиране на дишането и направете сърдечен масаж.

Детето се задавя с ядка

Неправилно погълнат фъстък може да заседне в трахеята и да блокира преминаването на въздуха през нея. Същото може да стане с някоя дребна играчка или друг твърд предмет. Ситуацията е спешна, тъй като детето не може да диша.

задавяне с ядка
Когато детето се задави с ядка…

Какво да направите, ако сте напълно неподготвени?

Запазете спокойствие. Ако детето кашля, насърчавайте го да продължи. В случай, че не чувате шум от дишане, веднага се обадете на бърза помощ – по телефона ще получите инструкции как да действате.

Правилното поведение

Всичко зависи от възрастта на детето. Ако е на по-малко от 2 годинки, поставете го да легне по корем върху коленете ви с лице надолу към пода и потупвайте гръбчето му. Целта е вибрациите от потупването да се предадат на трахеята и предметът да се придвижи към устата.

При по-голямо дете поставете ръка върху гърдите му и го наведете напред. С другата ръка го потупайте 5 пъти по гърба. Ако по този начин не постигнете нищо, използвайте техниката на Хаймлих, която цели да издигне диафрагмата и заедно с нея голям обем въздух, който да накара предмета да изхвърчи като тапа от шампанско. Застанете зад детето, поставете стиснатия си юмрук над пъпа, под ребрата.

С другата ръка покрийте юмрука си и извършвайте резки движения към вас и нагоре, сякаш пишете запетая. В краен случай, ако детето загуби съзнание и не диша, започнете сърдечен масаж в очакване на бърза помощ.

Бягащ човек пада на земята

Ако по време на вашия джогинг по алеята в парка или на морския бряг забележите друг бягащ да падне на земята, най-вероятно става дума за кардиологичен проблем. Никога не бягайте сами – рисковано е.

Какво да направите, ако сте напълно неподготвени?

Приближете се, като внимавате това да не ви поставя в опасност от преминаващи коли или велосипеди. Проверете дали човекът може да говори – за целта го побутнете лекичко. Обадете се на бърза помощ.

Правилното поведение

Ако пострадалият не може да говори, разположете го по гръб, приближете ухото си към устата му и сложете длан на корема му, за да се уверите, че диша. В случай, че диша, обърнете го настрани, тъй като има вероятност да повърне.

Обадете се на бърза помощ. Ако не диша, започнете сърдечен масаж – това не е толкова трудно, а може да спаси живота му! Пострадалият трябва да бъде положен по гръб върху твърда повърхност. Разтворете дрехите му, за да поставите длани директно върху кожата. Застанете на колене встрани от пострадалия, поставете едната си длан върху гръдната кост, след това я покрийте с другата.

Ръцете ви трябва да са опънати в лактите. Натиснете надолу с цялата си тежест, така че ръцете ви да потънат с 5 см надолу, и отпуснете. Правят се стотина такива движения на минута и така, докато пристигне помощ. Ако наблизо има дефибрилатор и не сте сами, изпратете другия човек да го донесе. Трябва да продължите с масажа и след използването на апарата.

Изгаряне от барбекюто

Стотици инциденти стават по време на приятните пролетни и летни уикенди, когато се събираме около скарата. За всеки случай носете широки дрехи и отдалечете децата. Не премествайте барбекюто по време на използването му. Сложете ръкавици.

Какво да направите, ако сте напълно неподготвени?

Преценете дали изгарянето е тежко. Това се определя по няколко показателя – ако площта е по-голяма от половината длан на пострадалия, надигат се мехури или изгореното място хлътва, положението е спешно. Опасно е също, ако изгарянето е засегнало лицето, гърдите или гениталиите.

Правилното поведение

Ако изгарянето е леко, засегнатото място трябва да бъде обливано с течаща вода, докато премине болката. При тежко изгаряне пострадалият се поставя да легне, изгореното място се покрива с чиста кърпа и се пръска със студена вода в продължение на 10 минути максимум. Не слагайте никакъв продукт върху изгореното, за да не се получи алергична реакция. След тези първи грижи пострадалият се отвежда при лекар.

Някой припада в тълпата

В плътна тълпа някои хора се чувстват зле. Припадането може да се дължи на гликемичен спад, ако пострадалият е гладен, на прилошаване от притискането или на вазовагален синкоп. Бременните жени също могат да припаднат сред множеството. Ако не се чувствате комфортно в тълпата, по-добре я избягвайте. Не отивайте на рок концерт гладни.

Какво да направите, ако сте напълно неподготвени?

Освободете място около припадналия, поставете го да легне и повдигнете краката му, за да нахлуе кръв в мозъка. Попитайте го дали е жаден и дали се е хранил скоро. В зависимост от неговия отговор, му дайте вода или нещо сладко. Посъветвайте го да се консултира с лекар в най-кратки срокове.

Правилното поведение

Ако припадналият не диша, започнете сърдечен масаж, докато чакате бърза помощ.

Източници:Здрaвeн жуpнaл,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *