ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Краста – как се предава и как се лекува ужасната зараза

Какво е краста? Заразна ли е крастата? Инкубационен период. Симптоми при краста. Диагностициране на краста. Лечение на краста: лекарства, антихистамини, антибиотици, хомеопатия, народни рецепти. Краста при деца. Хронична краста. Краста при кучета. Краста при котки.

Какво е краста?

Крастата се свързва с характерен обрив!

Краста е инфекция, която се причинява от вид кърлеж (акар) – sarcoptes scabiei. Характерното за въпросния вредител е, че той е изключително малък и не може да се забележи с просто око. Наблюдава се единствено под лупа или микроскоп.

В медицинската литература заразата се назовава с наименованието „скабиес”. Особено внимание се обръща на възможността за предаване от болен на здрав човек при директен контакт.

Що се отнася до източника на болестта – кърлежа, представителите на болестотворния вид се различават както по структурата си, така и по опасността, която крият за човешкото здраве. Реална заплаха за здравето представляват женските индивиди от вида. При попадане върху кожата женският кърлеж пробива малки тунелчета в най-горния й слой. Именно там снася оплодени яйца, от които се развиват паразитите, причинител на заразата.

Заразна ли е крастата?

Отговорът на въпроса, зададен в заглавието, е категорично Да! Крастата е изключително заразна болест. Предаването на акарите, причинител на заболяването, е изключително лесно. Става чрез пряк или непряк контакт между отделните индивиди. Смята се, че човек може да се зарази с краста при използването на обща дреха, спално бельо, тоалетни принадлежности. Най-обикновено ръкостискане или прегръдка също са достатъчно условие болестотворните организми да попаднат върху нов гостоприемник и да стартират процес на размножаване. Лесното предаване на патогените превръща общото използвано пространство като класни стаи, офис помещения, места за обществено ползване в среда за разпространение на заразата.

Сексуалният контакт с носител също е предпоставка за предаване на болестта, като именно последното условие прави крастата срещана най-вече при сексуално активни пациенти в млада възраст.

Значително по-редки са случаите, в които човек се заразява с краста при контакт с болно живо, например куче или други домашни. При подобна форма на инфектиране се наблюдават нетипични и много по-слабо изразени симптоми. Това може обаче да е и по-неблагоприятен сценарий, тъй като болестта се разпознава на доста по-късен етап, което забавя адекватното лечение.

Инкубационен период

Смята се, че при заразяване от човек, първите симптоми на краста се появяват в рамките на 10 до 20 дни след преминаването на паразитите. Това е времето, което е достатъчно за акарите да се адаптират към новия гостоприемник и да стартират процес на размножаване. Според някои медицински източници месеците ноември и декември са най- рискови по отношение на разпространението на краста.

Пациентите с понижени имунни сили пък попадат в групата на онези лица, при които опасността от заразяване с краста е най-голяма. След контакт с кърлежа-причинител условията за размножаването и разпространението му са улеснени.

Симптоми на краста

Сърбежът е основен симптом!

Основният признак за настъпило заразяване с краста са кожните промени. Най-често характерният за състоянието обрив се свързва с конкретна локализация – между пръстите на ръцете, от вътрешната страна на китките, около лактите, още около зърната на гърдите, както и около пъпа. При деца, заразили се с краста, обрив често се появява по дланите и по ходилата.

Кожното изменение, което крастата причинява, на практика е външна изява на движението на паразитите под повърхността на кожата. В засегнатите участъци се наблюдава образуването на линии с белезникав цвят, дължината на които може да достигне от няколко милиметра до 1-2 сантиметра.

Самият обрив, който крастата причинява, е съпроводен със силен, нетърпим сърбеж. Неприятното усещане се засилва особено вечерно време и през нощта, като при нелекувано състояние оплакването е почти перманентно. Сърбежът при болни от краста е толкова силен, че може да се превърне в предпоставка за безсъние и тотално изтощение.

Разчесването пък води до появата на повърхностни кожни наранявания и одрасквания. Това, на свой ред, се превръща в предпоставка за развитието на съпътстваща бактериална инфекция.

Диагностициране на краста

Дерматолог е специалистът, който трябва да се посети при съмнения за кожно заболяване от различен произход.

Възможно е в ранен стадий признаците на заболяването да наподобяват в голяма степен тези на друго кожно състояние, например ухапване от комар. С развитието на заразата обаче и с влошаване на клиничното състояние на пациента, характерните симптоми няма как да бъдат объркани или пренебрегнати.

Краста – лечение? Да, възможно е!

Колкото и смущаваща да е диагнозата „краста”, не бива на нея да се гледа със страх. Към днешна дата лечението на заболяването е повече от успешно, като рядко остават каквито и да било последици.

След като специалист е определил състоянието и е конкретизират етапа, на който се намира развитието на паразитите, следва процес на лечение, по време на който от изключително значение е спазването на всички лекарски препоръки.

Основен и изключително важен съвет, който лекарите дават, е лечението да се проведе паралелно при болния и при всички останали лица, които са били в пряк контакт с него. Дори да няма характерни белези за заразяване, заради инкубационния период, за който стана дума, всеки в близост е потенциален приемник на паразитите.

Като конвенционална се посочва терапията за лечение, която се основава на популярни противопаразитни препарати. Такива са бензил бензоат, перметрин, малтион, линдан. На популярност се радва и приложението унгвенти, съдържащи сяра.

Трябва да се има предвид обаче, че някои от медикаментите, използвани при лечението на краста, се отличават с висока токсичност. Именно поради това употребата им трябва да е единствено по лекарско предписание, като специалистът задължително ще проследи влиянието при всеки конкретен пациент.

Наред с локалното третиране на заразата чрез унгвенти, кремове и лосиони, често се налага и орален прием на препарати. В повечето случаи става дума за антихистамини, които да облекчат основния симптом – сърбежа.

Как точно се лекува краста?

Цел на лечението е да се унищожат акарите!

Вече стана дума, че правилно лекувана, крастата рядко е причина за усложнения. Сред основните терапевтични подходи е този, при който в рамките на 3 последователни дни се прилага намазване на цялото тяло с предписания лечебен продукт. Избягва се единствено зоната на лицето, като мазането се повтаря 2 пъти през деня – сутрин и вечер. Важно е да се намаже цялата кожна повърхност, като се обърне съществено внимание на кожата между пръстите и на гениталиите. През времето, през което трае лечението, се препоръчва тялото да не се мие изобщо, за да може лечебният ефект да е максимален.

След края на терапията спалното бельо и дрехите, които са били в контакт с кожата, се изпират на високи градуси и задължително се гладят. Проветряват се всички останали дрехи и се почистват повърхностите, с които болният е бил в контакт.

Отново ще споменем основното правило – лечение се провежда при всички членове на семейството и колектива, за да се ограничи опасността от повторно предаване на заразата.

Препарати за лечение на краста

В редовете по-долу ще се спрем на конкретни лекарствени и нелекарствени продукти, които приоритетно се използват за лечение на краста.

Започваме с продукти за локално приложение. Сред най-често използваните мазила при краста са следните:

Акарол
Акарол е сред популярните продукти при краста!

Акарол представлява лосион, приложим при лечение на въшки и краста. Съдържа бензил бензоат. Конкретно при лечение се използва, като се нанася от шията надолу веднъж на 12 или на 24 часа. Намазванията следва да са поне 4 в рамките на курса на лечение. С цел профилактика и при контактни лица се смята, че достатъчни са 2 намазвания в рамките на 48 часа.

Важно е да се има предвид, че при деца под 6-годишна възраст препаратът се нанася, разреден с олио или зехтин в съотношение 1:1. Не се използва при наранявания или при други кожни заболявания.

Перметрин

Перметрин представлява друг противопаразитен продукт, предлаган под формата на крем. Използва се както за лечение на краста, така и при въшки и други паразити. Насоките за употребата му са да се нанесе вечер от шията надолу и да се остави да действа през нощта. На сутринта да се отмие с топла вода. Лечението трае 7 последователни дни.

Скабизол

Скабизол е продукт, който се предлага под формата на спрей-пяна. Съдържа бензил бензоат и е сред най-популярните у нас за лечение на краста.

Линдан

Сред използваните препарати са и такива, съдържащи линдан. Веществото има мощно противопаразитно действие, но се отличава и с висока токсичност. Заради това употребата му трябва да е изключително внимателна. Линдан не се прилага при малки деца, при бременни и кърмещи жени. Най-често употребата на линдан се препоръчва като крайна мярка при пациенти, при които останалите традиционно използваните препарати не са довели до неутрализиране на клиничните симптоми.

Антихистамини

Както вече споменахме, при лечение на краста най-често се пристъпва към орален прием на антихистамини. По този начин се цели ограничаване на сърбежа – основното оплакване при заразените.

Бенадрил е сред често прилаганите в тази посока продукти. Той се числи към препаратите от първо поколение, поради което няма как да пропуснем да отбележим и възможността от редица странични ефекти. Знае се, че освен рецепторите, отговорни за производството на хистамин, блокира и други в човешкото тяло.

Антибиоитици

При развиваща се паралелно бактериална инфекция, в резултат на инфектиране на разразени кожни участъци, може да се наложи и перорален прием на антибиотици.

Хомеопатия за лечение на краста

При лечението на краста ефективни са и някои хомеопатични продукти. Ще разгледаме най-популярните сред тях:

Сулфур

Хомеопатичният препарат Сулфур се използва по индивидуална схема за лечение на краста. Той спомага както за елиминиране на паразитите, така и за овладяване на основния симптом – сърбежа.

Псоринум

Псоринум е още един хомеопатичен продукт, който се използва за облекчаване на сърбежи по кожата. Прилага се при обриви от различен характер, в това число и предизвикани от краста.

Салицеа

Не на последно място – Салицеа също е продукт с доказан терапевтичен ефект при кожни проблеми. Често се препоръчва в хода на хомеопатичното лечение.

Народни рецепти при краста

Освен традиционните препарати, които специалистите предписват при краста, на популярност се радват и редица домашни рецепти и билкови комбинации, за които се знае, че унищожават акарите, от които стартира заразата. Ще се спрем на някои от най-често прилаганите методи за домашно лечение на упоритото кожно заболяване.

Серен мехлем при краста

Продуктите, съдържащи сяра, също редовно попадат сред тези, които лекуват краста. Въпросният мехлем, рецептата за приготвянето на който ще цитираме от писмо на наша читателка, се използва в редица култури като естествен лек при кожни проблеми.

Ето какво ни е споделила Златка Божилова в писмо, изпратено до нашата електронна поща:

„…Още една рецепта, която знам от баба си, е за серен мехлем. Помага при краста и при други кожни зарази. Приготвя се, като към 10 части чиста несолена свинска маса се добави сяра – ако е лек за дете – 2 части, ако е за възрастен – 3 части. Съставките се разбъркват внимателно и се съхраняват в стъклен буркан. Всеки ден болният маже тялото си от шията надолу плътно с мехлема. И не го отмива – нито веднага, нито вечерта. Това се прави 3 последователни дни. На четвъртия се измива обилно и облича изварени и изгладени дрехи. Изварява и всички останали свои дрехи и чаршафи, за да няма из тях паразити…”, пише ни Златка.

Серен сапун
Серен сапун се използва при краста!

Веднага след домашния мехлем със сяра и мас ще споменем и за серния сапун, който също има мощен лечебен ефект. Най-добре е да се използва сапун със съдържание на сяра 10%. С него се сапунисва цялото тяло, след което се отмива обилно. Достатъчно е да се използва еднократно през деня. Ако става дума за тежка форма на краста, употребата може да е и по-честа и то за период от поне 3-4 дни.

Масло от чаено дърво

Със силен антисептичен ефект се отличава и маслото от чаено дърво. Продуктът намира приложение при редица инфекции, в основата на които застават патогенни микроорганизми. С ефективност се използва и при краста, като приложението му е външно. За целта се приготвя емулсия от 3 капки натурално масло от чаено дърво, добавено към 10 мл базово масло. Нанася се внимателно върху кожата, като при най-малкия признак за алергична реакция трябва да се отмие незабавно.

Тютюнева вода

Вариант за лечение на краста е и тютюневата вода. Въпросният лек е популярно средство за премахване на паразити по растенията, но помага и при човека, като унищожава вредните акари, преносители на заразата.

Самото приготвяне на тютюнева вода става, като в съотношение 1:1 листа тютюн се накисват в студена вода. Оставят се за поне 10 до 15 часа, след което се прецеждат. Получената лековита вода се използва като лосион, с който се третира цялото тяло. Възможно е приложението му да е паралелно с традиционното лечение.

Орехови листа

С противопаразитно действие се отличават и листата от орехи. Използват се пресни и свежи листа, като 100 г от тях се заливат с 250 мл вода. Съдът с билката и водата се поставя на тих огън. След кипване се оттегля и прецежда. Получената смес се използва за третиране на местата от кожата, на който обривът е най-силен и нетърпим.

Листа от бреза

За да се преодолее основният симптом на крастата – сърбежът, се използват и листа от бреза. Най-ефикасни са сушените листа, като шепа от тях се кипва в литър вода. След прецеждане с получената отвара се мажат зоните от кожата, които са подложени на нашествие от страна на паразитите.

Дафинови листа

Лек срещу краста се приготвя и от дафинови листа. Използват се 100 г от ароматното растение и 300 мл вода. На слаб огън съставките се варят, докато течността се изпари наполовина. Получената смес се пасира до получаването на гладка каша. С нея се правят компреси върху обривите и разразената от чесане кожа.

Чесън

Няма как да пропуснем да отбележим мощното действие на чесъна и при краста. Използват се 100 г чесън, предварително почистени и счукани. Поставят се в емайлиран съд и се заливат с 400 мл синапено масло. Съставките се оставят да престоят 30 минути, след което на тих огън се варят за не повече от 15 минути. След изстиване получената смес се прецежда и се използва за третиране на поразените от краста зони от кожата. Важно е получената чеснова каша да се съхранява в плътно затворен буркан и студено място или в хладилник.

Газ

Лечителят Петър Дънов, наред с останалите си съвети, препоръчва при краста лечение с газ. Предварително пациентът взема топъл душ, след което поразените от паразити места от кожата се мажат с газ. Важно е да кожата да не се трие или натиска, за да не се разрани. След като газта попие, отново се взема топъл душ, като този път се използва и катранен сапун за отмиване. Обличат се задължително чисти дрехи, а другите се дезинфекцират.

Масло от нийм

Вариант за лечение при краста в домашни условия е и използването на масло от нийм. Става дума за продукт, който се отличава с високо противопаразитно действие. Притежава антибактериално и противогъбично действие. Ефектът си дължи не толкова на унищожаването на паразитите, а на въздействие върху жизнения им цикъл в хормонален план.

Конкретно при краста се използва, като с помощта на памучен тампон внимателно се обтрива цялото тяло. Процедурата се изпълнява веднъж на ден за период от поне няколко седмици.

Ако пък можете да се сдобиете с пресни листа от нийм, намачкайте ги в дървен хаван. След измиване на поразена кожа, получената растителна смес се нанася директно върху зоната. Оставя се да изсъхне и се отмива с хладка вода. Ежедневното повторение на процедурата ще насърчи оздравителните процеси.

Алое вера

Приложението си при краста алое вера дължи на противомикробното си действие, наред с останалите лечебни качества. Растението подпомага процеса на зарастване на кожните лезии, като препоръчително е да се използва прясно получен сок. Течността директно се нанася върху кожата и се оставя да действа за около 30 минути. Следва отмиване, като процедурата се повтаря по веднъж на ден за период от няколко седмици.

Лавандулово масло

Още едно ефикасно натурално средство е лавандуловото масло. Употребата му се препоръчва с цел регенерация на кожните клетки и против размножаването и разпространението на паразитите, източник на заразата.

Достатъчно е към вана с топла вода да се добавят до 5 капки чисто лавандулово масло. Взема се вана за поне 15 минути, след което сърбежът значително ще се е намалил. Добре е процедурата да се повтаря по веднъж за поне 2-3 седмици.

Друг вариант за използването на лавандулово масло при краста е да се смесят равни части от него и чист спирт. Полученият лек се нанася върху кожата с леки масажни движения, като по този начин се гарантира проникването му в кожата и унищожаването на акарите.

Бял оцет

Знае се, че белият оцет променя киселинността на кожата. Именно поради това употребата му се препоръчва при краста – в променените условия паразитите трудно просъществуват. За целта се смесват равни части бял оцет и вода. С помощта на памучен тампон сместа се нанася върху цялото тяло. След около 15 минути се отмива. Препоръчва се процедурата да се повтаря по няколко пъти на ден.

Краста при деца

Не може да се каже, че при по-малките пациенти симптомите на краста са различни. По-скоро внимание се обръща на това, че децата трудно могат да контролират желанието да неутрализират сърбежа чрез чесане. Това, на свой ред, води до повишен риск от бактериална инфекция и по-трудно зарастване на получените одрасквания.

Още нещо важно, което е добре да се има предвид, е и фактът, че голяма част от медикаментите, с които се лекува крастата, не са приложими при деца. Тези, които могат да се използват при по-ниска възраст, трябва да се подбират и прилагат изключително внимателно.

Хронична краста

До хронична краста се стига при реинфекция!

До хронична краста се стига най-често в случай, че не се спази основното условие – да се лекуват едновременно всички, които са били в контакт със заразения с краста пациент. Когато някой от семейството или най-близкия колектив остане извън схемата за лечение, често се наблюдава реинфекция и се стига дори до състояние, познато като хронична краста.

Вариант за повторно развитие на заразата е и недостатъчните мерки за дезинфекция по време на терапевтичния курс. Възможно е човек да се зарази отново с краста от свои собствени дрехи, които не е изпрал и дезинфекцирал след унищожението на паразитите.

Дезинфекция при краста

Именно тук е мястото да повторим от колко голямо значение е стриктната дезинфекция. Става дума за старателно почистване на пространството, което заразеният с краста обитава в ежедневието си.

Знае се, че кърлежите са с продължителност на живот от около месец, ако са попаднали в гостоприемна среда, каквато е човешкото тяло. Ако обаче обитават мебели, дрехи, килими, то те не оцеляват по-дълго от няколко дни. Това обаче може да се окаже достатъчно, за да се стигне до повторно заразяване.

Именно тази е причината да се налага задължителна дезинфекция както на дрехите, така и на обзавеждането и останалите елементи от интериора на помещенията, в които болният е бил.

На щателно изпиране на висока температура подлежат не само спалното бельо, но още килими, завеси, покривала, използвани най-малко 2 дни преди старта на лечението.

Тези от вещите, които не подлежат на пране или измиване, се препоръчва да се поставят във вакуумиран плик, който да се изнесе от дома поне за няколко седмици.

По време на почистването се препоръчва използването на еднократни торбички за прахосмукачка.

Краста при кучета. Краста при котки

Домашните любимци, най-вече кучетата и котките, също страдат от краста. Заболяването при тях се причинява отново от кърлежи, които се настаняват и размножават в козината и под кожата им. Този вид краста не крие обаче големи рискове за човека, защото симптомите са по-скоро локални и отминават по-бързо, в някои случаи – дори без лечение.

Източници:

https://www.medicinenet.com/scabies/article.htm

https://www.medicalnewstoday.com/articles/16961.php

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *