Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Енцефалит – причини, симптоми, видове и как се лекува

Какво означава енцефалит? Енцефалит – причини и рискови фактори. Заразен ли е енцефалита? Симптоми на енцефалит. Видове. Вирусен енцефалит. Диагностика. Лечение на енцефалит. Допълваща терапия. Билки. Как да избегнем енцефалит? Усложнения след енцефалит.

Какво означава енцефалит?

Енцефалит е възпаление на мозъка!

Енцефалит – това е възпалително заболяване, което може да да обхване която и да било част от мозъка – главен мозък, малък мозък или гръбначен мозък.

От съществено значение е да се разграничи енцефалит от менингит. Докато първото състояние засяга мозъчното вещество, то менингитът е възпаление на мозъчните обвивки. Енцефалитът в по-редки случаи представлява животозастрашаващо състояние, за разлика от менингита, при който опасността от летален изход е драстично завишена.

При някои пациенти с енцефалит се стига до усложнение на състоянието. В резултат на това възпалението преминава от мозъчното вещество към  мозъчните обвивки. В такива случаи се говори за комплексно протичащо възпаление – менинго-енцефалит.

Енцефалит – причини

Във връзка с причините, довели до развитието на енцефалит, се разглеждат и основните форми на състоянието.

Разграничават се инфекциозна и неинфекциозна етиология на заболяването.

Като основни инфекциозни причинители на енцефалит се явяват:

  • бактерии (менингококи, пневмококи, бактерии, причинители на туберколоза, хемофилус и други);
  • вируси (херпесен вирус, вирус на бяс, форма на арбовирус, на цитомегаловирус и други);
  • гъби;
  • паразити (токсоплазмоза, трихинелоза, амебиаза, лептоспироза и други).

Енцефалит с неинфекциозна етиология се развива във връзка с усложнения при мозъчен тумор, след претърпяна мозъчно-съдова травма, при мултиплена склероза, отит, синузит, отравяне с олово, след поставяне на ваксина и други.

Състоянието е възможно да възникне и като резултат на погрешна атака от страна на имунната система по отношение на мозъка. Тази форма се нарича автоимунен енцефалит, още вторичен. Обяснява се с невъзможността да организма да определи в коя част на тялото протича инфекциозна реакция.

Рискови фактори при енцефалит

Като предпоставки за заболяването и по-точно като изложени на повишен риск от развитието на енцефалит са следните групи лица:

  • хора в напреднала възраст;
  • бебета и деца до 1 година;
  • лица с влошен имунен статус.

Смята се, че повишен е рискът от заразяване с енцефалит при хора, които живеят в райони с висока популация на кърлежи и комари. Именно тези насекоми се смятат за основни преносители на заразата. Във връзка с това обстоятелство рискът от развитие на болестта се повишава през лятото и есента, когато активността на насекомите е най-висока.

Заразен ли е енцефалита?

Така зададен въпросът, който вълнува мнозина в интернет пространството, трудно би получил еднозначен отговор. По своята същност зд няма как да се предаде от болен на здрав човек. Именно поради това, ако се зачетете в информацията за болестта, то по-често ще попадате на негативни отговори на питането в заглавието.

В същото време, ако става дума за енцефалит, възникнал в резултат от заразяване с вирус или бактерия, то предаването на заразата е напълно възможен сценарий. А с преминаването на причинителя възможността от поставянето на същата диагноза на човек от обкръжението на болния е голяма.

Симптоми на енцефалит

Макар първоначално диагнозата възпаление в мозъка да предизвиква сериозно притеснение, трябва да се има предвид, че при преобладаващата част от пациентите състоянието протича изключително леко. Възможна е дори ситуация, при която симптомите да се отдадат на безобидна вирусна инфекция. Така дори болният не разбира, че е ставало дума за енцефалит.

Като основни неразположения, които най-често се наблюдават при състоянието, могат да се изведат главоболие и повишена телесна температура. И двете оплаквания обаче често са в границите на пренебрежимите симптоми.

Ако става дума за по-тежка форма на възпаление, то възможно е да се наблюдава по-ясно изразена симптоматика. Сред наблюдаваните проявления на влошена мозъчна функция са:

  • усещане за сънливост;
  • обща отпадналост и изтощение;
  • повишена чувствителност към светлина;
  • схващания в областта на врата;
  • позиви за повръщане.

При задълбочаване на състоянието е възможно да се стигне обаче до гърч, припадък, халюциниране. В подобни случаи задължително е да се потърси незабавна медицинска помощ. Колкото и често срещано и лесно лечимо да е заболяването, към него и лечението му трябва да се подходи с нужната доза адекватност.

Видове енцефалит. Симптоми

Вече споменахме, че голям брой причини могат да стоят в основата на възпалението на мозъка. Именно поради това накратко ще се спрем на най-често срещаните форми и ще дадем насоки с какво се отличава всеки конкретен вид:

Грипен енцефалит
Видовете енцефалит са голям брой!

Развива се в резултат на прекаран грип. При тази форма възпалението не е гнойно, по-скоро се дължи на първичното заболяване.

Като основни симптоми на грипен енцефалит могат да се изведат рязко повишаване на телесната температура, поява на гадене, повръщане и конвулсии. Често пациентите са дезориентирани, проявяват признаци на психоза. В хода на развитие на състоянието може да се стигне до тремор или парализа на крайник или до затруднения в говора. Тези признаци се смятат за показател за тежка увреда на централната нервна система.

Ревматичен енцефалит

Ревматичният енцефалит представлява автоимунно заболяване, при което поразени освен централната нервна система, са още ставите и сърцето. Причислява се към групата на инфекциозно-алергичните форми, като в хода на развитието му се появяват патологични лезии върху мозъчната кора.

В началото състоянието стартира остро, телесната температура се повишава рязко, усещат се главоболие, замайване, гадене. Могат да се появят халюцинации, депресивни мисли, емоционална нестабилност, проблеми със съня. При някои пациенти се стига до епилептични пристъпи, вегетативни нарушения, тахикардия.

Често от ревматичен енцефалит заболяват деца.

Епидемичен енцефалит

Тази форма на енцефалит се характеризира от липса на ясно изяснена етиология. Въпреки че в началото на миналия век над милион души са загинали от епидемичен енцефалит, все още не може с точност да се установи кой точно атипичен вирус стои в основата на състоянието.

Това, което може да се изведе като конкретна симптоматика при болестта, е повишена телесна температура и втрисане, обща отпадналост и сънливост, загуба на апетит и непреодолимо главоболие.

Някои специалисти определят сънливостта като основен признак на състоянието и допълват, че тя може да се усеща от няколко дни до седмици и месеци. Говори се за „летаргичен сън”, в който пациентите изпадат.

Ако не се предприемат своевременни терапевтични действие, се стига до влошена памет, признаци на психическа нестабилност и до пареза и парализа.

Японски енцефалит

Тази разновидност на заболяването по правило се среща в азиатските държави. Инфекцията се развива след ухапване от комар. Признаците наподобяват вече изброените – рязко повишаване на температурата, главоболие, студени тръпки. Ако заболяването не се разпознае и съответно лекува навреме, може да се стигне до конвулсивен синдром, мускулна пареза, перманентно усещане за объркване.

Херпесен енцефалит

Острата форма на херпесния енцефалит се проявява с рязко повишение на температурата и главоболие. Появяват се гърчове и позиви за повръщане, още некоординираност на движенията и дезориентация.

Енцефалит след ухапване от кърлеж
Ухапване от кърлеж също може да причини енцефалит!

Особено често срещано е състоянието през пролетните месеци. След ухапването на страна на кърлеж, вирусът навлиза чрез кръвта до мозъка. Предизвиква повръщане, главоболие, припадъци. Температурата отново се повишава рязко, като е възможна дори парализа на врата.

Енцефалит след ухапване от комар

Формата се отличава с дълъг инкубационен период. След преминаването му, пациентът се оплаква гадене и повръщане, температура до 40 градуса, болка и схващания в мускулите, загуба на съzнание и парализа на нервите.

Енцефалит от шарка

Формата на енцефалит, която се развива след прекарана шарка, се отличава с повишена сънливост или обратното – с прекомерна възбуда. Най-често възпаление на мозъка е налице 5 дни след първата проява на шарката, като типични симптоми са още припадъци, лицева парализа, халюцинации. Може да се наблюдават още нарушения в двигателната координация и пристъпи на епилепсия.

Инфекциозен енцефалит

Инфекциозният енцефалит възниква в резултат на инфектиране с вирус, който след попадане в организма достига до мозъка и предизвиква възпаление. След инкубационен период с продължителност до 14 дни стартира острата фаза на заболяването, която отново протича с рязко повишение на температурата, проблеми със съня – сънливост или безсъние, двигателни затруднения, възпалителни реакции на кръвта. При повечето от пациентите острата фаза преминава до няколко седмици, но е възможно и хронифициране на състоянието. В такъв случай рискът от инвалидизиране драстично се повишава.

Туберколозен енцефалит

Развива се в резултат на въздействието на туберколозни бактерии, като най-често се предшества от туберколоза на белия дроб, на костите, на ставите. Характеризира се от повишена температура, обща отпадналост, главоболие, емоционална нестабилност и проблеми със съня. В някои случаи засегнати са основни черепни нерви.

С тези форми на енцефалит не се изчерпва голямото разнообразие от възпалителни процеси в мозъка. Смята се обаче, че при преобладаващата част от пациентите става дума за някоя от разгледаните форми на заболяването.

Вирусен енцефалит

Въпреки че на няколко пъти в текста дотук мимоходом споменахме за вирусите като възможен причинител на енцефалит, следващите няколко параграфа ще отделим конкретно на тази разновидност на разглежданото заболяване. Това се налага заради обстоятелството, че вирусите са сред основните причинители на възпалението.

Най-общо вирусите, които стоят в основата на инфекциозния процес, могат да се разделят на 3 големи групи:

Общи вируси

Водеща роля в тази група се отделя на херпес симплекс. Твърди се, че в развитите страни тази е заразата, която най-често провокира възпаление в мозъка. Засегнат в повечето случаи е темпоралния лоб – онази част от мозъка, която е отговорна за речта и паметта. Поражения могат да се наблюдават обаче и върху фронталния лоб, който контролира емоциите и поведението.

За енцефалит, предизвикван от херпес, се смята, че е изключително опасен, може да нанесе сериозни увреди на мозъка и да е дори причина за летален изход.

Сред останалите вируси, които попадат в групата „общи”, са заушка, цитомегаловирус, ХИВ.

Детски вируси

За щастие, голяма част от вирусите, които попадат в групата на характерните за детската възраст зарази, водещи до енцефалит, се избягват чрез поставянето на ваксина. В това число влизат варицела, дребна шарка, рубеола.

Арбовируси

Арбовирусите са вирусите, пренасяни от насекоми. В зависимост от насекомото, което е причинило заразата, се определя и видът й. Сред често срещаните форми са Калифорнийски енцефалит, пренасян от комари, Колорадо енцефалит, предаван от кърлежи и други.

Енцефалит при деца

Състоянието енцефалит или иначе казано възпаление на мозъка често се диагностицира при деца и бебета. Както и при възрастните, така и при малчуганите важи информацията за възможните причини и често срещаната симптоматика, които споменахме по-горе. От изключително значение при най-малките е да се реагира възможно най-бързо, защото при децата състоянието може да се влоши драстично само за няколко часа.

Диагностика при енцефалит

Диагностицирането на енцефалит изисква адекватна оценка на симптомите от страна на специалиста. Ако по време на снемането на анамнеза се появят съмнения именно за разглежданото състояние, то резултатите от изследванията, които ще посочим по-долу, могат да ги потвърдят или отхвърлят:

Пункция

Прилагат се спинална и лумбална форми на пункция. В рамките на процедурата се въвежда игла в долната част на гърба. Взема се малко количество ликвор, който се тества за признаци на инфекция.

Магнитен резонанс

Посредством компютърно сканиране на мозъка или ядрено-магнитен резонанс се наблюдава мозъкът за евентуални промени в резултат на инфекция. Чрез въпросните техники освен че може да се потвърди разглежданата диагноза, могат да бъдат отхвърлени и предположенията за друго заболяване, като инсулт, тумор и прочие.
Допълнително преимущество на този подход е обстоятелството, че след като се определи коя част от мозъка е възпалена, може да се направи извод какъв е вирусът, предизвикал инфекцията.

Кръвни изследвания

Анализът на кръвните показатели се прилага с цел да се установи налична ли е вирусна инфекция. В повечето случаи получените резултати не са достатъчно условие за поставянето на точна диагноза, но са ориентир при оценката на цялостното здравословно състояние.

Мозъчна биопсия

Ако се наложи извършването на мозъчна биопсия, то в хода на изследването лекарят ще вземе минимално количество мозъчна тъкан за проба. Целта е да се установи налична ли е инфекция и какъв е характерът й. Въпросната интервенция обаче се осъществява сравнително рядко и то в случай, че вече проведено лечение не е довело до положителни резултати.

Лечение на енцефалит

Трябва да се има предвид, че състоянието може да протече леко. Ако обаче налице са каквито и да било признаци за усложнения, то задължително е да се потърси специализирана лекарска помощ и при необходимост да се постъпи за лечение в болнични условия.

Това, което може да се направи в домашна среда, задължително след поставянето на конкретна диагноза от страна на специалист, е да се предприемат мерки за облекчаване на симптомите.

Именно поради сериозността на заболяването, не бива да се предприемат своеволия в лечението. Отделен е въпросът, че многообразието от причини, които могат да стоят в основата на възпалението на мозъка, изисква индивидуален подход във всеки конкретен случай.

Така например, ако се потвърди, че става дума за вирусен енцефалит, причинен от херпесен вирус, може да се стартира терапия с противовирусни медикаменти. Лечението обаче трябва да се осъществява под строг лекарски контрол. От изключително значение е да се следи общата хидратация на тялото и опасността от изменения в размерите на мозъка. Често в подобни случаи се прилагат и антиконвулсанти, които имат за цел ограничаване на гърчовете.

Ацикловир

Сред медикаментите, които приоритетно се назначават при енцефалит, развил се след инфектиране с вируса на херпес, е Ацикловир. Препаратът представлява противовирусно лекарство, което е предназначено именно за лечение на херпес зостер. Препоръчва се още при съпътстващи инфекции, каквато се явява развитието на енцефалит, при пациенти с понижени имунни сили, при лица, при които рискът от инфекции е повишен във връзка с други обстоятелства или заболявания, например след трансплантация.

Фоскарнет

Ако курсът с Ацикловир не доведе до желаните резултати, вариант е и терапия с Фоскарнет. Продуктът е производен на фосфоновата киселина и се прилага за лечение на инфекции, предизвикани от вируса на херпес или от цитомегалус.

Ако обаче енцефалит, предизвикан от вируса на херпес, се повлияе от въпросните медикаменти, то вероятността върху останалите форми на заболяването да не се окаже въздействие е огромна.

Допълваща терапия

Това, което се разбира под допълваща терапия при лечението на енцефалит, е прилагането на мерки в домашни условия, чрез които да се облекчат основните симптоми на състоянието.

Неврохелт помага при проблеми с нервната система!
В групата на възможните мерки влизат:
  • осигуряването на болния на условия за пълноценна почивка;
  • прием на болкоуспокояващи;
  • прием на кортикостероиди, чрез които да се ограничат процесите на възпаление;
  • прилагане на механична вентилация, чрез която да се подпомогне дишането;
  • прилагане на антиконвулстанти с цел предотвратяване или спиране на пристъпите на болестта;
  • прием на седативи, чрез които да се потиснат усещанията за безпокойство, раздразнителност, агресивност;
  • консумиране на големи дози течности.

Приемът на някои нелекарствени продукти също се смята за подходящ избор в процеса на възстановяване при енцефалит. Отново – след консултация с лекуващия лекар – може да се приема например Неврохелт – добавка с доказани ползи при проблеми с нервната система. Според редица коментари онлайн продуктът спомага за преодоляване на голяма част от неразположенията, които са пряко провокирани от разглеждания проблем. Става дума за главоболие, усещане за тревожност, проблеми със съня. Ето на какво мнение попаднахме в популярен здравен портал:

Билки за лечение на енцефалит

Наред с останалите мерки, целящи облекчаване на симптомите, при енцефалит могат да се приложат и няколко изпитани билкови комбинации. И това отново с условието, че са съобразени със състоянието на пациента и с препоръките, които е дал лекуващият го специалист.

Сред популярните в народната медицина рецепти са следните:
  • в равни части се смесват девесил, мента и градински чай. От билковата смес се вземат 2 с.л., който се поставят в термос и се заливат с 400 мл гореща вода. Настойката се оставя за през нощта. На сутринта се прецежда, разделя се на 3 дози и се изпива около 30 минути преди основните хранения за деня;
  • корен от аир, луличка и лайка се смесват в равни количества, след което се изпълняват заръките, дадени в рецептата по-горе;
  • 50 г корен от левзея се залива с ½ литър водка в подходящ съд. Настойката се оставя за 10 дни, като редовно се разклаща. След прецеждане от нея се приема по 1 ч.л. 3 пъти на ден. Добре е този лек да се комбинира с прясно приготвена отвара от градински чай;
  • с 2 литра вода се заливат 100 г борови връхчета. Сместа се слага да ври на слаб огън, докато се изпари наполовина. Тогава се добавя ½ кг захар и се връща на огъна за още 10 минути. След охлаждане полученият сироп се прецежда и от него се консумира по 1 с.л. малко преди закуската, обяда и вечерята;
  • смесват се по 3 части корени от коприва и троскот с по 1 част спирея и репей. След като съставките се смесят, 2 с.л. от тях се заливат с 600 мл гореща вода. Варят се на тих огън за 30 минути и се прецеждат веднага. Добре е получената отвара да се консумира непосредствено след дозата сироп, рецептата за който разгледахме по-горе.

Как да избегнем енцефалит?

Не във всички случаи и не при всички пациенти е възможно да се предотврати развитието на енцефалит. Поради многообразието от причинители и възможни рискови фактори, състоянието трудно подлежи на превенция. Това, което със сигурност може да се направи, е още в детска възраст да се поставят задължителните ваксини.

Употребата на репеленти пък в някаква степен ще ограничи риска от възпаления, предизвикани от ухапвания от насекоми.

Последици от енцефалит

Енцефалитът може да има редица последици!

Въпреки че на няколко пъти в текста споменахме, че менингит е в пъти по-тежка диагноза от енцефалит, състоянието, което разглеждаме, също не бива да се пренебрегва.

Нещо повече – при поставянето на диагноза енцефалит трябва да се предприемат мерки за адекватно и съобразено с общото състояние на пациента лечение, за да се избегне както рискът за живота, така и опасността от евентуални последици за здравето.

Сред възможните усложнения при разболяване с енцефалит са:
  • хронично главоболие – при някои пациенти дори след елиминиране на възпалението в мозъка един от основните симптоми на енцефалит продължава да е активен. Става дума за главоболието, което се явява пречка пред изпълнението на нормалните ежедневни задачи;
  • загуба на зрение, говор, слух – макар и рядко, някои от пациентите след прекаран енцефалит губят някое или някои от основните си възможности за комуникация – говор, слух, зрение. Ако става дума за загуба на речта, възможно е дори след възстановяването й говорът да остане неясен и трудноразбираем;
  • влошена памет – тази последица от възпалителния процес в мозъка наподобява проблемите, характерни за пациенти с множествена склероза. Възможно е пациентът да е напълно адекватен и да помни случили се в детството му събития, но да не успява да си припомни какво е правил вчера или преди час;
  • инктонтиненция – изключително смущаваща последица е и инконтиненцията по отношение на уриниране или дефекация;
  • умствена изостаналост – ако в резултат на на възпалението се развие изоставане в умственото развитие, то често е необратим процес. Среща се най-вече при деца, прекарали енцефалит;
  • промяна в личността – при някои пациенти дори след като заболяването е неутрализирано, продължават да са активни зрителни или психични халюцинации, развиват се психични разстройства и промяна в поведение и възприятията.

Всички тези, а и не само тези последици от енцефалит, превръщат заболяването в рисково по отношение на живота на пациента, но и в изключително изпитание пред пълноценното му изживяване.

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/168997.php

https://emedicine.medscape.com/article/791896-overview

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *