Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Скъсан менискус – всичко важно: болка, лечение, операция

Скъсан менискус. Какво е менискус? Какво представлява скъсан менискус? Скъсан менискус – симптоми. Диагностициране на скъсан менискус. Скъсан менискус и предни кръстни връзки. Лечение на скъсан менискус: физиотерапия, алтернативно лечение, артроскопия, рехабилитация след артроскопия, цена на операция, открита операция.

Скъсан менискус е честа травма на коляното!

Скъсан менискус е сред водещите причини за болка в коляното. Състоянието, както и всяка друга увреда на менискуса, причинява огромен дискомфорт и в голяма степен затруднява движението. Когато не се лекува, последствията могат да засегнат хрущялите и дори да се превърнат в причина за артроза.

Какво е менискус?

Преди да се спрем конкретно на диагнозата „скъсан менискус”, нека отговорим на въпроса какво е менискус.

По своята същност менискусът представлява специфична фиброзно-хрущялна тъкан, която се разполага в колянната става. Намира се между бедрената кост и подбедрицата и има сърповидна форма. Менискусът, който е от вътрешната страна на коляното, е медиален менискус (вътрешен менискус). Другият – латерален менискус (външен менискус). За ставната капсула и двата се захващат посредством външния си ръб, който е по-дебел. Към вътрешността на ставата менискусите изтъняват и придобиват по-голяма подвижност. По този начин подпомагат движението на костите, от които се образува колянната става.

По отношение на кръвоснабдяването, само в свързаната със ставната капсула част менискусите са кръвоснабдени. Именно поради това изхранването на цялата тъкан зависи от крайните няколко милиметра. Останалата част се снабдява с хранителни вещества посредством синовиалната течност. Тези обстоятелства правят възстановяването при скъсан менискус изключително трудно, а при някои пациенти – дори невъзможно.

Като основни функции на менискусите могат да се изведат следните:

  • намаляват в максимална степен разликите между повърхностите на бедрената кост и подбедрицата;
  • улесняват плавното движение на ставата и ограничават триенето;
  • поемат и разпределят в голяма част натоварването по време на движение;
  • придават допълнителна стабилност на тялото.

Какво представлява скъсан менискус?

Вече стана дума, че за правилното функциониране на колянната става, от съществено значение са двата разположени в нея хрущяла. Именно поради това увредата им е крайно неблагоприятна за цялостното движение.

При повечето случаи до скъсване на някой от двата или на двата менискуса се стига при рязко движение или усускване на коляното в ситуация, в която то е поело цялата тежест на тялото. Това е т.нар. травматично разкъсване, което е характерно за млади хора между 20 и 40 години, занимаващи се със спорт или движещи се активно. Ако не се лекува, състоянието преминава в дегенеративно. По правило дегенеративни поражения на менискуса се наблюдават при хора в напреднала възраст.

Възможно е в момента на травмата да се усети единствено лека болка, която да отшуми и човек да продължи със заниманието си. Ако обаче откъснато е парче от менискуса и то заседне между бедрената кост и големия пищял на подбедрицата, болката е изключително силна.

Останалите оплаквания, свързани със състоянието, най-често се появяват до няколко часа след травмата.

По-често се диагностицира скъсан вътрешен менискус.

В зависимост от локацията на разкъсването, се разглеждат следните видове увреда:
  • напречно разкъсване;
  • надлъжно разкъсване;
  • странично разкъсване;
  • увреждане на предния или задния рог на менискуса.
Класификация на разкъсването може да се направи и във връзка с начина на разкъсване. Обособяват се:
  • хоризонтални или вертикални надлъжни разкъсвания;
  • коси разкъсвания;
  • напречни разкъсвания;
  • комбинирани разкъсвания;
  • дегенеративни разкъсвания.

В текста по-долу обстойно ще разгледаме кои са най-често практикуваните методи за възстановяване и лечение. Тук само ще щрихираме! Като за начало – след поставяне на диагнозата „скъсан менискус”, няма причина да се бърза с хирургическата интервенция. Първоначалните оплаквания могат да се тушират с поставянето на лед и приема на нестероидни противовъзпалителни средства. Препоръчително е с точност да се определи степента на увреда на хрущяла, защото в зависимост от интензитета, могат да се приложат различни подходи.

При леко скъсване, възстановяването може да се ограничи до упражнения с цел заздравяване на мускулите в близост до коляното. Няма ограничения при подбора на упражнения, като факторът, който ръководи избора в най-голяма степен, е болката.

При по-голямо скъсване, може да се наложи и операция. Най-често става дума за артроскопия. В случаи най-изключително тежка травма, се прилага пълно премахване на засегнатия хрущял посредством отворена операция.

Скъсан менискус – симптоми

Заради всичко, казано дотук, можем да заключим, че скъсан менискус е доста неприятна диагноза. В момента на самата травма се усеща болка – слаба или по-интензивна, която е съпроводена от характерно изпукване или стържене. Непосредствено след това ставата буквално „блокира”, появява се усещане за нестабилност и неустойчивост. Кракът забележимо се подува и започва да се изпълва с течност.

Самият оток е възможно да спадне след време, същото важи и за болката, като от значение са и видът и степента на разкъсване. При повечето пациенти се възстановява дори безпроблемното движение.

Когато обаче менискусът е увреден, без значение дали става дума за скъсване или за друга травма, той не е в състояние пълноценно да изпълнява функциите. Страда ставата, която постепенно търпи деформации, износва се хрущялът, покриващ големите кости. С времето подвижността на засегнатия крайник значително се затруднява, като стряскащото в случая е, че последиците са необратими.

Диагностициране на скъсан менискус

За да се потвърди, че става дума именно за скъсан менискус, най-често се прави ядрено-магнитен резонанс.

Познати са обаче и някои тестове, чрез които диагностицирането може да се улесни. Сред най-популярните са тези на Епли и Мак Мъри.

Тестът на Мак Мъри, например, е приложим в 2 варианта. При единия пациентът ляга по гръб и свива крака си в колянната и тазобедрената става до ъгъл от около 900. След това с помощта на ръцете извършва ротационно движение на сгънатия крак. Ако се чуе характерен звук като щракване или скърцане, това се смята за триене между ставните повърхности и съответно за увреден менискус.

Скъсан менискус и предни кръстни връзки

Болката е основно оплакване при скъсан менискус!

Често скъсването на менискуса се комбинира с друг вид травма на коляното. Става дума за увреда на предните кръстни връзки, от която страдат с предимство спортистите.

По принцип кръстните връзки в коляното са 4. Предната и задната са 2 от тях, които при пресичането си образуват „Х”. Тяхна е ролята на стабилизатор на колянната става, като поддържат бедрената кост и подбедрицата. Евентуално скъсване на една от тях, по-често наблюдавано при предната, води до нестабилност на ставата.

Когато подобна травма се комбинира с нараняване на менискуса, то се наблюдава сериозна увреда на коляното.

Най-често до нараняване на предните кръстни връзки на коляното се достига при внезапно спиране, усукване или промяна в посоката на ставата, но още при преразгъване на коляното и при удар.

За поставянето на точна диагноза е необходим преглед при спортен лекар, който ще назначи и най-подходящата терапия. Възможностите наподобяват тези при скъсан менискус, които и ние следва да разгледаме.

Лечение на скъсан менискус

По темата „Лечение на скъсан менискус” може да се изпише много. Като за начало, това се обуславя от обстоятелството, че терапията в голяма степен зависи от вида травма, от обхвата й, от цялостното състояние на пациента.

Ще разгледаме какви са вариантите са възстановяване при скъсан менискус и коя е най-подходящата форма на лечение.

Физиотерапия

При скъсване на менискуса, което има малки размери и не е предпоставка за бъдещи усложнения, упражненията са най-подходящата терапия. Става дума за т.нар. частично скъсан менискус. Чрез редовното натоварване на мускулатурата, разположена в близост до коляното, се постига укрепване и стабилизиране на самата става. Какви точно ще са упражненията, зависи както от собствените предпочитания, така и от болката, която се изпитва при натоварване.

Все пак препоръчително е специалист – физиотерапевт да даде общи насоки и да посочи кой е комплексът от упражнения, подходящ за конкретния пациент. Така не само че ще се постигне оптимален ефект, но и ще се ограничи рискът от бъдещо повторение на травмата.

Отново по предписание на наблюдаващия лекар може да се наложи поставянето на шина или наколенка с допълнителна стабилизация за определен период от време. Като предпочитан вариант се посочва наколенка, която има вградени пластични шини.

Има още едно важно условие, във връзка с което физиотерапията може да се използва като метод за преодоляване на скъсан менискус. Става дума за това, че пораженията в хрущяла трябва да се откриват в частта от него, която се кръвоснабдява. Ако засегната е друга зона, то едва ли ще настъпи изцерение само с методите на консервативната терапия.

Трябва да се има предвид, обаче, че не при всички пациенти подобен род терапия води до желаното възстановяване. Ето какво четем в популярно виртуално кътче:

Алтернативно лечение

Именно при разгледаното по-горе състояние – увреда на менискуса в ограничен размер – може да се приложи и т.нар. алтернативно лечение. То се състои най-общо в употребата на лековити растения и хранителни добавки, чрез които се подобрява състоянието на ставата и се подпомага движението. И все пак трябва да се има предвид, че при липса на подобрение в състоянието задължителна е консултация със специалист.

В редовете по-долу ви предлагаме няколко популярни варианта за елиминиране на неразположенията, свързани със скъсване на хрущялите на коляното.

Рецепта с мед

При скъсан менискус може да се приложи терапия с мед. За целта 1 с.л. мед се смесва със същото количество спирт. Съставките се загряват на водна баня до пълното хомогенизиране на сместа. След като се охлади, с нея обилно се намазва колянната става. Отгоре се поставя найлон и вълнен шал. Компресът се оставя да действа поне 2 часа, след което се отмива. Прави се двукратно през деня – сутрин и вечер – до пълното отшумяване оплакванията.

Рецепта с медицинска жлъчка

Следващата рецепта ни е изпратена преди време от Георги Стефанов – редовен наш читател, който многократно е споменавал, че се е занимавал активно със спорт в младежките си години.

„… От аптеката си купувам медицинска жлъчка. Сега не знам, може и друго да й викат, но е много ефективна. 2 с.л. от нея разбърквам с малко топла вода и загрявам на котлона в тенджера с вода. Още докато е топло, но не горещо мазилото, втривам там, където ме боли. Слагам проста торбичка от найлон и някоя дреха да държи топло и лягам за поне 2 часа. Да почива кракът и да действа лекарството…”.

Според думите на бай Георги тази рецепта му е спестила много главоболия и му е донесла редица медали през годините.

Рецепта с репей

Изключително лесна за прилагане е рецептата с репей. Необходими са единствено свежи листа, които се намачкват леко и се наслагват на коляното. Отгоре се увива бинт или кърпа и компресът се оставя да действа няколко часа.

Ако се случи скъсване на менискус през зимните месеци, когато няма пресен репей, могат да се използват и изсушени листа, които предварително са киснати в топла вода.

Лечението продължава, докато болката и отокът не изчезнат.

Рецепта с лук

Популярен лек при болки в ставите и конкретно при скъсан менискус е и обикновеният кромид луд. Приготвя се каша от няколко настъргани главички лук и малка лъжичка захар. Сместа се поставя между няколко слоя марля и се прикрепя към коляното. Оставя се да действа за през нощта, като процедурата се повтаря всяка вечер за период от месец.

Рецепта с хрян

За приготвянето на тази рецепта се използва корен от хрян, който предварително се смила. От него се използва 1 с.л., която се слага на водна баня на слаб огън, за да се загрее. Нанася се върху слой марля, който се прикрепя към болното място. Оставя се да действа за 2 часа, след което се отмива.

Рецепта с ябълков оцет

Заради доказаните си антисептични и лековити качества, ябълковият оцет се прилага и при скъсан менискус. Достатъчно е ежедневно да се изпива по чаша с хладка вода, в която е разтворена 1 ч.л. от киселата течност. Рецептата се изпълнява поне 10 последователни дни или до отшумяване на оплакванията.

Рецепта със свинска мас

о болката от скъсан менискус ви принуждава да опитате нещо нетрадиционно, можете да си приготвите лек със свинска мас. Необходими са 200 г от мазнината. В подходящ съд маста се слага на огъня на ниски градуси. Щом започне да ври, се добавят 2 наситнени скилидки чесън и няколко евкалиптови листа. След отдръпване от огъня, се охлажда. С така приготвеното домашно мазило ставата се третира по няколко пъти на ден.

Билкова рецепта

Може би най-популярната билкова рецепта при скъсан менискус е следната. Необходими са по 1с.л. брезови пъпки, виолетови листа и коприва. Съставките се разбъркват и се заливат с ½ литър вряща вода. Настойката се оставя за 30 минути, след което се филтрира. Консумира се по ¼ ч.ч. поне 4 пъти дневно.

Хранителни добавки

Друга голяма група съвети, които са приложими при скъсан менискус, се отнася до подходящите хранителни добавки. По своята същност, най-общо те могат да се разграничат на няколко основни категории: за стопиране на болката, за укрепване на ставите, за възстановяване на ставите и други. Ето какво подбрахме за вас, като в никакъв начин с предложенията по-долу не се изчерпват възможните варианти за алтернативна терапия при скъсване на менискуса:

Curica Pain Relief

Става дума за иновативна хранителна добавка, която облекчава болка в ставите от различен произход, премахва сковаността, осигурява по-добра подвижност. В състава на Curica Pain Relief влизат 3 мощни растителни екстракта: куркумин, извлечен от чудодейната куркума, босвелиева киселина от босвелия и салицил от кората на бяла върба. Комбинацията между тях превръща продукта в съюзник за по-добро движение.

Дяволски нокът

Едно от растенията, което е с доказани ползи при проблеми с опорно-двигателната система, е дяволският нокът. Под формата на хранителна добавка то помага за подобряване на състоянието при хора с проблеми в костите и ставите, спомага за отпускане на мускулатурата и цялостно отнема умората от тялото.

Ре-флекс
Ре-флекс е иновативна хранителна добавка!

Може би непозната за мнозина, но вече с утвърдено име е и добавката Ре-флекс. Става дума за хранителна добавка, която действа чрез изцяло нов и различен принцип – насърчава естественото възстановяване на ставите. При скъсан менискус ролята на Ре-флекс би била незаменима – предотвратява износването на колянната става и хрущяла.

Отнема болката и позволява да се запази двигателната активност в интензитета от преди травмата. Т.нар. ревулсивен ефект Ре-флекс дължи на комбинацията от полезни вещества, в това число студено пресовани масла от сусам, ленено семе, джинджифил, още витамини и коприва.

Допълнително преимущество на добавката е това, че за разлика от подобни продукти, не дразни стомаха и не предизвиква съпътстващ дискомфорт.

Бисел Колаген

Още едно средство, което е ефективно при проблеми със ставите, е Биосел Колаген. Конкретно при скъсан менискус ролята му е незаменима – високото съдържание на колаген и хилауронова киселина в продукта подпомагат движението, намаляват дискомфорта и сковаността. Вече стана дума – менискусът е именно хрущялна тъкан, която има нужда от колаген във високи дози. Особено при травми от различно естество ролята на добавки като Биосел Колаген е незаменима.

Артроскопия

Артроскопия е най-често прилаганата операция при скъсан менискус!

Съветът, който получава потребителят, цитиран по-горе, а и следващата крачка в лечението на скъсан менискус е артроскопията. Става дума за оперативна процедура, при която посредством малък разрез и оптична система се осъществява оглед, диагностика и лечение на засегнатата става. Рисковете за пациента при подобна манипулация са сведени до минимум, а възстановяването е в пъти по-бързо в сравнение с класическата операция.

Посредством специална апаратура хирургът не само е в състояние да извърши оглед на ставата, но и да зашие или премахне тъкани при необходимост.

Като основни предимства на артроскопия на колянна става могат да се изведат следните:

  • сведени до минимум травматичност и риск от усложнения;
  • коректност при поставяне на диагнозата;
  • използване на местна анестезия;
  • кратък период на следоперативна хоспитализация и на възстановяване;
  • без изискване за обездвижване на ставата;
  • по-малко неразположения след интервенцията;
  • ограничени поражения върху външния вид на кожата.

Най-често на подобна интервенция се подлагат пациенти в млада възраст, при които става дума за „чисто разкъсване”, т.е. няма остатъчни частици. По време на самата процедура менискусът се зашива. Болничният престой е сведен до минимум. След напускане на болничното заведение и прибиране у дома пациентът трябва да започне процедура за раздвижване. По време на самия процес на възстановяване, който обикновено е с продължителност до 4 седмици, се препоръчва придвижване с помощта на патерици и използване на специална шина.

Ако става дума за артроскопия при активен спортист или човек, чието ежедневие е свързано с физическа активност, са необходими поне 4 месеца, за да се възстанови напълно функционалността на коляното.

Рехабилитация след артроскопия

Вече стана дума, че болничният престой след артроскопия на коляното е не по-дълъг от 2-3 дни. Въпросният може да се удължи във връзка с индивидуалното състояние на пациента, но това се случва рядко.

Именно от особеностите на всеки конкретен случай зависи и как и колко дълго ще протече периодът на възстановяване. Най-често достатъчен е срок от 30 дни за възвръщане към рутинните ежедневни активности. При по-тежки случаи този период може да обхване 3 или 4 месеца, ако всекидневието е свързано със спорт или други по-интензивни натоварвания.

От основно значение в процеса на възстановяване след скъсване на менискуса е постигане на нормално функциониращо кръвообращение и предотвратяване образуването на кръвни съсиреци и отоци. При необходимост в следоперативния период на пациента може да бъде назначен прием на антибиотици и аналгетици. Лекият масаж също е препоръчителен.

Следващ етап след проведена артроскопия е изпълнението на специални упражнения. Т.нар. лечебна гимнастика, за която лекуващият лекар ще даде конкретни насоки, е от съществено значение за раздвижване и укрепване на колянната става.

Тук е редно да споменем повторно – възстановяването след артроскопия е много по-лесен и скоростен процес в сравнение с времето, нужно за възвръщане към ежедневния ритъм на живот.

Цена на операция на коляното – артроскопия

Сред основните фактори, които отказват мнозина от артроскопията, са писанията, че това е интервенция, която изисква голям финансов ресурс.

На практика, ако се използва пътека по здравна каса, операцията може да е безплатна. Това зависи обаче и от политиката на здравното заведение. В някои болници част от консумативите се заплащат, като въпросното доплащане може да е в рамките на няколкостотин лева.

Друг е вариантът, ако пациентът реши да се подложи на операция при някой от специалистите, които не работят във връзка с касата. Така например попадаме на мнение, в което подробно е описан разходът за направената интервенция и за съпътстващото възстановяване. Ето какво четем:

Отворена операция

В случай на сериозно разкъсване на хрущяла се прилага отворена операция, в рамките на която се премахва целият менискус.

При подобен развой на събитията човек запазва двигателните си възможности. Но при по-сериозни натоварвания или спорт задължителна е употребата на наколенка с допълнителна стабилизация. По този начин се цели запазване на ставата във възможно най-висока степен.

Превенция при скъсан менискус

На активен спортист или на човек с ежедневие, изпълнено с физическо натоварване, няма как да се каже да ограничи движението с цел да предпази менискусите си. Но именно вниманието при движение е основното средство за превенция при риск от подобни травми.

Тук следва да се обърне внимание и на упражненията, които в една или друга степен ще укрепят мускулатурата не само на долните крайници.

Не бива да се подценява и балансираната диета, която ще даде на организма и в частност на ставите необходимите им в голяма степен колаген, глюкозамин и други.

Източници:

https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/meniscus-tears

https://www.medicinenet.com/torn_meniscus/article.htm

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 3 до “Скъсан менискус – всичко важно: болка, лечение, операция

  1. Магдалена Иванова каза:

    Много съм благодарна, че прочетох всичко това! Информацията ми беше много ценна.

  2. Саня каза:

    ПОЛУЧИХ много ценни насоки в момент след падане от стълби !
    Благодаря от сърце!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *