Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Фиброза – какво представлява и как се лекува

Какво е фиброза? Фиброза на белия дроб: видове, причини, симптоми, диагностика, лечение, билки, усложнения. Фиброза на черния дроб: цироза и фиброза, класификация, етапи, симптоми, причини, лечение, диета. Фиброза на кожата. Фиброза на матката. Фиброза на гърдата

Какво е фиброза?

Фиброзата или по-скоро процесът на образуване на фиброзна тъкан се разглежда в хода на заздравителен или реактивен процес. Фиброзата по правило се образува на мястото на липсващи тъкани в организма. Като резултат от възпалителен процес на мятото на възпалението често се развива фиброза, като при някои органи наличието й може да се окаже причина за дисфункция на съответния орган и прилежащите му тъкани.

В редовете по-долу ще разгледаме основните проявления на състоянието, а именно фиброза на белия дроб, фиброза на черния дроб, фиброза на кожата, фиброза на матката, фиброза на гърдата. Ще се спрем както на причините, така и на характерната симптоматика, диагностицирането и лечението.

Фиброза на белия дроб

При белодробна фиброза дишането е затруднено!

Фиброза на белия дроб или фиброза на белите дробове представлява състояние, при което в дробовете се образува още влакнеста тъкан. Патологията провокира нарушения в дихателната функция, като едновременно с това се свързва с намалена еластичност и съществено разрастване на белодробната тъкан. Заради въпросната тъкан е затруднено преминаването на кислород и въглероден диоксид през стените на алвеолите.

Процесът на образуване на фиброзна тъкан се свързва с влиянието на дегенеративни или възпалителни изменения.

Видове фиброза на белия дроб

Според разположението

Специалистите разграничават белодробната фиброза първо въз основа на това дали е едностранна или друстранна. Освен това се прави разлика между:

  • фокална белодробна фиброза – при нея засегната е малка част от белия дроб;
  • обща белодробна фиброза – патологията поразява целия орган.

Според интензитета

В зависимост от интензитета, с който се развива състоянието, се разграничават следните форми:

  • пневмофиброза или още фиброза – при тази разновидност се наблюдава умерен растеж на съединителната тъкан. Характерно е редуването с незасегната белодробна тъкан;
  • пневмосклероза или още склероза – наблюдава се уплътняване на белите дробове, като измененията засягат голяма част от обема им;
  • цироза на белите дробове – белодробната тъкан е изцяло заменена от съединителна такава. Наблюдава се сериозна увреда на бронхите и останалите съдове.

Според причината

Заради голямото разнообразие от разновидности на състоянието, класификация се прави въз основа на още един отличителен белег – причината за поява на състоянието. Тук основните видове са следните:

  • първична фиброза – нарича се още идиопатична и се развива без видима причина;
  • лекарствена фиброза – дължи се на прекомерно дълга употреба на медикаменти. По-голямата част от проблемните лекарства принадлежат към тези, с които се лекува аритмия или които се прилагат при онкологични заболявания;
  • като последица от белодробно заболяване – в групата на болестите, които засягат белите дробове и могат да провокират образуването на фиброзна тъкан, влизат силикоза, азбестоза и други;
  • в резултат на заболяване на съединителната тъкан – някои съществуващи болести като системна склеродермия, ревматоиден артрит, лупус еритематозус и други, също могат да провокират разрастване фиброзна тъкан;
  • инфекциозна фиброза – развива се след прекарана белодробна туберколоза или пневмония.

Причини за белодробна фиброза

Във връзка с казаното по-горе и със знанията, които са достъпни за фиброзата, като основни причини за развитие на състоянието се сочат следните:

  • дългосрочен прием на медикаменти;
  • прекарано инфекциозно заболяване или пневмония;
  • пряк контакт и влияние от страна на вредни производствени фактори;
  • заболяване или друга патология на съединителната тъкан в организма;
  • възпаление на стените на кръвоносните съдове и други.

Симптоми при фиброза на белия дроб

Въпреки че на няколко пъти споменахме за разнообразието от форми, които състоянието може да придобие, няколко са основните и характерни симптоми на белодробната фиброза.

Най-често се наблюдава недостиг на въздух. В началните фази на състоянието затрудненото дишане се появява само във връзка с голямо физическо усилие. С прогресията на болестта обаче оплакването се задълбочава и започва да предизвиква тревога у пациента дори в състояние на покой.

Кашлицата е сред основните симптоми!

Кашлицата е друг характерен симптом на фиброза на белия дроб. Самата кашлица може да е мокра или суха, т.е. да има отделен секрет или да няма. Това, което е типично обаче за оплакването е, че то продължава да е активно за дълъг период от време дори при проведено лечение.

Сред останалите характерни оплаквания трябва да се отбележат:

  • промяна в цвета на кожата – кожата постепенно губи цвета си и придобива блед или сивкав цвят;
  • изменения във формата на пръстите – подуване, уплътнява на пръстите, промяна във формата на нокътната плочка са сред признаците за състоянието, които се появяват в хода на неговата прогресия;
  • сърдечна недостатъчност – въпросното оплакване се нарича още „белодробно сърце” и се свързва с появата на ускорено сърцебиене, отоците по краката, подути и пулсиращи вени на врата и други.

На практика при стартирал процес на образуване на фиброзна тъкан в белите дробове още през първите дни човек усеща поражения. Наблюдават се слабост и специфична умора, които обаче често се отдават на други състояния и не им се обръща достатъчно внимание.

Диагностициране при белодробна фиброза

Именно поради изложеното по-горе от съществено значение е всеки да потърси адекватен лекарски съвет. Самото диагностициране се състои в снемане на анамнеза, включваща основните оплаквания, кога е забелязана появата им и имали пациента други настоящи или преминали оплаквания, които могат да имат връзка със състоянието.

По отношение на изследванията, които се прилагат при съмнения за белодробна фиброза, това са:

  • аускултация – или познатото слушане на белите дробове;
  • перкусия – своеобразно потупване на белите дробове;
  • спирография – уточняване на белодробния обем и степента на дихателната функция;
  • рентенография на гръдния кош – прави се с цел установяване на вероятни промени в белодробната тъкан;
  • компютърна томография;
  • ядреномагнитен резонанс;
  • белодробна биопсия – по време на въпросното хистологично изследване се установява състоянието на бронхите.

Лечение на белодробна фиброза

Като общи препоръки след поставянето на диагнозата белодробна фиброза се сочат следните:

  • изключване на вредните фактори от ежедневието;
  • провеждане на регулярни курсове на кислородна терапия – става дума за процедури, които се извършват в извънболнични условия. Провеждат се чрез вдишване на кислород посредством специализиран апарат;
  • редовно проследяване на състоянието при специалист.

Трябва да се има предвид, че ако става дума за лека форма на болестта, рядко се прилага конкретно лечение. По-скоро се следват общите насоки за подобряване на работата на белите дробове.

В останалите случаи терапията при белодробна фиброза включва прием на специализирани медикамент. Лекар обаче е този, който трябва да назначи конкретната терапия.

През последните години внимание се обръща на два продукта: тирозинкиназния инхибитор нинтеданиб и антифибротичния агент пирфенидон. И двата медикамента са приложими при случаи на идиопатична белодробна фиброза, като ефектът им е сходен.

Билки при белодробна фиброза

Като възможна терапия при белодробна фиброза с укрепващ и възстановяващ ефект се сочи прилагането на билкови рецепти с доказан ефект.

В популярен здравен форум четем редица приложения, приложими не само при разглежданото състояние, но и при други болести, затрудняващи функционирането на белите дробове.

Рецепта 1

В термос се добавя по 1 с.л. от билките мащерка и евкалипт и 1 с.л. овесени семена. Долива се ½ литър гореща вода и настойката се оставя да престои през нощта. Изпива се на малки дози в рамките на следващия ден, като важно е да се приема топла.

Рецепта 2

Необходими за изпълнението на тази рецепта са 2 ч.ч. младо червено вино, 2 с.л. мед и 2 листа от алое. Листата от алое се измиват, почистват, нарязват и оставят в хладилник за седмица. След като времето изтече, върху тях се разстиля меда и се добавя виното. Сместа се съхранява в хладилник за още 2 седмици, след което от нея се приема по 1 с.л. преди храна, но не повече от 4 лъжици за деня.

Рецепта 3

Глава кромид лук се поръсва със захар и се оставя за няколко часа. Изяжда се на няколко приема през деня.

Възможни усложнения при белодробна фиброза

Въпреки че споменахме, че при пациенти с минимални поражения в дихателната функция терапията е по-скоро проследяваща, трябва да се има предвид, че неглижирането на състоянието може да доведе до следните последици:

  • белодробна хипертония;
  • хронична дихателна недостатъчност;
  • хронифициране на т.нар. „белодробно сърце”;
  • вторична инфекция.

Фиброза на черния дроб

За фиброза на черния дроб се говори като реакция на органа към увреждащо го действие. В резултат на протичащо възпаление настъпва полиферация на съединителната тъкан и последващ отговор на клетките на черния дроб. Смята се, че всички форми на хронично чернодробно заболяване могат да са причина за развитието на фиброза на черния дроб.

В началните си стадии фиброзата на черния дроб се явява защитна реакция, чрез която тялото се опитва да запази органа непокътнат. Стартира се фунцията за регенерация и то в много ускорени темпове.

Когато обаче органът е силно увреден, фиброзата води до промяна в цялостното му функциониране и по-точно в участието му в метаболитните процеси. Разглеждат се следните основни причини:

Важно! ЦИРОЗА и ФИБРОЗА на черния дроб

Трябва да се прави разграничение между фиброза и цироза!

Трябва да се прави важно разграничение между ЦИРОЗА на черния дроб и ФИБРОЗА на черния дроб! Докато първото състояние представлява нелечимо заболяване, то разглежданата от нас диагноза може да бъде преодоляна с помощта на медикаметнозна терапия, народни рецепти и промяна в хранителните навици.

Класификация при фиброза на черния дроб

Според причината

Според основната причина за състоянието се разглеждат:

  • сърдечна фиброза на черния дроб – нарича се още първична хепапополарна склероза и се наблюдава при пациенти с автоимунни заболявания или болни от вирусен хепатит. Често в групата на предразположените влизат хора, които системно злоупотребяват с алкохол, които страдат от сърдечно-съдова патология или диабет;
  • перипортална фиброза – развива се в резултат на паразитна инвазия;
  • вродена фиброза – дължи се на заболявания, които имат наследствен характер.
Етапи при фиброза на черния дроб

Подобно на редица други заболявания, така и при развитието на фиброзата се наблюдават етапи. Могат да се разграничат 4 основни такива:

  • I етап – характеризира се от лека промяна в цвета и структурата на черния дроб;
  • II етап – наблюдава се значителна промяна в черния дроб, в това число – уголемяване. Ако не се открие своевременно, заболяването започва да прогресира и да доведе до сериозни усложнения;
  • III етап – в този етап от развитието на заболяването тъканта на черния дроб е цикатризирана в голям обем;
  • IV етап – при последния етап на чернодробна фиброза се наблюдава пълна или почти пълна подмяна на тъканите на органа от фиброзна тъкан. Лечение в този напреднал стадий е възможно само по хирургичен път, като рискът от усложнения е голям. При пациенти, достигнали до тази фаза от развитието на болестта, често се налага трансплантация на черен дроб.

За да се ограничи прогресията на болестта се препоръчва на първо място спазването на хранителна дисциплина и тотален отказ от вредни навици. В най-голяма степен това важи за употребата на алкохол.

Симптоми при фиброза на черния дроб

При фиброза на черния дроб симптомите са ограничени. Това важи с пълна сила за първите етапи от развитието на болестта. Възможно е месеци, години, дори десетки години черният дроб да подлежи на увреда, без за това да има каквито да и да било външни признаци и неразположения.

Доколкото може да се говори за симптоматика, то още на първия стадий от развитието на болестта се наблюдава драстично увеличение на далака. Състоянието провокира още понижение на броя на тромбоцитите и левкоцитите в кръвта, затова при развитието на фиброзата при много пациенти започват да се проявяват белези на анемия.

Ако не се лекува и достигне до най-тежкия си стадий, чернодробната фиброза е в състояние да прогресира дори до цироза на черния дроб.

Смята се, че възпалителните процеси, които протичат в органа, не са най-голямата опасност. Те са признак за това, че той все още прави опити да възстанови целостта си и да продължи да функционира.

За конкретни симптоми при фиброза на черния дроб може да се говори в пряка връзка с етапа на болестта. Като характерни белези за достигане на състоянието до късен етап се сочат следните:

  • загуба на апетит;
  • постоянно усещане за слабост и умора;
  • появата на заболявания на храносмилателната система;
  • смущения в психиката – затруднена концентрация, раздразнителност, проблеми със съня;
  • анемия;
  • понижаване на зд.

Причини за чернодробна фиброза

Като основна причина за появата и развитието на фиброза на черния дроб се посочва вирусния хепатит. По време на развитието си тази болест причинява постепенно загиване на тъканта на органа. На мястото поразените зони се появява фиброзна тъкан.

За други възможни източници, от които се провокира състоянието, могат да се посочат още:

  • вирусни инфекции, различни от хепатит – такива са мононуклеоза, цитомегаловирус и други;
  • наследствена предразположеност;
  • проблеми с жлъчните пътища или жлъчни патологии;
  • някои автоимунни заболявания;
  • прием на някои медикаменти;
  • повишено налягане в порталната вена;
  • вредно въздействие от страна на токсини;
  • злоупотреба с алкохол.

Определянето на точната причина, довела до развитието на състоянието, е от съществено значение за прилагането на подходяща схема за лечение.

Диагностициране при фиброза на черния дроб

Голям проблем при прилагането на своевременно лечение е обстоятелството, че в първите си етапи фиброзата на черния дроб се развива асимптоматично. Признаци като слабост, занижени жизнени сили и проблеми със съня често се отдават на други състояния и не навеждат на мисълта, че черният дроб е подложен на патологични изменения.

За да се потвърди диагнозата чернодробна фиброза често се налага провеждането на биопсия.

По-модерен и в същото време по-щадящ метод е фиброскопията на черния дроб. Въпросният диагностичен подход представлява ултразвуково изследване, чрез което се установява наличието на изменени части от органа. Той е далеч по-ефективен и по-безопасен.

В допълнение към изброените по-горе подходи, за допълване на представите за състоянието се прави биохимичен кръвен анализ, компютърна томография и еластография на черния дроб и други.

Лечение на фиброза на черния дроб

Лечението зависи от стадия на болестта!

В миналото се е смятало, че единственият подход за лечение при фиброза е трансплантация на черен дроб. Към днешна дата обаче налични са редица медикаменти, които действат стопиращо по отношение на болестта и имат дори възстановителен ефект.

При прилагането на точна терапия медикаментите елиминират причината за заболяването. Едновременно с това е от значение да се ограничат вредните фактори, предразполагащи образуването на фиброзна тъкан.

В голямата си част лекарствата, които се предписват при чернодробна фиброза, принадлежат към съдържащите интерферон, още инхибитори на аминокиселини. Използват се и препарати, които действат потискащо по отношение на клетките на съединителната тъкан.

Големият избор в медикаментозен план позволява дори при фиброза в III степен да се търси вариант за лечение, а не да се налага задължителна оперативна намеса.

При крайната фаза на заболяването се смята, че трансплантацията е вариантът, чрез който може да се възстанови здравния статус на пациента.

Като ефекти, които обединяват многообразието от медикаменти, могат да се посочат следните:

  • елиминират причините, водещи до разрастване на съединителна тъкан;
  • намаляват възпалението в черния дроб;
  • насърчават растежа на онези клетки, които възпрепятстват разпространението на патологична тъкан;
  • подпомагат нормалното функциониране на черния дроб.

Трябва да се има предвид, че прилагането на алтернативни методи за лечение, е възможно. Такива обаче трябва да се използват като съпътстваща, а не като основна терапия!

Диета при чернодробна фиброза

Наред с приема на подходящи медикаменти, за преодоляване на последиците от чернодробна цироза и ограничаване на състоянието е спазването на подходящ хранителен режим.

Смята се, че неправилното функциониране на организма в цялост е предпоставка за развитието на проблеми с черния дроб. Именно поради това се дава съвет за промяна в навиците – ограничаване на консумацията на алкохол, рационална хранене, активен начин на живот.

Като конкретни съвети по отношение на храненето се извеждат следните:

  • ограничаване на животинските мазнини;
  • намаляване на количествата на консумираните протеини и въглехидрати;
  • приготвяне на храната чрез варене, печене или на пара;
  • консумация на топла, а не гореща или студена храна;
  • прием на минимални количества сол;
  • хранене поне 6 пъти на ден и други.

Спазването на тези основни правила драстично ще облекчи работата на черния дроб.

Фиброза на кожата

Друга разновидност на фиброза поразява кожата. Става дума за появата на доброкачествено образувание на кожата, което се състои от зрели клетки на съединителната тъкан. То се разполага под външния слой на кожата и по-точно в дермата.

Конкретни причини, които провокират развитието на кожна фиброза, трудно могат да се обособят. Смята се обаче, че наследственият фактор има съществена роля. Напредването на възрастта също се смята за предразполагащо условие.

Симптоми при фиброза на кожата

По своята същност фибромът на кожата най-често представлява единично уплътнение с ясно обособени граници или възел с диаметър от няколко сантиметра. Повърхността му е покрита с кожа с непроменен или с леко пигментирал цвят. Ако своеобразният доброкачествен тумор се разрасне, то кожата над него може да придобие червеникав оттенък.

В някои случаи се говори за образувания с мека консистенция, в други – с гъсто еластична консистенция или още дерматофиброма.

Най-често формата на фибромата е кръгла или овална, като образуванието се разполага върху дръжка или тясна основа.

Видове фиброза на кожата

Фиброза е възможно да засегне и кожата!

Като основни разновидности на кожна фиброза се сочат следните:

  • дерматофиброма – става дума за тумор, разположен върху широка основа или крак, твърд при допир, неподвижен и непредизвикващ болка. Може да се открие в кожата или да има депресивна форма. Освен кожата, поразени от дерматофибром може да са и лигавиците. Най-често се наблюдава единично развитие, но при някои пациенти бройката на образуванията може да достигне десетки;
  • мека кожна фиброма – при тази разновидност на кожната фиброза туморът е с набръчкана повърхност, разполага се върху малък крак и рядко надвишава размера на черешова костила. Цветът на тумора е еднакъв с този на заобикалящата го кожа, но може да придобие и различни нюанси на кафявото. По-често този род фиброма се развива при жени в напреднала възраст или при хора с наднормено тегло, като се открива под мишницата, в кожните гънки, под и около гърдите, в предната част на шията. С напредването на възрастта броят на туморите се увеличава.

Диагностика и лечение при кожна фиброза

За да се потвърди, че става дума за фиброза на кожата, най-често се провежда хистологично изследване на тумора.

Ако се установи, че е именно фибром, прилага се хирургично отстраняване, но само в случаи, че предизвиква смущения – здравословни или козметични.

Злокачественост се наблюдава рядко при кожна фиброза.

Фиброза на матката

Фиброза на матката е процес, при който се наблюдава появата на структури в гладката мускулатура на маточната стена. По някои белези наподобяват доброкачествени тумори.

Най-често фибромът на матката се развива под формата на възел в конкретен пласт на органа. Възможна е появата и на няколко възела. Размерът, разположението и скоростта на растеж на образуванието са строго индивидуални.

Често състоянието се развива асимптоматично, като фибромата се открива по време на рутинен гинекологичен преглед.

Ако трябва да се говори за конкретни симптоми, то такива са менструална дисфункция, болка в таза, промяна в работата на разположените в близост органи.

Във връзка с конкретните причини за появата на фиброма на матката, се разглеждат 3 основни вида:

  • маточен вариант – образуванието се открива при жени без смущения във функционирането на яйчниците. Появяват се в резултат на травма върху лигавицата на матката;
  • овариален вариант – фиброми на матката се образуват във връзка с нарушен хормонален баланс и дисфункция на яйчницте;
  • централен вариант – във връзка със стресов синдром, травма или неврологично разстройство се наблюдава срив на централната нервна система. От нея именно в голяма степен зависят яйчниците в хормонален план, поради което се наблюдава промяна във функционирането им.

Лечение при фиброза на матката 

Погрешно е да се смята, че хирургическата интервенция е единственият вариант за лечение при фиброза на матката.

Най-точно е да се каже, че изборът на лечение зависи в голяма степен от размера на маточната фиброза и от разположението й.

Като фактори, които налагат операция, се сочат следните:

  • нарастване на фиброзната тъкан по време на бременност;
  • прекалено бързо нарастване на матката;
  • наличието на подкожен фибром с големи размери;
  • установяване на „сложна фиброма”;
  • липса на ефект от предхождаща терапия и други.

Хормонална терапия

Хормоналното лечение е това, което се прилага преди да се стигне до операция. Комбинацията между хормоналните препарати е строго индивидуална, като продължителността на приема им често надвишава 6 месеца.

Като често предписвани медикаменти се сочат Дуфастон, Утрогестан, Прогестерон и други.

Фиброза на гърдата

Преди операция се прилага хормонална терапия при фиброза на гърдата!

Под фиброза на гърдата се разбира процес на разрастване на съединителната тъкан в гърдата. Образуванието, което се наблюдава, се нарича фибром на гърдата и се разглежда като доброкачествен тумор на съединителната тъкан.

Често фиброзата на гърдата се причислява към групата на мастопатиите или иначе казано – на всички доброкачествени изменения в гърдите.

За основни причини за развитието на състоянието се сочат дисбаланс в половите хормони, постоянен стрес, преумора, заболявания на щитовидната жлеза, влияние от страна на токсични вещесва и други. Генетичната предразположеност, както и при фибром на матката, е сред възможните предпоставки за развитието на състоянието.

Симптоми при фиброза на гърдата

Наличието на безболезнено уплътнение в гръдната тъкан се смята за основен признак за фиброза на гърдата. Може да става дума за едно-единствено уплътнение или за цели участъци с повишена плътност.

Промяна в цвета на кожата над засегнатия участък също индикира наличието на проблем.

Усещане за дискомфорт в гърдите, както и отделянето на течност от зърното допълват характерната симптоматика.

Болката също се определя като възможен синдром при фиброза на гърдата.

Лечение при фиброза на гърдата

От решаващо значение при лечението на фиброза на гърдата са възрастта на пациентката, индивидуалният здравословен статус, видът фиброза. В много случаи се комбинира медикаментозно лечение и операция, като приемът е на хормонални препарати.

Сред използваните медикаменти са Дуфастон, Тамоксифен, Мастодинон и други.

Източници:

https://www.news-medical.net/health/What-is-Fibrosis.aspx

https://en.wikipedia.org/wiki/Fibrosis

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *