БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Дюстабан – симптоми, причини и начини за лечение на плоскостъпие

Дюстабан (плоскостъпие) – какво представлява, как се лекува и какви са възможните усложнения?

Ето какво представлява дюстабан!

Какво представлява дюстабан стъпало?

Дюстабан е състояние, познато още като вродено плоскостъпие. При него се наблюдава отпускане на единия или на двата от ходилните сводове – напречния и надлъжния.

Напречният ходилен свод се разполага между първия и петия от пръстите на ходилото. Именно той изгражда специфичната линия в предната част на стъпалото, която е от особено значение за комфорта по време на движение, както и за опората в предната част на крака.

Надлъжният ходилен свод представлява специфичната извивка на ходилото, която започва от костта на петата и достига до основата на първите фаланги в ставите на ходилото.

Вроден дюстабан

дюстабан при децата
Дюстабан често е налице при деца!

При повечето хора ходилото е така изградено, че ясно се наблюдава издигнатият свод – в средата на стъпалото, точно по вътрешния ръб, разположен между петата и пръстите. Въпросният свод се оформя по правило до 7-годишната възраст на всеки човек. Ако до тази възраст не се оформи по смятания за правилен начин, се смята, че се развива т.нар. плоскостъпие или още дюстабан стъпало.

Характерно за състоянието е, че мускулите, лигментарният апарат и сухожилията губят голяма част от силата си, отпускат се. Това причинява опиране на самите кости до повърхността на земята, когато човек заеме изправен стоеж. Последиците от изменението в структурата на стъпалото са осезаем дискомфорт по време на ходене, дори болка при продължителен престой в стоеж.

Придобит дюстабан

Освен вроден дюстабан, се разглежда още и придобита форма на плоскостъпие. Става дума за заболяване, което се появява при хора в напреднала възраст или при младежи, при които тъканите все още не са придобили трайна здравина.

По правило рискова е групата на тези лица, при които претоварването на долните крайници е системно състояние. Много професии са увеличават опасността от развитието на дюстабан. Такива са работните места, пряко свързани с тежък физически труд – например при носачи, миньори, копачи се наблюдава ежедневие, благоприятстващо появата на дюстабан. Същото важи и за онези професии, при които в изправено положение се прекарват много часове – продавачи, фризьори, стоматолози и прочие.

Носенето на неудобни обувки също се причислява към рисковите фактори, които могат да доведат до изменение във формата на ходилото, а оттам – и до плоскостъпие.

Същото важи и за обстоятелства като вродена слабост на съединителната или мускулната тъкан, прекалено бързо повишение на телесното тегло, появата на разширени вени.

Според някои изследователски публикации дюстабан може да се разглежда и като последица и странична реакция при рахит.

Видове дюстабан

Както вече стана дума, сводовете на ходилото са напречен и надлъжен. Оттам се прави и основното разграничение при дюстабан:

  • надлъжно плоскостъпие – при него намален е надлъжният свод на стъпалото;
  • напречно плоскостъпие – намален е напречният свод.

На практика, срещат се и двата вида дюстабан, но може да се каже, че в по-голяма част от случаите се наблюдава напречно падане на свода.

Ако едновременно е налице изправяне и на двата свода, то тогава се говори за комбинирано плоскостъпие или за надлъжно-напречен дюстабан.

В зависимост от основната причина за диагнозата, които и ние разгледахме по-горе, се различават следните форми на дюстабан:

  • травматична – дължи се на фрактура на костите на стъпалото и глезена или на увреда, обхванала меките мускулни тъкани или ставните връзки, от които зависи извивката на свода;
  • паралитична – появява се в резултат на прекаран полиомиелит или на парализа на мускулите на ходилото;
  • рахитична – развива се във връзка с прекаран рахит. В следствие на първичното заболяване настъпва неправилно формиране на костите на стъпалото. Те стават по-крехки и се поддават по-лесно на деформация;
  • статична – смята се, че при 8 от 10 пациента с дюстабан става дума именно за форма на статично плоскостъпие. Дължи се на причините, които и ние обозначихме вече в текста – наднормено тегло, слаби мускули и ставни връзки на стъпалото, неудобни обувки, продължително натоварване на краката или липса на адекватна физическа активност.

Степени на плоскостъпие

В зависимост от тежестта на състоянието, се разглеждат 3 основни степени на дюстабан:

  • I степен – при тази степен не се наблюдава видимо изменение на формата на свода, но след продължително стоене или ходене се появява болка. Раздвижването след почивка също е затруднено;
  • II степен – постепенно се наблюдава изчезване на сводовете на ходилото. Болката става все по-ясно изразена и вече се разпространява извън самото ходило;
  • III степен – забележими с просто око са деформациите на ходилото. Болката е постоянна, а отоците карат пациента да потърси лекарска помощ. Възможно е състоянието да провокира още болка в кръста и гърба, главоболие, да затрудни предвижването и да намали работоспособността. Намирането на подходящ обувка също става трудна задача.

Симптоми при дюстабан

За конкретна симптоматика при дюстабан е трудно да се говори. По-скоро става дума за компилация от оплаквания, които могат лесно да се сбъркат. Бързо настъпваща умора и поява на болка при ходене са сред признаците на състоянието. Засилват се при продължително стоене в изправено положение или при дълго вървене. Утихват след почивка.

При някои хора характерната болка напуска ходилото и долната част на крака, разпространява се нагоре, достигайки чак до бедрото. Описани са дори случаи, в които засегната е тазобедрената става. Това се дължи на обстоятелството, че тя се явява опорна точка, изложена на най-голямо натоварване. Не е изключено болка в кръста да се дължи също на плоскостъпие.

За най-изразен симптом на дюстабан се възприемат обаче отоците, които се появяват в края на деня и обхващат ходилото. След почивка и повдигане на краката на високо започват да се разсейват и така до следващия ден. По правило тези отоци се явяват отговор на тялото към увреждащия фактор в ставите на ходилото.

Като признак за наличието на паднал свод се разглежда и деформацията на стъпалото. При много хора с изразено плоскостъпие е налице забележимо удължаване на стъпалото и разширяване в средната му част. Това води и до необходимостта от закупуване на по-голям номер обувки.

Промяна в походката също би могла да има връзка с дюстабан стъпалото. Често заради болката и дискомфорта човек придобива „патешка походка”, придобива тромавост и несигурност в придвижването.

Голяма част от симптомите, които разгледахме по-горе, могат да бъдат свързани и с редица други здравословни смущения, например с варикозни вени на краката. Именно поради това при появата на болков синдром с неизяснен произход препоръчително е да се потърси своевременно мнението на специалист.

Симптоми при напречно плоскостъпие

Като конкретни симптоми, които се появяват при напречно плоскостъпие, се посочват:

  • изчезване на самия напречен свод на ходилото;
  • ясно изразена болка в предната част на ходилото;
  • деформация на пръстите.
Симптоми при надлъжно плоскостъпие

Като такива се сочат следните:

  • усещане за умора в краката;
  • болка в стъпалото и по-точно в средата на стъпалото, в глезена, прасеца, дори в бедрото и кръста;
  • поява на отоци;
  • труден избор на подходящи обувки.

Диагноза „дюстабан”

Диагноза „дюстабан“ се поставя от ортопед!

Лекар е този, който с точност може да постави диагноза дюстабан. И по-точно – ортопед след извършването на обстоен преглед.

Ако става дума обаче за определяне на състоянието в домашни условия, може да се приложи следният елементарен метод. Предварително стъпалото се маже плътно с мазен продукт – крем, мехлем или друг по избор. След което се прави отпечатък върху лист хартия. Ако отпечатъкът, който е оставило ходилото в средната си част, надвишава 1/3 от най-широката част, то налице е дюстабан. Степента и състоянието обаче трябва да се определят и потвърдят от лекар.

Заедно с лечението на дюстабан

Ще споменем и по-надолу в текста, но сега ще обърнем внимание на това, че за излекуване от дюстабан е трудно да се говори. По-скоро се прави необходимото, за да се възстанови правилното позициониране на стъпалото и да се преодолеят основните неразположения.

Става дума за болката и отоците и за тяхното ограничаване. В най-голяма степен се прилагат продукти с локален ефект, каквито са например:

Лечение на дюстабан

Макар че терминът „лечение” не е особено подходящ, при дюстабан е в сила твърдението, че колкото по-рано се диагностицира, толкова по-голям е шансът за прилагането на резултатни мерки. Смята се, че ако се открие още в зародиш, то състоянието може да се преодолее с помощта на топли вани, нагревки, масажни практики, упражнения и рехабилитация. Носенето на ортопедични стелки също е сред важните условия за възстановяване на нормалните извивки на свода.

С напредването на състоянието мерките имат много по-ограничени ефекти, като с цел преодоляване на неразположенията може да се стигне дори до хирургическа интервенция.

Вана при плоскостъпие

Съвет, който често се дава при болки и оток в долната част на краката, е за терапия с вода. Сред полезните практики при плоскостъпие е редуването на топла и студена вана за ходилата, като по този начин се подобрява кръвообращението. За целта се пълнят 2 съда с вода – единият със студена, другият с топла, почти гореща. Във всеки от тях ходилата се потапят за по 2-3 минути, след което се прави смяна, като се започва със студената вода. Получава се ефектът на контрастен хидромасаж, при който кръвоносните съдове се свиват и разширяват.

Друг вариант да си приготвите облекчаваща вана, а защо не и да се предпазите от плоскостъпие, е ваната за ходила, в която предварително е разтворена морска сол. Ако нямате под ръка, можете да използвате и готварска, като 1 с.л. се разтваря в литър вода. Краката се накисват за 10-15 минути, след което се изплакват с хладка вода, към която е добавено малко количество борна киселина.

Използването на сода бикарбонат също е вариант за приготвянето на баня за крака. За 3 литра хладка вода е достатъчен 1 грам сода, в който разтвор потапяте краката си за 15-ина минути.

Масаж при дюстабан
масаж при дюстабан
Масаж също може да помогне при дюстабан!

За хора с доказано плоскостъпие масажът е нещо повече от релаксираща процедура. Той може да спомогне за укрепване на сводовете на ходилата и да реши много от проблемите, пряко свързани с разглежданото състояние. От значение е обаче масажът да се извърши от специалист с познания за съответния здравословен проблем.

В домашни условия масаж може да се приложи с цел облекчаване на умората и намаляване на болката. Подходяща масажна смес се приготвя, като в порцеланов съд се разбъркат 3 с.л. сусамово масло и 3 капки масло от карамфил. С така приготвената смес се масажират предварително измити и подсушени ходила.

Упражнения при дюстабан

Сред основните съвети, които се дават с цел ограничаване на пораженията и профилактика при дюстабан, е редовното изпълняване на специализирани упражнения. В редовете по-долу ще посочим някои от най-често препоръчваните. Трябва да се има предвид, че благоприятни резултати нашите предложения дават най-вече при I степен на дюстабан, когато пораженията върху ходилото са най-малки. Като основни ефект от тях могат да се посочат:

  • поддържане на добър мускулен тонус за мускулите, поддържащи свода на ходилото;
  • укрепване на връзките в зоната на ходилото;
  • благоприятстват кръвообращението и лимфопотока;
  • подобряват подвижността на ставите на ходилото;
  • ограничават болката.

Имайте предвид, че изборът на упражнения е ориентировъчен. Те могат да се моделират спрямо собствените възможности и разбирания. Нашият съвет е да изпълнявате комплексът сутрин и вече, като всяко упражнение повтаряте по 15 пъти.

I упражнение

Изпълнява се от седеж на стол. Ходилата са успоредно един на друг пред тялото, стъпили на пода. Без да се повдигат петите, ходилата се повдигат нагоре до максимална степен и се задържат в крайно положение за кратки. Заема се изходна позиция.

II упражнение

Изпълнява се отново в седнало положение, краката са успоредни, пред тялото, стъпили на пода. Пръстите се свиват до максимална степен и се задържат за миг. След отпускане се заема изходно положение.

III упражнение

Стартира от същата позиция. Пръстите се свиват, като едновременно с това ходилата се извиват навътре. Задържа се крайна позиция и бавно се отпускат краката.

IV упражнение

Отново от същата позиция стартира упражнението. Ходилата се завъртат до максимална степен с палците навътре. Краката се връщат в изходна позиция.

V упражнение

Стартира отново от седеж на стол с ходила, успоредно стъпили на пода. Избират се малки предмети, които могат да се захващат с пръстите на краката (капачки, топчета, части от конструктор и други). Предметите се преместват първо с единия крак, после с другия.

VI упражнение

Стартира от седеж на стол. Краката са успоредни, стъпили на пода върху чаршаф или хавлия. С помощта на пръстите платът се набира.

VII упражнение

От същата позиция – едното ходило леко се приплъзва върху другото, след което се връща в изходно положение. Повтаря се с другото ходило.

VIII упражнение

Стартира от седеж на стол, като единият крак е стъпил на пода, а другият е върху топка. Изпълняват се кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, като стъпалото не се отделя от топката. След пълно завъртане посоката се сменя. Следват движения напред и назад. Изпълнява се и с другия крак.

IX упражнение

Изпълнява се от седеж на стол с успоредно стъпили на пода крака и разположена между тях топка. С вътрешната страна на ходилата топката се захваща и се издига и сваля бавно.

Х упражнение

Стартира от седеж на стол с крака, стъпили върху малка тръба, пръчка или друг предмет с подобна форма. Ходилата се придвижват напред-назад, като едновременно с това се търкаля предметът.

Ортопедични стелки при дюстабан

Сред честите препоръки за хората с дюстабан е използването на специални ортопедични стелки, наричани още ортези. Такива са приложими най-вече при хора с природно статично плоскостъпие, но се смята, че носят облекчение и укрепват формата на свода и при останали разновидности на състоянието.

Активно стелки се използват в детска възраст с цел коригиране на деформациите, но при изменения в походката, при медицински показания и и необходимост ортези се препоръчват и при възрастни. Въпреки изобилието от производители и продукти, за най-подходящи се смятат тези, които отговарят на индивидуалните потребности и носят облекчение и комфорт при движение.

Основните изисквания, на които трябва да отговарят ортопедичните стелки, са следните:

  • да разпределя натоварването между двата крака по равно;
  • да подпомага ходилото при ролята му на ресор и балансиращ механизъм;
  • да подпомага заемането на правилно положение на стъпалото в обувката;
  • да стимулира кръвообращението.

Неподходящите или неправилно подбрани стелки не само че няма да донесат така желаното облекчение, но могат дори да влошат състоянието на ходилата.

Именно поради това ортопед е този, с мнението на който трябва да се съобрази изборът на ортеза.

По своята същност стелките, подходящи при дюстабан и не само, могат да са фабрични или да бъдат изработени индивидуално. Съществува вариант и за „индивидуализирани” стелки – те покриват редица фабрични критерии, но подлежат на корекции в голяма степен.

Конструкция

При нисък надлъжен свод, например, изборът е между два вида стелки: с пластична конструкция, която се придържа към зададена форма. Такива стелки се използват при продължителни часове, прекарани на крак, при спокойно ходене, при болка; без конструкция – употребата им се препоръчва при носенето на спортни обувки. Вариантите са еднослойни и двуслойни в зависимост от обувката и натоварването.

Материал

Често разграничени между стелките, налични в търговската мрежа, се прави и във връзка с използвания материал. Сред популярните варианти са:

  • силиконови;
  • от пластмаса;
  • с мемори пяна;
  • с гел и други.

В популярен здравен портал четем следното:

Стелки Scholl при дюстабан
стелки за плоскостъпие
Стелките помагат при плоскостъпие!

Стелките Scholl са един от най-популярните варианти при плоскостъпие. Те са предназначение за носене при спад на който и да било от сводовете на стъпалото, при болка, достигаща дори до тазобедрената става, кръста и гърба. Изработени са от полипропилен с покритие от естествена кожа.
Смята се, че анатомичната им форма предоставя достатъчно опора както на напречния, така и на надлъжния свод на ходилото, поема част от тежестта, облекчава натоварването на мускулите, ставните връзки и сухожилията.

Операция при дюстабан

Не бива да се смята, че хирургическата интервенция е честа практика при хора с дюстабан. Напротив, при мнозина, при които симптоми и оплаквания няма, състоянието не подлежи на никаква терапия.

Ако се стигне до операция, чрез която да се коригира плоскостъпие, то това е в пряка връзка с прекомерно разтягане или разкъсване на някое от сухожилията, ангажирани с поддържане на формата на ходилото.

Съществува и вариант за неоперативна реконструкция на стъпалото, която се прилага и у нас. Става дума за методика, при която се отпуска мускулът, отговорен за ахилесовото сухожилие. Прилага се при пациенти, при които плоското стъпало се дължи именно на скъсяване на въпросното сухожилие. Самият метод комбинира възможностите на специализирана апаратура и мануална практика.

Усложнения при дюстабан

дюстабан
Усложненията засягат опорно-двигателния апарат!

Въпреки че по единодушието по отношение на това, че от дюстабан никой не е умрял, е пълно, състоянието може да доведе до редица усложнения. Става дума за проблеми, засягащи главно опорно-двигателния апарат. В голяма степен последиците зависят от степента на плоскостъпие, от датировката на състоянието, от двигателната активност на човек и общо здравословно състояние и не на последно място от възрастта и предприетите до момента мерки.

Сред най-честите усложнения, за част от които вече стана дума по-нагоре в текста, са следните:

  • разместване на позицията на костите на ходилото едно спрямо друга – това води до преразтягане на връзките мускулите и ставите;
  • изкривяване на пръстите – намира се в пряка връзка с появата на мазоли и втвърдявания;
  • промяна в центъра на тежестта на тялото – това оказва влияние върху подбедриците, бедрата, таза, кръста и дори гърба, появяват се ставно-мускулни болки;
  • промяна в походката;
  • разширени вени – увеличеното напрежение в мускулите благоприятства развитието на варикоза;
  • болки в кръста;
  • лумбална дискова херния.

Профилактика при дюстабан

Заради обстоятелството, че плоскостъпието често се наблюдава при деца, се препоръчва профилактиката да започне в ранна детска възраст. При най-малките ефикасен метод е ходенето с боси крака, за предпочитане по ронлива и неравна повърхност. Това предизвиква многократно повторение на рефлексите за свиване и отпускане на мускулите, които оформят сводовете на ходилото, както и на тези, от които зависи свиването на пръстите на краката.

Друг важен съвет е изборът на удобни обувки. Важно е те да се пристягат надлежно. Обувките с висок ток по правило са предпоставка за състоянието, тъй като при тях тежестта на тялото се разпределя неравномерно.

Източници:

https://www.medicinenet.com/flatfoot_pes_planus/article.htm

https://www.medicalnewstoday.com/articles/168608.php

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 4 до “Дюстабан – симптоми, причини и начини за лечение на плоскостъпие

  1. Здравка каза:

    Упражненията за двата вида дюстабан са едни и същи, така ли?
    Какви упражнения се препоръчват при паднал напречен свод?

  2. viktoria каза:

    С правилни упражнения правилно изпълнявани се поддържат не само сводовете, а и цялото тяло, и общото здраве. Аз поддържам плоскостъпието си с упражнения и ефект има ето примерни https://youtu.be/gyI5UxRdEPI . Моят съвет е – спортувайте до последния си дъх или докато тялото ви позволява, няма да съжалявате!

  3. Бориславв каза:

    byanev783@gmail.com

    Ами това са пълни глупости на неуки хора, нищо неразбиращи освен да повтарят дебели безполезни книги.
    Дюстабан се лекува с правилните упражнения. Тези тука са бабешки упражнения за безсъние.

    • Малина каза:

      Може ли с упражнения да се излекува дюстабан при възрастни възможно ли е

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *