Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гъбички в устата: колко опасни са и как се лекуват?

Гъбички в устата. Лечение на гъбички в устата: лекарства, народни рецепти, хомеопатия. Симптоми. Причини. Видове гъбички в устата. Гъбички в гърлото. Гъбички по езика. Заразни ли са?

Гъбички в устата – изискват задължително лечение!

Гъбички в устата е здравословен проблем, който се среща сравнително често. В медицинската терминология се назовава като кандидоза на устната кухина или още орофарингеална кандидоза. Причинява се преобладаващо от кандида албиканс и поразява устната кухина, гърлото и езика.

Среща се сравнително често при малки деца, като статистиката показва, че при 1/5 от бебетата до 1 година заболяването се проявява поне по веднъж. При най-малките състоянието се нарича още млечница и се лекува сравнително лесно.

С напредването на възрастта риска от гъбички в устата намалява. Такъв обаче се наблюдава при пациенти със зъбни протези, при продължителен и неконтролиран прием на лекарства, при спад в имунитета.

Антибиотик и гъбички в устата

Преди да обърнем внимание на същината на проблема гъбички в устата, задължително е да отбележим нещо много важно!

Гъбички в устата, както и подобните инфекции, НЕ СЕ ЛЕКУВАТ С АНТИБИОТИК. В голямата си част подобни състояния се провокират именно от приема на антибиотични препарати, затова изключително погрешно е да се твърди, че лечението трябва да включват такъв медикамент.

Нещо повече, може да се каже, че приемът на антибиотик е сред основните предпоставки за развитието на гъбична инфекция. При продължително или често лечение с антибиотичен продукт от широкоспектърната гама се създава благоприятна среда за развитието на патогенните микроорганизми. Причина за това е нарушеният баланс между полезните и болестотворните бактерии в тялото, до който се е стигнало в резултат на антибиотичната терапия.

Именно поради това – ако ви се налага да се лекувате с антибиотик, вземете превантивни мерки против развитието на гъбична инфекция. Афти, язви, налепи, промяна във вкуса са сред първите признаци, че подобна инфекция започва да се развива в устната кухина.

Изглед на опаковката на продукта Доктор Силвър Dr. Silver
СРЕБЪРНАТА ВОДА, направена с новия генератор за сребърна вода Dr.Silver, е с още повече ползи за здравето

Причини за гъбички в устата

Тъй като вече стана дума за основната причина, която най-често води до развитието на гъбична инфекция в устната кухина – прием на антибиотици, логично е да обърнем внимание и на останалите рискови фактори. Смята се, че пониженият имунитет е този, който създава благоприятна среда, а условия, като изброените по-долу, се превръщат в конкретен повод за колонизиране на патогените:

  • заболявания, предизвикващи допълнителен спад на имунитета;
  • ендокринни смущения като захарен диабет, болести на щитовидната жлеза и прочие;
  • хормонален дисбаланс, предизвикван най-често от бременност, но не само;
  • заболявания на храносмилателната система – пример за подобно е дисбактериоза;
  • витаминен дефицит – основно става дума за липса на недостиг на витамин С и витамини от група В;
  • злоупотреба с алкохол, цигари и наркотични вещества;
  • травма на лигавицата на устната кухина и други.

Лечение на гъбички в устата

Наличието на гъбички в устата е здравословен проблем, който изисква адекватно и своевременно лечение. Необходима е терапия, съобразена с индивидуалното състояние на пациента. Такава трябва да се назначи от специалист.

Гъбички в устата – какъв лекар

Именно последното твърдение се намира в пряка връзка с често задаван въпрос – към какъв лекар трябва да се обърне човек, ако има съмнения за развиваща се гъбична инфекция в устната кухина.

За да бъдем всеобхватни в отговора на този въпрос, ще посочим кои специалист в каква ситуация е добре да се потърси:

  • дерматолог – в случаи на кандида, обхванала кожата, косата, ноктите;
  • отоларинголог – познат още като УНГ-лекар, такъв се търси при гъбички в гърлото;
  • стоматолог – при инфекция от кандида, стартирала заради проблеми със зъбите или заради използвани протези;
  • гастроентеролог – при гъбички в червата или стомаха;
  • педиатър – при гъбична инфекция при деца;
  • гинеколог/уролог – при гъбична инфекция по половите органи;
  • имунолог – ако става дума за рецидивираща инфекция.

При съмнения най-добре е да се направи първоначална консултация с личния лекар, който ще даде най-точни насоки за специалиста, ангажиран в съответната област.

Трябва да се има предвид, че гъбичките в устата не са сериозен здравословен проблем, който създава непосредствена опасност. Добре е да се направи обаче своевременна консултация, ако налице е някой от следните оплаквания:

  • парене в устата;
  • затруднено преглъщане;
  • влошени вкусови възприятия;
  • индикации за интоксикация, в това число главоболие, повишена телесна температура, слабост.
Лекарства при гъбички в устата

Важно условие за успеха на лечението при гъбички в устата е да се предприеме подходяща терапия в начален етап. Колкото по-рано се стартира курсът на лечение, толкова по-ограничени ще са пораженията, нанесени от патогена.

Самото лечение на гъбички в устата на основата на медикаменти, трябва да се разглежда като комплексна терапия, при която се прилагат общи и местни лекарствени продукти.

Под обща терапия се има предвид приемът на перорални антимикотични препарати – антимикотици. Въпросните оказват системно действие върху организма, като лекуват не само гъбичките в устата.

Препаратите за локално приложение се използват се цел да се премахнат характерните налепи в устата и да се ограничи колонизирането на заразата.

Комбинацията най-често е между следните групи медикаменти:

  • антимикотични антибиотици (трябва да се прави разлика между тези продукти и разгледаните по-горе антибиотици) – сред най-популярните са полиеоновите антибиотици (Нистатин, Фунгостатин и други), както и продукти като Гризеофулвин;
  • синтетични антимикотици – като основни разновидности тук се посочват препаратите, принадлежащи към групата на имидазоли (Низорал), миконазоли или производни на имидазоли (Дактарин), триазоли (Дифлукан, Орунгал и други), както и препарати, съдържащи капсофунгин, нифурател и други.

Ще обърнем малко по-голямо внимание на някои от препаратите, които се предписват най-често:

Нистатин
Нистатин се използва за лечение на гъбички в устата!

Нистатин е сред най-популярните медикаменти, използвани за лечение на гъбични инфекции. Активното вещество в продукта е нистатин.

Важно е да се знае, че при орална инфекция най-ефикасният вариант за лечение е медикаментът да се прилага под формата на разтвор. За целта в аптека, в която на място се приготвят лекарства, ще ви направят лосион в правилна концентрация, който се нанася директно върху налепите до 6 пъти дневно след хранене. Курсът на лечение трае между 10 и 14 дни, като още на 4-5 ден настъпва значително подобрение.

Вариант, разбира се, е и приемът на таблетки Нистатин. Курсът на лечение трае 14 дни.

Нистатин се предлага и под формата на гранули. Терапията в този вариант може да е както вътрешна – да се приемат директно гранулите, така и външна – устната кухина да се обработва с разтвор. Въпросният разтвор се приготвя от охладена преварена вода и гранули, като съотношението е 2 г от препарата към 200 мл вода. С него се прави гаргара и се изплаква устата.

При кърмачета е подходяща комбинацията между Нистатин с витамини от група В и по-точно с витамин В 12. В готовия лечебен разтвор се добавя малко количество от витаминния компонент. С него се напоява марля и внимателно се почиства поразеният участък в устната кухина. По този начин се отстранява плаката и се позволява на лекарството да проникне под нея.

Трябва да се има предвид, че препарати, съдържащи нистатин, каквито са Нистатин, Фунгостатин и други, са противопоказни при вродени проблеми на стомашно-чревния тракт, при увреда на черния дроб, както и по време на бременност и кърмене.

Фунгостатин

Стана вече дума, че разновидност на препарат с активно вещество нистатин, е и Фунгостатин. При гъбична инфекция в устната кухина се приготвя суспензия с цел локално третиране на проблема. Използва специално предвидения за целта флакон, в който се поставят гранули от лекарството и преварена вода. След пълното хомогенизиране на сместа с нея се третират поразените от гъбички участъци или се приготвя разтвор за гаргара.

Дактарин

Дактарин е гел за локално приложение, който елиминира гъбична инфекция в устата и гърлото.

Важно условие за употребата му обаче е възрастовото ограничение – не се препоръчва за деца под 12-годишна възраст. Въпреки това много педиатри насочват родителите на деца с млечница към лечение именно с Дактарин.

Активното вещество в Дактарин е миконазол, производно на имидазол.

Често при агресивна форма на гъбична инфекция се препоръчва комбинация между двата разгледани по-горе препарата – Фунгостатин и Дактарин.

Дактарот

Още един продукт за локално приложение при гъбична инфекция е Дактарот. Препаратът съдържа хидрокортизон и се прилага под формата на мазило. Показания за употребата му са зачервяване, болка и сърбеж.

Хексорал

При гъбична инфекция в устата се прилага и Хексорал под формата на спрей. Впръскванията се правят директно в устата по няколко пъти на ден.

Хомепатия при гъбички в устата

Често при гъбична инфекция в устата като основна или съпътстваща терапия се прилага лечение с хомеопатични продукти. Ще се спрем на основните препарати, които влизат в курса на лечение. И все пак внимание ще обърнем на обстоятелството, че с цел ефективност хомеопат е този, който трябва да препоръчва лечение при конкретния пациент:

  • Боракс – прилага се при първите симптоми за колонизиране на гъбички в устата;
  • Капсикум Анум – препаратът се предписва с цел облекчаване на неприятните усещания, които са типични за гъбична инфекция в устата;
  • Арсеникум Албум – продуктът спомага за лечението на афти, предизвиквани от размножаването на болестотворните микроорганизми.

Допълнителни продукти при гъбички в устата

Матсан Дойч Р е продукт за устна хигиена!

Като част от съпътстващата терапия при гъбички в устата се препоръчва и прием на следните продукти:

  • витамини – тук влизат на първо място витамини от група В, витамин С и други. Чрез приема им се насърчава възстановяването на процесите в организма и се повишава имунния отговор;
  • калциев глюконат – използва се както с цел възстановяване, така и за да се облекчат някои от характерните за гъбичната инфекция симптоми;
  • желязо – приемано под формата на добавка, желязото възстановява процесите в организма;
  • препарати за устна хигиена тук изборът е голям. При хора, при които рискът от развитието на гъбична инфекция в устата е повишен, се препоръчва употребата на продукт за поддържане на оптимална устна хигиена.

Матсан Дойч Р е подходящ избор на продукт, който има противовъзпалителен, противогъбичен и антисептичен ефект. В същото време действа болкоуспокояващо и премахва неприятните странични ефекти при заболявания на устната кухина.

Представлява комбинация от билкови екстракти, сред които мента, градински чай и смрадлика.

Достатъчно условие за поддържане на оптимална устна хигиена, особено при хора със зъбни протези, е жабуренето по няколко пъти на ден с 1 мерителна капачка Матсан Дойч Р непосредствено след измиване на зъбите.

Народни рецепти при гъбички в устата

Наред с медикаментите, които традиционно се изписват за лечение на гъбична инфекция в устната кухина, се използват и изпитани във времето народни лекове.

Трябва да се има предвид обаче, че приложението на подобни рецепти е по-скоро допълващ вариант. Не бива да се пренебрегва мнението и съвета на специалиста, за сметка на самолечението.

В редовете по-долу ще се спрем на някои от най-популярните народни рецепти за лечение на гъбички в устата. На всеки пациент оставяме избора как да подходи и как да се лекува

Сода при гъбички в устата

Сред най-популярните методи за лечение на гъбички в домашни условия е употребата на сода бикарбонат. С нейна помощ се почистват характерните бели налепи.

Сода е изпитан народен лек при гъбички!

Няколко са вариантите за приложение. С малко количество вода може да се приготви гъста каша, която директно да се намаже върху налепите в устата. Други варианти са директно втриване на малко количество сода или смесването й с паста за зъби и щателно почистване на цялата устна кухина.

При голям брой налепи или такива, които са разположени на трудни за третиране места, се препоръчва разтварянето на малко количество сода в хладка вода. С така получения разтвор се жабури цялата уста.

Славка Стойнова от Сливен преди време ни беше споделила и следната рецепта под формата на коментар:
„При гъбички – по езика, по венците, в гърлото – смесете по равно мед и обикновена хлебна сода. Разбъркайте и намажете всички плюски. Така само за няколко дни мазане – по 1 или 2 пъти на ден – ще се отървете от заразата!”

Мед

Щом споменахме мед, няма как да пропуснем да отбележим и наличието на голям брой рецепти за лечение на гъбички в устата именно с използването на мед. Въпреки че се знае, че гъбичките „обичат” сладка среда, срещаме изобилие от подобни съвети: предварително налепите се почистват с марля, напоена със соден разтвор. След това бавно и продължително се смуче 1 ч.л. чист пчелен мед. Процедурата се повтаря по 3-4 пъти дневни за период от около месец.

Лайка

Лековитата лайка намира приложение и при премахването на гъбична инфекция от устната кухина. За целта се приготвя отвара от литър вода и 2 с.л. билка. Сместа се кипва за кратко, след което се оставя под капак 20 минути. След охлаждане се прецежда. За по-добър ефект към нея се добавя 1 с.л. сода и се използва за жабурене. Процедурата се изпълнява по 2-3 пъти дневно.

Смрадлика

С доказан ефект при гъбички е и смрадликата. Природният антисептик се използва, като 1 с.л. от билката се вари 5 минути в 500 мл вода. Отварата се оставя да се охлади до стайна температура, прецежда се и се използва за гаргара.

Чесън

За ползите от чесъна също се знае много. При гъбички се използва директно, като няколко скилидки се пасират и се нанасят върху поразените от плака участъци от устната кухина. Задържат се възможно за най-дълго време.

Билкови рецепти при гъбички в устата

Предлагаме ви още няколко изпитани рецепти при гъбички в устата:

  • 1 с.л. невен се залива с чаша гореща вода. Оставя се да кисне за час. След прецеждане към настойката се добавя 1 ч.л. алкохолна тинктура от невен. С получената течност се изплаква внимателно устата. Процедурата се повтаря 3-4 пъти ежедневно за поне 14 дни;
  • по 2-3 пъти на ден възпалените участъци от устната кухина се третират със сок от кромид лук;
  • приготвя се отвара от жълт кантарион, която се използва за изчистване на устата от налепи. Достатъчното количество е 1 с.л. билка, кипната в 1 ч.ч. вода, като на ден рецептата се изпълнява поне 4-5 пъти;
  • за лечение на орална кандидоза се използва и билката блатен ледум. Необходимото количество от нея е около 20 г, които се добавят към чаша с гореща вода и се оставят да киснат ¼ час. След прецеждане с получената течност се прави гаргара. На ден се приготвят поне 4-5 дози, като първите признаци на подобрение се появяват скоро;
  • дъбова кора също помага при гъбички в устата. Около 20 г от нея се варят за 30 минути в 200 мл вода на водна баня. Използва се гаргара. На ден се правят поне 3-4 процедури.

Диета при гъбички в устата

От съществено значение за успешното справяне с гъбичната инфекция, поразила устната кухина, е спазването на подходящ хранителен режим. Без съмнение всички сме наясно, че някои продукти и храни насърчават колонизирането на патогена. Това в най-голяма сила важи за онези любими храни, които съдържат захар.

Знае се още, че пикантна, люта, кисела храна също е препоръчително да се избягва при инфекция на устната кухина, защото не само че предизвиква симптоматика, но и влошава състоянието.

Най-добре е изборът да падне на полутечни блюда с умерена температура и ограничени подправки, най-вече през периода на лечение.

След преустановяване на терапията специалистите препоръчват да се спазват общи правила на хранене за период от около 1 година, за да се даде време на организма да се възстанови и да не позволи ново размножаване на кандида.

Сред храните, които е добре да се избягват в постлечебния период, намират място съдържащи захар, пушени храни, сосове, чай, кафе, алкохолни и безалкохолни напитки. Препоръчително е менюто да е съставено от пълнозърнести продукти, изделия от варено тесто, постно, нетлъсто месо, риба и рибни продукти, кисело мляко, сурови ядки, зеленчуци и несладки плодове.

Гъбички в устата – какво представляват?

Кандида са дрождоподобни организми, които представляват нормална част на микрофлората на човека. На практика става дума за едноклетъчни гъбички, които откриват условие за развитие и размножаване в различни зони от тялото – лигавиците, сливиците и прочие.

При над 70% от хората наличието на въпросните микроорганизми няма симптоматика и не предизвиква оплаквания.

Трябва да се има предвид обаче, че дори дискретни, промените в състоянието могат да са индикация за това, че доброкачествената колонизация от кандида преминава във фаза на патологичен свръх растеж!

Видове гъбички в устата. Симптоми

Няколко са формите, с които с които се свързва развитието на гъбичната инфекция в устната кухина. По-точно се говори за няколко разновидности, всяка от които се характеризира с близки, но все пак разпознаваеми белези:

Остра псевдомембранозна кандидоза

На разговорен език състоянието се назовава като млечница. Около и малко над 30% от случаите на гъбички в устата се дължат именно на остра псевдомембранозна кандидоза. Определящо за заболяването е наличието на голям брой бели налепи, наподобяващи мембрана (оттам и наименованието псевдомембранозна). Въпросните налепи представляват струпване на отпаднали епителни клетки, фибрин и гъбични хифи. Те се разполагат по повърхностния слой на лигавицата в устата, по твърдото и мекото небце, по езика, венците и фаринкса. При отстраняване на мембраната – волно или неволно – под нея се разкрива лигавица с червен цвят.

Смята се, че това е най-лесната за диагностициране форма на заболяването, заради характерния вид на налепите. Чрез нативен препарат или чрез микробиологично изследване диагнозата се потвърждава в кратки срокове.

Фактори, които се определят като рискови по отношение на разглежданото състояние, са приемът на някои медикаменти, както и заболявания като захарен диабет, СПИН, левкемия.

Остра атрофична кандидоза

Основен белег на острата атрофична кандидоза е усещането за парене в устата или по езика. Често езикът и лигавицата, покриваща устната кухина, са с яркочервен цвят.

По правило състоянието се диагностицира трудно. Вероятността за развитието му трябва задължително да се има предвид при данни за възпаление на езика. С пълна сила това важи за пациенти, които ползват протези или са били подложени на терапия с антибиотици или инхалаторни кортикостероиди.

За потвърждаване на диагнозата се прилага микробиологично изследване.

Хронична атрофична кандидоза

Другото наименование, под което често се среща хроничната атрофична кандидоза, е протезен стоматит. Причината се крие в това, че гъбичната инфекция се среща при 65% от хората с протези. Характерно при нея е наличието на зачервяване, което се локализира непосредствено под зъбните протези. Възможно е инфекцията да ангажира и други елементи от устната кухина, например небцето.

Ако налице е съмнение за развитието на хронична атрофична кандидооза, трябва протезите да се отстранят и да се извърши микробиологично изследване за кандида.

Хронична хиперпластична кандидоза

При хронична хиперпластична кандидоза засегната е лигавицата в областта на бузите, както и страничните части на езика. Основен признак за състоянието е наличието на единични петна или плаки с бял цвят и малки размери.

По-често симптомите се срещат при хора, които пушат системно. При мнозина, които се отказват от цигарите, оплакванията могат да изчезнат напълно.

Трябва да се има предвид, че при хронична хиперпластична кандидоза рискът от злокачествено трансформиране е голям. Често състоянието се разглежда в контекста на кандидозна левкоплакия.

Медиален ромбоиден глосит

Като форма на орофарингеална кандидоза се разглежда и медиалния ромбоиден глосит. Състоянието се определя от наличието на гладко поле с червен цвят и симетрични размери, в което нишковидните папили на езика са атрофични. Определението медиален се свързва с това, че по правило полето е разположено в близост до центъра на езика, ромбоиден назовава формата, а глосит означава възпаление на езика.

При голяма част от пациентите състоянието не провокира конкретни оплаквания и се открива при рутинен преглед при стоматолог. Други обаче се оплакват от парене при хранене, особено при консумация на пикантни храни.

След направена биопсия при над 85% от пациентите с медиален ромбоиден глосит се открива наличието на кандида.

Тютюнопушене и употреба на инхалаторни стероиди са сред основните причини за състоянието.

Ангуларен хейлит

Парлехе е другото наименование англуларния хейлит. Среща се при деца или възрастни пациенти, при които се наблюдава отделяне на секрети от устата (след прекаран инсулт, проблемни зъбни протези и други). При пациенти в напреднала възраст, които имат голям брой бръчки около устата, се създават благоприятни условия за задържане на влага и размножаване на патогенни микроорганизми.

Основното проявление на ангуларния хейлит е зачервяване и нацепване на ъгълчетата на устата. Често оплакването е съпроводено от развитието на кандида инфекция в устата или колонизиране на други бактерии – стафилококи, стрептококи и прочие.

Симптоми на гъбички в устата

Изброявайки основните проявления на състоянието, се спряхме и на характерните за всяка от формите белези. Сега накратко ще посочим и основните симптоми, които могат да ви наведат на мисълта, че имате гъбички в устата:

  • болка и парене – появяват се при дъвчене и парене, особено при гореща, пикантна, кисела храна;
  • възпалена тъкан – открива се най-вече под характерния бял налеп;
  • подуване – обхваща небцето, както и всички останали, поразени от инфекцията зони от устната кухина;
  • сухота – с развитието на състоянието се усилва усещането за сухота в устата, което не преминава дори след консумацията на течности;
  • отпуснатост, слабост – като цяло се понижава общият здравословен статус на пациента.

Ако на наличните оплаквания не се отдели достатъчно внимание и не се предприеме адекватно лечение, състоянието се влошава, в резултат на което се появяват:

  • субфебрилна температура – достига до 37 и повече градуса;
  • бактериално замърсяване на налепа – въпросният налеп започва да наподобява извара, придобива сиво-жълт оттенък;
  • разпространение на възпалението;
  • кървене – обхваща тъканите под възпалената лигавица;
  • неприятен мирис и вкус в устата;
  • поява на плаки и точки – инфекцията се разпространява под формата на плаки и точки под сливиците, венците, небцето, вътрешната страна на устните. На практика цялата устна кухина е обхваната от колонни гъбички.

Гъбички в устата при бебе

Млечница се среща при много бебета!

В началото на текста вече стана дума, че при бебета и децата гъбички в устата или още млечница е често срещан здравословен проблем.

Причините за това са многобройни, но като основна се посочва обстоятелството, че при най-малките липсва изградена благоприятна микрофлора, която да противодейства на атаката от страна на болестотворните патогени. В допълнение на това трябва да се посочи, че при бебета самата лигавица в устната кухина не е достатъчно зряла, а имунитетът им тепърва ще се изгражда. Всички тези условия създават условия за бързо размножаване на кандида.

За източник на заразата най-често се посочва майката. Дори при нея да няма видими симптоми, по време на раждането новороденото се заразява с въпросните микроорганизми. След време броят им постепенно се увеличава.

Като допълващ фактор за заразяване се посочва средата в родилния дом. Кърменето и контактът с други хора също може да доведе до заразяване с кандида. Същото важи и за честото оригване, механична травма на лигавицата, както и прием на някои медикаменти.

При бебета неусложнената млечница представлява плътен налеп с бял цвят. Ако започне да се откроява жълт или зелен оттенък, вече става дума за усложнения или съпътстваща инфекция.

Често първите белези на състоянието се бъркат с остатъци от мляко – кърма или адаптирано мляко, но на практика двете неща нямат нищо общо. С напредването на инфекцията при бебета налепите стават повече на брой, по-големи, обхващат венците, езика, небцето. Апетитът драстично спада, а детето става неспокойно.

Лечение на гъбички в устата на бебе

Млечницата при най-малките често предизвиква притеснение у родителите. Но трябва да се има предвид, че състоянието не е тежко – не предизвиква болка, а по-скоро дискомфорт.

Лечението се осъществява чрез употребата на преварена вода, ако става дума за начален стадий на гъбична инфекция. Много педиатри отлагат противогъбичната терапия и съветват майките да почистват с преварена вода образувалите се налепи, да се следи за нормалната влажност в помещението и да се направят опит за общо укрепване на детския имунитет. При много от малките пациенти тези мерки са достатъчно условие за справяне със заразата.

Ако се налага медикаментозно лечение, то лекар е този, който трябва да назначи терапия. По този начин ще се ограничи рискът инфекцията да обхване и други лигавици.

Не се препоръчва прилагането на „бабини рецепти” като почистване със сода бикарбонат и прочие!

Гъбички по езика

Гъбичките достигат и езика!

Няма как да обхванем състоянието „гъбички в устата”, ако не разгледаме и някои частни случаи. Като такъв ще посочим и диагнозата гъбички по езика.

Според водещото схващане, кандидоза на езика е усложнение на разглежданото състояние. До него се достига при изключително отслабен имунитет – при деца, възрастни хора или такива със съпътстващи заболявания. Характерно за състоянието е, че признаците му не се появяват веднага – обхванати от инфекцията са останалите лигавици в устната кухина, докато се достигне и до площта на езика. При правилно и своевременно лечение заразата рядко поразява езика.

Основният белег за гъбички по езика са налепите с бял цвят. В началото те са точкообразни, като с развитието на болестотворния процес се обединяват и образуват плътна бяла покривка върху езика. Ако цветът на налепа се промени – придобие жълт или зелен оттенък, това е признак за бактериална инфекция.

Гъбички в гърлото

Гъбички в гърлото е още един възможен сценарий при гъбична инфекция на устната кухина. Когато обхванати са останалите участъци от устата, често патогените намират път към гърлото. Обхванати са в нередки случаи и сливиците, върху които се появява характерен бял налеп. Оттам заразата преминава към мекото небце и гърлото. Предизвиква неприятно усещане при преминаване на храна, води до проблеми с апетита.

Гъбички в устата – заразни ли са?

За финал на текста ще отговорим на въпроса заразни ли са гъбичките в устата.

Вече стана дума, че гъбичките по правило са част от човешкия организъм. Затова по-скоро трябва да се говори не за заразяване, а за създаване на благоприятния условия за гъбична инвазия. Спряхме се по-обстойно и на този фактор, затова само мимоходом ще споменем – ослабеният имунитет е основен фактор за гъбична инфекция без значение от това в коя част на тялото се развива тя.

Източници:

https://www.healthline.com/health/thrush

https://www.webmd.com/oral-health/guide/what-is-thrush 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *