Атеросклероза – как се лекува, колко опасна е и какво я провокира

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Атеросклероза. Лечение на атеросклероза: Лекарства. Операция. Добавки. Народна медицина. Какво е атеросклероза? Видове. Рискови фактори. Плаки при атеросклероза. Последици

Атеросклерозата представлява сериозно заболяване!

Атеросклероза – болестта намира място сред основните причини за преждевременна смърт в съвременното развито общество. Челни позиции в списъка се държат от инфаркт, инсулт и други състояния, пряко свързани със стесняване на кръвоносните съдове.

Лечение на атеросклероза

Именно поради сериозността на заболяването към лечението на атеросклероза трябва да се подходи с внимание и разбиране.

При преобладаващата част от пациентите, при които е установено стесняване на кръвоносните съдове, медикаментозната терапия е достатъчно условие за избягване от последици, застрашаващи здравето и живота. В повечето случаи приемът на лекарствени продукти трябва да се комбинира с подходящ хранителен режим и схема за физическа активност.

Лекарствени продукти

В голямата си част, лекарствата, които се предписват при пациенти с атеросклероза, се разделят на няколко основни групи:

Статини
Статините са основната група медикаменти при атеросклероза.

Действието на медикаментите, които влизат в групата на т.нар. статини, е насочено към намаляване на нивата на холестерола в организма. Те се прилагат успешно при пациенти с атеросклероза. Конкретният им ефект е насочен към ограничаване на функциите на черния дроб, свързани с производството на холестерол в тялото.

Трябва да се има предвид, че в повечето случаи приемът на статини се комбинира с препарати, които поддържат дейността на сърцето и храносмилателната система. Това се налага от обстоятелството, че разглежданите лекарствени продукти оказват непосредствено действие върху въпросните органи.

Стъпвайки именно върху тези знания, някои медици отхвърлят ефикасността на статините по отношение на анализираното заболяване. Нещо повече, поставя се под въпрос каква точно е ролята на холестерола в прогресията на болестта.

И все пак, ако се подходи към терапия със статини, най-често предписвани са следните медикаменти:

  • аторвастатин – съдържащ се в Аторвастатин Генерикон, Аторис и други;
  • ловастатин – в Мевакор, Холетар и други;
  • правастатин – в Правастатин, Липостат и други;
  • симвастатин – в Симвастатин, Зокор и други;
  • флувастатин – във Флувастин Акорд, Лескол и други.

Според специалистите не съществува голяма разлика в ефекта от препаратите, описани по-горе. В голямата си част те имат идентичен механизъм на действие – атакуват и намаляват концентрацията на т.нар. лош холестерол.

Секвестранти на жлъчната киселина

Почти до края на ХХ век този род медикаменти са се използвали масово за контролиране на стойностите на холестерола, преди да бъдат изместени от статинните.

Все пак трябва да се има предвид едно тяхно особено свойство – да потискат синтеза на жлъчна киселина в черния дроб.  Чрез този механизъм на действие лекарствата принуждават органа да изразходва в по-голяма степен холестерола с цел да бъде обезпечено нормалното храносмилане.

Оттук произхожда обаче и основната има слабост – продължителният прием може да провокира нарушение във всички звена на храносмилателния процес.

При атеросклероза секвестранти на жлъчната киселина (каквито са Колестран, Колестипол, Колесевелам и други) са приложими в ранна фаза на заболяването.

Фибрати

Към групата на т.нар. фибрати се числят медикаменти, чрез които се намаляват серумните нива на общия холестерол. Те оказват ефект и върху триглицеридите и липопротеините, като се прилагат профилактично при опасност от слепване на тромбоцитите.

Смята се, че фибратите са ефективни при лечението на атеросклеротични състояния. Приемът им обаче е противопоказен при пациенти, страдащи от патология на черния дроб.

Примери за лекарствените продукти – фибрати – са Липантил супра, Липанор, Фибранор и други.

Никотинова киселина

Интересен е моментът, че никотиновата киселина също се прилага при някои форми на атеросклероза. Въпреки че тя няма директен ефект върху холестерола, за нея се знае, че действа съдоразширяващо и спазмолитично. В комбинация с други медикаменти се смята за успешна лечебна терапия.

Никотиновата киселина е противопоказна при пациенти, страдащи от диабет, от заболявания на черния дроб и пикочния мехур.

Операция при атеросклероза

Наред с медикаментозната терапия, хирургичното лечение е съществена част от противодействието срещу атеросклеротични изменения. Най-общо се разграничават 2 подхода при операциите – високо инвазивни и ниско инвазивно.

В групата на високо инвазивните методи влизат:

*шунтиране – при този подход поразения участък на кръвоносния съд  се „подшива” към здрав, влизащ в ролята на „шунт”. По този начин кръвта преминава, заобикаляйки натрупаните плаки. С времето тъканите се възстановяват и се постига нормално кръвообращение. Шунтиране се прилага често върху артерията, захранваща сърцето;

*протезиране – при съдовото протезиране се подменят изцяло поразените участъци от кръвоносния съд чрез употребата на съвременни материали.

Ангиопластиката е основен ниско инвазивен оперативен подход.

Като основен ниско инвазивен метод за хирургично лечение се сочи ангиопластиката. При нея чрез бедрената артерия се въвежда специален катетър с камера, чрез който се достига до участъка от кръвоносната система, поразен от втвърдени плаки. Извършват се манипулации за почистване и разширяване на съда.
Подобен подход е механичното поддържане на проходимостта на съдовете, при което в почистения вече участък се поставя специален стент. Така съдът се поддържа постоянно разширен и се ограничава вероятността от повторно затваряне.

Добавки при атеросклероза

Интересна част от темата за атеросклерозата, превенцията и лечението, е тази за ролята на хранителните добавки. Наистина ли помагат, как действат, кога е добре да се приемат са въпроси, които предразположените към стесняване на кръвоносните съдове често си задават.

Разнообразието от продукти, които попадат в това число, прави изборът още по-труден. Можем обаче да го стесним, като разграничим 2 основни групи препарати. От една страна, се нареждат тези, които спомагат за добро кръвообращение. От друга, внимание заслужават нелекарствените продукти, които понижават стойностите на холестерола в организма.

Ще дадем по няколко примера и за двата типа. Дали и коя добавка ще приемате вие или вашите близки зависи както от здравословното състояние на всеки пациент, така и от предпочитанията и финансовите възможности.

Кои са добавките, които подпомагат кръвообращението?

Готу Кола

Готу Кола е продукт на производителя Nature’s way, който се използва основно с цел по-добро кръвообращение. В състава му влизат както екстракти от полезното растение, но още калций, магнезий, натрий –елементи с доказани ползи за здравето.

Самото готу кола се използва в азиатската медицина от дълбока древност. Познато е като лек при различни болежки, в това число и при различни състояния, повлияващи неблагоприятно кръвоносната система.

Към днешна дата и като хранителна добавка Готу Кола се използва като средство за укрепване на състоянието на кръвоносните съдове, благоприятства кръвообращанието, прочиства кръвта от токсини и отпадни продукти.

Кои добавки повлияват холестерола?
Липомезин повлиява нивата на холестерола!

Както вече стана дума, другата голяма група хранителни добавки се прилагат с цел ограничаване на въздействието на лошия холестерол. Сред популярните продукти, които влизат в тази група, са:

  • Липомезин – хранителна добавка с доказан ефект при високи нива на холестерола и триглицеридите. Препоръчва се като профилактично средство при атероосклеротични заболявания и като част от възстановителната терапия след прекаран инфаркт или инсулт. Съдържа сух екстракт от червен ориз, от леспедеза капитата и от гроздово семе. Смята се, че приемът на Липомезин е достатъчно условие за понижаване на серумното ниво на общия холестерол и за поддържане на равновесието между добрия и лошия холестерол;
  • Ситринол Ситринол е хранителна добавка на основата на цитрусовите плодове, която подобрява състоянието и функционирането на сърдечно-съдовата система. Водещото действие на препарата е насочено към регулиране на стойностите на холестерола. В същото време – понижава нивата на триглециридите и предотвратява натрупването на плаки по стените на кръвоносните съдове;
  • Холестерол формула – представлява иновативна хранителна добавка, която спомага за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система чрез контрол върху стойностите на лошия холестерол и триглицеридите. Редовният прием на продукта подпомага изхвърлянето на холестерола от организма и благоприятства освобождването на кръвоносните съдове от натрупвания и плаки. Използва се като профилактично средство при риск от инфаркт и други заболявания на сърдечно-съдовата система. Съдържа екстракти от палмови и цитрусови плодове;
  • Холест ОК – с доказани ползи по отношение на регулиране на лошия холестерол е и Холест ОК. Става дума за хранителна добавка, приемът на която се препоръчва при високи нива на холестерола и при риск от атеросклеротични проблеми. Спомага за понижаване на стойностите на триглицеридите, за подобряване на кръвообращението и сърдечно-съдовата система. Ефектът си добавката дължи на лековитите качества на червен ферментирал ориз.

Народна медицина при атеросклероза

Преди да обърнем внимание на нетрадиционните подходи за лечение при изменения на кръвоносните съдове, ще направим важно уточнение. Не трябва медикаментозната терапия да се пренебрегва за сметка на алтернативно лечение. Същото мнение четем и в популярен здравен форум и на много други места както в глобалната мрежа, така и в медицинската литература.

Другият основен момент, който няма как да пренебрегнем, е във връзка с това, че само и единствено при начална форма на атеросклероза може да се прилагат билкови рецепти с цел преодоляване на стеснението на кръвоносните съдове.

И все пак – ето кои са някои от най-често споделяните рецепти при атеросклероза:

Рецепта 1

За изпълнението й са необходими 25 млади листа от праскова, който се заливат с 1 литър вода. На тих огън сместа се изварява, докато достигне количество от 250 мл. Получената отвара се изпива на няколко приема в рамките на деня. Трябва да се има предвид, че рецептата трябва да се изпълнява ежедневно за период от поне 6 месеца. Смята се, че това е необходимото време за очистване на кръвоносните съдове от плаки.

Рецепта 2

Тази рецепта при атеросклероза ни е изпратена от Калина Паскалева от Трявна. Ето какво ни пише Калина:
„Взимате черна ряпа със средни размери. Почиствате, миете и режете на 2 половинки. Сърцевината на всяка една от половинките се издълбава и в получения отвор се поставя 1 лъжица мед. Оставят се да престоят за няколко часа, докато се образува сок. Въпросният сок се изпива на 2 приема през деня по 2-3 лъжици.”

В края на писмото си нашата читателка допълва, че същата рецепта е приложима още при камъни в бъбреците и при упорита кашлица.

Рецепта 3

За период от седмица всяка сутрин се пие чаша прясно мляко, в която разтворени са 20 капки йод.

Рецепта 4

Млечна царевица е основната съставка в следващата рецепта. Необходимото количество е 3-4 кочана, които се варят до пълно омекване. С лечебни цели се използва водата, в която са врели царевиците, като терапията продължава поне няколко месеца.

Рецепта 5

Използва се голяма тиква, която се отваря в горната част. През своеобразното капаче се почиства сърцевината. Тиквата се пълни с 1 кг захар, след което капачето се връща на мястото и отворът се „запечатва” с тесто.

По този начин тиквата се оставя да престои 10. С лечебни цели при атеросклероза се използва получилият се сок. Приема се по 1 ч.л. сутрин, обед и вечер до изчерпване на количеството.

Какво е атеросклероза?

Атеросклерозата е сериозно заболяване!

Атеросклероза или стесняване на кръвоносните съдове най-общо се дефинира като комбинация от изменения във вътрешния слой на артериите. Тези промени се изразяват в локално натрупване на липиди, комплексни въглехидрати, кръвни продукти, съединителна тъкан, отлагания с калциев характер и други. Тези отлагания рефлектират директно върху медията – средния съдов слой на артериалната среда.

По своята същност, атеросклерозата провокира изменения в структурата на съдовата стена на големите и средните артерии, като по този начин възпрепятства нормалното им функциониране. Самият процес е бавен, може да продължи с години.

В началната си фаза състоянието нанася поражения единствено върху повърхността на вътрешната обвивка на съда. С течение на времето се нарушава цялостно стената на съда, като драстично се намалява отворът й. При стеснение от 50 и повече процента налице е драстично влошаване на кръвоснабдяването.

Трябва да се има предвид, че клиничните прояви на атеросклероза се определят не само от степента на стеснение на съда. От значение са и особеностите на самата атеросклеротична плака.

По своята същност, те се разделят на:

  • стабилни плаки;
  • нестабилни плаки.

В общото положение плаката се състои от липидно ядро и шапка от съединителна тъкан. Колкото по-голямо е ядрото за сметка на фиброзното покритие, толкова по-нестабилна е тя. Без значение от конкретните й размери, подобна плака е изложена на повишен риск от руптура. Ако това се случи, на мястото на разрушената плака се активира процес на кръвосъсирване, който е предпоставка и за запушване на съда.

Друг опасен момент се свързва с вероятността част от атеросклеротичната плака да се откъсне и да бъде отнесена с кръвния поток. Това е предпоставка за запушване на съда в периферен край, където отворът вече е стеснен.

Важно!

Трябва да се има предвид, че атеросклерозата е здравословен проблем, към който трябва да се подходи с нужното внимание. Голяма част от пациентите, при които е установено стесняване на кръвоносните съдове, получават инфаркт (при по-неблагоприятен сценарий – и внезапна сърдечна смърт) или инсулт.

На практика – при тези, при които има повишен риск от атеросклероза, задължително е да се съблюдават и избягват рисковите фактори, да се направи необходимото, за да се подобри общото здравословно състояние.

Статистиката сочи, че населението на България е сред тези на континента, при които най-често се наблюдават здравословни последици в резултат от увреда на кръвоносните съдове на сърцето и мозъка.

Въпреки че към днешна дата медицината значително е напреднала по отношение на лечението на остри съдови инциденти, често уврежданията са необратими. Дори при добър изход от инфаркт или инсулт, последиците в повечето случаи са трайни и нарушават в цялост качеството на живот.

Рискови фактори при атеросклероза

Смята се, че процесите, свързани с атеросклерозата, стартират още в ранна детска възраст. Развитието им е пряко свързано с началото на прием на животински мазнини. В хода на прогреса си заболяването преминава през субклинична фаза, за да достигне до клинично състояние в средна и напреднала възраст.

Като рискови фактори, намиращи се в пряка връзка със скоростта и интензитета на тези процеси, могат да се изведат следните:

  • наследствена обремененост;
  • артериална хипертония;
  • хиперлипимедия или иначе казано – повишение на общия холестерол;
  • нездравословни хранителни навици;
  • захарен диабет;
  • тютюнопушене.

И все пак не бива да се смята, че това са единствените фактори, които оказват влияние върху атеросклеротичния процес. На този етап продължава изучаването на това какво провокира възпалителните процеси в клетките на съдовата стена, които на свой ред са пряко свързани с натрупванията.

Видове атеросклероза

За да създадем правилна представа за обхвата на атеросклерозата, няма как да пропуснем да разгледаме основните й проявления. Ето кои видове атеросклероза се разглеждат най-често:

Атеросклероза на сърцето

Засегнати са коронарните артерии. Състоянието провокира най-често исхемична болест на сърцето, стенокардия, дори инфаркт.

Церебрална атеросклероза

При тази разновидност на заболяването поразени са съдовете на главния мозък. От влошеното кръвоснабдяване се повлиява негативно здравето на целия организъм. Сред честите симптоми на проблема са главоболие, световъртеж, бърза физическа и психическа умора, раздразнителност. Най-откроимият симптом на болестта обаче е загубата на памет.

Атеросклероза на аортата

Състоянието се среща сравнително често. За него е характерно това, че може да засегне различни части от стените на кръвоносния съд – гръдната част, коремната част. В зависимост от това къде се локализира стеснението, наблюдават се различни симптоми и оплаквания.

Ако става дума за изменение на гръдната част на аортата, например, възможно е дълго след стартиране на процесите да няма явна индикация за тях. Конкретни признаци се появяват най-често при пациенти в напреднала възраст, при които пораженията са необратими.

Сред възможните неразположения, свързани със състоянието, са световъртеж, парещи болки в гърдите, повишено систолично налягане.

Дифузна атеросклероза

Дифузната атеросклероза е усложнение на болестта, познато още като кардиосклероза. Засегнат е сърдечният мускул, а симптоматиката наподобява тази на сърдечната недостатъчност. Възможни прояви на състоянието са мускулна слабост, задух, отоци, промяна в кожното покритие.

Мултифокална атеросклероза

При тази разновидност на заболяването поразени са кръвоносни съдове в различни части на тялото. Възможно е едновременно да страдат артерии, захранващи сърцето, мозъка или периферията.

На този етап все още липсват систематизирани знания за мултифолкалната атеросклероза. В зависимост от проявленията й, тя е обект на изследване от страна на кардиолози, невролози, съдови хирурзи и прочие. Това в голяма степен оказва негативен ефект върху възможните подходи за лечение.

Генерализирана атеросклероза

При генерализираната атеросклероза стеснение се наблюдава в различни части от кръвоносната система. По правило процесите стартират в аортата и преминават към различни кръвоносни съдове.

Диагностициране на атеросклероза

Днешната медицина прилага различни методи за диагностициране на състоянието на кръвоносните съдове. Кой точно подход ще се използва зависи от различни фактори.

Ангиография

Ангиографията днес се смята за най-точният метод за образна диагностика на измененията на кръвоносните съдове в резултат на атеросклероза. Самото изследване представлява проследяване на артериите с помощта на контрастно вещество, посредством употребата на което се визуализират стеснените участъци от съда.

Ако става дума за коронарни артерии, се прилага коронарография. При някои пациенти коронарографията надхвърля възможностите само за диагностициране, като се съчетава с терапевтична балонна дилатация на съда. На практика това представлява разширяване на съда.

Интраваскуларна диагностика
Диагностицирането е от съществено значение при атеросклероза!

Интраваскуларната ултразвукова диагностика е още един съвременен  подход за установяване на състоянието на кръвоносните съдове. При този модерен метод за ултразвуково изследване на артериите с помощта на катетър, снабден с умален ултразвуков трансдюсер, се достига до участъка от кръвоносната система, който подлежи на оглед. Установява се каква е степента на атеросклеротичното увреждане и се преценява морфологията на съответния съд.

Неинвазивна диагностика

Освен разгледаните по-горе инвазивни подходи за определяне на степента на заболяването, в отделни случаи стесняването на кръвоносните съдове може да се проследи и по неинвазивен път. Подобен метод е приложим при артерии, чиято локализация позволява безкръвна диагностика. Такива са общата сънна артерия, колянната, илиачната, феморалната и други.

Още през далечната 1986 г. в Италия са направени първите стъпки към неинвазивно изследване на ранни атеросклеротични промени. Използван е ултразвуков метод, чрез който е определена дебелината на интима-медия на самата съдова стена. Чрез специална апаратура с висока разделителна способност са разграничени 3-те слоя на атериалната стена и са проследени измененията във вътрешните два – интима и медия.

Десетилетие по-късно този способ за диагностика е признат за общоприет метод. Навлиза трайно в медицинския свят, като на особена популярност се радва в практиката на общопрактикуващите лекари. Чрез него лесно и сравнително точно се прави оценка на сърдечно-съдовото състояние на пациента, като в същото време може да се установи наличието на атеросклеротични плаки в по-големите артерии.

Видове плаки при атеросклероза

Въпреки че рядко се прилага микроскопско изследване на самите плаки, по този критерий най-общо могат да се разграничат 2 типа:

  • фибролипидни – характерно за тези плаки е натрупването на клетки, съдържащи липиди, под интима на атериите. Те рядко провокират стесняване, защото водят до компенсаторно разширяване на граничния мускулен слой на артериалната стена. Сърцевината на самата плака най-често е изградена от от клетки с повишено съдържание на холестерол и е покрита от т.нар. фиброзна капачка. Основният риск при тази форма се крие в разрушаването на плаката;
  • фиброзни – тези плаки се закрепят под интимата – в самата стена на артерията. Това е причината за удебеляване и разширение на стената или до локално стесняване. Те са изградени от колагенови влакна и калциеви утайки и в редки случаи от липидни клетки. Разгледани под микроскоп, те съдържат 3 слоя – повърхностна фиброзна капсула, междинна зона и централен слой, състоящ се от пенести клетки и некроза.

Знае се, че прогресията на атеросклеротичните плаки може да продължи с десетилетия. Още нещо важно – не всички мастни петна се преобразуват в плака.

Ако започне обаче процес на растеж на плаката, той най-често първоначално нарастване на диаметъра на съда. Отворът обаче се запазва и по този начин кръвопотокът не намалява. До намаляването му се стига едва в случай на стесняване от 40 и повече процента.

В случай, че плаката улцерира, на мястото веднага настъпва съсирване на кръвта. Стартират серия от събития, които провокират уголемяване на съсирека. Може да се стигне до тотално възпрепятстване на кръвообращението, което е в пряка връзка с редица увреждания, сред тях и инфаркт на миокарда.

Последици при атеросклероза

Исхемичната болест на сърцето е сред честите последици!

В зависимост от това къде се намира засегнатият кръвоносен съд, сред честите здравословни последици при атеросклероза са следните:

  • исхемия на миокарда – когато засегнати са коронарните артерии, се ограничава доставянето на кислород до сърдечния мускул. Развива се т.нар. исхемична болест на сърцето. Ако нарушението настъпи рязко, може да се стигне до миокарден инфаркт;
  • миокарден инфаркт – определя се от наличието на силна болка в гърдите, която се излъчва към лявото рамо и лявата ръка. Често болката е съпроводена от усещане за слабост, паник атаки, прималяване или горещи вълни;
  • гръдна жаба – още ангина пекторис е състояние, което се характеризира с периодично настъпващи болки в гърдите, най-често зад гръдната кост. При стрес и напрежение оплаквания се засилват;
  • мозъчносъдова болест – развива се, когато поразени са мозъчни артерии. Проявите на състоянието, познато като хронична мозъчна атеросклероза, са смущения в умствените възможности, в двигателните възможности, чести депресивни периоди. Ако става дума за острата форма на заболяването, то може да се стигне до мозъчен удар;
  • периферна артериална недостатъчност – такава се развива в резултат на засегнати периферни артерии на долния крайник. Изразява се с болки при движение, които обхващат прасеца.

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/247837.php

https://www.healthline.com/health/atherosclerosis

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *