Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рак на шийката на матката: симптоми, лечение, преживяемост

Рак на шийката на матката. Как се лекува? Преживяемост. Химиотерапия. Билки при рак на маточната шийка. Какво е рак на шийката на матката: причини, развитие, стадии, симптоми, диагностика, ваксина, профилактика. Рак на шийката на матката и бременност

Рак на шийката на матката – какво представлява?

Рак на шийката на матката е сред туморните заболявания на женската полова система с най-голяма честота на проявление. Според статистиката у нас всяка година заболяват около 700 жени, като при около 200 от тях изходът е летален.

Как се лекува рак на шийката на матката? Преживяемост

За да бъде успешна терапията при рак на шийката на матката, от първостепенно значение е определяне на стадия, в който заболяването се намира.

В начален стадий на болестта лечението се състои в конизация и последващо изследване на проби от отстранената тъкан. При млади жени, които все още не са раждали и при които туморът не е достигнал до дълбочина от 1 мм, конизацията е достатъчно условие за излекуване. Важно е обаче да не се откриват ракови клетки в съседните лимфни възли и в кръвоносните съдове.

След проведена подобна манипулация от изключителна важност е поне 5 поредни години жените да провеждат редовни колоскопски и цитологични изследвания.

В случай, че туморът се е разпространил до 3 мм в дълбочина, прилага се тотална хистеректомия. Не се отстраняват тазовите лимфни възли. (Статистиката сочи, че при 1 на 100 жени засегнати са и тазовите лимфни възли!)

След проведено подобно лечение не се налага лъчетерапия.

Прогнозата е добра при рак на маточната шийка в първи стадий!

При втори стадий на заболяването се прилага лечение, подобно на това в началния такъв при тумор над 3 мм. При необходимост се отстранява матката, заедно с лимфните възли.

Ако се установи наличието на метастази, задължително следва лъчетерапия. Такава се прилага и при жени над 45-годишна възраст. Облъчването започва вътрекухинно – през влагалището. Следва облъчване през кожата в зоната на таза.

Нередки са случаите обаче на последици от лъчетерапията. Подобни са дерматит, познат като радиационен, чести цистити, хидронефроза или стесняване на уретерите.

При рак на маточната шийка в трета степен не се извършва операция. Лечението се осъществява чрез лъчетерапия, като се стартира с облъчване на кожата и се преминава към вътрекухинно.

При четвърти стадий, в случай на засегнат пикочен мехур, се извършва операция, при която матката се отстранява заедно с пикочния мехур. Уретерите се имплантират в част от тънкото черво. Подобна е манипулацията и при засегнат ректум.

За съжаление, прогнозите при рак на шийката на матката в трети и четвърти стадий не са оптимистични. Статистиката показва 5 години преживяемост за едва 30% от жените в предпоследна фаза и до 8% за тези в последна фаза.

Химиотерапия при рак на маточната шийка

По правило химиотерапията е подход за лечение, при който чрез употребата на медикаменти се цели унищожаване на раковите клетки. Системната химиотерапия се прилага чрез кръвния поток и е активна по отношение на раковите клетки в цялото тяло.

Конкретно при рак на маточната шийка може да се подходи и чрез химиотерапия, при която лекарствата се приемат орално. По-често обаче изборът пада върху интравенозното лечение.

На този етап няма неопровержими доказателства за това, че химиотерапията както преди други схеми за лечение, така и след тях, има задоволителен ефект. Именно поради тя се прилага в едновременно схеми на лечение. Целта й е да се подобри локалният туморен контрол и да се повиши преживяемостта.

Ако се пристъпи към монотерапия, няколко са най-често използваните лекарствени продукти. Те са показали ефективност в рамките на 15-25%. Най-задълбочени на този етап са знанията за производните на платината, в това число – цисплатин – като препарат с най-голяма активност.

В случай на полихимиотерапия цисплатинът се комбинира с 5-Флуороурацил, Ифосфамид, Винорелбин и други медикаменти.

Билки за лечение на рак на маточната шийка

В следващата част на материала ще се спрем на няколко билки, които често се споменават във връзка с лечението на рака на шийката на матката. Важно условие за приема им е да не се използват за основна терапия – те могат да бъдат съпътстваща част от основното лечение, но не и да се възлага надежда, че само с помощта на природни средства ще може да се разреши онкологичният проблем.

Невен

Смята се, че лечебните качества на невена по отношение на онкологичните заболявания се свързват със свойството му да разнася тумори с различна локализация. Билката действа кръвоочистващо и успокояващо, спомага възстановяването.

Сред най-популярните рецепти е тази за приготвянето на тинктура. За целта сухи цветни кошнички от лековитото растение се заливат със 70-процентов спирт. Спазва се съотношение 1:10. В затворен стъклен съд настойката престоява 14 дни, като редовно се разклаща. След като времето изтече, тинктурата се прецежда и по20-40 капки от нея, разтворени във вода, се приемат по 3-4 пъти на ден.

Блатен тъжник

Като съпътстваща терапия при лечение на онкологични заболявания с успех се използва и билката блатен тъжник. Лек се приготвя, като 2 с.л. стръкове от растението се заливат с ½ литър гореща вода. Оставят се под капак за час, след което лековитата напитка се прецежда. Изпива се по 1 винена чаша по 4 пъти на ден преди хранене.

Турта

Турта е сред лековитите растения, които често намират приложение при лечението на заболявания на женската полова система. Билката влиза в състава и на редица рецепти за лечение на злокачествени образувания.

Подобна четем в един от клубовете на dir.bg, посветен на лечението на рак:

Котешка стъпка

Преди години популярност доби билката котешка стъпка като лек при онкологични заболявания. Рецептата, която най-често се споменава, е следната:

  • варят се 10 г от билката в 1½ литър вода. След като отварата престои за 2 часа, се прецежда;
  • полученото количество се изпива на 3 приема през деня 15 минути преди основното хранене;
  • рецептата се изпълнява 5 поредни дни, след което се прави почивка от 2 дни. На всеки 3 седмици прием се прави почивка от 1 седмица;
  • след едномесечен курс на прием количеството се намалява до 1 литър, като се запазва същата схема на прием.
Още за лечението на рак на маточната шийка

Наред с традиционното лечение и билколечението, при рак на маточната шийка, както и при другите форми на онкологичните заболявания, често се прилагат и алтернативни методи за укрепване и възстановяване.

В тази група влизат добавки, натурални продукти и елементи, които в една или друга степен оказват благоприятен ефект.

Конкретно при рак на маточната шийка се прилагат:

  • Елагова киселина – според редица проучвания Елаговата киселина е в състояние да провокира клетъчна смърт при цервикален карценом. В публикация на Cancer Letters четем, че в концентрация от 105 М тя е причина за апоптоза на раковите клетки;
  • Куркумин – биоактивният компонент в куркумата – куркумин – също се използва като част от лечението при рак на маточната шийка. Изследователи потвърждават, че екстрактът от куркумин има свойството да ограничи разпространението на атипичните клетки и да насърчи тяхното загиване;
  • Корен от глухарче – екстрактът от корен на глухарче е сред най-актуалните естествени продукти срещу ракови образувания, които се дискутират към днешна дата. В продукта Генотрон се съдържат биоактивни вещества, извлечени от лековитите корени, които имат доказан антираков ефект. Смята се, че приемът на хранителната добавка засилва имунния отговор на организма, подобрява метаболизма и кръвообращнието. Препоръчва се при редица онкологични заболявания, в това число и при рак, поразил органите на женската полова система;
  • Витамин В17 – сред натуралните продукти, които укрепват състоянието при различни форми на рак, е и Витамин В17. В състава му влизат сушени кайсиеви ядки, плодове от облепиха, лековити гъби и масло от кайсиеви ядки. Комбинацията от полезни вещества в тях благоприятства регенерацията на клетките, повишава имунните сили на организма и подобрява цялостното здравословно състояние.

Ето какво четем като коментар за Витамин В17:

Причини за рак на шийката на матката

На голяма популярност се радва тезата, че ракът на шийката на матката е пряко свързан със сексуалната активност на жената и по-точно с въздействието на определени агенти, предавани по полов път. В голямата си част тези микроорганизми, предизвикващи инфекция, принадлежат към рода на Човешкия Папилома Вирус (ЧПВ).

След попадане в организма ЧПВ атакува човешките кератоцити – онези клетки, които изграждат повръхностния слой на епидермиса, като на най-голям риск са изложени незрелите клетъчни слоеве.

Разграничени са голям брой микроорганизми, които принадлежат към различни групи Човешки Папилома Вирус. От тях като предразполaгащи развитието на онкологично заболяване се определят тип 16 и тип 18. Патогените от тези типове имат способността да вградят своя генетична инфекция в генома на здравата клетка, като по този начин променят същността й и я превърнат в злокачествена такава.

ЧПВ е най-честата причина за рак на маточната шийка!
В тази връзка, ето кои са основните рискови фактори или предпоставки за развитие на рак на маточната шийка:
  • инфектиране с ЧПВ – белег за наличието на заразата е появата на образувания, наподобяващи брадавици, върху лигавицата на половите органи;
  • тютюнопушене – според редица изследвания, при доказано инфектиране с ЧПВ тютюнопушенето допълното повишава опасността от развитието на цервикален рак;
  • ранна възраст на полова активност – жени, имали сексуални контакти в ранна възраст, влизат в рисковата група;
  • голям брой сексуални партньори – честата смяна на сексуалния партньор е предпоставка за заразяване не само с полово-предавани инфекции, но и с рак на маточната шийка.
  • отслабена имунна защита – при пациенти след трансплантация или при носители на вируса на ХИВ имунната система не работи на пълни обороти, което е рисков фактор по отношение на разглежданото oнкологично заболяване;
  • полово-предавана болест – инфекции като генитален херпес, хламидия и други повишават риска от развитието на злокачествено заболяване;
  • орални контрацептиви – въпреки че някои медици отхвърлят тази възможност, несъобразеният със здравословното състояние на конкретната жена прием на орални контрацептиви също се определя като предпоставка;
  • хигиена – достъпни са редица заключения, според които занижената лична интимна хигиена на жената благоприятства развитието на разглежданото заболяване.

Рак на шийката на матката – какво се случва?

Ракът на шийката на матката не принадлежи към т.нар. група carcinoma in situ, т.е. не е статичен. Заболяването и по-точно самият карцином има свойството да се разпространява. Когато се образуват злокачествени клетки, те пробиват базалната мембрана и формират гнезда. В зависимост от посоката, в която са се разпространили, водят до появата на екзофитен или ендофитен тумор.

За т.нар. екзофитен тумор е характерна повърхност, която има трошлива структура, лесно кърви и изпъква към цервикалния канал.При другата форма – при ендофитен тумор – повърхността на образувание няма поражения поне в началото. С развитието на болестта се появят обаче язви.

Ракът на маточната шийка търпи различни форми!

Най-често се разграничават следните пътища на разпространение на карцинома:

  • по съседство – в този случай инфилтрирани са сводовете на влагалището, самото влагалище, разположените странично на маточната шийка участъци;
  • чрез лимфата – при тази форма първо засегнати са илиачните лимфни възли. На по-късен етап поразени са възлите, намиращи се в близост до слабинният канал и тазобедрената става. Наличието на злокачествени клетки в парааорталните лимфни възли е признак за рак в напреднал стадий;
  • чрез кръвния поток – чрез кръвта болестта се предава вече в напреднала форма. Откриват се разсейки в отдалечени органи – кости, черен и бял дроб, дори в мозъка.

Хистологично разграничени, туморите на маточната шийка в близо 95% от случаите са плосколетъчни карциноми. Останалите 5% се определят като жлезисти карциноми или още аденокарциноми.

Ако се определят въз основа на разположението си, злокачествените образувания при разглежданата форма на раково заболяване се разделят на екзоцервикални и ендоцервикални.  Принадлежащите към втората група се срещат приоритетно при жени в менопауза. Заради сложната си локализация те са трудни за диагностициране.

Стадии на рак на маточната шийка

Кличничната картина на рака на цервикса проследява следните основни стадии при развитието на болестта:

*I стадий – при него заболяването се ограничава единствено в маточната шийка;

*Iа стадий – туморът започва да инфилтрира. Дълбочината му обаче не е по-голяма от 3 мм и/или площта му не надвишава 1 кв.см;

*Ib стадий – карциномът все още е ограничен в шийката на матката, но вече е с инфилтрация, по-дълбока от 3 мм и/или по-голяма от 1 кв.см;

*II стадий – наблюдава се разпространение на злокачествени клетки извън маточната шийка. Засегнати са влагалището или тъканта около шийката;

*III стадий – инфилтрацията на карцинома достига тазовите стени или долната част на влагалището;

*IV стадий – туморът засяга правото черво и/или пикочния мехур. Наблюдават се разсейки и в отдалечени органи.

Първи симптоми на рак на шийката на матката

В зависимост от стадия, в който се намира заболяването, ракът на маточната шийка може да провокира различи симптоми.

За тумор в начален стадий често се установява липса на каквато и да било симптоматика. Появата на оплаквания се свързва с развитието на болестта.

При II стадий се появяват контактни кръвотечения. Те са налице основно след полов контакт и представляват кървенист влагалищен секрет.

Едва при достигане на III стадий на рак на цервикса налице е и болковия симптом. Болката се провокира от притискане на тазовите нерви. Тя се допълва често от уросепсис, тъй като ракът е проникнал вече в единия или в двата уретера. Това, на свой ред, води до хидронефроза или изпълва на бъбрека с урина в резултат на появилия се застой.

Именно поради обстоятелството, че в началните стадии на заболяването няма ясно разграничена симптоматика, препоръчва се да се обърне специално внимание на следните алармиращи фактори:
  • болка в краката – причините за болка в краката могат да са многобройни. Една от тях може да се окаже обаче и разглежданото онкологично заболяване. Подуването и болките, които засягат долните крайници при рак на цервикса, се дължат на издуването на матката и влошения кръвен поток;
  • вагинално течение – това също е състояние, което може да се дължи на разнообразие от причини. Когато е с течна консистенция, без ясно изразен цвят или мирис, то се смята за нормална част от функционирането на женската полова система. Ако обаче количеството му се увеличи, мирише неприятно и има нетипични цвят или консистенция, препоръчителна е консултацията със специалист. Една от възможните диагнози е именно рак на маточната шийка;
  • кървене – необичайното кървене се определя като един от най-честите симптоми за карцином на цервикса. При жени с редовен менструален цикъл и липса на кървене между отделните менструации, появата на този симптом трябва задължително да се обсъди със специалист. Същото важи и за представителки на нежния пол, при които месечният цикъл е нередовен;
  • оплаквания при уриниране – парене, сърбеж, болка по време на уриниране са сред признаците за инфекция на пикочните пътища. Ако обаче тези оплаквания продължат за дълго и не се тушират от традиционните методи за лечение, може да става дума именно за онкологичен проблем;
  • нередовно уриниране – проблемите с уринирането могат да се изразят и с нередовно или затруднено уриниране. Друг повод за задълбочени изследвания е неволното уриниране или промяната в цвета на отделяната урина;
  • болка при сексуален контакт – още един характерен белег за рак на маточната шийка;
  • болка в таза – най-често болка в таза се появява по време на месечния цикъл. Тя обаче е по-остра и продължителна, по-интензивна. Не се успокоява с края на кървенето.

Как се диагностицира рак на шийката на матката?

Откриването на рак на шийката на матката най-често става по време на рутинен гинекологичен преглед.

Поставянето на диагноза е възможно, ако заболяването е достигнало втория подстадий на I стадий. За целта е достатъчен оглед със спекулум. Самите лезии представляват кървящи при контакт екзофитни или ендофитни карциноми. Ако става дума за ендоцервикално разположение на тумора, то наличието му може да се подозира във връзка с наподобяващата бъчва форма на маточната шийка.

С цел потвърждаване на диагнозата се взема хистологичен материал за изследване. Това става чрез биопсия и цитонамазка. В някои случаи се налага и провеждането на ректално туширане. Става дума за изследване на ректума с пръст, чрез което се набавя информация за параметрите на заболяването.

Едновременно с диагностицирането на рака на маточната шийка, се провеждат и изследвания, чрез които да се установи в кой стадий се намира болестта.

Извършва се цистоскопия, при която по ендоскопски път се оглежда лигавицата на пикочния мехур, както и ректоскопия за оглед на лигавицата на правото черво.

Венозната урография дава сведения за това засегнати ли са уретерите, а рентгенографията – търси белодробни метастази.

При необходимост чрез контрастно изследване или скенер на лимфопотока се проследява и наличието на заразени клетки в лимфните съдове.

Профилактика при рак на шийката на матката. Ваксина

Профилактиката се смята за решаващ момент в борбата с рака на цервикса. Вече стана дума, че трудно се разпознават симптомите на заболяването в началните му фази, затова още веднъж приветстваме редовните гинекологични прегледи!

Конкретно с профилактична цел при разглежданото заболяване се прилагат 2 вида скрининг.

Опортюнистичният скрининг може да се направи в рамките на всеки един преглед при гинекологи. Той има онкопрофилактична насоченост. Тук ще споменем и ежегодната цитонамазка. При открити изменения периодът се скъсява на 6 месеца между изследванията. При необходимост се прави и колоскопско изследване.

Ваксина се поставя преди инфектиране с ЧПВ!

Масовият цитологичен скрининг е насочен към жените с постоянен партньор и към тези над 20-годишна възраст. Прегледите от такъв характер се извършват през 2 или 3 години.

Ваксина при рак на шийката на матката е тема, която се свързва с ваксинирането срещу Човешкия Папилома Вирус. На този етап са разработени и се прилагат 2 васини:

  • Gardasil – тя е активна срещу 4 разновидности на вируса – срещу 2, за които се смята, че могат да провокират рак на цервикса, и срещу 2, водещи до появата на генитални кондиломи. Използва се и за првенция срещу рак на вулвата, вагината, ануса;
  • Cervarix – действието й е срещу онези разновидности на вируса, водещи до рак на маточната шийка и рак на ануса.

Трябва да се има предвид, че ваксинирането има смисъл само и единствено при пациенти, които не са заразени с ЧПВ. При наличието на инфекция употребата им се обезсмисля, тъй като те не са в състояние да повлияят оздравително.

Рак на шийката на матката и бременност

Според редица журнали 1 на всеки 1000 бременни жени чуват диагнозата рак. В голямата си част раковите заболявания не повлияват директно на плода, който се ражда без усложнения и последствия. Сред често срещаните заболявания е и карциномът на цервикса.

Заради измененията в женския организъм по време на износването, често диагностицирането се бави. Подуването, кървенето, отпадналостта са типично срещани оплаквания при бременните жени, които иначе биха подсказали развитието на неблагоприятни в здравословен план процеси.

Ако се открие по време на бременността, ракът на маточната шийка може и трябва да бъде лекуван така, че да не се нанесат допълнителни поражения нито върху майката, нито върху плода. Терапията се определя в зависимост от редица фактори – гестационна възраст на плода, вид, локализация, размер, фаза на тумора. Тъй като някои методи за лечение се смятат за високорискови през първия триместър на бременността, възможно е да лечението да се забави. При късно диагностициране може дори да се изчака раждането.

Източници:

https://www.webmd.com/cancer/cervical-cancer/cervical-cancer-topic-overview

Cervical Cancer Overview

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Рак на шийката на матката: симптоми, лечение, преживяемост

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *