Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бруцелоза – как се разпознава заразата и как се лекува

Бруцелоза. Лечение на бруцелоза. Бруцелоза при деца. Бруцелоза и бременност. Усложнения при бруцелоза. Какво е бруцелоза – заразяване, симптоми, форми. Диагностика. Профилактика. Бруцелоза и домашни животни

Бруцелоза е заразна болест!

Бруцелоза е инфекциозно заболяване, което принадлежи към типа зоонози. Познато е още като Болест на Банг или Малтийска треска.

Човек се заразява с бруцелоза от болни животни, като конкретни причинители са грам-отрицателни бактерии от рода Brucella.

Лечение на бруцелоза

При първи съмнения за бруцелоза трябва да се направят необходимите изследвания, а след потвърдена диагноза – да се стартира адекватно лечение. При повечето пациенти са необходими комплекс от мерки, които често се прилагат в условията на задължителна първоначална хоспитализация.

Трябва да се има предвид, че излекуването от бруцелоза е напълно възможно, но то изисква продължителен курс на лечение, търпение и постоянство.

Най-общо лечебните терапии, които се прилагат при бруцелоза, са следните:

  • етиотропна терапия – приложението на тази терапия е с цел да се елиминира бактерията, причинила заразата. В рамките й се назначава прием на медикаменти, редовно 2 на брой, които са доказано активни по отношение на патогените. Най-често се използва тетрациклинов антибиотик, който се приема в доза до 0,4 г на всеки 6 часа за период от 7 до 10 дни, и левомицетин (о,5 г на всеки 6 часа за период от 10 до 12 дни).

Друг подход при разглежданата терапия е прием на антибиотици в големи дози, но само в моменти на обостряне на заразата.

Трябва да се има предвид още нещо важно. Въпреки че голяма част от антибиотиците проявяват активност по отношение на бактерии от рода на Brucella, в медицинската практика е потвърден успехът при лечение с няколко конкретни препарата:

*Доксициклин;

*Гентамицин;

*Стрептомицин;

*Рифампицин;

* Триметоприм-сулфаметоксазол;

  • патогенетична терапия – този подход на лечение се прилага с цел детоксикация на организма и общо укрепване на имунната система. При него се използват венозни вливания на глюкозно-солеви разтвори, приемат се витамини, имуномодулатори или продукти с антихистаминов ефект. Ако става дума за тежка форма на заразата или за настъпили усложнения, може да се назначи прием и на глюкокортикостероиди;
  • симптоматична терапия – при тази форма на лечение се използват нестероидни противовъзпалителни средства, каквито са съдържащите диклофенак, аналгетиците, хепапротекторите и други.

Още за лечението на бруцелоза

Доксициклин приоритетно се приема при бруцелоза!

Въпреки че бруцелоза е заболяване, което не бива да се подценява, ако протича сравнително леко, лечението може да стартира с приема само на един антибиотик. Приоритетно изборът пада върху доксициклин. Курсът на лечение може да продължи до 6 седмици.

Ако до това време показателите не се нормализират, препоръките на Световната здравна организация са в посока на това да се включи втори антибиотик. Най-често изборът пада върху рифампицин, стрептомицин, гентамицин. Прилага се схема на лечение, чрез която се цели едновременно излекуване и недопускане на развитието на резистентност от страна на патогените.

В зависимост от интензитета на симптомите, изброените подходи за лечение могат да се допълнят с прием на аналгетици и други лекарствени продукти.

Самият процес на възстановяване отнема от няколко седмици до месеци. Ако лечението е започнало скоро след заразяването, прогнозите са за успешно преодоляване на заразата.

Често с укрепващ ефект се приемат и хранителни добавки, действащи регенериращо в една или друга посока. Примери за продукти с подобен ефект са Ре-флекс при проблеми със ставите, Крил масло при проблеми с черния дроб, Мелатонин при проблеми със съня и други.

В изключително редки случаи се стига до оперативна интервенция при лечението на бруцелоза. Такава е наложителна при усложнения като ендокардит, при абсцеси в ставите или гръбначния стълб.

Лечение на бруцелоза при деца

При деца под 8-годишна възраст най-често се прилага комбинация между рифампицин и триметроприм в съобразена с възрастта доза.

Лечение на бруцелоза при бременни жени

При поставена диагноза бруцелоза по време на бременност се назначава най-често терапия с рифампицин. При необходимост може да се допълни и от курс на лечение с триметорприм. Трябва да се вземе под внимание обаче, че през третия триместър може да доведе до увреждане на мозъка, познато като керниктер.

Усложнения при бруцелоза

Характерно за нелекуваната бруцелоза е това, че може да порази почти всяка част от човешкото тяло. Засяга нервната система, опордно-двигателната система, репродуктивните органи, сърцето, черния дроб.

Не единствени, но най-често срещаните усложнения при бруцелоза са:

  • ендокардит – смята се за едно от най-тежките усложнения, които се развиват като последица от заразяването с бруцелоза. Става дума за състояние, при което се разрушават сърдечните клапи и което се смята за животозастрашаващо;
  • артрит – засегната от артрит може да е всяка една става в човешкото тяло. Заболяването, което често се развива като последица от бруцелоза, предизвиква болка, скованост и подуване на възпалените стави;
  • възпаление на тестисите – споменахме вече, че бруцелозата засяга и половите органи. При мъжете заразата с Brucella може да предизвиква орхит – възпаление на тестисите с инфекциозен характер;
  • инфекция на черния дроб или далака – при нелекувана бруцелоза често се наблюдава възпаление и уголемяване на тези органи;
  • инфекция на централната нервна система – бруцелозата може да се окаже причина за менингит или енцефалит (възпаление на мембраните на мозъка или на самия мозък).

По време на бременност развитието на бруцелоза може да провокира малформации на плода или да предизвика спонтанен аборт.

В заключение – макар рядко да има летален изход, бруцелозата е заразна болест, която не бива да се подценява. Към лечението й трябва да се подходи своевременно и да се назначи подходяща терапия.

Какво е бруцелоза?

Бруцелоза представлява тежко заболяване с инфекциозен характер. Нанася поражения върху общото здравословно състояние, в частност върху нервната система, ставите и редица органи.

Причинява се от бактерията Brucella. В повечето случаи заразяването става чрез консумацията на животински продукти. Често се твърди, че бруцелозата има професионален характер.

Заразяване с бруцелоза

Brucella са грам-отрицателни бактерии!

Вече стана дума, че в основата на заразяването с бруцелоза стои бактерия или по-точно род бактерии, познати като Brucella. Разпознават се редица разновидности, като за опасни за човека се смятат Brucella abortus, Brucella suis, Brucella mellitensis. Същите тези видове са патогенни и за свинете, кравите, овцете, козите и други домашни животни.

Причинител на бруцелоза могат да са освен животни, отглеждани в домашни условия – котки, кучета, свине, магарета, но и диви животни. Често хората, които са ангажирани с грижите за животните – доят, поддържат хигиената, подпомагат раждания, събират проби за анализ и други, са изложени на повишен риск от заразяване. Това важи особено в случаите, когато не се спазват изискванията за безопасност. Като високо рискови се явяват скотовъди, ловци, ветеринарен персонал, лаборанти и други.

Като основен механизъм за заразяване обаче и съответно от най-голямо епидемиологично значение е консумацията на храни от животински произход, които са заразени с Brucella. Продукти, в които се съдържа заразата, могат да са млякото и всички млечни продукти, както и месото.

В редки случаи заразата се предава по въздушно-капков път или чрез контакт с кожата.

Единични са случаите, в които заразен човек може да разпространи заразата. Още по-рядко се наблюдава инфектиране на плода по време на бременността или при кръвен контакт.

Самият механизъм на заразяване с Brucella е следният. Първоначално бактерията попада върху лигавицата или върху кожната повърхност. След като ги преодолее, се локализира в лимфните възли, а оттам постепенно преминава в кръвта. Следва разпространение в останалите лимфни възли, в черния дроб и далака, като неутрализира участието им в имунните реакции на организма. Чрез кръвообращението периодично бактерии достигат и до други органи и системи.

Във връзка с функциите на белите кръвни телца, които имат ключова роля за осъществяване на специфичния и неспецифичния имунен отговор, в някои тъкани се откриват т.нар. бруцелозни грануломи. Става дума за образувания, появили се в резултат на неефективната борба на организма с настъпващата инфекция.

Бруцелоза – основни симптоми

Вече споменахме – животните са основният преносител на заразата. Като симптоми, по които се разпознава наличието на бруцелоза, се сочат повишена температура, треска, възпалителни процеси, но поставянето на конкретна диагноза може да стане само след микробиологичен анализ.

Когато се говори за бруцелоза при хората, симптомите са сходни.

Заболяването стартира с инкубационен период, който може да варира от няколко дни до над месец. В разгара си острата фаза на заболяването провокира обща отпадналост, висока температура, втрисане, изпотяване, умора, болка в ставите и мускулите. Динамиката в клиничната картина често е непредвидима. При някои пациенти симптомите увеличат интензитета си праволинейно. При други – оплакванията изчезват спонтанно, а след няколко дни – рецидивират.

Симптоми на бруцелоза при хората
Високата температура е белег и за бруцелоза!

Конкретно при хората, основни симптоми на бруцелоза са:

  • повишена телесна температура – наблюдават се пристъпи до 40 градуси. Характерна за пристъпите е появата им на равни интервали, предизвикани от нахлуване на бактерии в кръвния поток. Между въпросните пристъпи температурата е слабо завишена, а при хронична форма – съвсем близка до нормалната;
  • втрисане и обилно потене – едновременно с усещането за студ, налице е и обилно потене. Това се смята за класически симптом на остра бруцелоза. Често след като премине подобен период, изчезват пристъпите на интоксикация, а цялостното здравословно състояние се подобрява;
  • уголемяване на лимфните възли – още лимфаденопатия, която засяга най-вече лимфните възли, разположени в близост до огнището на заразата. С времето уголемяват се и останалите;
  • увеличение на черния дроб и далака – хепатоспленомегалията е състояние, което се появява до 2-3 седмици след първите симптоми на заболяването. При него черният дроб и далакът увеличават размерите си в резултат на възпалителния процес. В отговор на възпалението имунната система атакува както патогените, така и собствени здрави клетки;
  • възпаления в половите органи – най-често този симптом се появява при мъжете и се изразява във възпаление на тестисите. Причината е, че след като попаднат в деликатната зона, болестотворните микроорганизми се задържат там и стартират възпалителни процеси;
  • нарушения в централната нервна система – за характерни оплаквания от тази група се сочат главоболието и признаците на менингит, емоционалната лабилност, променливото настроение, неритмичният пулс;
  • болка в мускулите и ставите – тази група симптоми се смята за често срещан признак на хронична бруцелоза. Засегнатите са приоритетно коленните стави, като се развива артрит. Болката е съпътствана и от оток;
  • болка в гърба или кръста – причинява се от засегнатите нервни коренчета. Болката варира от „гризяща” до „стреляща”, характерна е за хроничната форма на болестта;
  • деформация на стави, гръбначни изкривявания, неврологични смущения и други трайни поражения, провокирани от резизуалния процес.

Форми на бруцелоза

Когато се говори за симптоми на бруцелоза, от значение е да се определи и конкретната форма на заболяването. Най-общо могат да се разграничат остра, подостра и хронична. При остра бруцелоза симптоматиката се проявява в период до 6 седмици. Ако става дума за подостра бруцелоза, то заразата се развива в рамките на 4 месеца. Над този времеви отрязък се говори за хронична бруцелоза.

Остра бруцелоза

Характерните симптоми на остро протичащата зараза са загуба на апетит, безсъние, главоболие. Телесната температура е повишена, като може да достигне до 40 градуса. Появяват се треперене, болка в мускулите, признаци на интоксикация.

Подостра бруцелоза

За междинната форма на заболяването са типични резките скокове в телесната температура, дължащи са на навлизане в кръвопотока на патогени. Наблюдават се още болка в ставите, костите и мускулите, запек, пресъхване на устата и постоянно чувство за жажда, алергични прояви, а в някои случаи и брадикардия. Появяват се и типичните за бруцелозата поражения върху опорно-двигателния апарата, изразяващи се в признаци на артрит, бурсит и други заболявания.

Хронична бруцелоза

При хронична бруцелоза периоди на обостряне се редуват с периоди на ремисия. Най-сериозни са пораженията върху нервната система и опорно-двигателния апарат, който е засегнат от хронична бруцелоза, деформация и разрушаване на гръбначния стълб и други тежки и често непоправими състояния. Оплаквания се появяват и във връзка със слуха и зрението, както и по отношение на половата система при мъжа и жената.

Диагностициране на бруцелоза

Първа стъпка в диагностицирането на разглежданото заболяване е събирането на необходимата информация. Внимание се обръща на професията на пациента, на евентуални контакти със заразени животни, на хранителните навици и предпочитания.

Изследвания потвърждават диагнозата бруцелоза!

Поставянето на точна диагноза „бруцелоза” може да се осъществи едва след серия от изследвания. Сред най-често прилаганите диагностични методи са следните:

  • кръвен анализ – чрез стандартния кръвен анализ се установява наличието на отклонения от референтните показатели. Следи се за занижени стойности на всички кръвни елементи и за ускорена утайка;
  • изследване на урина – въпреки че не се наблюдават драстични отклонения, ако се правят редовни изследвания, при болни ще се проследи нарастване на количеството на белтъците в урината;
  • биохимичен анализ на кръвта – следи се за нарастване на показателите, които отчитат отклонения във функциите на черния дроб.

След като се установи наличието на заболяване, се предприемат мерки за разпознаване на конкретния патоген. Използват се следните техники:

*културен анализ – при него се прави посявка след взета проба от телесна течност. Слаба страна на подхода е продължителният период на обработка, но получените резултати са сигурни и точни;

*серологичен анализ – използва се при съмнения за бруцелоза. При него се откриват специфични антитела в кръвния серум. От концентрацията им се определя давността на заболяването;

*ДНКанализ – наличието на бактерии от рода на Brucella се установява и чрез анализ ДНК на взета от пациента тъканна проба;

*алергенен тест – при въпросния тест подкожно се инжектира препарат, съдържащ компоненти на патогена. Следи се за кожната реакция и за начина, по който имунните клетки на организма реагират спрямо бактерията. Получената информация обаче не е изчерпателна – дава данни само за наличието на контакт с бактерията, но не и за давност и активност на процесите.

Профилакика на бруцелоза

Профилактичните мерки, които се прилагат при бруцелоза, са във връзка с това, че заразата крие сериозен риск за човешкото здраве, но и носи големи икономически загуби. Именно поради това те са изключително стриктни.

Ако се установи дори единичен случай на заболяло животно, се налагат строги карантинни мерки. След потвърждаване на диагнозата в лабораторни условия, се пристъпва към умъртвяване на болните животни. Провежда се кампания от санитарни мерки с цел да се обеззарази огнището на заразата и да се ограничи риска от нови случаи на заболели домашни или диви животни. Препоръчва се мащабна ваксинация на гледаните в домашни условия кучета, свине, крави и други.

По отношение на мерките, които се прилагат, за да се намали рискът от заразяване на човек с бруцелоза, се следи за правилната обработка на млякото и млечните продукти, на месата и останалите продукти, добивани от животни.

При лица, които работят в непосредствен контакт с животни, задължително е високото ниво на лична хигиена.

Бруцелоза и домашни животни

Основният риск за хората във връзка със заразяването с бруцелоза се корени в това, че много от отглежданите в домашни условия животни са благоприятна среда за развитие на болестотворните микроорганизми.

Механизмът, по който свине, овце, кучета и рогат добитък се заразява с бактерията, е сходен с този при човека. След попадане върху кожата или лигавицата бактерията лесно открива път до кръвоносната система. От там се разпространява до всички органи и система в тялото на животното. Друг вариант за заразяване е директно чрез стомашно-чревния тракт или чрез вдишване.

Сред често срещаните симптоми са болести на костите и ставите, на отделителната и половата система. При свине, овце и прочие абортът е сред основните признаци на бруцелоза.

Източници:

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/brucellosis-symptoms-treatment

https://www.healthline.com/health/brucellosis

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *