ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бенки – кога и колко са опасни? Как се премахват безопасно?

Бенки. Какво са бенките? Видове бенки: гранични невуси, дермални невуси, смесени невуси. Къде се появяват бенките? Опасна ли е бенката?  Лечение при диспластични бенки. Ако бенки сърбят. При разранени бенки. Кървящи бенки. Бенки при бременност. Бенки при бебета и деца. Отстраняване на бенки. Бенки и меланом. Рак на кожата

Какво са бенките?

Опасно ли е да имаш бенки?

В медицинската тематиката бенките се означават като пигментни невуси. Самото понятие невус означава вродено или настъпило изменение на кожата, което се появява в резултат на разрастване на структури от тъканта.

По своята същност невусите са образувания с доброкачествен характер. Наличието им се дължи на нарушено придвижване или разпределение на меланоцитите – онези клетки, от които зависи производството на меланин.

В зависимост от разположението си, бенките се разделят на:

  • гранични невуси – разположени са повърхностно;
  • дермални невуси – намират се в по-дълбоките слоеве на кожата;
  • смесени пигментни петна – притежават белези и на двете предшестващи групи.

Видове бенки

Вече стана ясно кои са основните видове невуси. Ето обаче как се определя принадлежността на конкретното образувание към някоя от групите, които са признаците и характеристиките, които е добре да се познават.

Гранични невуси – типичното при тях е, че са плоски, съвсем леко надигнати над повърхността на кожата. Цветът им може да варира от светлокафяв до по-тъмни нюанси, като пигментацията е идентична във всички участъци. Достигат до диаметър от 10 мм и остават непроменени за дълъг период от време.

Трябва да се има предвид, че преобладаващата част от невусите започват развитието си от тази форма, преминават през смесената, за да достигнат до дермален невус.

Дермални невуси – дермалните невуси могат да бъдат дори черни, като оцветяването им започва от кафяво и достига още по-наситени краски. Те са по правило надигнати, а от центъра им израстват груби косми. Формата им най-често наподобява неправилен кръг.

Възможен е и вариант на дермален невус, при който липсва пигментация, а се наблюдава типично прозиране на малките кръвоносни съдове, разположени под кожата.

Смесени невуси – за тях е характерна съвсем лека надигнатост. На допир те са меки и с кафеникав цвят. Често цветът им избледнява с възрастта, а кожата около тях е депигментирана.

Трябва да отбележим, че естественото надигане на образуванието и промяната на граничен невус към такъв, който лесно се напипва, не е признак за злокачествен процес, а част от процеса на „съзряване” на кожното образувание.

Съществуват още няколко разграничения, които се правят по отношение на бенките. Най-популярното понятие е атипичен или още диспластичен невус.

Диспластични невуси – именно тази е групата на „опасните бенки”, тъй като при тях е налице реален риск тъканта да се изроди в злокачествена. Те могат да са от розови до тъмнокафяви, като размерът им варира между 5 и 15 мм. Типичното за тях е, че се предават в наследство и могат тенденциозно да прераснат в меланом.

Къде се появяват бенките?

Факт е, че всеки човек има бенки по кожата. Докато при някои броят им е ограничен, то при други са много и са разположени на различни части от тялото. Започват да се забелязват още в ранните детски години, а с възрастта стават все по-откроими. Смята се, че лицето и торса са зоните, на които по-често се развиват пигментни петна, а по крайниците числеността им е значително по-ниска.

Възможни обаче са сценарии, при които бенки се появяват на нехарактерни места. Такива са например невуси в зоната на нокътя, които представляват надлъжна кафеникава линия върху нокътната плочка. Бенки могат да се появят и по дланите и ходилата.

Бенка може да се появи и в устата!

Ако потърсите повече информация по темата, ще попаднете на редица източници. Обобщена, информацията в тях разкрива, че освен на всички обичайни места по кожата, възможна е и следната поява на невуси:

  • бенка в устата – срещат се изключително рядко. В повечето случаи става дума за изолирано образувание, което се появява още в детството. Не предизвиква каквито и да било оплаквания и се открива най-често при рутинен стоматологичен преглед;
  • бенка в окото – бенката в окото представлява образувание с кафеникав оттенък, което наподобява тези по кожата. Може да се намира в предната част на окото, около ириса или под ретината. По правило е безобидно образувание, което обаче е препоръчително да се следи редовно, тъй като може да се преобразува в рак на окото;
  • бенка на срамните устни – по време на бременност повишеното кръвоснабдяване на половите органи често предизвиква уголемяване на невуси, разположени в интимната зона на жената;
  • бенка на члена – добре е да се следи за изменения, индикиращи преобразувание към меланом.

Опасна ли е бенката?

Според редица източници няколко са показателите, които би трябвало да се следят, за да се установи дали дадена бенка принадлежи към групата на опасните. Най-общо става дума за 5 признака и по-точно за комбинацията между тях по отношение на конкретно кожно образувание. Смята се, че ако е невусът е асиметричен, с размити очертания, цветът и диаметърът му се изменят във времето, както и ако става по-релефен, то задължителна е консултацията с кожен специалист.

ABCDE правилото е може би най-разпространеният подход, чрез който може да се установи дали дадена бенка се нуждае от специално внимание. Самата абревиатура съдържа модела за оценка:

– идва от асиметрия. Ако прекараме мислена линия през средата на образуванието, то двете половини, които се получават, трябва да са приблизително еднакви;

*B – означението идва от английската дума за граница. Изискването е краищата на бенката да са задоволително равни и отчетливи, без пипала и разраствания;

*C – буквата отново е взета от дума на английски език – тази за цвят. Безобидната бенка трябва да е в цвят от кафявата гама;

*D – с нея се означава диаметъра. Това е най-лесният за отчитане показател. Достатъчно е да измерите диаметъра на образуванието и да повторите след месец-два. При обикновени бенки не следва да има нарастване;

– най-скоро добавеният критерий. С него се означава еволюцията или елевацията, т.е. надигането на невуса.

Кога се появяват диспластични (атипични) бенки?

Вече споменахме, че бенките преминават през естествена еволюция. По време на този процес граничните бенки преминават през смесени и достигат дермални невуси, разположени в по-дълбоките слоеве на кожата. Ако обаче става дума за атипични образувания, процесът не приключва дотук. Размножаването на клетките, а с това и разрастването им продължава. В някои случаи невусът започва да наподобява ранен злокачествен меланом.

Като белег за проблем, който не бива да се пренебрегва, е зачервяването в областта на бенката. То сигнализира за наличието на развиващо се възпаление.

Въпреки че много от атипичните бенки не предизвикват сериозен проблем, добре е да се посети специалист и да се извърши обстоен преглед. От изключително значение е да се направи правилно разграничение между диспластичната бенка и начална фаза на развиващ се меланом. От това зависи дали какъв ще е и подходът на лечение – неотложна хирургическа интервенция с цел отстраняване на меланома или клинично проследяване на диспластичния невус.

Лечение при диспластични бенки

Ако се потвърди, че не става дума за онкологично заболяване, а за атипичен невус, няколко са основните правила на поведение при пациента.

Като за начало, той трябва да се приучи да следи това, а и останалите образувания по кожата си за налични промени, които биха могли да са предшественици на злокачествена трансформация.

Диспластични бенки се отстраняват оперативно!

При необходимост се пристъпва към хирургическо отстраняване на конкретното образувание и към изпращането му за патологично изследване. При този род невуси не трябва да се провежда биопсия, тъй като често резултатите са подвеждащи, а това води до ненадеждна или погрешна последваща терапия.

Добре е и да се избягват методи за отстраняване на атипични бенки, при които образуванието не се премахва в цялост и по този начин се затруднява изследването му. Подобни са лазер, електрокоагулация, кюртаж и други.

Като съвет, който може да се даде при пациенти с диспластични бенки, важащ и за децата им, е да се ограничи директното излагане на слънце без предпазни средства. Периодичните прегледи при дерматолог също са препоръчителни.

Ако бенки сърбят?

Добре е да се знае, че сърбежът или самото усещане на бенките не е причина за безпокойство. Често когато невусът е разположен на място от кожата, изложено на триене, пристягане, често докосване, например при ластик на дреха, колан, гривна, възможно е да се появи сърбене или друго усещане. Това не е непосредствен признак за израждане на бенката.

Същото важи и при излагане на слънце. Въпреки че е добре възможно в най-голяма степен да се ограничи контактът със слънчевите очи, не във всички случаи това е възможно. От там също се появяват характерните усещания.

При разранени бенки. Кървящи бенки

В зависимост от разположението си някои бенки са изложени на по-голям риск от разраняване. Дори да става дума за образувание, чийто размер не е притеснителен, ако се намира в зона на триене, допир, закачане, то лесно може да се стигне до разраняване и възпаление. Не е изключено дори разкървавяване на бенка, което обикновено е съпроводено от болка и допълнителни притеснения.

Днешната наука отхвърля като мит твърдението, че всяка възпалена бенка ще премине в злокачествен меланом. Но препоръчително е да се направи необходимото за по-бързото и ефикасно ограничаване на възпалението.

Бенки при бременност

През периода на бременността в тялото на жената се повишава производството на хормони. В това число и на хормона, от който зависи производството на меланин. Именно поради това се наблюдава свръхпродукция на пигменти. Появяват се пигментни петна, наблюдава се потъмняване на наличните бенки, по-откроимо пигментиране на кожата и полулигавицата на зони като на ореолите на гърдите, срамните устни, линията на корема. Често се увеличава размерът на бенките. Това важи в голяма степен за места от кожата, където кожата се разтяга. Забелязват се и новопоявили се фиброми – кожни образувания, които не крият здравословен риск.

Според специалистите по време на бременността не е препоръчително да се предприемат каквито и да било стъпки за премахване на бенките. Това твърдение се подсилва и от обстоятелството, че при подобни процедури се използва местна упойка, която не е удачен избор за очакващата жена.

Ако е необходима интервенция с цел премахване на бенки или други кожни израстъци, това е добре да се случи след раждането.

При много пациентки това не се налага, тъй като пигментацията се нормализира с уравновесяването на хормоните.

Бенки при бебета и деца

Много родители изпадат паника, когато забележат, че върху нежната бебешка кожа се е появила първата бенка или бенки. Наличието на кожното образувание обаче не бива да предизвиква притеснения – става дума за генетично кодиран естествен процес. Около 1% от всички новородени още с раждането си имат по 1 или повече миниатюрни бенки.

Децата и бебета също имат бенки!

При повечето малчугани невусите стават видими около 2-годишна възраст, като с времето броят им се увеличава до достигане до заложения по наследство. Влияние върху числеността им оказват и редица външни фактори, сред които от изключително значение е ролята на слънчевите лъчи и интензитетът на излагане. Разумното предпазване е предпоставка за ограничаване на появата на нови бенки.

Задача на родителя е да следи за промени в размерите и вида на бенките, появили се при бебето или детето. Ако се констатират смущаващи изменения, трябва да се направи консултация със специалист. При кървящ, при силно сърбящ или възпален невус също се препоръчва посещение при педиатър или дерматолог.

По правило при бебета и малки деца рядко се стига до отстраняване на бенки. В изключителни случаи лекарят може да вземе малка тъканна проба, за да се направи биопсия и да се установи дали съществува риск от злокачествено преобразувание на невуса.

Отстраняване на бенки

Няколко са основните критерии, въз основа на които специалистите правят заключение дали е препоръчително махането на дадена бенка. Вече споменахме кои са те, но ще ги изброим отново:

  • разположение – препоръчва се отстраняване на образувания в зоната на скалпа, лигавиците и анално-гениталната зона;
  • уголемяване – при забележимо увеличаване на размера;
  • промяна в цвета – при потъмняване или поява на неравномерно оцветяване;
  • неравномерни очертания – при промяна в симетрията на границите;
  • възпаление – когато не е провокирано от външна травма;
  • симптоматика – при болка, кървене, сърбеж и други симптоми;
  • при съмнения за диспластичен невус или меланом.

В зависимост от избрания подход, за махане на бенка може да заплатите от 10 до 100 лева, а и отгоре. Като най-разпространени методи се сочат следните:

Оперативно премахване на бенка

При риск от трансформация на невуса в меланом задължително се прилага хирургическа интервенция. Процедурата се състои в листообразно изрязване на тъканта. Използва се местна упойка, а раната се затваря чрез шевове. След манипулацията превръзката е задължителна, като възстановителният период се определя индивидуално.

Дали ще отстане белег и ще се наложи заличаването му чрез пластична операция отново зависи от конкретния случай.

Отстраняване на бенка с лазер

За премахване на бенка лазер се използва сравнително от скоро. Като основен плюс се сочи почти пълната липса на дискомфорт за пациента. Срокът за възстановяване е изключително кратък, като няма необходимост дори да се носи превръзка. При желание може да се използва и упойка.

Самата процедура се състои в третиране на бенката с CO2 с помощта на лазерен лъч. Достъпна е в редица козметични центрове в големите градове, като цените започват от 50 лева.

Електрокоагулация

Този метод се прилага най-често при малки бенки в светъл цвят. С помощта на лазер кожата буквално се „изчиства”, а образуванието „се стопява” чрез прилагане на висока температура. Няма кървене, а лазерният лъч се съсредоточава единствено върху невуса.

Електрокоагулацията е неприложима при релефни бенки с голяма площ.

Криотерапия
Методите за премахване на бенки са разнородни!

Друг използван метод за премахване на бенки е криотерапията, при която се използва течен азот.

Методът е пълна противоположност на предишния разгледа, защото бенката се обработва чрез замразяване. Ниската температура действа разрушаващо върху тъканта на невуса.

Ако се третира малко образувание , се обработва с помощта на тампон от стъклена вата, напоен с течен азот.

При по-големи – се прилага оперативна процедура, чрез която течен азот се въвежда директно в кожата. Непосредствено след манипулацията се усещат болка и парене, а кожата се възстановява в период до месец.

Като неприложима криотерапията се определя при наличието на злокачествени образувания, инфекциозни болести, бременност и кърмене.

За плюсове се сочат липсата на белези, минималните поражения върху здравата кожа, достъпната цена.

Течният азот може да се замени и с карбонова киселина.

Изрязване на тъкан заедно с бенката

При съмнения за разпространение на злокачествено образувание може заедно с бенката да се изреже и прилежащата към нея тъкан. Прилага се овален разрез, който се прави с помощта на специален уред – пънч.

Задължително проба се изпраща за анализ.

Радиохирургия

Познати на съвременната медицина са и някои радиохирургически методи за премахване на бенки. Те се извършват чрез суригтрон – специализиран уред, който генерира радиационен лъч. Лъчът действа директно върху бенката, като не уврежда тъканта около нея.

В текста дотук се спряхме на препоръчваните от традиционната медицина методи за премахване на бенки. Те са приложими както в случаите на риск от раково заболяване, така и при чисто естетични притеснения. За да бъде всеобхватен материалът ни обаче, ще разгледаме и някои методи за третиране на бенки в домашни условия. Правим уточнението, че не бива да се пристъпва към самолечение при повишен риск от преобразувание. Посещението на дерматологичния кабинет е най-правилното решение!

Хомеопатични препарати

С цел ограничаване на броя и стопиране на разрастването на бенки се прилагат и някои хомеопатични препарати.

Сред предписваните комбинации са:

*Verrucae plana в комбинация с Juniperus Sabina – при бенки по лицето;

*Calcium Carbonate – при единични бенки с кръгла форма;

*Graphites в комбинация с Verrucae vulgares;

*Causticum 9 CH – при плоски или кървящи бенки.

Народна медицина

Както споменахме, въпреки че не е препоръчителният вариант, народната медицина също изобилства от предложения за обработване, успокояване и премахване на бенки. Каква е ефективността им и какви рискове крие самолечението, в голяма степен зависи от конкретното образувание.

Тъй като голяма част от домашните лекове въздействат дразнещо върху кожата, възможно е не само да не се постигне желания ефект, но и да се влоши драстично състоянието на бенките. Затова ако решите да прилагате народен метод, бъдете изключително внимателни.

Премахване на бенки с глухарче

Сокът от глухарче е сред най-популярните естествени методи за отстраняване на кожни образувания. Прилага се не само при бенки, но още при брадавици, папиломи и други.

Конкретната рецепта изисква да си набавите пресни дръжки от растението, тъй като в тях концентрацията на сока е най-голяма. Чрез пресоване се извлича максимално количество от лековитата течност, с която по 3 пъти на ден се третират бенките, подлежащи на премахване. Процедурата се повтаря ежедневно за период от поне 3 седмици.

Премахване на бенки с чесън

Рецепта за премахване на бенки с чесън ни изпрати преди време и нашата читателка Славка Гюрова: „Здравейте! Имам много бенки. В младежките години, когато ми се появяваше нова всяка седмица, редовно прилагах следното. Разрязвам скилидка чесън по средата. С памучен плат прикрепям към бенката и така преспивам. Само за няколко нощи тя избледняваше и на мястото не се появяваше друга. Сега не съм вече толкова суетна и не го правя, но се надявам да съм помогнала на някой!”, пише ни леля Славка.

Премахване на бенки със змийско мляко

Змийското мляко е другата билка с доказан ефект при отстраняване на кожни образувания. От нея се използва пресен сок, с който ежедневно невусът се маже по няколко пъти на ден.

Премахване на бенки с ябълков оцет
Задължителен е преглед при специалист преди лечение у дома!

Още от времето на бабите ни са познати ползите за здравето и красотата, които истинският ябълков оцет има. При бенки се прилага памучен тампон, напоен с киселата течност, директно върху образуванието. Прикрепя се и с компреса се прекарва нощта. Процедурата се повтаря до изсушаване и падане на бенката. В повечето случаи необходими са 10 дни, като е възможно при първите компреси да настъпи леко влошаване на състоянието й.

Премахване на бенки със сок от смокиня

Често сме чували, че сокът от смокиня е благодат при кожни проблеми. Прилага се и за премахване на бенки и други израстъци, като се използва лековитата течност в дръжката на плода. С нея се третира невуса до опадането му.

Премахване на бенки с кислородна вода

Още един разпространен в миналото метод за отстраняване на бенките е употребата на кислородна вода. Използва се 3-процентов разтвор, с помощта на който ежедневно се третира образуванието.

Премахване на бенки с конопено масло

Процедурата се изпълнява, като няколко капки от конопеното масло се накапват върху чиста марля. Компресът се поставя върху бенката и се оставя да действа 24 часа, след което се подменя. След няколко процедури би трябвало кожата да е възстановена.

Важно!

При неправилно премахване на бенка – без значение дали процедурата е проведена по изискванията на традиционната медицина, или е приложен домашен способ – могат да настъпят редица усложнения! Като възможни сценарии се посочват както възпаление, инфекция, така и стартиране на злокачествен процес!

Именно поради това не бива да се експериментира, а да се подходи с нужното внимание!

Бенки и меланом. Рак на кожата

Едва ли има човек, който да няма дори една бенка по тялото си. Големината, цветът, разположението и размерите варират, но всички ние ги носим от детството, та чак до смъртта си. Но това не означава, че всеки човек е изложен на риска от появата на меланом и развитието на рак на кожата.

Онкологичното заболяване, поразяващо кожата и познато като малигнен меланом, е сред най-опасните форми на рак. Меланомът, често определян като най-злокачествения тумор, може да води началото си от преобразувала се бенка, но може да се появи и в напълно здрав и чист участък от кожата. Може да се появи във всяка една част от тялото – в окото, под косата, в интимната зона или дори на петата.

При съмнения за преобразуваща се бенка, тя трябва да се отстрани веднага, защото много бързо се появяват метастази, разпространяващи се из цялото тяло. Въпреки големия брой на факторите, във връзка с които една обикновена бенка може да се изроди до злокачествен тумор, като водещ се определя въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Вече споменахме, че в твърдението, че разранената бенка веднага се превръща в меланом, има доза неистина. Но не бива целенасочено да се травмира образуванието.

Пак ще повторим. Като рискови фактори за настъпващи изменения се сочат следните:

  • промяна в цвета – потъмняване, избледняване или появата на пигментирани зони в самия невус;
  • нарастване – това може да се забележи, когато туморът се разраства навън. Ако посоката е навътре в кожата, по-трудно се диагностицира;
  • зачервяване – ако се появи зачервяване по периферията, то това може да е индикация за възпаление, предизвикано от опитите на организма да се противопостави на туморните клетки;
  • поява на пигментни петна извън невуса – индикират нарастването на тумора в дълбочина и издигането на части от него над повърхността на кожата;
  • разраняване – ако без видима причина настъпи кървене или друг белег за протичащи процеси;
  • поява на усещания – ако бенките започнат да сърбят често, да болят ли да се усеща дразнене, това може да се дължи на преобразуване.

Обнадеждаващото при меланома е може би единствено обстоятелството, че в медицинските журнали са описани редица случаи на внезапни ремисии.

Източници:

https://www.nevus.org/nevus-removal

https://www.plasticsurgery-bg.com/en/procedure/1159143430

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *