Пролетна алергия: какво представлява и как успешно се преодолява?

Пролетна алергия. Симптоми на пролетна алергия. Наследствен фактор. Диагностициране на пролетна алергия. Пролетна алергия при бременност. Пролетна алергия при деца. Лечение на пролетна алергия. Лекарства. Капки за нос при пролетна алергия. Капки за очи при пролетна алергия. Билки

Пролетна алергия

Пролетната алергия е истинско изпитание!

Пролетна алергия, казано най-просто, е състояние, което се причислява към медицинското направление алергология. Характерното при него е, че има симптоматични проявления, които се обуславят от появата през пролетните месеци на разнородни алергени.

В най-голяма част от случаите в ролята на алерген влизат полените, отделяни от цветовете на цъфтящите през пролетните месеци растения.

Без значение дали става дума за полени или за друг дразнител, най-честият механизъм за действие на алергията през пролетните месеци е следният. При дишане през носа в тялото попадат циркулиращите във въздуха частици цветен прашец. Имунната система скоростно разпознава чуждия обект и активира защитните сили. Започват да се образуват антитела – клетки, чиято основна задача е да изолират алергена. След като изпълнят предназначението си, самите антитела се прикрепят към стените на клетките, изграждащи лигавиците. Чрез този механизъм на действие те възпрепятстват появата на алергични рецидиви.

Пролетна алергия – симптоми

Ако страдате от пролетна алергия, то без съмнение много бързо ще разпознаете първите й проявления.

При хора, при които за първи път се появяват оплаквания, лесно симптомите могат да се сбъркат с настинка, грип или друго здравословно състояние или проблем.

Най-често, първата индикация за ответна реакция на организма към алерген е почервеняването на кожните повърхности. Скоро след това съдовете се разширяват, което предизвиква хрема и неконтролируемо кихане.

В случаи на тежка форма на алергична реакция могат да се наблюдават още сълзене, появата на кашлица, включително и през нощта, запушване на носа, обриви по цялото тяло. Отговорът на имунната система може да включва още скокообразно нарастване и понижаване на телесната температура, миокардит и други по-тежки здравословни нарушения.

Важно е при пациенти, при които не става дума просто за кихане и хрема, да потърсят лекарски съвет още при появата на началните разпознаваеми симптоми на тежка алергия. Макар че самата алергия не се лекува, тя може да овладяна. В обратен случай – ако не се предприеме адекватна терапия – налице е риск от по-сериозни проблеми в здравословен план, например астма. Освен това, в резултат на алергията драстично се понижават и имунните възможности на организма. Той става много по-уязвим по отношение на инфекциозни заболявания от различен произход. В същото време затруднения се появяват и по отношение на определянето на реалната причина за заболяването.

Казано накратко, при повечето пациенти се появяват следните

Характерни симптоми на пролетна алергия:
  • зачервяване на кожата – появява се по откритите зони от тялото;
  • кихане – това е естествен подход на организма, при който посредством секретите се освобождава от прах и други дразнители. Характерното за кихането при алергична криза е, че може да продължи с дни и да няма наличие на секрет;
  • течащ нос – типично за секрецията от носа при алергия е, че тя е бистра и водниста;
  • запушен нос – друг възможен вариант е затруднено дишане през носа или иначе казано – запушване на носа, предизвикано от набъбналата лигавица;
  • сърбеж – в резултат на алергичната реакция често се появява обрив. Възможни варианти са уртикария, екзема и други, които предизвикват характерен сърбеж и дразнене;
  • сърбеж на очите – паренето и сърбежът често поразяват и очите, които почервеняват и сълзят. Макар да не е налице конкретна причина, човек непрестанно търка и докосва клепачите и зоната около очите си;
  • кашлица или затруднения в дишането;
  • остра алергична реакция – като симптом на бързопротичащия алергичен пристъп се посочва появата на обрив, наподобяващ „опарено от коприва”, разпространяващ се бързо и предизвикващ непоносим сърбеж. Признак за тежка реакция е и наличието на животозастрашаващ оток на ларинкса или бронхиален спазъм, който прави дишането невъзможно.
Наследствен фактор при пролетна алергия

Смята се, че наследственият фактор играе съществена роля за предразположеността към алергии, в това число – и към пролетна алергия. Именно поради това за разпознаване на състоянието и поставяне на точна диагноза от значение е да се проследят няколко основни характеристики при проявлението на отделните симптоми:

  • единствено във времето – конкретните алергични оплаквания се появява през едни и същи периоди от годината (пролетната алергия – през пролетта); през едни и същи дни от седмицата (през почивните дни, когато често се посещава природата); по едно и също време от денонощието (бронхиалната астма предизвиква пристъпи през нощта);
  • единство по място – симптомите на алергия се проявяват само на места, за които се знае, че осигуряват достъп до алергизиращи вещества – например паркове, тревисти местности, градини;
  • единство на проявлението – алергичните пристъпи са свързани с идентични оплаквания – появата на обрив, кихане, сърбеж, задух или друго.

Диагностициране на пролетна алергия

За да се потвърди, че симптомите се дължат на алергична реакция, конкретно и на пролетна алергия, необходимо е да се проведат изследвания или комплекс от такива.

Сред най-често практикуваните са:

Кожно-алергична проба

Кожно-алергична проба или различни кожни тестове са процедури, чрез които малка доза пречистени алергени се въвеждат в кожата под определена концентрация. Възможни са 3 метода на въвеждане:

*скарификационен тест – чрез фин разрез или надраскване на кожната повърхност се въвежда алерген в тялото;

*убождане – при този тест капка, съдържаща алергена се капва върху кожата. След това тя се пробожда, с което веществото преминава в тялото;

*интрадермален тест – алергенът се въвежда чрез инжектиране под кожата.

Важно!
Трябва да се знае, че при кожно-алергична проба е възможно наличието на фалшиво отрицателен тест. Препоръчва се поне 4 до 2 седмици преди тестуване да се спре приемът на каквито и да било противоалергични продукти.

Кръвен тест
Сърбежът е често срещан при пролетна алеегия!

Чрез кръвно изследване се установява дали е повишена концентрация на еозинофили – специфични клетки, които в голяма степен провокират имунния отговор на организма. Трябва да се има предвид, обаче, че броят на еозинофилите зависи и от други фактори, сред които стрес, инфекции, менструация, паразитни заболявания и други.

За правилно диагностициране на алергията от значение е и изследване за наличието на имуноглобин Е (IgE) в кръвта. Въпросният имуноглобин играе съществена роля за протичането на конкретната алергична реакция. Когато се свърже с рецепторите на клетките, съдържащи хистамин, той води до освобождаването му в кръвта.

Провокационен тест

При провеждането на този тест се пресъздават симптомите на алергична реакция, като пациентът се поставя в пряк контакт с евентуалния алерген. Използва се най-често в случаи, в които е необходимо конкретизиране на алергена, което не може да се постигне чрез останалите методи или те дават несигурни или противоречиви резултати.

Функционално изследване на дишането

Изследването се използва като метод за доказване на свръхчувствителност на дихателните пътища. Чрез него се определя степента на увреда на дихателната функция при пациенти, при алергичните прояви включват спастичен бронхит или бронхиална астма.

Пролетна алергия при бременност

Дори да не е имала ясно изразени симптоми на алергия до момента, смята се, че при всяка четвърта жена по време на бременност се появяват характерните оплаквания. В това число и симптоми на пролетна алергия, които, за щастие, често изчезват напълно след раждането.

Ако пък още преди да зачене жената е страдала от алергия, то по време износването е голяма вероятността състоянието да се задълбочи. С това се усложняват и неразположенията.

Като често срещано оплакване по време на бременността се сочи астмата или иначе казано проблемите с дишането. Според някои медици дори да няма ясно изразена симптоматика на пролетна алергия или друга форма на имунна реакция към дразнител, възможно е да се развият както астматични оплаквания, така и оплаквания като запушен нос, хрема, обрив. В голямата си част те се дължат на хормоналните изменения в женския организъм. Обнадеждаващо в случая, както вече стана дума, е обстоятелството, че характерните оплаквания отшумяват след раждането и нормализиране на хормоналния баланс.

Заради специфичното състояние, в което се намира жената по време на бременността, се избягват основните подходи за лечение. Конкретно при пролетна алергия, предизвикана от полени, се препоръчва да се ограничи в най-голяма степен контактът на бъдещата майка с източника на дразнене.

Пролетна алергия при деца

Децата често страдат от алергия!

Както вече стана дума, децата са сред пациентите, при които най-често се наблюдават симптомите на пролетна алергия. В повечето случаи оплакванията подминават кърмачетата и се проявяват при малчугани над 2-годишна възраст. Понякога признаците наподобяват тези на настинка или вирусно заболяване, затова предприетите мерки не помагат, а детето продължава да се измъчва от сърбеж, парене в очите, хрема и учестено кихане.

С наближаването на приятните пролетни месеци добре е родителите да се запознаят с основните симптоми за това, че наследникът им страда от сезонна алергия, а не е прихванал поредния вирус, циркулиращ в посещаваното детско заведение. Основното е да се знае, че без значение от вида й, алергията представлява реакция на имунната система спрямо определени дразнители. В преобладаващата част от случаите става дума за безобидни фактори на средата, които обаче могат да провокират развитието на възпалителни процеси и характерна симптоматика. При децата тя не се различава от тази при възрастните. Просто е по-ярко изразена и по-затормозяваща.

Това, което педиатри и алерголози препоръчват, е да се обърне внимание на няколко съществени момента в превенцията на най-малките при алергични реакции. Добре е да се спазват следните основни стъпки:

  • в менюто редовно да присъстват чесън, коприва и лайка. Тези натурални продукти са мощни естествени антихистамини, които не позволяват отделянето на хистамин в големи дози;
  • да се консумират ежедневно плодове и зеленчуци, съдържащи витамин С. Витамин С е доказан антиоксидант, които подпомага имунната система. Препоръчват се както с цел профилактика, така и за овладяване на пролетната алергия при децата;
  • добре е прозорците на детската стая да останат затворени през деня. По този начин помещението ще остане чисто от полени зона, където е най-добре детето да влезе едва вечерта след баня;
  • нека детето не излиза навън преди 10 часа сутринта, защото ранно сутрин е най-висока концентрацията на цветен прашец. Освен това нека се избягват места с богата растителност.

Лечение на пролетна алергия

Когато стане дума за лечение на пролетна алергия, няколко са основните съвети, които могат да се дадат. Сред тях най-важните са:

  • започнете лечението от рано – не бива да чакате алергените коренно да променят ритъма ви на живот, за да започнете да приемате противоалергични продукти.

Ако контролирате пристъпите на алергия единствено с медикаменти, то добре е приемът им да стартира още в края на февруари, началото на март, а не да се чакат дните, в които въздухът е изпълнен с пролетни полени;

  • разучете лекарствата без рецепта – голяма част от медикаментите, които се използват за облекчаване на симптомите на алергия, са достъпни и без лекарско предписание. Най-общо те могат да бъдат разграничени в 3 основни групи: спрейове с локално действие, инхалационни кортикостероиди, антихистамини; орални антихистамини; деконгестанти. Добре е всеки, при който алергичните прояви са често срещан проблем, да се запознае внимателно с предназначението на тези препарати и да ги използва своевременно;
  • погрижете се за средата – в случая не става дума да се изолирате напълно от заобикалящия ви свят, а да направите необходимото, за да контролирате контактите с външната среда. Пример в това отношение е използването на маска, когато знаете, че ще прекарате време на място, изпълнено с полени;
  • не се предоверявайте на натуралните лекове при алергия – въпреки че има редица натурални продукти с доказан лечебен ефект при алергия, не бива да ги приемате като панацея. Например – прочистването на носа със солен разтвор ще облекчи временно симптомите, ще намали слузта и раздразнението, но не е в състояние да елиминира полените, източник на неразположението;
  • потърсете алерголог – в случай, че не успеете да контролирате проявите на пролетна алергия посредством спазването на основни правила, прием на медикаменти без рецепта или употреба на натурални продукти, то задължително посетете алерголог. Не бива да се допуска състоянието да се задълбочи и да се стигне до усложнения. Макар безобиден на пръв поглед проблем, алергичната реакция може да има застрашаващи живота проявления.

Лекарства при пролетна алергия

Ако сте посетили вече специалист по алергиите и той ви е назначил конкретно лекарство, много голяма е вероятността срещу пролетна алергия да приемате продукт от групата на антихистаминовите препарати.

Този род медикаменти са налични както под формата на таблетки, така и като капки. Най-често се препоръчват представители на т.нар. второ поколение препарати, каквито са Кларитин, Зодак, Кестин или на т.нар. трето поколение – Ериус, Тлефаст, Зиртек. Приемът на повечето от тях е еднократен за деня. Продължителността на лечение се определя от специалист, но в редки случаи то продължава по-малко от 14 дни.

Трябва да се има предвид, че не бива подобни медикаменти да се приемат без контрол, тъй като могат да нарушат когнитивните способности или да имат кардиотоксичен ефект.

Ако курсът на лечение с избрания медикамент от гореизброените не доведе до облекчение, следващата стъпка е употребата на медикаменти с локално действие. Подобен продукт е например Кромохексал, който действа директно върху лигавицата на носа.

При тежки форми на алергична реакция може да се стигне и до приложението на кортикостероиди. Подобни препарати са Алцедин, Беконазе, Фликсоназе, които най-често се прилагат под формата. Най-често приложението им е под формата на назален спрей, като продължителността на лечението задължително се определя от алерголог.

Възможен вариант за лечение е и т.нар. десенсибилизираща терапия, която задължително се провежда под контрола на опитен алерголог. Самата терапия се провежда, като на пациента се въвеждат нарастващи дози алергени. Целта е с повишаването на концентрацията да се създаде толерантност и устойчивост на организма към конкретния алерген.

Масло от черен кимион

Нестандартен, в някаква степен, подход е употребата на масло от черен кимион при алергични реакции. Въпросният продукт, който към днешна дата се предлага с успех от компанията Sanct Bernhard, се смята за натурален лек срещу основните оплаквания при пролетна алергия. Освен за намаляване на характерните алергични неразположения, чистото масло от черен кимион помага при астма, главоболие, мигрена, които в една или друга степен също могат да проявят във връзка с типичните пролетни оплаквания.

Капки за нос при пролетна алергия

Ако основният симптом на пролетната алергия при вас е проблемът с носа, можете да опитате да облекчите състоянието си и чрез някои от тези капки за нос:

  • Левокабастин – принадлежи към антихистаминовите препарати. След поставяне в носа намалява секрецията и сръбежа, премахва запушването и ограничава кихането;
  • Алергодил спрей за нос – използва се за облекчаване на симптомите на сезонен и целогодишен ринит;
  • Виброцил – капки за нос, които съдържат назален дакогестант и антихистамин и други.
Капки за очи при пролетна алергия

В повечето случаи капки за очи се прилагат с цел ограничаване на алергичния конюнктивит. Те намаляват възпалението и ограничават ефекта от освободения в тялото хистамин. Облекчават паренето, сълзенето, зачервяването, подуването. Сред популярните продукти са:

  • Олопатидин Зентива – облекчават признаците на сезонни алергични конюнктивити. Действат чрез намаляване на интензитета на алергичната реакция;
  • Алерпалукс – съдържат същото активно вещество – олопатидин, което облекчава оплакванията при алергични форми на конюнктивит;
  • Лотемакс – капки за очи, които се препоръчват при алергични оплаквания като зачервяване, парене, сърбеж, дразнене и други.
Любопитно!

Лула инхалатор с хималайска сол е още един вариант за облекчаване на симптомите на алергична реакция, в най-голяма степен на затрудненията с дишането. Ако при вас или ваш близък основното проявление на пролетната алергия е трудното дишане, кашлицата или астматичният пристъп, то можете да освежите въздуха, който вдишвате, чрез иновативния уред с хималайски соли. Мненията за продукта са повече от красноречиви:

Билки при пролетна алергия

За разлика от голяма част от антихистаминовите препарати билките, които се използват за облекчаване на симптомите на пролетна алергия, рядко имат сериозни странични ефекти. Като основна слабост на употребата им се посочва необходимостта от продължителна употреба, защото облекчението не настъпва бързо.

Сред лековитите растения, които имат доказани свойства на хистаминови блокери, са шипка, коприва, гинко билоба. Ще ви предложим няколко изпитани рецепти с тях и с други натурални средства, облекчаващи оплакванията при алергия.

Коприва

На ден е препоръчително да се изпиват по 2 чаши чай от коприва особено през месеците, които предшестват, са по време и след периода на полените. Става дума за периода от февруари, а защо не и до края на лятото. А самата рецепта е повече от лесна – за 1 доза е необходима 1 с.л. от билката и 1 ч.ч. гореща вода.

Ефедра

С доказани ползи при алергия е и ефедра. Лек от нея се приготвя, като 2 с.л. сушена билка се залива с 500 мл гореща вода. След като ври за 10 минути, се оставя да се охлади и се прецежда. Приема се на 3 приблизително равни дози през деня. Смята се, че е незаменим лек при алергичен шок.

Женско биле

Женско биле е още едно лековито растение, което е добре да ви е под ръка при склонност към алергии. Необходими са около 2 г сушен корен, които се варят за ¼ час в литър вода. След прецеждане отварата се изпива на няколко приема през деня.

Ангелика

Сходна е рецептата и с лековитата ангелика. Необходимото количество от билката е 2 ч.л., които се варят за 15 минути в литър вода. След прецеждане получената отвара се приема на 4 пъти през деня.

Гинко билоба

Освен с качества за нервната система, билката гинко билоба се отличава и с мощни противоалергични свойства. Тя не позволява освобождаването на хистамин при пациенти, при които е налице алергична реакция.

Шипка

Не бива да се пренебрегва и шипката като естествен лек при алергия, тъй като в нея се съдържат така ценните витамин С и биофлавоноиди. За тях се знае, че са в понижени количества при пациентите, които често се оплакват от симптомите на алергия. На този етап все още обаче не е доказано дали това е причина или последица от предразположеността към алергични кризи.

Препоръчителен е приемът на чай от шипки.

Билкова рецепта при пролетна алергия

За успех при преодоляване на симптомите на пролетна алергия ни е писал Ивайло Маринов от София. Това, което той споделя, е лесно за изпълнение и приложение.

„… Тази рецепта я знам още от бившата си жена, която кихаше, щом се погледне в огледалото. Но реших да я опитам едва когато започнах да се усещам, че избягвам да съм навън несъзнателно – толкова много ме уморяваше кихането, сълзящите очи и сърбежът в носа.

Билковата рецепта се изпълнява по следния начин. Смесват се 2 с.л. широколист живовляк, 1 с.л. жълт кантарион и 1 с.л. маточина. Отгоре се изсипва около литър студена вода. Поставя се котлона и се оставя да ври за 10 минути. Веднага се прецежда и топлата отвара се прехвърля в термос. Изпива се на 3 приема през деня, като добре е това да става преди храна. С всяка чаша от отварата изяждам и по 1 лимон с кората.

Няма друг такъв метод за скоростно облекчаване на симптомите.”, пише ни Ивайло.

Ефикано при пролетна алергия

Ако не искате дори да си помисляте за антихистаминови продукти или лековити растения, но все пак сте предразположен към алергични кризи, преди всяка излизане намажете вътрешната страна на носа си с олио. За целта използвайте обикновена клечка за уши, с помощта на която хубаво се обтрива вътрешността на ноздрите. По този начин попадналите в носа полени ще залепнат за мазнината и едва ли ще предизвикват характерните оплаквания.

Пчелен прашец

Сред натуралните средства с доказан ефект при алергична криза е пчелният прашец. За него се знае, че укрепва естествените защитни сили на организма и намалява характерните за алергичните пристъпи оплаквания.

Алерджи комплекс
Алерджи комплекс (Alergi complex) – силно антиалергично действие

Източници:

https://www.webmd.com/allergies/features/5-ways-to-beat-spring-allergies

https://acaai.org/allergies/seasonal-allergies

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *