БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Коксартроза – какво провокира болка в тазобедрената става и как се лекува успешно

Лечение на коксартроза: билки, мехлеми, лекарства. Упражнения за коксартроза. Рехабилитация. Диета. Какво е коксартроза? Причини. Симптоми. Степени

Лечение на коксартроза

Коксартроза е заболяване на тазобедрената става!

Когато се постави въпросът кой е подходящият подход за лечение на коксартроза, еднозначен отговор няма. Терапията се подбира строго индивидуално. Под внимание се вземат първопричината за възникване на заболяването, степента, в която се е износила ставата, възрастта и общото здравословно състояние на пациента, неговата професия и ежедневна активност.

По правило, в началото се подхожда към безкръвни методи за лечение. Целта им е да се намали натоварването на ставата и да се постигне намаляване на болката. Самото отбременяване се постига чрез различни подходи – ограничаване на движението в ставата, намаляване на телесното тегло, употребата на помощни средства, редовна индиректна екстензия. Прилагат се още физикални процедури, топлинни процедури, упражнения, балноеолечение, рехабилитация. Цели се да се поддържа и тонусът на околоставните мускули чрез преодоляване на околоставните контрактури и умерено движение.

При някои вродени състояния, които провокират развитието на коксартроза, е възможно, въпреки началната фаза на болестта, да се пристъпи към хирургическа намеса. Целта е да се „центрира ставата”.

При пациенти, при които дегенеративните процеси са напреднали и са предизвикали вече изменения, безкръвните и извънставни методи за оперативно лечение не носят желания ефект. Необходими са своевременни и по-сериозни мерки.

Най-общо методите за лечение на коксартроза могат да се разделят на следните подходи:

  • нетрационно лечение – по правило – ако човек усети болка в тазобедрената става, той първосигнално се опитва да я неутрализира чрез домашни рецепти, билки и натурални елементи;
  • консервативно лечение – в групата на методите за консервативно лечение влизат част от изброените по-горе подходи – отбременяване на ставата, намаляване на теглото, ограничения в носенето на тежки товари, използването на помощни средства като патерица, бастун и други. Физиотерапията, балнеолечението, физиотерапията също намират място при този метод за лечение;
  • медикаментозно лечение – когато става дума за приема на медикаменти при коксартроза, те се разделят на няколко групи: нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, миорелаксанти, хондропротектори;
  • оперативно лечение – ако останалите методи за лечение не доведат до облекчение и стопиране на износването на ставата, се преминава към оперативна намеса. Най-често става дума за поставяне на еднопротеза в засегнатата тазобедрена става. Към днешна дата този род интервенции са сред най-често практикуваните и с най-голям успех по отношение на опорно-двигателния апарат.

Билки при коксартроза. Народна медицина

Билките и съветите, които народната медицина дава за лечение на коксартроза, се оказват достатъчно условие за намаляване на симптоматиката при ранен етап на заболяването. Знае се за полезното въздействие на редица натурални елементи е помогнало на мнозина да се справят с усещането за болка и скованост в тазобедрената става. Ето кои са и някои от изпитаните илачи, които могат да донесат облекчение в кратки срокове:

Зелев лист

Ако потърсите по ключови думи „коксартроза” и „народна медицина”, то без съмнение първият съвет, на който ще попаднете, е за използването на зелеви листа за лечение на ставното заболяване. Това е един от най-ефикасните методи за бързо намаляване на болката. Прилага се изключително лесно – зелев лист се намазва с чист пчелен мед и се прикрепя с помощта на найлон към поразената става. Отгоре се омотава вълнен шал и така се прекарва нощта. На сутринта оплакванията са значително намалели, а движенията са далеч по-свободни.

Желатин
Желатин помага при болни стави!

Незаменим природен продукт за лечение на коксартроза е познатият желатин. От край време той се препоръчва при ставни проблеми, като има доказан ефект и при износване на тазобедрената става. Една от най-популярните рецепти за приложението му при разглежданото от нас заболяване четем в популярен онлайн журнал за здраве:

Всяка вечер около 5 г чист костен желатин или 2 ч.л. се накисват в ¼ ч.ч. студена вода. За целта е препоръчително да се използва буркан, който се затваря плътно. Съставките се оставят да киснат цяла нощ. На сутринта се добавя малко количество топла, но не гореща вода и сместа се изпива на гладно.

Процедурата се повтаря всяка вечер за период от месец. В рамките на годината се прави само един подобен курс, като по време на приложението му е важно да се ограничи храната от животински произход.

Има още една популярна схема за лечение на коксартроза чрез приема на желатин. Тя предвижда всяка сутрин 1 с.л. от животинския продукт да се разтваря в ½ кофичка кисело мляко. През деня сместа се съхранява в хладилник. Консумира се вечер, като няма изискване дали това да стане преди или след храна.

Очеболец

Сред популярните билки при износване на тазобедрената става е очеболец. От нея се приготвя лековит извлек, като 60 г билка се залива с 500 мл водка. Съдът се оставя за 27 дни, като периодично се разклаща. От готовия извлек се приемат по 30 капки 3 пъти на ден преди храна.

Люляк

Извлек от люляк също намира приложение при ставни проблеми. Приготвя се, като 50 г листа се заливат с ½ литър водка в шише или друг затварящ се съд. Съхранява се в камерата на хладилника за най-малко 10 дни, след което се използва ежедневно – по 10 капки се приемат по 3 пъти през деня преди хранене.

Билкови рецепти при коксартроза

Няма как да пропуснем и най-популярните билкови комбинации, които се препоръчват за лечение на коксартроза. Ще се спрем на няколко:

  • смесват се 50 г мехурест фикус и по 20 г равнец, бял имел и брадата цистозира. От така получената билкова смес се вземат 2 с.л., които се заливат с 500 мл гореща вода. Връщат се на огъня за 5 минути. След охлаждане отварата се прецежда и на ден приема от нея 4 пъти по 1 кафена чашка преди храна;
  • смесват се 1 част от билките глог, полски хвощ, бял имел и листа от зимзелен към 2 части равнец. От получения билков сбор 1 пълна с.л. се добавя към 1 ч.ч. вода и се оставя да кисне 3 часа. Кипва се на огъня за кратко, след което се оставя за още 10-15 минути. След прецеждане отварата се изпива на глътки в рамките на деня;
  • 1 с.л. корени от магданоз се смесват със същото количество кора от върба, листа от бреза, липов цвят и репей. Билковата комбинация се добавя към 350 мл студена вода. Кипва се за 5 минути, след което се оставя да кисне още 20 минути. След прецеждане отварата се приема по около 100 мл преди трите основни хранения за деня.

Лечение на кокартроза е възможно и чрез локално приложение на приготвени у дома мехлеми.

Мехлем със змийско мляко

В свое писмо до редакцията на lekuva.net Диянка Георгиева ни споделя рецепта, която знае още от баба си и която е ефетктивна най-вече при коксартроза, но и при други ставни болежки. Ето какви ни пише Диянка:

…Баба ми, светъл й път, я болеше всяка част от тялото, по-точно стави, кости, сухожилия. Затова беше изучила и записала всевъзможни рецепти. Тази, за която ви пиша, баба казваше, че е сред най-ефикасните.

В голям буркан се смесват 8 с.л. листа и стъбла от билката змийско мляко, които са смлени предварително. Отгоре се излива 1 литър чист студенопресован зехтин. Бурканът се затваря и се пази на топло място за 2 седмици.

След тези 2 седмици мехлемът е готов. С малко количество от него сутрин, обед и вечер се маже болното място с леки масажни движения.

Мехлемът помага както за намаляване на болката, така и за раздвижване. Може да се използва без притеснения, защото не вреди по никакъв начин…

Мехлем с алое

За направата на този бърз и ефективен домашен лек ви е необходима 1 с.л. пресен сок от листата на алое. Към него се добавя същото количество счукани листа от мента и евкалиптови листа. Само минути след смесването на съставките мазилото е готово. Нанася се директно върху болното място, като може да се използва до 3 пъти дневно.

Мехлем с коприва

Лекът с коприва се приготвя, като по 1 с.л. смлени листа от коприва и плодове от хвойна се добавят към 1 с.л. предварително разтопена свинска несолена мас. След смесването на съставките засегнатата става се маже с получения мехлем 2 пъти дневно;

Мехлем с ряпа и мед

Друга популярна рецепта за направата на домашен мехлем предвижда 1 с.л. нарязана на ситно ряпа да се смеси с 1 с.л. мед. Долива се 50 мл водка и съставките се разбъркват добре. С така полученото мазило болното място се маже по 3 пъти на ден.

Шведска горчивка

За локално лечение на коксартроза често се препоръчва и приготвянето на компрес с популярната шведска горчивка. За целта ленено или памучно парче плат се напоява в сместа и се поставя върху засегнатата става. Прикрепя се с фолио и вълнен шал.

Важно условие е преди налагането на компреса мястото да се третира със свинска мас или билков мехлем от невен.
Едновременно с външното приложение, шведската горчивка се приема и вътрешно.

Хранителни добавки при коксартроза

Свързващо звено между рецептите от народната медицина и методите за традиционно лечение на коксартроза са хранителните добавки.

Основното предназначение на този род продукти е да набавят онези компоненти, които липсват на хрущяла. Освен това – потискат болката и неутрализират възпалителните процеси. Ако направите кратка справка из търговската мрежа, ще попаднете на разнообразие от продукти – съдържащи колаген, глюкозамин, алое вера, екстракти от хрущял на акула, от гъба шийтаке и много други. Това, което трябва да се има предвид предварително, гласи, че приемът на подобни добавки е в състояние значително да подобри двигателния комфорт, но по-рядко могат да бъдат неутрализирани факторите, провокиращи конкретния здравословен проблем.

Ще се спрем на малка част от добавките, които се препоръчват при ставни проблеми, при артроза и по-точно при коксартроза. Вие може да изберете сред тях или да потърсите повече информация.

Неофлексин

Основното предназначение на Неофлексин е при дегенеративни ставни процеси като артроза, в това число гонартроза и коксартроза, при възпаления на ставите с хроничен или остър характер, при ревматизъм, болка в ставите и травми. Съдържа екстракт от Новозеландска зеленоуста мида, от кафяви морски водорасли и кора от бяла върба. Още витамини и птичи колаген.

Комбинацията от полезни вещества в продукта има цялостен благоприятен ефект върху опорно-двигателната система, подпомага изграждането на ставния хрущял и заздравява костите. Действа антиоксидантно, а при артрозни заболявания има и мощен противовъзпалителен ефект.

Неоставит М

Неоставит М е хранителна добавка, която също се използва при артроза, още при тендовагинит, ревматоиден и неревматоиден артрир, дископатия, травми и след операции.
В състава на препарата влизат специални хранителни вещества, които заздравяват структурите на сухожилията, ставите и съединителната тъкан, изграждат ставния хрущял и спомагат за преодоляване на нарушенията на опорно-двигателния апарат.

Джойнт контрол
Ре-флекс е добавка, действаща по нов начин!

Ефикасна добавка, която спомага за облекчаване на болката и сковаността в ставите, е Джойнт контрол. Тя съдържа елементи с натурален произход, които спомагат за подобряване на състоянието при износени стави и артрит, при възпалителни процеси и инфекции. Спомага за укрепване на собствените антиоксидантни свойства на организма, като има ясно изразен ефект срещу свободните радикали. Препоръчва се при физическа активност и преумора. Ефектът си Джойнт контрол дължи на комбинацията междру 3 основни съставки – глюкозамин сулфат, босвелия и кора на бяла върба.

Ре-флекс

При болка в ставите, скованост и останалите оплаквания, характерни за коксартроза, на ефикасност се радва и продуктът Ре-флекс. Става дума за хранителна добавка от ново поколение и с нов модел на действие.

Действието на Ре-флекс е насочено основно към активизиране на кръвообращението. Това, на свой ред, провокира организма да търси начини да преодолее болката и неразположението сам. Ефектът е познат като ревулсивен ефект и се смята за най-модерния подход за решаване на проблеми със ставите.

Допълнително преимущество на продукта е, че не дразни стомаха, като действа антиоксидантно. Съдържа биологично активни масла, добити чрез най-щадяща технология – студенопресовани масла от джинджифил, сусам, ленено семе, коприва.

АРТРОМИН – чешкото чудо за ставите! 

Артромин е нова чешка формула за ставите и костите, без аналог в България, спомагаща за тяхната регенерация.  Десетки изследвания по цял свят доказват ефективността й!

АРТРОМИН съдържа уникален комплекс от коралови водорасли – източник на естествен, лесно усвоими калций и магнезий и растителни екстракти!

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

Лекарства при коксартроза

Колкото и ефикасни да са народните рецепти за лечение на артроза и в частност на коксартроза, често симптомите не отшумяват без приема на медикаменти. Важно е да се има предвид, че правилно подбрани, лекарствата не само ще излекуват болката и сковаността, но ще повлияят положително и върху причините, довели до състоянието.

В голямата си част успехът при медикаментозното лечение на коксартроза зависи от стадия, в който заболяването се намира. В зависимост от него и от други фактори, за които вече стана дума (възраст на пациента, общо здравословно състояние и други), изборът на подходящ лекарствен продукт може да падне върху:

  • препарати за разширяване на кръвоносните съдове – съдоразширяващите медикаменти като Ксанитол Никотинат, Садамин и други подпомагат кръвоснабдяването на засегнатата става, което е условие за пълноценното „хранене” на ставния хрущял;
  • нестероидни противовъзпалителни средства – Диклофенак, Кетопрофен, Индометоцин са с предназначение намаляване на болката и ограничаване на възпалението;
  • мускулни релаксанти – Мидокалм, Сирдалуд и други допринасят за отпускане на мускулната тъкан, като по този начин също се отстранява болката при коксартроза;
  • хондропротектори – действието на този род медикаменти като Глюкозамин или Хондроитин сулфат е насочено към възстановяване на увредената хрущялна тъкан и към подобряване на метаболитни процеси в самия организъм. С най-голям успех се използват при заболяване в начална степен.

От изключително значение е обаче лекарствената терапия да бъде предписана от специалист, да се избере след провеждане на необходимите изследвания и определяне на стадия на заболяването.

За временно успокояване на болката и намаляване на останалите оплаквания могат да се използват лекарствени продукти за локално приложение. Подобни продукти са Финалгон, Алга Сан, Ибутоп и други.

Упражнения при коксартроза

От изключително значение за успеха на гимнастиката и упражненията при коксартроза е те да започнат да се изпълняват редовно от момента на установяване на състоянието. Подбрани правилно и изпълнявани разумно, упражненията могат да ограничат пораженията и да намалят риска от контрактури. Трябва обаче да се вземе под внимание, че при тежки форми на коксартроза не са препоръчителни натоварвания и гимнастика. Причината се крие в това, че стуктурните изменения в ставната кухина могат да се елиминират единствено чрез хирургическа интервенция.

Ето кои конкретно са подходящите упражнения при коксартроза:

  • от легнало положение по гръб краката се разтварят встрани, колкото е възможно, след което се връщат в изходна позиция;
  • от легнало положение по гръб кракът се завърта бавно в коляното и тазобедрената става, като целта е коляното да се доближи максимално близо до гърдите;
  • от легнало положение по корем се повдигат двата крака последователно, а след това и двата заедно. Важно е краката да са изправени в колянната става;
  • лягате на една страна, като болната става трябва да е от горната страна. Кракът се повдига лео нагоре, след което се отпуска.

По време на гимнастиката не трябва да се забравя, че цел на упражненията е не да увеличи натоварването върху ставата, а да подпомогне развитието й. Не бива от първия ден на тренировката да се започне с голям брой упражнения и с много повторения. Натоварването се увеличава постепенно.

Диета при коксартроза

От съществено значение за преодоляване на неразположенията и за лечението на коксартроза е правилният режим на хранене. При ранно диагностициране и своевременно предприети мерки чрез промяна на хранителните навици може да се постигне регулиране на телесното тегло, а от там да се намали натоварването върху ставите, в това число и върху тазобедрената става.

Важно е да се постигне равновесие между диетично хранене и доставяне на организма на всички необходими му хранителни вещества. Балансът между протеини, мазнини и въглехидрати е от решаващо значение. В същото време добре е да се заложи на чести хранения и малки порции.

Подходящата диета при коксартроза, дори да звучи неочаквано, включва постно месо, желирано месо и желета. От значение е както видът храна, така и начинът, по който е приготвена. Добре е да се избягват консервантите, химическите вещества и химическата преработка, а да се заложи на методи за приготвяне на храната като варене, приготвяне на пара и печене на пещ.

Диетата при коксартроза трябва да добавяи  достатъчно млечни протеини. Млечните продукти са препоръчителни и заради съдържащите се в тях калций и витамини.

Зърнените храни също не бива да се изключват от дневния режим, защото те носят на организма нужната му енергия. От въглехидратите препоръчителни са сушените плодове, мед и пресни зеленчуци.

Това, което е добре напълно да се изключи от менюто, е прекомерната употреба на сол, тестените изделия от бяло брашно, преработената захар и други.

Какво е коксартроза?

Какво представлява коксартроза?

Коксартроза представлява заболяване с хроничен характер, което поразява опорно-двигателната система и по-точно тазобедрената става. Характеризира се с изменения, които първо засягат хрущяла, а на по-късен етап самите кости и връзките на ставата.

Болестта е сред най-често срещаните форми на артроза. Нарежда се непосредствено след артрозата на гръбначния стълб и на коленната става.

По-често от коксартроза страдат жените. Честотата на проявления на заболяването се повишава след 45-годишна възраст, като при хора преди 30-те рядко или почти не се наблюдава.

Коксартроза – причини

Ако се търси една конкретна причина за развитието на заболяването коксартроза, то такава трудно би могла да се посочи. Смята се, че предпоставките за износването на тазобедрената става са голям брой, разпределени в различни групи. Най-общо могат да се разграничат като вродени, в резултат на аномалии, на възпалителни процеси и обменни заболявания, на травми и други.

Посочени накратко, могат да се изведат следните причини:

*влошена циркулация на кръвта в ставата. Резултатът е натрупване на отпадъчни продукти от обмяната на веществата, които на свой ред нанасят поражения върху хрущяла;

*натоварване на ставата;

*биохимични изменения в структурата на самия хрущял, които се дължат на метаболитни смущения или хормонални изменения;

* травма, в това число изкълчване, фрактура на бедрената кост и други;

*възпаление или инфекциозно заболяване в ставата;

*заболяване на гръбначния стълб. Пример са подобно е кифоза;

*плоско стъпало;

*наследствена обремененост;

*вродено заболяване на ставата, в това число и дислокации;

*намалена или липсваща физическа активност.

Без значение каква е водещата причина, като фактор за развитието на всяка една форма на артроза се възприема несъответствие между натоварването на всяка става и пригодността й тя да издържи въпросното натоварване. Пример за подобни ситуации са заболяванията на опорно-двигателната система, от които страдат спортисти като щангистите например и работниците, които извършват тежък физически труд.

При пациенти, при които не може да се установи каква е точната причина за болестта, се смята, че тя има идиопатичен произход.

Коксартроза – основни симптоми

Тазобедрената става се нарежда сред най-големите стави в човешкото тяло. Тя има изключително важна роля за правилния стоеж и походката, като на нея пада и основната тежест на тялото.

Важната й функция в опорно-двигателния апарат определя голямото значение на симптоматиката на заболяването коксартроза.

Болка

Първият и най-ясно откроим симптом е болката. Когато болестта е в начална форма, болката е слаба, появява се от време на време, след което утихва. Рядко може с точност да се определи кой е източникът й. Това, което може да се посочи като характеристики, гласи, че се усеща сутрин непосредствено след ставане, както и при натоварване на ставата. При почивка и покой не се усеща.

Когато състоянието се задълбочи, болката се появява все по-често, става по-постоянна и изчезва значително по-бавно. Интензитетът й също се повишава, като често най-малкото движение в ставата провокира изтръпване и  болка.

Трябва да се има предвид, че силата на болката не може да се използва като еднозначен критерий за фазата, в която се намира самото заболяване, и за степента на износване на самата става. При някои пациенти в начален стадий на болестта болката е ясно изразена и нетърпима в резултат на развиващ се реактивен асептичен синовит. Когато възможността за движение в ставата започва да отслабва, с това намалява и болката.

Най-често за симптом на коксартроза се определя болка, усещаща се в слабиинната кост или иначе казано в областта на проекция на ставата. Възможно е обаче да се появи и в задната част на ставата. В подобни ситуации от значение е да се определи кой е източникът й дали не става дума за проблеми, свързани с гръбначния стълб.

Ограничено движение

На следващо място като симптом на износване на тазобедрената става се посочва затрудненото движение в ставата. В началото ограничена е възможността за вътрешна ротация и за нормална екстензия, иначе казано за протягане и разтягане в самата става.

Като примери от ежедневието, които могат да доведат до съмнения за развитието на коксартроза, често се разглеждат следните:

  • пациентът не успява да клекне, за да си обуе обувките. Единственият възможен начин е силно сгъната колянна става и изнесено назад ходило при изправена тазобедрена става;
  • достигането на предмет на пода е възможно само чрез клякане на здравия крак при протегната тазобедрена става на засегнатия крайник.
Контрактури

Като трети симптом на развиваща се коксартроза се посочват контрактурите или казано иначе ограничената подвижност в самата става. Контрактурите се появяват и развиват с напредването на заболяването, като най-честите форми са флексионна, външноротаторна, аддукционна. При отделните пациенти те се проявяват и комбинират различно, като резултат от наличието им е геометричното скъсяване на крайника. Това е и един от най-ясно забележимите признаци на болестта.

Куцане

Като стана дума за видимите симптоми на болестта, няма как да пропуснем да посочим куцането, присъщо за болните от коксартроза. То се дължи в най-голяма степен на болката. Заради нея човек инстинктивно намалява времето, в което за опора служи засегнатия крайник. Тежестта се пренася върху здравия крак, което създава неритмичност в походката.

Коксартроза – степени на заболяването

Болката е основният признак на коксартроза!

В зависимост от комбинацията от симптоми и от силата, с която се проявява всеки един от тях, се разглеждат 3 основни степени на прогресия на коксартроза.

Коксатроза първа степен

При първата степен на заболяването на разглежданата условна класификация болка се появява само след натоварване или тренировка (бягане, тичане и друг вид напрягане). Болката се локализира в бедрото и отшумява след почивка. Не се индикират ограничения в движението, няма промяна в мускулната сили или в походката.

Коксартроза втора степен

С прогресията на заболяването се задълбочава и болката. От бедрото тя се разпостира и към слабините. Усеща се дори в състояние на покой и след почивка. Ако крайникът се натовари прекомерно, се забелязва накуцване. Стартира процес на ограничаване на движението.

Коксартроза трета степен

При пациенти, които са достигнали до третата степен на заболяването, болката е постоянна. Тя се усеща и през деня, и през нощта. Не се влияе от натоварване или покой. Движението на засегнатия крайник са вече силно ограничени, като в някои случаи пациентът се придвижва с помощта на бастун. Седалищните мускули, мускулите на бедрото и на крака са започват да атрофират. Наблюдава се скъсяване на самия крак.

Източници:

http://www.bubnovsky.com.ua/en/koksartroz-artroz-tazobedrennogo-sustava/

http://radclass.mudr.org/content/coxarthrosis-degenerative-disease-hip-joint-grading-osteoarthrosis-modified-kellgren-and-law

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Коксартроза – какво провокира болка в тазобедрената става и как се лекува успешно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *