ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Множествена склероза – какво представлява и кои са подходящите добавки, медикаменти и рецепти

Добавки при множествена склероза. Лекарства. Причини. Диагностициране. Симтпоми. Секс и бременност при множествена склероза. Билки. Рецепти.

Най-важното за множествената склероза!

Множествена склероза (МС) или познато още като мултиплена склероза е хронично автоимунно заболяване на централната нервна система. То протича като възпаление и се характеризира с отлагането на плаки в бялото мозъчно вещество на главния и гръбначния мозък. В резултат на това възпаление организмът реагира срещу миелина, който играе ролята на изолационен материал на нервните влакна. Причинената увреда нарушава предаването на съобщения между главния мозък и останалите части на тялото. Често болестта преминава през периоди на кризи и на просветление, като измененията напредват с нейното развитие.

Подходящи добавки при множествена склероза

За жалост, приемът на добавки няма да доведе до изцерение от множествена склероза. При подходящ избор обаче възможно е именно натуралните продукти, съпътстващи терапията, да удължат периодите на ремисия, да забавят или отслабят проявлението на даден симптом и да запазят менталното и физическото здраве на пациентите за по-дълъг период от време. Именно поради това спираме се на онези суплементи, които най-често се препоръчват на болни от МС.

Витамин D

Заключенията от скорошни изследвания потвърждават, че при подходящи нива на витамин D в организма значително по-нисък е рискът от развитието на множествена склероза. В същото време при вече диагностицирани пациенти витаминът ограничава честото и силата на симптомите. Препоръчва се на ден да се приемат с храната 600IU витамин D.

Магнезий

Знае се, че правилното функциониране на почти всяка метаболитна система в организма зависи от нивата на магнезий. От него зависи и производството на клетъчна енергия, изключително необходима за невроните. Предлагаме ви мнение от форума на МС Общество България:

Дали и в какъв вариант ще приема магнезий, зависи от предпочитанията на пациента. В търговската мрежда налични са безброй комбинации: само Магнезий; Магнезий + В комплекс; Радиола + Жълт кантарин + Магнезий; Латинка и Магнезий и други.

Калций

За правилното и отпимално усвояване на коментираните по-горе полезни вещества – витамин D и магнезий – от съществено значение е доставянето на необходимата доза калций за организма. Става дума за около 800 мг на ден.

Неврохелт

Хранителна добавка, действието на която е насочено директно към пациенти с неврологични заболявания, е Неврохелт. Приемът й стимулира функциите на мозъка при различни форми на натоварване, при инциденти и увреждания в резултат на заболявания.

Неврохелт възстановява функциите на мозъка!

Ефектът си препаратът дължи на гъбата лъвска грива, която в източните култури се използва като натурално средство за възстановяване на нервните тъкани. За съединенията, които се съдържат в лековитото растение, се смята, че стимулират растежния фактор на невроните. А характерна особеност в теглото на протеините в лъвска грива им позволява чрез кръвопотока да достигат директно до мозъка и да регенерират нервни клетки в самия мозък. Ще цитираме част от коментара на Цветанка Манолова Дочева в печатно издание:

„Аз лично не бях въодушевена да давам още пари. Знаех, че става дума за здравето на баща ми, но бяхме толкова закъсали, че всяка следваща добавка или билка, която майка ми мъкнеше вкъщи, ми се струваше партенка.

Когато започна да дава на татко Неврохелт, предупредих, че ако не видя ефект, няма да давам повече пари. Все пак имам и деца, и семейство. Но още на първата опаковка сякаш погледът на татко се промени. Появи се онзи блясък за живот, който болестта му беше отнела. Продължихме и с втора, и с трета опаковка и така до днес.

Няма да прокламирам, че татко се е излекувал. Все пак, който е наясно с множествената склероза, знае колко сериозно заболяване е това. Но ще потвърдя, че периодите на здрав разум зачестиха. Сега по-често виждам баща си, когато посещавам родителите си, а не онази развалина, която майка ми опяваше приживе.

С уважения,

Цветанка”

Цинк

За здравето на имунната система и за метаболизирането на мастните киселини, процеси от съществено значение при пациенти с множествена склероза, незаменима е ролята на добавките, съдържащи цинк. Нещо повече – минералът помага при стрес и срещу вирусни инфекции. Пример за последното е грандуларната инфекция, която често се наблюдава при пациенти с МС, заради занижените защитни сили на организма.

Вариантите за прием на цинк под формата на хранителна добавка са много: Цинкорот, Цинк + Витамин С с удължено освобождаване и много други.

Рибено масло

Още по-голямо е разнообразието от хранителни добавки в тази група. Общото между тях е съдържащите се полезни омега-3 ненаситени мастни киселини, които доказано намаляват възпалителните реакции при пациенти с МС. Въпросните есенциални киселини са от съществено значение за цялостното функциониране на нервната система и за производството на миелин, което при болните от разглежданата болест е нарушено.

Предлагаме ви няколко продукта: Омега-3 рибено масло на Doctor Nature, Омега-3 рибено масло на Sancht Bernhard, а налични са още редица марки и производители.

Селен

От наличието на селен в организма зависи способността на организма да се справи с вредното въздействие на свободните радикали. Смята се, че развитието на болестта множествена склероза се намира в пряка връзка с концентрацията на селен в околната среда и по-точно в почвата. За оптимална дневна доза се посочва 200мкг на ден.

Лецитин

Ролята на полезния лецитин е съществена в процесите на метаболизиране на мазнините. От него зависи комуникацията между отделните неврони. При пациенти с доказана МС често се наблюдава абнормален липиден метаболизъм в мозъка в резултат на ниските стойности на лецитина.

Ако решите да приемате добавки с лецитин, до оптималната дневна доза варира между 500 и 1000 мг на ден.

Коензим Q10

Не на последно място при пациенти с МС се препоръчва прием на добавки, съдържащи коензим Q10. Ролята му е съществена за производството и отделянето на клетъчна енергия и за прехвърлянето на сигнали между невроните. Допълнителните му ползи са по отношение на стреса, на хроничната умора, на занижените имунни сили на организма, на неврологичните и физическите натоварвания, на които е подложен болният. Подходящ вариант е Коензим Q10 на Doctor Nature, но налични са и изобилие от други продукти.

Лекарства при множествена склероза

Както при преобладаващата част от заболяванията на нервната система, така и при множествена склероза приемът на лекарства трябва да става след лекарско предписание и при стриктно спазване на препоръките. Още нещо – повечето от препаратите имат за цел да поддържат състоянието и да удължават периодите на относително здраве. За медикаментозно лечение обаче трудно може да става дума.

Това, което най-общо можем да кажем за лекарствата, които се предписват при МС, гласи, че те се разделят на следните основни групи:

  • глюкокортикостероиди – ролята на тази част от медикаментите е в момент на пристъп – да овладеят симптомите и да намалят пораженията;
  • имуномодулатори – най-често се предписват интерфероново препарати, които оказват въздействие върху честотата на проявление на пристъпите и върху самата прогресия на заболяването;
  • имуносупресивни препарати;
  • симптоматични препарати – тяхната роля е да облекчат симптомите на болестта. Най-често става дума за миорелаксанти, бетаблокери и други.

Ще се спрем и на няколко конкретни медикамента за лечение на МС, но имайте предвид – приемът им следва да се осъществява само след лекарско предписание. Още нещо от съществено значение – цената на подобни препарати е изключително висока, често една опаковка от няколко дози надвишава 1000-1500 лева.

Авонекс / AVONEX
Авонекс е лекарство при МС!

Интерферон бета -1а е активната съставка в препарата Авонекс. Представлява белтъчно вещество, което е изградено от същите съставки, като тези, от които са съставени естествените интерферони в тялото. Ролята има е да предпазят организма от инфекции и заболявания.

Авонекс се използва за при МС – за контролиране на симптоматиката и предотвратяване на влошаване на състоянието. Лечение на заболяването с препарата не е възможно.

Препоръчва се приемът на Авонекс да се осъществява по едно и също време всяка седмица. Смята се, че действието му възпрепятства защитните реакции на организма, в резултат на които се атакува и унищожава миелинът.

Продуктът не трябва да се използва при доказана свръхчувствителност към интерферон бета, при бременност и при наличието на суицидни мисли.

Както споменахме, цената на подобни препарати е твърде висока. Затова често пациентите с МС, които по една или друга причина не са успели по пътя на здравноосигурителната система да се снабдят с Авонекс, търсят алтернативни варианти:

Ребиф 44/ REBIF 44

Ребиф 44 се предлага под формата на ампули или инжекционен разтвор. Отново представлява интерферон бета-1а и се използва за ограничаване на уврежданията на централната нервна система при пациенти с множествена склероза. Употребата му намалява честотата и тежестта на кризите и забавя процеса на влошаване на състоянието. Може да се използва и при пациенти, при които единичен случай на клинична изява, се смята за първи признак на болестта.

Копаксон 20 мг / COPAXONE 20 mg

Копаксон 20 мг се предлага под формата на инжекционен разтвор в предварително напълнена спринцовка. Спада към имуномоделиращите лекарства и се използва за намаляване на броя на пристъпите на МС. Трябва да се има предвид, че не са доказани ползите от употребата на продукта при пациенти, при които заболяването на протича с рецидиви. Нещо повече – Копаксон не оказва влияние върху продължителността и тежестта на самия пристъп. Прилага се единствено при пациенти, които могат да се придвижват самостоятелно.

Бетаферон / BETAFERON

Бетаферон спада към групата на интерфероните и се използва за лечение на множествена склероза. Смята се, че препаратът намалява активността на заболяването. Може да се използва при единичен клиничен епизод, въз основа на който се прави заключение за риск от развитие на болестта. Приложим е и при поставена диагноза, когато се използва за забавяне на прогресията на МС. Бетаферон се предписва при пристъпно-ремитентна форма на болестта и при вторично прогресираща форма.

Екставиа 250 мкг / EXTAVA 250 mcg

Екставиа е още един продукт, който спада в групата на интерфероните. Дествието му наподобява това на разгледаните по-горе препарати:

  • при единичен клиничен епизод Екставиа забавя прогресията на заболяването;
  • при пристъпно-реминентна форма на болестта – намалява броя на пристъпите и тяхната тежест. Удължава периодите без пристъпи;
  • при вторично-прогресираща – Екставиа се използва за ограничаване на броя и тежестта на пристъпите и забавя процеса на инвалидизация.

И тъй като нееднократно споменахме и причините, и най-честите проявления на болестта, говорейки за приложимите методи за лечнеие, няма как да не вникнем по-дълбоко в самата клинична картина. Ето на какво ще се спрем:

Причини

Общество България обединява пациентите с МС!

На този етап все още няма единодушие по отношение на това кои са конкретните причини за развитието на множествена склероза. Смята се, че в основата на заболяването стоят комплекс от фактори, сред които генетична обусловеност, автоимунни процеси и влияния от околната среда. Сред външните фактори, на които се причислява съществено значение, са вирусните инфекции. Доказано е, че заразяването с някои вируси при животните води до появата на симптоми, наподобяващи тези при МС. Още нещо, при пациенти с коварното заболяване често се установяват високи нива на антитела към определени вируси, сред които херпес симплекс, варицела зостер, вируса на Епщайн-Бар, рубеолен, паротитен и други.

На практика, при множествена склероза се наблюдават автоимунни процеси, при които организмът произвежда клетки, които вземат активно участие в процесите на унищожение на собствените клетки. В повечето случаи до този резултат се стига, когато се съчетаят привнесени отвън антигени.

Симптоми

Първите признаци, по които се разпознава множествената склероза, са нарушения в сетивата и движенията, които се появяват и изчезват. На следващ етап се индикират зрителни смущения и се задълбочават двигателните проблеми. Все по-осезаем става повишеният мускулен тонус, появяват се парализа и пареза.

По-често засегнати са първо долните крайници, като с преминаването към всеки следващ етап на болестта клиничната картина се влошава. Поразени биват и горните крайници, макар и на по-късен етап. Отслабват или напълно изчезват нормалните рефлекси, като при някои пациенти повишеният мускулен тонус е заменен от понижен такъв, заради специфични поражения върху гръбначния стълб.

Що се отнася до смущенията, свързани със сетивата, те варират. Може да се говори за парестезии, за болка, за непровокирано усещане за затопляне или изстиване. Възможно е да настъпи и тотална загуба на кожна сетивност в определена зона от тялото, в която невроните са поразени от болестта.

При 9 от 10 пациента се откриват и проблеми със зрението, като най-често става дума за оптичен неврит. При това състоянието зрението отслабва с дни и часове, като е възможно да се достигне дори до пълна слепота със запазени единствено възприятия за слепота.

В по-тежки етапи на болестта се наблюдават още смущения в контрола на тазовите резервоари, проблеми с говора и координацията.

Форми на множествена склероза

Както при редица други заболявания, така и развитието на множествена склероза могат да се разграничат и разгледат няколко основни фази или форми:

*пристъпно-ремитентна – при нея всеки следващ пристъп провокира появата на нов симптом. Между самите пристъпи се наблюдават периоди, в които тотално липсват нови симптоми и проявления на болестта;

*вторично прогресираща – след като премине първоначалната фаза на развитие на болестта с нейните кризисни и светли периоди, настъпва плавно задълбочаване на симптомите без моменти на ремисия;

*първично прогресираща – от първия момент състоянието на пациента плавно, но постоянно се влошава;

*прогресивно-пристъпна – при тази форма дори в периодите между отделните присъпи се наблюдава влошаване на състоянието;

*бенигнена – периодите на ремисии са продължителни, а самите симптоми на болестта ограничени;

*малигнена – това е най-тежката форма на болестта. При нея заболяването бързо прогресира, настъпва ранна инвалидизация и скорошна смърт.

Диагностициране на множествена склероза

Диагноза „множествена склероза” се поставя не само след наблюдение на клиничните прояви, но и чрез провеждането на редица изследвания. Най-често се прилага ядрено-магнитен резонанс, чрез които се откриват характерните за болестта плаки и се конкретизират техните размери, форма и локация.

Диагнозата се поставя въз основа на редица симптоми!

При всеки трети пациент се откриват и промени в гръбначно-мозъчната течност (ликор). В повечето случаи става дума за завишено количество от определен вид антитела в самата течност.

Чрез прилагането на т.нар. евокирани потенциали, на свой ред, се откриват огнищата на заболяването, които нямат характерно изразена симптоматика.

След потвърждаването на диагнозата от особено значение е да се пристъпи към индивидуално изработена програма за рехабилитация. Участие в нея би следвало да вземат специалисти от различни области (психолог, невролог, социален терапевт), чрез общите усилия на които да се постигне запазване на възможностите на пациента за самостоятелен живот за максимално дълго време.

Множествена склероза се бърка с?

Заради големия брой клинични проявления на състоянието често множествената склероза може да се диагностицира погрешно като сходно заболяване на централната или периферната нервна система. Въпросната грешка може да се допусне по отношение на някое или някои от следните заболявания:

  • възпалително заболяване, свързано с демиелинизация, като постинфекциозен енцефалит, енцефаломиелит и други;
  • инфекциозно заболяване като невролуес, лаймска болест и други;
  • системно заболяване на съединителната тъкан – например системен лупус;
  • мозъчносъдово заболяване;
  • мозъчен тумор;
  • метаболитни нарушения, провокирани например от дефицит на витамин В12;
  • дегенеративно заболяване и други.

Секс и бременност при множествена склероза

За мнозина тази част от текста може да звучи не на място, но пациентите с МС са наясно колко и различни притеснения предизвиква поставянето на диагнозата. В това число и по отношение на секса.

Самото заболяване множествена склероза променя изцяло живота на човек, затова няма как сексът да остане на същото ниво. Въпросите тук са свързани не само с физическите усещания, но и с желанията, с възможността за създаване на поколение и със самата бременност.

Няколко са основните моменти, на които ще се спрем:

Връзката

За да бъде сексът пълноценно преживяване, ако изключим еднократния секс, между партньорите трябва да се елиминират пречки като стрес след поставена диагноза, страхове, свързани със състоянието, пониженото самочувствие.

Желанието

Пораженията, които болестта МС нанася, могат да обхванат различни дялове на нервната система. В това число, поразена може да бъде и репродуктивната система и по-точно невроните, които отговарят за сексуалната функция. Могат да са налице различни пречки като удължено време, необходимо за постигане на възбуда, понижено либидо, трудно достижим оргазъм. Наред с това, физическата умора, която заболяването провокира, често намалява желанието.

Еректилна дисфункция

При мъже с МС възможен сценарий е и развитието на еректилна дисфункция. Тя може да се дължи директно на болестта, но може и да е провокирана от проведеното лечение, от психологически аспекти като депресия и прочие. Именно заради това трябва да се избере правилен подход за преодоляването й.

Възпроизвеждане

Важно е да се има предвид, че сама по себе си множествената склероза не е предпоставка за невъзможно създаване на поколение. В същото време, планирането на деца изисква особено внимание от страна и на двамата партньори, защото болестта прогресира и състоянието на болния се променя с времето.

Наследственост

Сама по себе си МС не е заболяване, което се предава по генетичен път. Все пак редица изследвания правят връзка между генетичния фактор и заболяването, като обаче се набляга на това, че той не може да изиграе ролята на тригер, който да отключи болестта. Смята се, че рискът дете на родител с множествена склероза да заболее е по-нисък от 5%.

Бременност

Бременността при жени с множествена склероза не води до трайни изменения в хода на болестта. Възможно е дори намаляване на кризите по време на самата бременност, което се обяснява с хормоналните промени в женския организъм и взаимодействието им с имунната система. Самото раждане и евентуално кърмене на детето също не влияят и не се повлияват от заболяването.

От особено значение е обаче евентуалната бременност да се обсъди предварително с лекуващия лекар, защото имунотерапии са несъвместими с бременност.

Билки и рецепти при множествена склероза

В края на текста ще ви дадем и нестандартната за мнозина гледна точка, а именно приложението на народната медицина при множествена склероза.

Вече споменахме, че заболяването не се лекува. Прилагат се техники и продукти за поддържане на състоянието и забавяне на прогресията. Подобна е и ролята на натуралните елементи, които се препоръчват на пациенти с такава диагноза. Ще се спрем на няколко билки и народни рецепти, които често се споменават онлайн и се коментират от болни от МС.

Овчарска торбичка

Стъклена бутилка се запълва с предварително почистена билка овчарска торбичка. Долива се с 40-градусова домашна ракия и съдът се оставя на слънце за 10 дни. Ако рецептата се изпълнява през зимата, вариант е бутилката да се държи до печката.

Така приготвеният спиртен извлек се прецежда и с него се правят разтривки на мускулите от тялото, които в най-голяма степен са поразени от болестта.

Шведска горчивка

Следващата рецепта, на която се спираме, е следната. Предварително тилът на пациента се намазва с безсолна свинска мас или вазелин. Отгоре се налага памук, обилно напоен с шведска горчивка. Поставя се найлон и памучна кърпа и с компресът се прекарват поне 4 часа.

Кромид лук

За тази рецепта се използват 300 г зрял кромид лук, който се вари в 200 г газ за горене. Съставките се държат на огъня, докато лукът омекне. След което лукът се вади, отцежда и се поръчва с 1 с.л. захар. Поставя се в парче от конопен плат и с него се налагат ходилата. Отгоре се обуват чорапи и при възможност така се прекарва нощта.

Кръгоглав челядник

В популярно електронно издание четем и тази рецепта при множествена склероза. Пoтребител с поставена диагноза споделя, че е изключително доволен от настойка, приготвена от 1 пълна с.л. нелющени семена от кръгоглав челядник, залети с 200 мл водка. Съставките трябва да престоят 3 седмици на тъмно място при редовно разбъркване. След прецеждане на ден се приемат по 3 пъти по 30 капки, разтворени в 50 мл вода поне 10 минути преди храна. Вечер преди лягане малко количество от настойката се втрива в гръбначния стълб с масажни движения.

Източници:

Начало

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BD%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *