Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При киста на яйчника лекувайте се с мед, кромид лук и още съвети и рецепти

Киста на яйчника. Лечение и видове. Билки. Добавки. Хомеопатия.  Симптоми. Спукана киста на яйчника, болка. Киста на яйчника – забременяване и бременност. Менопауза.

Как се лекува киста на яйчника?

Киста на яйчника! Не бива да изпадате в паника, ако чуете тази диагноза след поредния гинекологичен преглед. Макар да звучи стряскащо, състоянието се открива при всяка втора или трета жена в зависимост от гинекологичния й статус. На практика това не е заболяване, а патологично състояние. Най-общо кистата представлява запълнена с течност торбичка, образувала се от тъканите на самия яйчник.

В настоящия текст ще проследим диагнозата киста на яйчника от различни гледни точки. Започваме с това, което вълнува най-голям процент от жените, а именно лечението.

Лечение на киста на яйчника, видове кисти

За да се подбере правилно лечение, от съществено значение е да се определи видът на кистата. Може да се направи следното най-общо разграничение:

  • фоликуларни кисти – това са функционални кисти, които се свързват с естествените процеси в яйчниците;
  • кисти на жълтото тяло;
  • дермоидни кисти – характерно е наличието на други елементи от тялото като косми, зъби, мастна тъкан;
  • ендометриозни кисти – появяват се в резултат на разрастване на маточната лигавица извън границите на матката.
Важно!

Трябва да се има предвид, че поликистозни яйчници е заболяване, различно от наличието на киста в яйчника. Въпреки сходно звучене, болестта не представлява просто натрупване на голям брой кисти, а е много по-сериозен проблем, който изисква последователно и продължително лечение.

Народни рецепти и билки при киста на яйчника

Народната медицина разполага с арсенал от рецепти, приложими при кисти. Ще се спрем на някои сред най-популярните. Ето как се лекува киста на яйчника:

С мед

При киста на яйчника народната медицина предлага различни методи за лечение с мед.

Най-лесен и в същото време доказал се подход е приготвянето на тампони, напоени с мед. За целта ви е необходим качествен, чист мед. Добре е да бъде леко захаросан – ако е прекалено течен, ще изтича твърде лесно. С  меда се намазва сгънато на две парче бинт, което се навива до оформянето на тампон. В единия край се привързва с конец за по-лесно изваждане.

Така приготвеният тампон се поставя във влагалището вечер и се оставя за цялата нощ. Препоръчително е след поставянето му да легнете на страната на яйчника, който боли. Процедурата се повтаря всяка вечер за период от 2 седмици.

За по-добър ефект тампоните с мед могат да се комбинират и с прием на пчелния продукт. Всяка сутрин на гладно се изпива чаша с топла вода, в която са разтворени 2 с.л. мед.

Руска рецепта с мед

При лечение на киста на яйчника с мед на популярност се радва и руска рецепта, в която място има и кромидият лук. За приготвянето й е необходима здрава глава лук със среден размер, която предварително се измива и почиства. От нея се взема само сърцевината, която се поставя в стъклен съд и се залива с чист пчелен мед. Количеството на пчелния продукт е колкото да покрие лука. Двете съставки се оставят да се напояват през целия ден.

Вечерта се взема лучената сърцевина и внимателно се почиства от меда, но без изстискване или измиване. В стерилна марля се увива до оформянето на вагинален тампон. Поставя се във влагалището, като с него се прекарва нощта.

За да се стопят изцяло кистите, необходимо е за поне 10 дни рецептата да се изпълнява редовно.

С прополис

Необходимото количество прополис за изпълнението на тази рецепта е с големината на кибритена кутийка. Предварително в малка тенджера се загрява 1 с.л. рафинирано растително масло, към което се добавя парчето прополис. Когато сместа започне да ври, към нея се добавя ½ жълтък от твърдо сварено яйце. Разбърква се до получаването на хомогенна смес, която се прехвърля в буркан с капак. След охлаждане съдът се съхранява в хладилник.

Всяка вечер преди лягане стерилен тампон се напоява с малко количество от сместа и се оставя да достигне стайна температура. Поставя се във влагалището и се оставя да действа през нощта. Процедурата се повтаря ежедневно за период от 7 до 30 дни.

С цвят от акация

В буркан се наливат 500 мл водка и се добавят 4 с.л. цвят от акация. Съдът се затваря и се оставя за 7 дни на тъмно и хладно място. Периодично се разклаща.

След седмица се прецежда. От така получената инфузия се приема по 1с.л. преди трите основни хранения за деня. Курсът на лечение е с продължителност от 1 месец.

Със стафиди

При киста на яйчника и други гинекологични заболявания ефикасна е следната рецепта. В стъклен буркан се слагат 300 г стафиди и се долива ½ литър водка. За 15 дни затвореният съдът престоява на тъмно място, като периодично се разклаща. След като времето изтече сместа се прецежда и извлекът се съхранява в хладилник.

На ден се приема 1 с.л. преди закуска, обяд и вечеря за период от месец.

С орехи

За приготвянето на тази рецепта буркан от 500 мл се запълва с черупки от орех. Допълва се с водка и се затваря. Оставя се за 10 дни на тъмно място, като често се разклаща. След като измине времето и извлекът се прецеди, се съхранява в хладилник и на ден се приема по 1 с.л. сутрин на гладно.

С невен, турта и бял равнец

Сред най-популярните и в същото време ефективни рецепти е и тази на лечителя Петър Димков. Тя е следната. Към литър гореща вода се добавя по 1 с.л. от билките невен, турта и бял равнец. Съдът се връща на огъна. Оставя се да ври 3-4 минути и под капак билките се запарват за още 20.

Отварата се прецежда и се изпива на 3 пъти през деня по 300 мл. Рецептата трябва да се изпълнява ежедневно за период от поне месец, за да настъпи пълно заличаване на кистите.

С ленено масло

Лесно приложим и в същото време резултатен е и методът за „спукване” на кистата с ежедневния прием на ленено масло. Достатъчно е всеки ден да се приема по 1 с.л. от продукта до отшумяване на неразположенията, предизвикани от състоянието, или до потвърждение от лекар, че кистата я няма.

При жени, които страдат от хормонален дисбаланс или се намират на прага на менопауазата, също се препоръчва да спазват същия модел на прием.

Със сода

Предполагам, че няма да се учудите, че в бабините тефтери фигурират рецепти за лечение на кисти с използването на сода бикарбонат. От край време този продукт се смята за панацея при много болести. Вариациите за приложението му не са малко, затова ще ви предложим рецептата, споделена от Ченка Дамянова в коментар под наш материал:

С наваличе

Сред най-популярните билки за лечение на киста на яйчника е и растението наваличе, познато още ортилия. В народната медицина то намира приложение за преодоляване на редица гинекологични смущения и нарушения в цикъла.

Вариантите за използването на наваличе като лек са няколко. Може да я вложите в състава на билкова комбинация, да я използвате под формата на билкови пакетчета или да си я набавите в натурално състояние.

Ако решите последното, което се и препоръчва, 1 с.л. от билката се залива с чаена чаша гореща вода. Връща се на слаб огън на водна баня и се оставя да ври за около 30 минути. След отдръпването от огъня се похлупва и на топло място отварата престоява за още 3 часа.

След прецеждане се приемат по 5 с.л., разпределени в рамките на деня. Курсът на лечение трае няколко месеца. Продължителността му в най-голяма степен зависи от размерите на кистата и от това за колко време тя ще се „стопи”.

Добавки при киста на яйчника

Ако вече сте започнали терапия за лечение на киста на яйчника, но искате да ускорите ефектите от нея, можете да изберете и от онази група продукти, които имат допълващ ефект. Става дума за хранителните добавки, които укрепват женската полова система и възпрепятстват образуването на кисти.

Матрика

Матрика е билков продукт, съставките в които подпомагат функциите на женската полова система. Съдържа екстракти от турта, шапиче, бял равнец, котешка стъпка, маточина и невен – все растения, познати с ползите си за женското репродуктивно здраве. Действието на добавката е насочено към регулиране на месечния цикъл, укрепване на тъканите и кръвоносните съдове в областта на гениталиите, помага естественото възстановяване на организма при кисти и миоми.

Масло от вечерна иглика

Сред хранителните добавки, които наред с останалите си ползи, имат и доказан ефект по отношение на женското репродуктивно здраве е и маслото от вечерна иглика. Ако решите да се доверите на този продукт, изборът е голям – можете да опитате Ultra Prim или друг вариант. Действието на този род добавки е насочено към регулиране на хормоналния баланс и цялостното функциониране на ендокринната система. Спомага за неутрализиране на смущенията в женската полова система, за преодоляване на оплакванията при менструация, овулация или навлизане в менопауза.

Миомакс
Миомакс е сред популярните продукти при киста на яйчника!

Хранителна добавка, която е с доказан ефект при кисти, полипи на матката и миомни възли, е Миомакс. Става дума за продукт, съдържащ изцяло натурални екстракти – цвят от турта, бял равнец, пасифлора, корени от петопръстник и коприва, както и стрък бял равнец, жълт кантарион, цариче и полски хвощ. Съотношението между полезните вещества в добавката я превръща в идеално средство за подобряване на естрогенния баланс в женския организъм. Освен това – допринася за поддържане в оптимална форма на маточната мускулатура и за цялостното здраве на женската репродуктивна система.

Миомакс се предлага под формата на капки за орален прием. Ежедневният прием на препоръчителната доза е достатъчна условие както за лечение на най-разпространените заболявания на женската полова система, така и за профилактика.

Мненията за продукта можем да открием както в журнали, така и онлайн. Ето какво четем:

Цистофемин

Билковата добавка Цистофемин допринася за нормалното функция на женската полова система. Препоръчва се както при склонност от образуване на кисти, така и при други форми на възпаления на яйчниците и маточните тръби.

 

Пикозитол

Пикозитол под формата на сашета се препоръчва отново за нормализиране на функциите на яйчниците, за редовна менструация, както и за постигане и поддържане на баланса на женските полови хормони. Продуктът съдържа Мио-инозитол и L-аргинин в комбинация с витамин Д и фолиева киселина.

Хомеопатия

Когато класически хомеопат говори по темата за кисти на яйчниците, основният момент в изказа му е опасността от рецидив. Става дума за това, че от съществено значение е не само да се унищожи кистата, а да се премахне първопричината, довела до нейното образуване. Според преобладаващата част от практикуващите хомеопатия няма как да се посочи едно, две или няколко лекарства, които ще доведат до желания ефект. При всяка жена лечението трябва да бъде съобразено с индивидуалните особености на организма.

Смята се, че ако се открие причината, довела до образуването на кисти, с приема на подходящи хомеопатични препарати и спазването на правилна диета могат да се премахнат кисти с размер от около 5 см и то за период от само няколко месеца.

В някои електронни издания все пак се дават най-общи насоки за лечение с хомеопатия на киста на яйчника. Четем, че ако болката е от ляво и е потвърдено, че кистата е на левия яйчник, то се препоръва приема на Лахесис Мутус (Lachesis). Ако става дума пък за пробождаща болка в дясно, която е придружена с остра болка по време на цикъл, то подходящ продукт е Апис Мелифика (Apis).

Онлайн се срещат препоръки и за прием на Шуслерови соли при киста на яйчника. Схемата, която е посочена, е следната:

  • сутрин се приемат 5 таблетки Калциум флуоратум сол № 1;
  • на обяд – 5 таблетки Калиум хлоратум сол № 4;
  • вечер – 5 таблетки Натриум сулфурикум сол № 10.

Все пак предложената по-горе схема за лечение с приема на Шуслерови соли е само ориентировъчна. Преди да решите да я спазвате, най-добре потърсете съвет от лекуващия ви гинеколог!

Киста на яйчника – симптоми

При киста – симптомите трябва да се следят!

За да предприемете който и да е от посочените по-горе методи за лечение, първо диагнозата „киста на яйчника” трябва да се потвърди. Вече стана дума, че при много жени тя се открива при рутинен преглед или при необходимост от друга гинекологична интервенция.

В случаите, когато размерите на кистата станат драстично големи, възможно е наличието й да предизвиква дискомфорт в коремната област. Ако притиска пикочния мехур, може да увеличи броя на позивите за уриниране.

Като характерни симптоми за киста на яйчника най-често се посочват следните:

  • болка в таза – болката е по-скоро тъпа, може да се разпростре до долната част на гърба и дори да се усеща в бедрата;
  • болка, свързана с менструацията – отново се локализира в областта на таза, в повечето случаи започва и завършва с месечното кървене;
  • болка, свързана с дефекация;
  • гадене, повръщане или други форми на неразположение;
  • усещане за тежест, подуване и пълнота в корема;
  • чувство за натиск върху пикочния мехур.

При внезапна остра, прерязваща болка в корема или таза, съпътствана или не от повишена телесна температура или втрисане, незабавно потърсете лекарска помощ!

Това важи и за дами, при които се знае, че имат киста, и усетят замаяност, слабост, учестено дишане, появата на лепкава, студена пот!

Спукана киста на яйчника, болка

Последното предупреждение е в сила най-вече защото може да става дума за спукана киста на яйчника.

Както при някои пациентки кистата не предизвиква форми на дискомфорт, така е възможно тя да се спука, без да се усети така характерната болка. Именно заради това трябва да се следи внимателно общото здравословно състояние.И все пак болката си остава най-ясно откроимият признак за това, че кистата се е спукала. Задължителна е адекватна медицинска намеса и операция при необходимост, защото от спукана киста може да се излее голямо количество кръв в коремната кухина.

Друг възможен сценарий е завъртането й, което също може да предизвика изброените по-горе оплаквания. Самото завъртане или наричано още торзия е налице, когато поради някаква причина коренът, чрез който кистата е прикрепена към яйчника и през който преминават хранителните вещества, се усуче. В резултат на това съдовете се притискат, кръвоснабдяването се ограничава и се появява неконтролируема болка. При повечето пациентки се налага спешна операция.

Киста на яйчника и забременяване

Бременността не е невъзможна при киста на яйчника!

За да бъде материалът всеобхватен, няма как да пропуснем да разгледаме и темата за забременяването при наличието на киста. При много жени кистите се откриват именно при опити за зачеване.

По-честите гинекологични прегледи с цел подготвяне на тялото за бъдещо забременяване и износване на здраво дете са сред предпоставките за откриване на киста.

Без да повтаряме вече казаното дотук, ще отговорим директно на въпроса. Да, забременяване е възможно дори при наличието на киста. Въпреки че според редица гинеколози образуванието е пречка пред естественото зачеване, факт е, че много жени са в очакване на дете, без дори да са подозирали, че се намират в тази ситуация.

И все пак целта ни не е да даваме празни надежди и да предизвикваме неглижиране на лекарските съвети. Затова и ще отбележим, че кистата както може да е безвредна, така може и да влоши функционирането на самия яйчник. От една страна, наличието й може да е предпоставка за невъзможно отделяне на зряла яйцеклетка. От друга, самата яйцеклетка може да се окаже с недотам високо качество в резултат на измененията, предизвикани от кистата.

Хронифицирането на състоянието, пък на свой ред, може да е и сред причините за тотален отказ на поразения яйчник.

Именно поради това от съществено значение е състоянието да се следи от лекар и при най-малкото съмнение за опасност за репродуктивната система на жената да се предприеме адекватно лечение.

Киста на яйчника и бременност

Възможен сценарий е и този, при който наличието на киста се диагностицира заедно с потвърждаването на вече настъпила бременност.

При това положение внимателното лекарско наблюдение е от още по-голямо значение. В зависимост от характеристиките на образуванието и от самия организъм на жената зависи и подходът във всяка конкретна ситуация. Възможно е да се предприеме стандартно лечение, да се пристъпи към оперативна намеса или да се даде време на кистата сама да се резорбира. Дори да звучи несериозно, хормоналните изменения в тялото по време на бременността могат да са достатъчно условие за изчезване на образуванието. Подобни случаи не са единични. Ето какво четем в популярен форум за бременността:

Киста на яйчника и менопауза

В края на текста ще се спрем и на дамите в менопауза, при които също е поставена диагноза киста на яйчника. При преобладаващата част от тях новообразуванието се появява като резултат от завършване на работата на самите яйчници. Става дума за доброкачествено образувание. Заради предполагащата се по-висока възраст на тези пациентки обаче повишен е рискът кистата да се преобразува в злокачествен тумор.

Различни статистики сочат, че средно 18% от жените в ранна фаза на менопауза са диагностицирани с киста. Най-често в тази група попадат тези, които не са раждали или при които налице е някое от следните заболявания:

  • инфекция на половата система;
  • болест, предаване по полов път;
  • възпалителни процеси;
  • ендометриоза;
  • хормонален дисбалан.

При представителки на нежния пол, които са преминали към климактериума прекалено рано, също се наблюдава завишен риск от образуването на киста.

Вече споменахме, че заради предполагаемата по-висока възраст жените в менопауза трябва да внимателно да следят състоянието си.

МИОМИН – НАЙ-ДОБРАТА ГРИЖА ЗА ЖЕНАТА!

Източници:

https://www.healthline.com/health/ovarian-cysts

https://www.medicinenet.com/ovarian_cysts/article.htm

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *