ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

В очакване на грипна епидемия! Ето как да се предпазим и лекуваме!

Грипна епидемия. Народни рецепти за лечение на грип. Рецепти при висока температура, кашлица, хрема, болки в гърлото. Съвети при грипна епидемия. Лечение при грипна епидемия. Солена вода при грип. Гаргара за лечение на грип. Топли напитки при грип. Грипен щам 2017. Грипен щам Мичиган. Ваксиниране против грип. Ваксина 2017.

Грипът ще ни атакува през декември – януари!

Мичиган ще е грипният щам, който ще атакува българина през настоящия зимен сезон. За разлика от миналите години, когато свинският грип беше основен враг на доброто здраве, тази година ще се изправим пред риска от зараза, към която нямаме изграден имунитет. Затова е важно да бъдем подготвени за грипна епидемия и при първите признаци за разболяване да предприемем мерки за превенция и лечение. Ето какво е важно да знаем и да приложим:

Народни рецепти за лечение на грип

Ако се стигне до там, че вие или някой от близките ви се разболее от грип, добре е да можете да реагирате веднага. Ето кои са някои от изпитаните народни рецепти за лечение на грип:

При висока температура

От значение за понижаване на телесната температура е приемът на големи дози течности. Препоръчително е да се приготвят по няколко чаши чай на ден, като с доказан понижаващ температурата ефект е чаят от липа, който предизвиква изпотяване, а с това смъква и градусите. Подходящ е още чаят от листа на малина, както и компот или сок от плодовете на малина.

Ако дете страда от висока температура, ефикасно средство за смъкването й е намазването на стъпалата с разбит белтък от яйце.

Друг вариант е поставянето на резенчета лимон върху стъпалата на малчугана. Обуват се чорапи и се следи дали температурата пада. При новородени и малки бебета този метод обаче не е удачен, тъй като лимонът може да нарани нежната кожа.

Ако никой от изброените по-горе методи не подейства, може болният – бил той дете или възрастен – да се постави във вана с топла вода. Постепенно в съда се долива студена вода, като по този начин се постига спадане на телесната температура.

Рецепти за лечение на кашлица

За да се облекчи кашлицата, ако такава се е появила в резултат на разболяването от грип, могат да се приложат следните рецепти.

Ежедневно се приготвя чай от някоя от следните билки – мащерка, бъз, салвия. Към напитката се добавя малко количество мед и се изпива, докато е още топла.

Ефикасен е и чай от дафинов лист. Приготвя се като 5 листа се кипват в ½ литър вода. Отварата се вари 5 минути на слаб огън, след като се охлади, се прецежда и се овкусява с малко мед.

За откашляне на секретите, предизвикващи кашлица и дразнене, действа и традиционна рецепта с индрише. За целта се използват 3-4 листенца от ароматното растение, към които се добавя глава лук заедно с люспите, 7-8 билкови лукчета, 1 пакетче небетшекер, вътрешната част на една дяла заедно със семките и 7-8 ореха, счукани с черупките. Съставките се поставят в подходящ съд и се заливат с 1 литър вода. Варят се на слаб огън до получаването на сироп. След прецеждане от напитките се консумира по няколко пъти на ден по ½ кафена чашка.

Още една популярна рецепта четем във форум за здраве:

За облекчаване на кашлицата се препоръчва и следната рецепта. Издълбава се 1 черна ряпа. В сърцевината й се поставя мед или захар и се оставя за няколко часа. През това време ще се напълни с лековит сок. От него се приема по 1 ч.л. по няколко пъти на ден.

Ако пациентът е дете, можете да му прилагате и компреси. За целта гърдите на мъника се мажат с тънък пласт мед и се поръсват със сода бикарбонат. Отгоре се поставя вестник, предварително надупчен с голям игла. Оставя се да действа за 2-3 часа.

Инхалации

Сред изпитаните средства за лечение на кашлицата и останалите неразположения, предизвикани от грипа, са инхалациите. При по-големи деца и възрастни се препоръчват инхалации с чай от лайка и сода, а при по-малките е достатъчно да подишат изпаренията на топлата вода в банята за 5-10 минути. По този начин ще се овлажнят лигавиците и ще се облекчи кашлицата.

За лечение на хрема

Народната медицина препоръчва при деца, които не са алергични, и при възрастни с упорита хрема да се постави във всяка ноздра по парченце твърд мед.

Против хрема помагат и домашни капки, приготвени от захар и отвара лайка. За целта към кафена чашка отвара от лайка се добавят 2 с.л. захар. Оставят се да се разтопят и сместа да стане хомогенна. След като се накапят по няколко капки във всяка ноздра, лигавицата постепенно се отбъбва и дишането се облекчава.

Лековит ефект при усилена хрема има и намазването на вътрешността на всяка ноздра с домашна безсолна свинска мас.

За облекчаване на болки в гърлото

Най-често срещу болки в гърлото при грип се прави компрес, който действа едновременно срещу самата болка и срещу възпалението. Подходящ вариант е нанасянето на слой извара, поставена между марли, върху гърлото. Отгоре се увива подходящ плат, чрез който компресът се прикрепя, и се оставя да действа за поне 4 часа, ако не и за цяла нощ. Най-добре е самата извара да се приготви, като към 500 мл прясно мляко се добави 1 с.л. оцет. Млякото се слага на огъня, докато се пресече. Получената извара се използва еднократно.

При грипна епидемия: симптомите невинаги се третират

Важно е симптомите да се разпознаят!

Макар и да звучи несериозно, възможна е ситуация, при която някои от симптомите, които са ви превърнали в жертва на върлуваща грипна епидемия, да отшумят сами. Причината се крие в това, че част от неразположенията, които са характерни за началото на грипа или настинката, са израз на опитите на организма да се справи с болестта.

Повишената температура, например, показва, че имунната система се опитва да унищожи причинителите на болестта. Нещо повече – високите й стойности подобряват циркулацията на протеините в кръвта, като по този се подпомага елиминирането на вредните микроорганизми.

Именно поради това, температура в рамките на 37.5 – 38 градуса не бива да предизвиква незабавна паника. Ако нямате други тежки оплаквания и градусите не се повишат драстично, изчакайте няколко дни. Тялото ви може да успее само да се справи с болестта.

По същия начин кашлицата може да се разгледа като естествен механизъм за прочистване на дихателните пътища. Ако тялото успее да изхвърли чрез нея секретите, то ще се освободи от болестотворните микроорганизми и ще облекчи дишането.

Последният ни пример е за хремата. Ако носът ви тече леко, можете да изчакате с капките за нос. Те действат ограничаващо върху кръвоснабяването на съдовете в носа и гърлото. Това, на свой ред, възпрепятства действието на имунната система. Още нещо, със секретите, които изтичат от носа, се изхвърлят и батекриите и вирусите.

Използвайте солена вода

Един от позабравените през последните години съвети, които преди години беше особено актуален, е употребата на солена вода при настинка и грип. Приложението й е възможно в няколко посоки – от вана за крака до инхалации, но най-ефикасен си остава методът, при който се нанася директно в носа. По този начин се регулира отделянето на секрети от носа, като в същото време се създава среда, неблагоприятна за причинителите на болестта. Предлагаме ви конкретна рецепта, която взехме от популярен форум за здраве. Ето я и нея:

Добавям ¼ от чаена лъжичка сол и ¼ от чаена лъжичка сода бикарбонат в чаша с вода, около 250 мл. След като съставките се разтворят добре, лягам по гръб и с помощта на малка гъбичка накапвам по няколко капки от разтвора във всяка ноздра. Повтарям по няколко пъти, като добре е да се лежи за кратко, за да не изтече обратно разтвора. Не е хич приятно, но е изключително ефикасно. Щом усетя, че аз или някой от домашните го хваща грип или настинка, веднага действам.

При грипна епидемия: стойте вкъщи на топло

Един от трудно приложимите съвети, които обаче няма как да пропуснем, е оставеното у дома при върлуваща грипна епидемия. По този начин не само ще се изолирате от преносителите на заразата, но и ще подпомогнете имунната система. Ако вече сте започнали да се разболявате или сте на крачка от срив на естествените защитни сили на тялото, почивката, спокойствието, топлината и вкусната храна ще ви помогнат да се измъкнете от лапите на сезонните неразположения.

Облекчете гърлото с гаргара

Колкото и да напредват новите разработки за превенция и лечение на грип, някои изпитани методи не губят позициите си. Сред тях е и гаргарата, чрез която се облекчават много от оплакванията, засягащи гърлото.

Методът е прост и лесно приложим, а вариантите са многобройни. Можете да си направите гаргара на гърлото, като разтворите 1 ч.л. сол в чаша с топла вода. На ден е добре да правите по 3-4 процедури за постигане на задоволителен ефект.

Друг вариант е използването на течностите, съдържащи танин в по-високи дози. Вариантите са чай или червено вино, отново леко стоплени.

Можете да използвате и лимонов сок и малко мед, добавени към гореща вода. След като напитката достигне до стайна температура, се превръща в идеално средство за гаргара.

Топлите течности – незаменими за превенция и лечение на грип

За това колко важно е тялото да е добре хидратирано сме говорили нееднократно. Сега ще споменем конкретно за топлите течности в контекста на евентуална грипна епидемия. Ако ви се налага контактуването с болни, ако пътувате често с обществен транспорт, ако някой от семейството ви вече е болен, то ежедневният прием на топли напитки ще намали част от симптомите. В случая става дума най-вече за чай, чрез който ще се подобри състоянието на течащия нос, ще се облекчат мембраните между носа и гърлото и ще се предпази тялото от цялостно дехидратиране, каквото е възможно при повишена температура и отказ от храна.

При хрема, която не се повлиява от никое от познатите средства, можете да опитате още един лек. Към чаша с топъл билков чай добавете около 20 г концентриран алкохол и изпийте, докато напитката е още топла. Не прекалявайте с алкохола – по-голяма доза би има неблагоприятен ефект върху мембраните.

Налагайте компреси

Ако грипът буквално чука на вратата на спалнята ви, опитайте се да я прогоните с компреси. Тъй като усещанията за топло и студено са индивидуални, използвайте топли или студени компреси. По този начин ще активизирате естествените механизми на тялото за справяне с болестта.

При грипна епидемия: храната е от значение

Въпреки че няма храна, която е способна сама да изцери от настинка и грип, подборът на менюто е от съществено значение както за превенцията, така и за лечението при евентуална угроза от разболяване. Ето кои са някои от храните, към които е препоръчително да се насочите:

  • чушки – светлите чушки съдържат изобилие от витамин С, който е незаменим противник на грипа. Освен това – лютите чушки помагат за отпушването на носа и намаляват напрежението в синусите;
  • банани – облекчават раздразнения стомах;
  • боровинки – в тях се съдържа изобилие „естествен аспирин”, който намалява треска и облекчава болката. Действат стабилизиращо на храносмилателната система и ограничават диарията. Червените боровинки пък не позволяват прикрепването на болестотворните бактерии към клетките и укрепват работата на уринарния тракт;
  • лук – съдържащите се в него фитохимикали ограничават разпространението на инфекцията;
  • ориз – използва се за нормализиране на работата на стомаха и червата.

Грипна епидемия: атакува ни Мичиган!

Както всяка година, така и тази със застудяването на времето все по-обозрима става опасността от заразяване с щам на грипен вирус.

Тази година като най-опасен за здравето на българина се посочва щамът Мичиган, към който нямаме изграден имунитет. Заразата атакува бързо, идва с висока температура, силно главоболие и болки в мускулите.

За първи път вирусът е изолиран през 2015 г. в Щатите, но на този етап няма данни Мичиган да е изолиран на наша територия нито прези 2015 г., нито през 2016 г.

Според д-р Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор, именно това е причината да нямаме изграден имунитет към конкретния щам. В това се крие и опасността голям брой хора да бъдат поразени от Мичиган през идващите студени месеци.

Наред с Мичиган, риск за здравето крие и Хонконг – щам, изолиран през 2014 г., но все още актуален и днес, допълва д-р Кунчев. Едва когато започне същинската грипна епидемия с новия рязък спад на температурите, ще стане ясно коя е основната заплаха за здравето в кря на 2017 г. и началото на 2018 г.

Обнадеждаващото за настоящия зимен сезон е отпадането на свинския грип. Той беше актуален през последните 7 години. На този етап обаче е изключен от препоръките за ваксина на Световната здравна организация.

Кой да се пази от Мичиган?
Децата са изложени на най-голям риск от грип!

Характерни за грипния сезон са препоръките да се пазят малките деца и възрастните хора. За Мичиган се знае, че атакува деца на възраст между 10 и 15 години, както и пациенти над 70-годишна възраст. Именно при тях повишен е рискът от рязко влошаване на състоянието и последващи усложнения.

Дори да не са имунизирани, за хората в активна възраст се смята, че при евентуална грипна епидемия ще прекарат грипа сравнително леко. Същото не важи за тези с хронични заболявания, сред които диабет, бъбречна недостатъчност, сърдечни и белодробни проблеми. Трябва да се има предвид, че в комбинация с тези болести Мичиган може да доведе до усложнения и влошаване на цялостното здравословно състояние.

Как да разпознаем Мичиган?

За разлика от познатите ни респираторни вируси, които макар с различни прояви могат преминават сравнително леко и да се изкарат „на крак”, поваленият от Мичиган рано или късно ще е на легло. Сред първите симптоми на заболяването е острото главоболие. Следва повишаване на температурата и обща отпадналост, болка в мускулите и ставите. Ясно изразени са симптомите при децата, при които отпадналостта е още по-осезаема. При най-малките заразяването е възможно след попадане на вируса в носа или в устата, дори в очната ябълка, допълва д-р Кунчев. При тях опасността от предаване на вируса е в пъти по-висока, защото те нямат изградени хигиенни навици, не слагат ръка на устата когато кихат, кашлят, като по този начин разпространяват заболяването по-лесно.

Препоръчително за всички, при които има съмнение за заразяване с грипен вирус, е оставането вкъщи и лечението в домашни условия след консултация поне с личния лекар.

Как да се предпазим от Мичиган?
Маската се препоръчва само за болни!

Както при риск от всеки друг грипен вирус, така и при риск от Мичиган избягването на контакт с вирусоносители е основният начин за предпазване.

На следващо място идва използването на хирургическа маска. Това е подходящо обаче единствено за вече заболели. При здрави хора не се препоръчва този метод за предпазване. В рамките на няколко часа след поставянето й тя се овлажнява от дишането, започва да пропуска и става абсолютно неефективна.

Ваксиниране при грипна епидемия – ефикасно ли е?

Според думите на главния държавен здравен инспектор в случай, че решим да се ваксинираме срещу Мичиган или който и да било друг щам на грипен вирус, то това е следвало да се случи в периода от края на септември до края на месец декември. Причината се крие в това, че за да се активира ваксината и да се създаден реален имунитет са необходими не 1-2 дни, а поне 2 седмици. Именно поради това е препоръчително да се осигури време от поне 20 дни между поставянето на ваксината и първия досег с вируса.

От тази година за първи път у нас е възможно ваксиниране с нова 4-валентна ваксина. Тя е разработена в началото на годината по препоръка на Световната здравна организация. Действието й е иновативно, насочено е едновременно към 4 от заразите, за които се смята, че ще са активни през настоящия зимен сезон – Мичиган, Хонконг, Бризбейн, Пукет.

Ако и вие имате доказана рецепта, която бихте желали да споделите с нас, моля споделете я!

Източници:

https://www.24chasa.bg/

https://www.lekuva.net/ (архив)

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *