Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Витилиго: какво представляват и как се лекуват белите петна по кожата?

Витилиго е заболяване, при което се появяват бели петна по кожата

Витилиго провокира появата на бели петна по кожата!

1% от световното население са засегнати от витилиго. Болестта, която се характеризира с появата на бели петна върху кожата, може да се появи без значение от пола и расата. При половината от заболелите първите петна се появяват преди 20-годишна възраст, като причината е физическо или емоционално преживяване с дълбоки последици, в по-редки случаи изгаряне, ожулване, протъркване или други нараняване.

Какво е витилиго?

Както вече казахме, заболяването витилиго се характеризира с наличието бели петна по кожата. Те се появяват в резултат на неактивност на меланоцитите – онези клетки, които отговарят за производството на меланин. Самите петна са ясно ограничени, като в граничната зона с непоразената кожа често се наблюдава свръхпигментация. При т.нар. цветно витилиго пък се наблюдава хипопигмениране на границите.

При преобладаващата част от пациентите петна се появяват по ръцете, по лицето, както и по гениталиите, но възможно е и произволно разпространение. Именно наличието на засегнати открити участъци от кожата е причината витилиго да има силно изразени психологически измерения за страдащите от болестта. В някои случаи реакцията на болния към проблема е толкова остра, че тя се отразява на общуването му и нормалния му живот.

Какво предизвиква витилиго?

Въпреки че ежегодно  знанията за болестта витилиго достигат все по-голям обем, все още не може да се обособи коя е конкретна причина, в която се корени заболяването и която го отключва.

На този етап се смята, че редица генетични фактори намират място сред предпоставките за развитието на витилиго. Роля за първичното проявление на болестта пък играят автоимунни заболявания, наред с момент със силно изразено психологическо или физическо влияние.

Най-общо болестта се определя като специфичен дерматологичен синдром, при който комбинацията между фактори, свързани помежду си или не, води до неактивност или изчезване на клетките, отговорни за производството на меланин. От въпросните клетки – меланоцитите – зависи естественият цвят на кожата.

Място сред споменатите по-горе фактори намират:

  • автоимунни процеси и заболявания;
  • невро-биологични процеси;
  • влияние на оксидативния стрес директно върху меланоцитите;
  • изменения на биохимичната микросреда;
  • инфекции.

Смята се, че болестта може да се развие във връзка или не със заболявания като диабет, анемия, влошена функция на щитовидната жлеза, автоимунен атрофичен гастрит, алопеция ареата и други.

Важно! Стресът и връзката с витилиго

Споменахме вече, че стресът заема съществена роля в генезиса на витилиго. Бил той физически, психически или провокиран от вредното въздействие на околната среда като цяло, резултатът от него е дисбаланс между производството на свободни радикали и способността на тялото да им противодейства. Антиоксидантите са тези, действието на които е насочено директно срещу вредните свободни радикали. Когато обаче се наблюдава недостиг на антиоксиданти, вредните молекули поставят началото на верижни реакции в организма, които провокират редица заболявания.

Видове витилиго

В повечето случаи става дума за двустранно витилиго!

Най-общо заболяването витилиго се разделя на 2 основни вида – двустранна или симетрично витилиго и сегментно витилиго. Към кой тип спада болният зависи от разпространението на белите петна по кожата.

Двустранно витилиго

При около 90% от всички, които страдат от болестта, става дума двустранно или симетрично витилиго. При него петната са разпределени равномерно по лявата и по дясната половина на тялото, обхващайки лицето, ръцете, краката и други.

В зависимост от броя на петната и поразените зони от тялото, симетричното витилиго се разделя на следните подтипове:

  • акрофациално витилиго – петна се появяват само по крайниците и лицето;
  • генерализирано витилиго – над 70% от кожата е покрита с бели петна;
  • фокално витилиго – петната са само няколко на брой и не се изменят драстично с времето.

Трябва да се има предвид, че тази категоризация е по-скоро описателна и не бива да се ползва като ориентир за бъдещо развитие на болестта.

Сегментно витилиго

Около 10% от пациентите развиват сегментно витилиго. При тези болни петна има само от лявата или само от дясната страна на тялото. Най-често те се появяват по хода на сетивен нерв.

При някои пациенти се развиват едновременно симетрично и сегментно витилиго!

Как да разпознаем витилиго?

Основният белег на витилиго е наличието на обезцветено, бяло петно по кожата с кръгла или овална форма, което в диаметър достига от няколко милиметра до няколко сантиметра и има ясно изразени граници.

В някои случаи външната граница със здравата кожа има свръхпигментация, появява се зачервяване или сърбеж. Възможно е граничната зона да има преходен цвят. В подобна ситуация се говори за трицветно витлиго.

Извън зоната на белите петна кожата има еднакъв цвят. Въпреки това е възможно да се наблюдават отделни пигметни петна, например в близост до космените фоликули.

Свързани с болестта симптоми са още побеляване на определени зони от косменото покритие, изменения в ирисната пигментация или в пигментиращия слой на ретината и други.

Традиционно лечение на витилиго

Изборът на метод за лечение на витилиго зависи от няколко основни компонента. От една страна, се разглеждат видът на болестта и процентът на поразената кожа. От друга, внимание се обръща на това налични ли са, или не меланоцити в зоната на обезцветената кожа, разглеждат ли се съпътстващи заболявания. В немалка степен се обръща внимание и на влиянието, което болестта е оказала върху качеството на живот на пациента.

Първа крачка при направата на план за лечение е установяване на вида витилиго. От значение са както класификацията, която разгледахме, така и отговорите на 2 основни въпроса:

В каква степен заболяването се е разпространило?
Кои са поразените зони от кожата?
Лечението при витилиго е продължително!

Специалистите съветват при появата на дори една обезцветена зона от кожата незабавно да се потърси лекарска помощ. След обстоен преглед може да се потвърди или отхвърли диагнозата витилиго.

Ако наистина става дума за разглежданата болест, то методите за лечение не са малко на брой. Факт е, обаче, че при някои пациенти най-разпространените подходи за лечение действат, а при други няма способ за ограничаване на появата на бели петна и за възвръщане на пигментацията на вече появили се. В повечето случаи лекарите стартират с дадена терапия. Ако тя не даде желания резултат, подменят я със следващата. Може да се каже, че „експериментират”, докато или ако попаднат на подходящата.

Трябва да се има предвид, че както при редица други автоимунни заболявания, при витилиго също не бива да се очакват светкавични резултати. Повечето терапии водят до промяна във външния вид на кожата след 3, 6 или дори повече месеци след стартирането им. Затова ако вие или ваш близък решите да се подложите на лечение, заредете се с търпение и оптимизъм.

PUVA за лечение на витилиго

Сред най-разпространените методи за лечение на витилиго в световен мащаб е PUVA. Става дума за подход, при който се използват вещества, наречени псоралени. Медикаментите се приемат перорално, като самият начин за лечение се прилага при пациенти с над 20% поразена кожа или при такива, при които локалната терапия не е дала задоволителни резултати. Деца под 10-гофишна възраст не се лекуват по метода PUVA, заради риск за очното здраве.

По своята същност терапията предвижда приема на псоралени около 2 часа преди задължително излагане на ултравиолетова или на слънчева светлина. Продължителността на излагане се контролира от специалист, за да се избегнат допълнителни поражения върху кожата.

Процедурите се повтарят по няколко пъти в седмицата, но никога в 2 последователни дни.

При прилагането на този метод за лечение на витилиго трябва да се спазват и редица изисквания, сред които да се избягва излагането на слънчева светлина за определен период, задължително носене на слънчеви очила и предпазване на лицето. Приемът на псораленните таблетки пък може да предизвика редица стомашни неразположения.

Важно! При тези от болните от витилиго, които развиват непоносимост към PUVA терапия, се прилага по-лека форма на лечението. При нея приемът на псоралени се комбинира с излагане на естествена слънчева светлина.

Локална терпия с псоралени

Възможно е и локално приложение на псоралени. То се предприема при пациенти, при които петната покриват не повече от 20% от кожата. Важно е да се има предвид, че лечение по този метод може да се приложи и при деца под 2-годишна възраст.

Самата терапия се състои в посещение на лекарския кабинет, където кожата се подлага на облъчване с ултравиолетова светлина по 1 или 2 пъти в седмицата. Преди облъчването (около 30 минути по-рано) кожата се третира с локални псоралени. С напредване на лечението се увеличава и количеството на ултравиолетовите лъчи. Всяка процедура продължава до зачервяване на третираната кожа.

Като възможни нежелани реакции се посочват появата на мехури и прекомерно потъмняване на кожата, които ефекти обаче изчезват след края на лечението.

Стероидни кремове за лечение на витилиго

Друг често прилаган метод за лечение на витилиго е употребата на стероидни кремове. При пациенти под 10-годишна възраст е важно да се подбират по-леки продукти от групата.

Самото лечение със стероидни кремове продължава поне 3 месеца. Смята се, че това е времето, след което започват да се появяват белези на оздравяване, ако методът е подходящ.

При прилагането на препарати от тази група е важно ежедневното нанасяне, както и внимателното следене на състоянието. Ако се появят странични ефекти, като изтъняване на кожата, свиване, стрии, то лечението следва да бъде незабавно преустановено.

Смята се, че употребата на стероидни кремове за лечение на витилиго е лесен и сравнително безопасен подход, който обаче невинаги дава задоволителни резултати.

Любопитно!

Като нова надежда за болни от витилиго, се сочат резултатите от проучване, според което медикамент против ревматоиден артрит има поразяващи резултати при пациенти с кожния проблем. Става дума за лекарството тофацитиниб. Приложението му може да възстанови пигментацията на кожата при пациенти с витилиго, твърдят дерматолози от Медицинската школа към Йелския университет.

Имунопотискащо лечение

Някои препарати са насочени към локално потискане на имунната система. Пример за подобен продукт е Protopic Immunomoodulator, в чийто състав влизат редки почвени бактерии.

Действието на препаратите от тази група е насочено към локално възпиране на имунната система. По този начин тя не атакува клетките, отговорни за пигментирането, и те успяват да се репродуцират.

Освен тези най-често прилагани подходи за лечение на витилиго, възможни манипулации са още третиране с тесноспектърни UVB лъчи, с лазерни технологии, с козметико-фармацевтични продукти. По-новаторските пътища за лечение предлагат приложението на кожна присадка или трансплантация на пигментни клетки.

Любопитно!

Според някои специалисти в случаите, когато депигментираната кожа надвишава процентно здравата кожа, може да се приложи обезцветяване на нормалните зони. Методът предвижда употребата на монобензилов етер на хидрохинона. По този начин се премахва пигментирането на здравата кожа и се постига условно изравняване на тена. Важно е да се има предвид, обаче, че по този начин драстично се повишава чувствителността към слънчева светлина, а самият препарат може да провокира възпаления или алергични реакции.

Психотерапия при витилиго

Вече стана дума, че макар и на пръв поглед дерматологичен проблем, витилиго може да нанесе сериозни поражения върху психиката. Именно поради това от съществено значение е да се лекува както тялото, така и душата, за да се постигне равновесие и телесно, и духовно изцерение.

Няма да е погрешно да се потърси специалист и в тази посока – психолог или психотерапевт, който да потърси дълбоко в съзнанието причините за болестта и да подпомогне възстановяването.

На любопитно мнение именно в тази посока и по-точно за хипнозата попаднахме във форума на Бг-мама. Ето какво пише потребителят:

 

Алтернативно лечение на витилиго

Наред с традиционните методи, при лечението на витилиго, както и при редица други заболявания, място намират и алтернативните способи. Тук обаче разнообразието им е огромно – от черен пипер, през уринотерапия, до третиране на петната с памук, с който преди това са избърсани изпотени стъкла. Не бива да се пропусне и храненето, като съществен елемент за оздравяването на болните от витилиго. Но едно по едно. Започваме именно с храненето.

Как да се храним при витилиго?
Храненето е от съществено значение при лечението на витилиго!

Както при много други състояния, така и при този кожен проблем храната, която се консумира и която се избягва е от съществено значение. Менюто в най-голяма степен следва да е насочено към нормализиране на обмяната на веществата. Освен това, трябва да е с максимално съдържание на витамини и с полезни за физиката и психиката вещества.

От значение е храната, която се консумира, да носи на организма нужните му дози тирозин и активиращите го медни соли. Веществото в голяма степен играе роля за синтеза на меланин в организма.

Храни, които съдържат тирозин в големи дози, са семена от тиква и боб. А соли на медта могат да набавят чрез консумацията на говежди черен дроб, черен дроб от риба треска, на риба и рибни дарове, на гъби, банани, вишни, малини, ананас и други.

Болните от витилиго следва да си набавят и витамини от група В, витамини С и Е, никотинова и фолиева киселини, още йод, цинк, манган, желязо. Препоръчителни в това отношение са храни като орехи, корени от магданоз и целина, къпини, смокини, круши, както и каша от елда.

Основни препоръки при хранене

Добре е от пациентите с витилиго да се спазват следните основни препоръки:

  • 20 минути преди всяко основно хранене да се изпива по чаша вода;
  • закуската следва да се състои от плодове (около 200 г). Едва 30 минути по-късно може да се консумира обезмаслена извара или каша;
  • по време на обяда и вечерята първи се консумират зеленчуковите салати и ястия, овкусени с растителна мазнина. След тях е препоръчително да се яде варена каша;
  • храненията през деня трябва да са поне 6, а порциите – малки;
  • трябва да се подбира нетлъсто месо, приготвено на пара или варено;
  • захарта следва да се избягва. Замества се със сушени плодове;
  • кафето се заменя със зелен чай или фреш;
  • добре е всички ястия да се овкусявят с джинджифил;
  • преяждането е противопоказно.
Забранени храни при витилиго

В групата на храните, които пациентите с витилиго следва да избягват, попадат:

  • всички храни, които дразнят стомаха, в това число мазни, солени, люти, пикантни ястия;
  • пържените и пушените храни;
  • говеждо месо;
  • масло, маргарин и всички сладкарски кремове;
  • майонеза и подобни тежки сосове и дресинги;
  • консервирани храни;
  • тестени изделия и печива, както и такива, съдържащи грис или нишесте;
  • продукти със захар, какао или шоколад; мармалад;
  • алкохол, кафе, силен чай и цигари.

Ето какво четем по темата в популярен сайт:

Любопитно!

Едно от последните изследвания, което се цитира във връзка с витилиго, гласи, че британски учени са постигнали пигментиране на лабораторни мишки с помощта на вещество, съдържащо се в черния пипер. Става дума за пиперина – съставката, на която се дължи характерния за подправката вкус.

Според учените, пиперинът спомага за синтеза на пигмент в кожата както самостоятелно, така и в комбинация с ултравиолетова терапия.

Народни рецепти при витилиго

Освен всички останали методи, често депигментираните зони по кожата на пациенти с витилиго се третират и домашни лекове, приготвени в следване на съветите от народната медицина. Ето кои са някои от популярните рецепти:

Жълт кантарион

Приготвя се настойка от жълт кантарион, като 1 с.л. свежи листа и цветове се заливат с 1 ч.ч. гореща вода и се оставят под капак за 30 минути. След прецеждане от настойката се приема по 1 с.л. след закуската, обяда и вечерята. Приемът трае 3 седмици, след което се прави седмица почивка. Тази последователност се спазва за период от 4-5 месеца.

Корен от глухарче

50 корена от глухарче се заливат с 500 мл вода. Варят се за 10-15 минути, след което сместа се сгъстява с мляко на прах до получаването на рядка каша. С така приготвената маска се третират белите петна, като се оставя да действа за през нощта. На сутринта се почиства и местата се масажират с малко количество газ. За да се постигне подобри кръвообращение, белите петна се мажат редовно с йод и се излагат на слънце.

Зелени орехчета

В подходящ съд се поставят 30 зелени орехчета. Съдът долива със зехтин до пълното покриване на орехчетата. Оставя се на слънчево и топло място за 40 дни, като периодично се разклаща. След като времето отмине, с така приготвения лек белите петна се мажат по няколко пъти на ден.

Куркума

При витилиго се препоръчва направата на домашен крем с куркума. За целта се използват 5 с.л. куркума на прах и 250 мл синапено масло. Съставките се смесват внимателно. С така получения домашен крем засегнатите зони от кожата се третират по 2 пъти на ден. След около месец се смята, че ще се появят и първите признаци за възвръщане на тена на кожата.

Любопитно!

Според някои съвети за лечение на витилиго, белите петна се повлияват успешно, ако се мажат с урина от крава и пот от кон!

Източници:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vitiligo/symptoms-causes/syc-20355912

https://www.aad.org/public/diseases/color-problems/vitiligo

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *