Какво е отит и как се лекува с медикаменти и натурални продукти

Отит, казано най-общо, е възпаление на ухото

Какво представлява отит?

Най-малките често страдат от отит!

Отит е възпаление на ухото. По своята анатомична структура ухото се дели на външно ухо, средно ухо, вътрешно ухо. Именно поради това възпалението се разглежда като външен отит, среден отит и и лабиринтит.

При по-голямата част от пациентите, които имат характерните за заболяването оплакванията, се наблюдава възпаление на външното или средното ухо.

Външен отит – какво представлява?

При външен отит или възпаление на външното ухо се наблюдава възпаление на кожата или на придатъците, разположени непосредствено до външния слухов проход. В повечето случаи става дума за космените фоликули или жлези. Най-общо външният отит се разделя на:

  • ограничен – при него се открива цирей или друго образувание, което засяга външния слухов проход. Причината често е бактериална инфекция, поразила космен фоликул или някоя от близките жлези. А като конкретен повод за развитие на състоянието може да се посочи нараняване с миниатюрни размери, причинено от почистване на ухото с клечка, например. Тази форма на външен отит се среща преобладаващо при пациенти, които са предразположени към инфекции;
  • дифузна – другата основна форма на състоянието се наблюдава едновременно с отит, засегнал средното ухо. Причината за дифузния вариант са бактерии или гъбички, които нерядко се разпространяват и върху тъпанчевата мембрана и поразяват освен кожата, но и околната кост.

Най-често състоянието се характеризира с остра болка в ухото, която се усилва при издърпване на ушната мида или при движение на долната челюст; наличие на гнойна секреция с характерна неприятна миризма; повишаване на телесната температура и дори временна загуба на слуха.

Точна диагноза може да се постави след преглед на ухото със специален инструмент, а лечението зависи най-вече от степента на възпалителния процес.

Среден отит – причини и видове

Когато става дума за възпаление на средното ухо, няколко са най-често срещаните разновидности на заболяването.

Остър среден отит
Болката в ухото е признак за възпаление!

За остър среден отит се говори, когато инфекцията се разпространи през слуховата тръба към средното ухо. Състоянието е налице и при обостряне на хронично възпаление на лигавицата на носа и носоглътката, каквото се получва при ринит, грип и други. Слуховата тръба или още евстахиевата тръба има съществена роля във вентилацията на средното ухо. Именно поради това, щом настъпи смущение на тази функция, се стига и до възпаление.

Острият среден отит се дели най-общо на катарален и гноен.

В зависимост от това в кой стадий се намира заболяването, често и симптомите се различават:

  • при I стадий се усеща силна болка в ухото, която може да обхване цялата половина на главата и дори зъбите. Често се наблюдава и повишена температура и намален слух;
  • при II стадий започва изтичане на секреция от носа, което е в резултат на спукване на мембраната на тъпанчето. С това болката намалява, както и температурата, а общото състояние се подобрява;
  • при III стадий секрецията спира, но остава загубата на слуха.

Специалист по ушни, носни и гърлени болести следва да извърши преглед и да установи коя ще е най-подходящата терапия, като комбинира препарати за различните оплаквания.

Хроничен гноен среден отит

Друга форма на възпалението на средното ухо е хроничен гноен среден отит, чиято основна характеристика е продължително изтичане на гной от ухото. При повечето пациенти спукването на тъпанчевата мембрана, което провокира секрецията, е резултат от остро гнойно възпаление.

До тази разновидност на заболяването се стига, когато причинителят се отличава с висока издържливост спрямо лечение. Други предпоставки са понижени имунни сили на организма, наличието на хронични процеси в носа или носоглътката, както и след неподходящо лечение.

Хроничният гноен среден отит се разделя на мезотимпанит и епитимпанит. При първата форма – възпалението обхваща лигавицата на средното ухо. При втората – поразена е костта на тъпанчевата кухина, както и слуховите костици. Това е състояние, което може да застраши дори живота, ако инфекцията се разпространи и засегне някоя от обвивките на мозъка.

В зависимост от състоянието лечението бива медикаментозно или по хирургичен път.

Серозен среден отит

Серозен среден отит се появява при дълготрайно нарушение на дренажната и вентилационна функция на слуховата тръба. Друга предпоставка са и някои заболявания на носа, носоглътката, още при грип, алергии и други.

Основните симптоми са намаляване на слуха и усещане за наличието на течност в ухото. Лечението, което се прилага, е медикаментозно, включва както антибиотици, така и витамини, компреси, физиотерапия. Ако терапията не е ефективна, може да се наложи пробиване на мембраната на тъпанчето и изсмукване на събралия се секрет.

Адхезивен среден отит

Адхезивен среден отит се развива като последващо заболяване след прекарана някоя от останалите форми на болестта, както и при неправилно лечение. Характеризира се с наличието на сраствания в тъпанчевата кухина, заради което вибрациите на тъпанчетата са затруднени. Подвижността на слуховите частици също е ограничена. А резултатът е намаление на слуха.

Някои заболявания в носоглътката или слуховата тръба също могат да са предпоставка за развитието на адхезивен среден отит, дори когато не е имало предшестващо възпаление на средното ухо. Към причините следва да се добави и нарушението във вентилацията на тъпанчевата кухина.

Най-честите симптоми са проблеми със слуха и в някои случаи шум в ушите.

Лечението е традиционно медикаментозно, като при липса на ефект се прибягва до оперативно лечение.

Възпаление на вътрешното ухо

Възпалението на вътрешното ухо може да е изключително опасно!

Когато възпалено е вътрешното ухо, най-честата причина е лабиринтит. Това е остро възпаление, което най-често се развива като последствие от прекарано възпаление на средното ухо. Възможни причини са още менингит или други тежко инфекциозно заболяване.

Самият възпалителен процес може да е ограничен или обширен, като заболяването се дели най-общо на серозен лабиринтит, гноен лабиринтит, некротичен лабиринтит. И трите заболявания протичат със сходни оплаквания. Болката и високата температура обикновено се придружават от световъртеж, гадене, повръщане, проблеми с равновесието и слуха.

От особено значение е към заболяването да се подходи с нужното внимание, защото и трите му форми могат да доведат до опасни усложнения.

Лечението по правило е медикаментозно. В редки случаи се прибягва до хирургическа намеса с цел отстраняване на гнойна находка.

Отит – рискови фактори

Като рискови фактори, които могат да провокират възпаление на ухото, най-често се посочват следните:

  • анатомично тесни ушни канали, в които се задържа лесно влага;
  • използване на водни басейни с повишено бактериално съдържание;
  • прекалено агресивно почистване на ухото;
  • използването на предмети, които се прикрепят към или в ухото, например слушалки;
  • алергия или свърхчувствителност към козметични продукти и бижута;
  • възрастовият фактор също е от значение, защото децата до 2 години са предразположени към ушни инфекции;
  • сезонен фактор – есента и зимата са сезоните, през които зачестяват ушните инфекции;
  • замърсената околна среда индиректно влияе върху развитието на ушни възпаления.

Вирусен отит

Трябва да споменем, че съществува и вирусен отит. За разлика от повечето от останалите, които разгледахме, той се причинява от вируси, а не от бактерии. Симптомите при вирусен отит наподобяват тези на бактериалния отит. Основната отлика е, че рядко настъпва спонтанна перфорация на тъпанчевата мембрана.

Внимание! Отит при децата

Редица анатомични особености при децата, свързани с размера на евстахиевата тръба, ги правят предразположени към ушни инфекции. Късата и широка слухова тръба улеснява преминаването на инфекцията от гърлото към ухото. Най-неприятното е, че най-малките не могат да кажат какво точно ги боли.

Неспокойтвото, повръщането, силният плач и повишената температура са сред признаците, по които родителят може да заподозре наличието на възпаление в ухото.

Трябва да се има предвид, че в някои случаи отитът при децата преминава без приема на антибиотици. След няколко дози болкоуспокояващо основното оплакване отшумява, а възпалението само затихва след няколко дни.

При децата често срещани са както бактериалните, така и вирусните форми на отит.

Лечение на отит

Както вече стана дума, към лечението на отит не може да се подходи еднозначно. В зависимост от това коя част от ухото е обхваната от възпалението, се прилага различен подход и се използват конкретни медикаменти.

Преди да ви дадем насоки, които по никакъв начин не отменят прегледа при специалист, ще направим едно важно уточнение. Поради обстоятелството, че възпалението на вътрешното ухо е сериозен здравословен проблем, към който трябва да се подходи много внимателно, съветите ни ще са насочени към останалите две основни форми на болестта.

Ще ви посочим кои са най-често предписваните медикаменти, кои добавки са подходящи при възпаления и кои народни рецепти можете да приложите при инфекция на външното или средното ухо.

Започваме с поглед върху това кои препарати т.нар. УНГ специалисти предписват най-често.

Ако човек не страда от съпътстващи заболявания, които допълнително влошават състоянието на пациента с отит, то най-често се използват капки за уши. Приемът на перорални антибиотици остава за по-късен етап при евентуален неуспех на терапията.

Капки за уши

Самите капки могат да действат антимикробно или да комбинират антибиотично действие с противовъзпалителен ефект. Традиционно лечението трае между 5 и 7 дни. Пример за капки, които се прилагат при външен отит, са Нормакс. Използват се обаче и редица други.

Нормакс / Normaks
Нормакс се предписват при възпаление в ухото!

Нормакс са капки за локално приложение, които се прилагат при инфекции в очите и ушите. Активната съставка в препарата е антибиотика норфлоксацин, който се определя като антибиотик от ново поколение.

Действието на капките е меко, но в същото време имат силно токсичен ефект. Те се отличават с широк спектър на действие, като приложими са при бактериални възпаления с разнороден причинител.

Берлицетин / Berlicetin

Активното вещество в капките за уши Берлицетин е хлорамфеникол. Съдържат още преднизолон и помощни вещества.

По своята същност те представляват комбинация между антибиотик и глюкокортикоид и се използват при възпалителни процеси в ухото. Основното им приложение е при инфекция на външното и средното ухо – при възпалителни процеси във външния слухов проход и при трапанации на средното ухо.

Тобрадекс / Tobradex

Въпреки че Тобрадекс се продават като капки за очи, те често се предписват и при възпалителни процеси в ухото. Причината е, че действат меко, като в същото време съдържат активни вещества с доказан противовъзпалителен ефект срещу широка гама от микроорганизми.

Използват се както за лечение, така и за предпазване от вероятна инфекция на ушния канал при възрастни и деца над 2-годишна възраст.

Отипакс / Otipax

Отипакс са капки за уши, които се използват за локално потушаване на болката в ухото. Прилагат се при остро възпаление на средното ухо, вирусен отит, както и при други форми на заболяването. Важно условие за употребата на Отипакс е да няма перфорация или друго нараняване в засегнатия слухов орган.

Отипакс съдържа фенозон и лидокаин хидрохлорид. Лечението с препарата може да продължи максимум 10 дни.

Трябва неминуемо да се има предвид, че при настъпила перфорация на тъпанчевата мембрана използването на капки трябва да се преустанови или да се извършва под стриктен лекарски надзор. Причината се крие в това, че те могат да доведат до увреда в слуховия апарат и да предизвикват загуба на слуха.

Важно!
Ако причината за отит са гъбички, лечението е комбинирано.

В случай на външен отит с гъбичен произход подходящото лечение може да включва и употребата на антимикотичен продукт. Пример в това отношение е Клотримазол крем, активното вещество в който носи същото име. Използва се за локална терапия на гъбични инфекции и се отличава с широк спектър на антимикробно и антимикотично действие. Използването му унищожава патогенните микроорганизми, причинители на инфекцията, и подпомага оздравителните процеси.

Антибиотично лечение

Ако симптомите на отит не отшумят само чрез използването на капки и болкоуспокояващи продукти, то най-често се предписва антибиотик. Ще споменем само най-често използваните, а лекар ще посочи кой е подходящ във всеки конкретен случай.

Антибиотик се използва по-често при възпаления на средното ухо, като приоритетно изписваните принадлежат към следните групи:

  • антибиотици с активно вещество амоксицилин, в това число Оспамокс, Флемоксин и други;
  • антибиотици, които комбинират амоксицилин с клавалунова киселина – например Аугментин;
  • антибиотици на основата на цефуроксим – Зинат, Аксетин и други.

Натурално лечение на отит

Ехинацея при отит
Ехинацея плюс Ацерола се препоръчва за превенция на отит.

За ползите от чудната ехинацея сме споделяли многократно. Оказва се, че тя намира безспорно място и сред продуктите, които укрепват организма и по този начин предпазват и помагат при лечение на отит. Ако вие, децата ви или ваш близък често страда от възпаление на ухото, то най-доброто, което можете да направите, е да използвате хранителна добавка с така полезното растение. Редовният прием ще доведе до цялостно укрепване на организма и повишаване на имунния отговор срещу възпалителни процеси.

Изборът от продукти в търговската мрежа, които съдържат ехинацея, е обширен. Швейцарска компания Sancht Bernhard държи една от челните позиции сред производителите на натурални продукти със съдържание на ацерола.

В същото време можете да се спрете и на комбинирана добавка. Ехинацея и Ацерола на МаксиВита е идеален избор за препарат, който укрепва имунитета и възпрепятства възпалителните процеси, в това число и инфекциите в ушите.

Вече стана дума, че е възможно симптомите на отит да отшумят за няколко дни, без да се налага прием на антибиотици или други медикаменти с противоречив ефект. Ако искате да подпомогнете процеса на овлaдяване на болката и преминаване на възпалението, можете да приложите и някой от популярните методи за лечение с натурални средства. За вас подбрахме най-често препоръчваните.

Зехтин при отит

Ако решите да лекувате в отит с домашни рецепти, то сте прочели със сигурност за ефекта от зехтина. Употребата му води до бързо облекчаване на болката, като в същото време ограничава инфекцията.

За целта се затопля малко количество маслиново масло на водна баня. 3-4 капки от него, трябва да внимавате да не е е прекалено горещо, се капват в ухото вместо капки за уши. Процедурата се повтаря няколко пъти на ден до отшумяване на болката.

Възможен метод за приложение е и чрез памучен тампон, напоен със зехтин, който се поставя плътно в ухото.

Със същия ефект зехтинът може да се замени и със синапено масло.

Чесън при отит
Възможни са различни варианти за домашно лечение на отит.

Свойството на чесъна да редуцира болката в комбинация с аналгетичното и антибиотичното му действие го превръщат в идеален избор при възпаления от различен характер. Прилага се и при ушни инфекции.

Най-разпространената рецепта е следната. 1 ч.л. чесън, предварително счукан, се добавя към 2 с.л. сусамово масло. Съставките се загряват леко на водна баня до пълното им хомогенизиране. След като се охлади сместа, се филтрира. По няколко капки от нея се капват 2-3 пъти през деня в ухото.

Ако нямате възможност да си приготвите този лек, възможно е просто да капнете няколко капки прясно приготвен сок от чесън в ухото, което е възпалено.

Кромид при отит

При отит помага и кромид лук, който също действа антибактериално и антисептично. Лек се приготвя, като ½ глава лук се настъргва на ренде. 1 с.л. от получилия се сок се загрява леко на водна баня. До 3 капки се капват по няколко пъти на ден в ухото до пълното отшумяване на болката.

Възможно е и да си приготвите компрес с кромид лук. За целта се настъргва глава пресен лук, увива се в парче чист плат и се задържа към ухото за не повече от 10 минути. Няколко такива процедури през деня ще доведат до скорошно отшумяване на симптомите на отит.

Бутилка с вода при отит

Симона Андреева е добавила коментар към наша статия, в който четем следното:

Ако пак ме заболи ухо, което през този сезон ми се случва поне 3-4 пъти, пълня бутилка с топла вода и я омотавам. Лягам на една страна и я придържам към ухото само за няколко минути. Ще останете шашнати колко бързо болката минава.

Джинджифил при отит

Джинджифилът е още един природен продукт, който се отличава с мощен противовъзпалителен ефект. При отит и болка в ухото просто трябва да капнете няколко капки в засегнатото ухо. Болката скоро ще започне да утихва, а след няколко приложения и възпалението ще се повлияе положително.

Дебела мара при отит

Традиционно на почит в народната ни медицина е билката дебела мара, позната и като алпийска роза. Тя се използва при разнородни инфекции, в това число и на ушите. Ето какво четем във форума на Бг-мама:

Ако срещнете рецепти като тази, която ще цитираме по-долу, с растението покривен дебелец, то знайте, че иде реч за същата билка:

 

Мента при отит

Ароматната мента действа облекчаващо срещу различни източници на болка. При възпаление в ухото изстискайте няколко листа прясна мента и с помощта на капкомер капнете от получилия се сок директно във вътрешността на ухото. С помощта на памучно тампонче можете да разнесете от ментовия сок и около входа на ушния канал, ако причината за болката е инфекция на външното ухо. Процедурата се повтаря по няколко пъти на ден до елиминиране на болката.

Каланхое при отит

Растението, което най-често разпознаваме като саксийно цвете, също има доказан лечебен ефект при възпаление в ухото.

Лек се приготвя, като няколко пресни листенца се нарязват на ситно и се увиват в парче марля. Трябва да се получи мъничко топче, което се поставя на входа на ушния канал. Задържа се няколко минути, след което внимателно се отстранява. Процедурата се повтаря по няколко пъти на ден.

Здравец при отит
Здравец лекува възпалението при отит.

Един от най-популярните методи за лечение на отит у дома в миналото е било листо здравец, завито на фуния. Листото се поставя директно в ухото и се задържа за десетина минути. Процедурата се повтаря по няколко пъти на ден, като най-голям ефект ще има, ако се използват листа, откъснати от цъфтящо в момента растение.

Клеева тинктура при отит

Пчелните продукти имат свойството мигновено да елиминират болката, да изтеглят гнойната секреция и да стопират започнали възпалителни процеси. При болка в ухото се приготвя памучен тампон, напоен с клеева тинктура, който се поставя директно в ухото. Оставя се да действа 10 минути и се изважда внимателно. Процедурата се повтаря по няколко пъти на ден, за да се възпрепятства развитието на инфекция.

Ако приложението на рецептите по-горе не доведе до скорошно изчезване на болката, то задължително направете консултация при специалист, защото отитът не е проблем, който подлежи на компромис.

Източници:

https://www.healthline.com/symptom/earache

https://www.everydayhealth.com/ear-pain/guide/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Какво е отит и как се лекува с медикаменти и натурални продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *