Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Методът Фелденкрайс – ефективен при хронична болка и проблеми с придвижването

Методът Фелденкрайс е малко трудно да се дефинира, защото наистина не прилича на нищо друго, което познавате. Тази техника обединява принципите на физиката и биомеханиката, емпиричното разбиране на физиологията на човека и връзката между ума и тялото

Методът Фелденкрайс
Моше Фелдкрайс

Методът Фелденкрайс е една от няколкото все по-популярни техники за движение, подобни на Техниката  Александър. И двете техники се опитват да интегрират по-добре връзките между ума и тялото.

Като осъзнаваме как тялото си взаимодейства със заобикалящата го среда и се научава как да устоява на стреса, става възможно да се откажем от обичайните модели на движение. Точно тези модели на движение или ходене може да причиняват или допринасят за хроничната болка.

Методът Фелденкрайс е разработен от Моше Фелдкрайс, израелски физик, машинен инженер и експерт по бойни изкуства,. Методът става факт след като Фелдкрайс осъзнава, че заради стара травма в коляното няма да може да ходи. Като се позовава на експертните си познания за гравитацията и механиката на движение, той развива упражнения, които помагат да улесни организма. Методът Фелденкрайс предлага един нестандартен, но по-ефективен начин за придвижване.

Бавните, нежни и повтарящи се движения, които се практикуват по Метода Фелденкрайс, спомагат за повишаване на информираността за това как да използваме тялото си в единна връзка с околната среда. Осъзнаването е първата стъпка към промяната на поведението.

Често срещан проблем при повечето хора е, че използват мускули, предназначени за по-малки натоварвания, като ги товарят допълнително. Това води до болка и проблеми с придвижването.

Във всеки по-голям град, включително и в София, има групи, в които се практикува Метода Фелденкрайс. Повече и по-подробна информация за този метод може да получите и ако си закупите книгата на издателство „Изток-Запад“ – Осъзнаване чрез движение на Моше Фелденкрайс.

Най-общо казано – Методът Фелденкрайс учи как се ходи правилно, и как да увеличим капацитета на движение. Или както казва самият Моше Фелдкрайс: Когато знаете какво правите, тогава можете да направите каквото искате.

Функционалната интеграция с терапевт, която представлява практическата част от Метода, спомага за освобождаването на стегнатите мускули и стави, които ограничават движението и увеличават болката. Чрез леки манипулации и пасивни движения терапевтът индивидуализира подхода към конкретните нужди на пациента.

Упражненията, включени в Метода Фелдкрайс са изключително лесни и приятни

Може да сте на всяка възраст, с каквато и да е сила, фитнес ниво и състояние, за да участвате. Упражненията са бавни, леки и регулируеми за това, което може да ви навреди. Техният успокояващ ефект противодейства на стреса, който води до свиване на мускулите, стягане и болка.

Инструкторите, които показват упражненията „Фелденкрайс“ не дават формули за правилен начин на поведение. Те по-скоро те разчитат на способността на пациентите да се самоосъзнаят и да се самооправят.

Веднъж осъзнати за техните контрапродуктивни навици, на практикуващите се дава възможност да опитат алтернативни движения, пози и поведение, и чрез практика да създадат нови навици, които са по-малко склонни да причинят болка.

Понастоящем има над 1000 отделни урока „Фелденкрайс“, повечето от които включват ежедневни действия като протягане, ставане от стол, завъртане, навеждане и ходене.

Като машинен инженер и физик д-р Фелдкрайс разбра, че задачата на човешкия скелет е да се приспособи към последиците от гравитацията, за да остане изправен и в движение. И той създава своя метод, за да могат хората да постигнат това по възможно най-ефективния начин.

Добрата стойка позволява на скелета да се държи и да поддържа тялото, без да изразходва ненужна енергия, въпреки притеглянето на гравитацията. Въпреки това, при лоша поза, мускулите могат да навредят на костите. При лоша скелетна подкрепа, мускулите трябва да останат свити, за да не падне тялото.

Източник: www.nytimes.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *