Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ПАРОКСЕТИН / PAROXETIN

Съдържа пароксетин, манитол, микрокристална целулоза, натриев нишестен гликолат, колоиден безводен силициев диоксид, магнезиев стеарат, хипромелоза, талк, титанов диоксид

Предназначение

пароксетинПАРОКСЕТИН е лекарствен продукт за възрастни при депресия и тревожни разстройства. Приемът му повишава нивата на серотонин в мозъка и помага да се овладеят симптомите на назованите болестни състояния.

Как се употребява

Приемът на ПАРОКСЕТИН се препоръчва от лекар след установяването на точна диагноза за конкретен пациент. Началната терапевтична доза е 10 или 20 мг дневно в зависимост от диагнозата; обикновено ефектът на лечението може да се почувства след 2-3 седмици. При необходимост дневната доза се повишава, но не повече от 50-60 мг за конкретен пациент. Таблетките се приемат веднъж на ден – сутрин, с вода. Поглъщат се цели, без стриване или сдъвкване.

При неволно предозиране се прави незабавна консултация с лекар. Ако е пропуснат прием, дозата може да се вземе до вечерта на същия ден и на другия да се продължи както обикновено. При по-голямо закъснение се изчаква времето на следващия прием и се взема обичайната доза. Не удвоявайте с цел компенсиране.

Не прекратявайте рязко приема на лекарството; спирането му става постепенно и под лекарски контрол.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с ПАРОКСЕТИН може да предизвика в редки случаи алергични реакции, изразени в специфични обриви, отоци, затруднено дишане, преглъщане и говор. В такива случаи се търси незабавно медицинска помощ.

Сред съобщаваните странични ефекти са по-често главоболие, замайване, необичайни шумове и звуци – слухови отклонения, влошено качество на съня и сънуване на кошмари, усещане за бодежи, мравучкане и пр. Възможни са също ускорение на пулса, гадене и повръщане, диария, тремор, раздразнителност, потене, зрителни нарушения. Съобщавано е за поява на необичайни синини по кожата – подкожни кръвоизливи, невъзможност за отделяне на урина, умора и слабост. Регистрирани са и редки случаи на припадъци след прием на медикамента. При поява на описаните или други необичайни симптоми приемът на лекарството се спира и се търси медицинска помощ.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ПАРОКСЕТИН не се приема при алергия към някоя от съставките.

Продуктът е противопоказан при деца и подрастващи под 18 години.

Не се препоръчва прием на медикамента при бременност и кърмене. Ако това е наложително, то може да започне и/или продължи само след прецизна оценка на възможния риск за здравето на майката и бебето. Приемът по време на бременност е с повишен риск от проява на вродени аномалии в сърдечно-съдовата система и белите дробове на бебето.

Рискови пациенти, за които е необходима индивидуална преценка на безопасен прием, са тези с диабет, заболявания на сърцето, черния дроб и бъбреците, епилепсия, склонни към кръвоизливи, с глаукома, подложени на електроконвулсивна терапия, преживели маниакални епизоди, лекувани с тамоксифен от рак на гърдата и др.

Ако приемът на ПАРОКСЕТИН причинява зрителни нарушения, замайване и влошена концентрация – не шофирайте и избягвайте работа на тежки машини.

Взаимодействие с други медикаменти

Не вземайте ПАРОКСЕТИН, ако се вече се лекувате с МАО-инхибитори и антипсихотици.

Необходимо е да се прецени съвместяването/изключването на болкоуспокояващи, аспирин, лекарства за мигрена, продукти за анестезия, други антидепресанти, литий, лекарства при HIV, продукти с жълт кантарион, антикоагуланти, лекарства при Паркинсонова болест, някои антибиотици и лекарства за туберкулоза.

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за опаковка от 30 таблетки по 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *