Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кашлица при децата! Прочетете всичко за видове, медикаменти и изпитани народни рецепти

Ето кои са основните видове кашлица при децата и как се лекува

Кои са видовете кашлица при децата?

С наближаването на зимния сезон все по-често родителите се замислят как могат да повишат имунитета на децата си. Грип, вирус, пневмония са само част от типичните за студеното време заболявания, които не подминават децата. Обединява ги още нещо – кашлицата!

За да се пристъпи към подходящо лечение, от изключително значение е да се определи каква точно е причината както за кашлицата, така и за останалите характерни оплаквания – висока температура, хрема, главоболие. В разпознаването на болестта на помощ идва определянето на вида кашлица.

Видове кашлица при децата

Най-общо могат да се разграничат два типа кашлица при най-малките – суха и влажна:

*суха кашлица – при сухата кашлица не се наблюдава отделяне на секрети. Ако има някакъв, то той е сух, жилав и ограничен. В зависимост от причината, кашлицата при детето може да е целодневна или да се появява единствено сутрин и вечер, при смяна на температурата, при мъгла, лошо време, консумация на студена храна или газирани напитки.

Някои възпалителни процеси на дихателните пътища също започват с появата на суха кашлица. Подобни са заболявания на ларинкса, бронхит, пневмония и други;

*влажна кашлица – наричана още секторна или продуктивна, чрез влажната кашлица се изхвърлят секретите, които се събират при възпаления на дихателната система. Някои болести на бронхите и белите дробове протичат с влажна кашлица.

Освен тези основни видове, кашлицата при децата може да се разграничи още като:

Лаеща кашлица (позната още като круп)  
Лаещата кашлица звучи дълбоко!

Този тип кашлица е дълбока, наподобява лай, откъдето идва и популярното й наименование. При бебета и малки деца най-често тя е налице при вирусна инфекция на дихателните пътища. В резултат на инфекцията се развива оток около гласните връзки, който затруднява преминаването на въздуха. Резултатът е затруднено дишане, кашлица и промяна на гласа.

Предразположени към лаеща кашлица са най-вече дечица под 3-годишна възраст, тъй като при тях трахеите са стеснени.

При наличието на този симптом задължителен е преглед при педиатър, който да назначи правилно лечение. В повечето случаи става дума за терапия в домашни условия, която само за дни дава добри резултати.

Магарешка кашлица (позната още като коклюш)

Коклюш или т.нар. магарешка кашлица към днешна дата се среща сравнително рядко, тъй като още в ранна възраст децата подлежат на задължителна ваксинация.

Състоянието се познава по това, че на пристъпи детето кашля без прекъсване за 20-30 секунди. Това затруднява дишането, а в усилието да си поеме въздух малкият пациент издава специфичен за магарешката кашлица звук.

При съмнение за коклюш, особено при деца под годинка, веднага трябва да се потърси лекар. Затрудненията в дишането могат да провокират недостиг на кислород и трайни последствия.

Свиркаща кашлица

Характерното при това оплакване е свистенето, което детето издава при вдишване. То се явява резултат от възпалението и подуването на горните дихателни пътища. Важно е лекар да прегледа пациенти преди да се предприеме лечение.

Внезапна кашлица

Често бебетата под 6-месечна възраст вдишват от млякото. В опитите си да си поемат въздух те започват да кашлят внезапно, като пристъпът може да продължи няколко минути.

При по-големи деца също е възможно вдишване на храна, течност или друг малък предмет. В такива ситуации не бива да се правят опити да се бръкне в гърлото. Съветът е да се обърне малкото с главата надолу и леко да се потупа по гърба.

Постоянна кашлица

Ако кашлицата при детето не е свързана с настинка, грип или друга инфекция, но е постоянно налична, то причината за нея може да е алергия, астма, синузит.

За постоянна кашлица може да се говори в случаите, когато оплакването на преминава за месец и повече. Ако в период от 2-3 седмици детето кашля, това може да се дължи на застъпили се настинки или други заболявания.

Важно е да се направи консултация при педиатър, който да определи от какво е провокирана кашлицата. При необходимост той може да пренасочи към алерголог или друг специалист.

Кашлица при настинка

Най-честата причина за наличието на кашлица при настинка са секретите, които се стичат от носа към гърлото. Самата кашлица може да е влажна или суха, но ако не премине надолу по дихателните пътища, тя не е сериозна причина за притеснение. В повечето случаи е продължителна, като сутрин и преди заспиване е възможно отново да се прояви, дори настинката вече да е преминала.

Кашлица и температура

Ако кашлицата е съпроводена от повишена телесна температура, то препоръчително е да се проведе преглед.

Кашлица с хрипове

При възпаление на долните дихателни пътища кашлицата често е придружена от хрипове. Бронхиолит и пневмония са само част от респираторните инфекции, които провокират наличието на хриптящ звук при издишване. За да се потвърди или отхвърли тази диагноза, отново е необходима консултация при лекар.

Кашлица с повръщане

Пристъпите на кашлица често провокират рефлекса за повръщане особено ако става дума за бебета или малки деца. Ако това се случи 2 или 3 пъти през деня, не бива да предизвиква тревога. Дори да е по-често, ако детето повръща лиги или секрети от носа, отново не е фактор за сериозно притеснение.

Повод за преглед е прекомерното зачестяване на повръщането в рамките на ден или връщането на храна и секрети само при позиви за кашлица.

Кашлица през нощта
Не при всяко закашляне трябва да се тича при доктора!

Почти общовалидно е правилото, че кашлицата се обостря през нощта. Причината може да се обясни с това, че в легнало положение секретите от носа и синусите се спускат по-надолу и провокират дразнене на гърлото.

При астма също се наблюдават пристъпи на кашлица през нощта, защото през това време дихателните пътища стават по-чувствителни и най-малкото дразнене води до закашляне.

За да се успокои кашлицата през нощта, детето е добре да спи на една страна или да му се предложи по-висока възглавница.

Кашлица през деня

Дори лека настинка, тичане в комбинация със студен вятър, задъхване могат да провокират закашляне през деня. Най-често щом малчуганът се успокои и пристъпът изчезва. Затова важно е да се проследи цялостното състояние на детето, а не да се всява излишна паника.

Това, което можем най-общо да кажем за кашлицата, преди насоката на текста да премине към методи за лечение, е следното. Не бива да изпадаме в паника всеки път, щом детето ни се закашля. Не трябва и да се надпреварваме на път за аптеката.

Сама по себе си кашлицата е защитен физиологичен рефлекс, който се проявява в релзутат на дразнене на дихателните пътища. Причината може да бъде както възпаление, така и попадане на чужд обект. Важно е да се установи факторът, който я е провокирал, и след това да се търсят методи за облекчаването й.

Важно е кашлицата да се излекува, без значение дали става дума за дете или за възрастен, защото може да доведе до трайни последици. По-скоро важно е да се преодолее състоянието, довело до нея, защото както вече стана дума – кашлицата е симптом.

Лечение на кашлица при децата

В редовете по-долу ще ви дадем конкретни съвети за лечение на кашлица при децата. Най-общо предложенията ни могат да бъдат разделени в 3 големи групи: медикаменти, натурални продукти и билкови рецепти.

Към коя точно група ще се насочите зависи както от собствените ви разбирания на родител, така и от състоянието на малкия пациент.

Добавки и натурални продукти за лечение на кашлица при детето

Започваме с онези продукти, които стоят между лекарствените препарати и билковите рецепти. В търговската мрежа налични са разнородни натурални продукти, които подобряват цялостното здравословно състояние и повишават имунитета. Препоръчват се при различни възпалителни процеси в грълото, които често провокират кашлица.

Както и друг път, когато сме писали за подходящи добавки, така и сега ще се спрем само на няколко за пример. Причината е проста – изобилието е толкова голямо, че всеки може сам да се поинтересува и открие задоволяващия собствените му потребности продукт.

Ето какво решихме ние да ви предложим като добавки, подпомагащи кашлицата при децата:

Царски билки за дихателната система

Разработена и произведена у нас, тази хранителна добавка се препоръчва при различни форми на възпаление на горните дихателни пътища, най-вече при кашлица, но още при фарингит, ринит, бронхит, алергия, астма, затруднено дишане, спазми на дихателните пътища и други.

Комбинацията от полезни вещества в продукта подпомага възстановяването и регулира дейността на дихателната система. Действието му е насочено в посока по-добрата проходимост на алвеолите. В същото време билковата комбинация нормализира лигавицата и неутрализира възпалението. Има общ имуномоделиращ ефект върху цялото тяло.

Съдържа изцяло натурални продукти – чист пчелен мед и екстракти от гинко-билоба, златен корен, живовляк босилек и цвят от бъз.

Билков сироп
Разнообразието от сиропи е голямо!

Производителят Maxi Vita препоръчва Билков сироп за деца именно като средство за преодоляване на простуда, грип, редица респираторни заболявания, възпаления и съпътстващата ги кашлица.

Сиропът е с изцяло натурално съдържание – живовляк и мащерка в комбинация с витамин С. Приемът му спомага за лечение на възпалението на дихателните пътища и за по-бързо цялосното възстановяване. Конкретно по отношение на кашлицата на Билков сироп за деца помага, като я облекчава, намалява възпалението и успокоява раздразнените лигавици.

Латинка и магнезий

Подходящ избор при респираторни заболявания и възпаления на дихателните пътища са продуктите със съдържание на латинка. Немската фармацевтична компания Sanct Bernahrd предлага още по-добро решение – комбинира латинка с магнезий в хранителна добавка, препоръчвана при възпаления на горните дихателни пътища и белите дробове.

Продуктът може да се използва при различни грипни и простудни заболявания, включително и от деца.

Домашно лечение на кашлица и билкови рецепти

Ако сте привърженик на натуралните методи за лечение и искате да възстановите здравето на детето си, без да използвате лекарствени продукти, първото условие е да сте сигурни, че терапията помага, а не влошава състоянието на малкия пациент. Ще ви предложим няколко проверени през годините рецепти, с чиято помощ ще облекчите дишането и ще премахнете кашлицата.

Мащерка

С наближаването на зимния сезон все по-често си приготвяме чай. Освен че сгрява, чаят и лекува.

При кашлица се препоръчва редовна консумация на чай от мащерка. Уханната билка е доказан домашен лек, който подпомага отхрачването и изхвърлянето на секретите.

Рецептата за чай от мащерка е елементарна – 1 с.л. от билката кисне в чаша с гореща вода за десетина минути. След прецеждане може да се подслади с малко мед.

На ден се изпиват по няколко чаши, което бързо дава резултат при най-малките.

Индрише

Ароматното индрише се използва като лек срещу кашлица със скоростно действие. Конкретна рецепта ни е споделена от Пенка Чочкова в коментар под наш материал. Позволихме си леко да редактираме написаното, за да бъде по-лесно разбираем съветът на г-жа Чочкова:

Към 500 мл вряща вода се добавят 3 листа индрише, 3 ореха (използват се счукани с черупката орехи) и 3 с.л. босилек. Съдът се оставя на котлона за 5 минути. След отдръпването от огъня се добавя малко количество небет шекер или мед. Оставя се да престои за 30 минути и се прецежда. Така приготвеният лековит сироп се разделя на 3 части, като по една се изпива сутрин, на обяд и вечерта.

Мляко и масло

Приятна на вкус за най-малките е следващата рецепта за лечение на кашлица. Тя се приготвя като към чаша топло мляко се добави 1 с.л. мед, 1 с.л. масло и ½ ч.л. канела. Напитката се изпива, докато е още топла. На ден се приемат по 2-3 чаши, които значително ще подобрят състоянието.

Зехтин

Ако детето ви кашля упорито, но не успява да се отхрачи, то можете да предприемете лечение със зехтин. Единственото, което е необходимо, е да смесите равни части зехтин и мед. Важно е съставките да са висококачествени и преди да смесването им – да ги затоплите на водна баня. На ден се дава по 1 ч.л. поне 4-5 пъти.

След прилагането на тази рецепта секретите лесно ще се отделят, а кашлицата значително ще намалее.

Клеева тинктура

Популярно у нас е лечението на кашлица с клеева тинктура. Става дума за спиртния извлек от прополис, които се прилага при грип, настинка, обща отпадналост.

Ако се приема от деца, дозата е следната – за всяка навършена година се дава по 1 капка от тинктурата, която може да се приеме директно или да се разтвори в мляко, сок или вода.

Ехинацея
Инхалации и чай помагат при децата!

В редица здравни форуми четем, че майките днес често лекуват децата си с ехинацея под различни форми. Това не е никак случайно, защото ефектът от ароматното растение е повече от бърз и качествен.

Ако искате да опитате дали ще подейства и при вашето дете, можете да му приготвите чай от ехинацея или да използвате достъпната в аптечната мрежа тинктура. Дозата е минимална при деца – няколко капки, разтворени в чай, сок или вода.

Живовляк

Може би най-популярната билка за лечение на кашлица, екстракти от която са в състава на редица лекарствени продукти, е живовляк. Тя действа безотказно при продуктивна кашлица. Най-добре да се комбинира с други полезни растения. Ето каква рецепта четем в онлайн журнал за здраве:

Банан

Ако детето ви е от онези, които трудно приемат илачи под каквато и да било форма, можете да опитате лек с банани. Едновременно вкусен и ефикасен, този домашен сок от банани много скоро ще възстанови здравето на малкия пациент. Приготвя се, като 2 банана се намачкват с дървена шпатула или друг неметален прибор, тъй като съприкосновението с метала окислява плода и той по-бързо потъмнява. След като бананите са станали на гладка плодова маса, добавят се 400 мл гореща вода. след около 30 минути сокът се овкусява с чист пчелен мед – достатъчно са 2-3 лъжици.

Така приготвеният плодов лек трябва да се приеме в цялото си количество за ден – на 3 приема поне 30 минути преди основните за деня хранения.

Компрес

При деца, когато кашлицата е упорита и продължителна, възможно е да се направи и компрес.

Една от най-популярните рецепти е за компрес с мед. Върху гърдите на плътен пласт се намазва мед, който се поръсва със сода бикарбонат. Поставя се лист хартия, надупчена на няколко места. Обличат се дрехи и детето се затопля умерено. Компресът се оставя да действа около час, след което се отмива с хладка вода и се обличат топли дрехи.

Инхалации

Като метод за лечение на кашлица не бива да се пренебрегват и инхалациите. Популярни са много способи. При деца често се препоръчва дълбоко вдишване на парата от топлата вода по време на къпане.

Възможно е обаче да се правят инхaлации и със сребърна вода, лайка и сода, сол и сода. Ето какво разказва Живка Стоянова от София.

„Синът ми е на 7 години. Сега е първи клас. Да чукна на дърво, от началото на учебната година до днес не се е разболявал. Като тръгна на градина обаче, беше истински кошмар. Всяка седмица – болен. В понеделник тръгва, във вторник го спирам и го гледам у дома до края на годината. Що сиропи изпи, що имуностимулатори. На няколко пъти се стига и до приема на антибиотици. …

Едва след като започнах да му правя редовно инхалации, се стабилизира. Купих и специален уред за целта, но най му помага тенджерата и кърпата. Правя чай, слагам лъжица сода и го оставям да диша изпаренията… За мен това е най-ефикасният способ за профилактика и лечение на всички онези респираторни заболявания, които мъчат децата…”

Домaшни рецепти при алергична кашлица

Много често алергичната кашлица не се разпознава. Тя се възприема като провокирана от заболяване, а не като реакция към дразнител или алерген. Именно поради това продължава за дълъг период от време – докато се установи причината и се предприемат адекватни мерки за лечението й.

Ако е установено, че кашлицата се дължи именно на алергична реакция, то можете да облекчите състоянието на детето си с някой от съветите по-долу:

  • редовно промивайте синусите с физиoлогичен разтвор или солена вода;
  • на ден давайте на детето по 5-6 лъжици от банановия лек, рецептата на който публикувахме по-горе;
  • приготвяйте прясно изцеден сок от морков, към който добавете равно количество топла вода и малко мед. Нека детето пие напитката топла по няколко пъти на ден.

Лекарствени продукти за лечение на кашлица

Медикаментите, които се предписват за лечение на заболяванията, провокиращи кашлица, се делят на няколко основни групи – експекторанти, муколитици, алкалоиди, както и производни на опиума препарати. Съществуват и други, но тези най-често се търсят и предлагат. Експекторантите и муколитиците държат челните позиции.

Експекторантите са лекарствени средства, чието действие е насочено към стимулиране на двигателната активност на епитела, наречен реснически епител. Това води до по-лесно изхвърляне на бронхиалния секрет, затормозяващ дихателните пътища. По този начин се стимулира цялостното възстановяване и се облекчава кашлицата.

Муколитици – в тази група попадат може би най-широко използваните лекарствени продукти при кашлица. Този род продукти водят до втечняване на секрета и последващото му изхвърляне. Облекчават кашлицата и улесняват дишането.

Ен Ти Тус помага при различни видове кашлица при децата!

Ако кашлицата при детето ви е суха, можете да използвате някой от продуктите по-долу:

  • Синекод – при деца е добре да се използва под формата на сироп, като активното вещество отново е бутамиратов цитрат. Използва се за симптоматично лечение на кашлица от различни видове. Действа потискащо;
  • Ен Ти Тус – прилага се при различни видове кашлица с дразнене на гърлото.

При влажна кашлица се препоръчват:

  • Бронхостоп – за деца над 4-годишна възраст продуктът се препоръчва за отхрачване и изхвърляне на секрет, при дразнене на гърлото;
  • Мукосолван – прилага се при остри и хронични заболявания на бронхите и белите дробове, за освобождаване на секрета;
  • Флавамед – активното вещество амброксолов хидрохлорид се използва за лечение на продуктивна кашлица при заболявания на бронхите и белите дробове.

 Избирайте сироп или специално предназначени за деца таблетки!

Добре е преди да започнете терапия за лечение на кашлица при децата, най-добре е да се консултирате със специалист!

Източници:

https://www.webmd.com/children/guide/cough-treatment

http://www.parents.com/health/cough/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *