Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се лекува колит? Предлагаме ви диета, билки, добавки!

Колит представлява възпаление на дебелото черво

Колит е възпаление на дебелото черво.

Колит е възпаление на колона (дебелото черво), което може да бъде провокирано от инфекция, автоимунно заболяване или нарушено кръвоснабдяване.

По своята същност, дебелото черво представлява мускулна тръба, която има ролята да събира и съхранява отпадните продукти от храносмилането. Посредством перисталтични движения тя изтсласква излишното към ануса за последстващо отделяне.

Когато се развие възпаление в дебелото черво, то най-често обхваща вътрешната лигавица на колона, ангажирана с абсорбирането на водата и електролитите в отпадните вещества и с оформянето на изпражненията.

Видове колит

В зависимост от причината, довела до възпаление на колона, се разглеждат няколко основни видове колит:

Инфекциозен колит

Тази форма на заболяването най-често се появява в резултат от действието на вируси или бактерии. В повечето случаи, се развива след консумация на заразена храна. Микроорганизми, предизвикващи инфекциозен колит са дизентерийни бактерии, ешерихия коли, салмонела. Характерни оплаквания са кървава диария и цялостна дехидратация.

Някои паразити от групата на камшичестите (Giardia например) могат да доведат до остра форма на диария. Те попадат в човешкия организъм чрез поглъщане на заразена вода – както от реки и басейни, така и от питейна вода от кладенци и цистерни.

При хора, които дълго време са били на антибиотична терапия, може да се развие псевдомембранозен колит. Причинители отново са бактерии, които се развиват и разпространяват в нарушената от медикаментите чревна флора. Освен с диария, състоянието се свързва и с повишена телесна температура.

Исхемичен колит

Исхемичният колит се развива в резултат от стесняване на артериите, кръвоснабдяващи дебелото черво. Сред основните причини за състоянието са развитието на атеросклероза, механично въздействие, усукване на дебелото черво, както и заклещена херния.

Оплаквания, характерни за тази форма на колит, са сериозна болка, висока температура, както и наличието на кръв в изпражненията.

Чревно заболяване с възпалителен характер
Улцеративният колит е сред честите форми на болестта!

Основните видове възпалителни чревни заболявания са улцеративен колит и болест на Крон.

Улцеративният колит представлява автоимунно заболяване. При него имунната система атакува дебелото черво. Възпалението започва от ректума и се разпространява по цялото дебело черво. Причинява коремна болка и кръв в изпражненията.

Болестта на Крон може да порази всички органи на храносмилателната система, предизвиквайки възпаление.

Микроскопичен колит

В тази група влизат 2 заболявания – колагенозен колит и лимфоцитен колит. При тях дебелото черво се възпалява в резултат на натрупване на колаген или на лимфоцити по стените на колона. Основният симптом е воднистата диария.

Химичен колит

Като резултат от клизма и привнасянето на химични вещества в дебелото черво настъпва възпаление.

Кои са симптомите на колита?

В зависимост от типа на заболяването комбинацията от симптоми при колита е различна. Най-често се наблюдават болка в корема и диария, но възможни са още кръв изпражненията, хемороиди, болезнени и непродуктивни напъни за изхождане, висока температура, втрисане и други неразположения, индикиращи наличието на инфекция.

Как се диагностицира колит?

Болката в стомаха и непреминаващата диария са оплакванията, които най-често отвеждат пациентите с колит в лекарския кабинет. След като се снеме пълна анамнеза и се извършат преглед и лабораторни изследвания, може с точност да бъде поставена диагноза възпаление на дебелото черво.

За да се определи причината, довела до инфекция, може да се наложи да бъдат назначени редица други изследвания, сред които колоноскопия, ириография, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.

Как се лекува колит?

След като представихме най-общо заболяването колит, ред идва и на същността на нашия материал. А именно – как се лекува колит?

При много от пациентите с оплаквания, водещи към диагнозата колит, здравословното състояние се подобрява само чрез прием на течности, медикаменти за намаляване на болката и почивка. При по-тежки случаи обаче може да се наложи антибиотично лечение и дори интервенозна рехидратация. При болест на Крон, както и при улцеративен колит много вероятен е прием на препарати, потискащи действието на имунната система. А в напреднали форми на болестта – дори хирургическо отстраняване на част от дебелото черво.

За да се предприеме адекватно лечение, от първостепенно значение е да се определи причината, довела до появата на възпаление, и конкретното моментно състояние.

Как да се храним при колит?

Както при всяко друго заболяване на храносмилателната система, така и при колит, от особено значение е храненето. Много от възпалителните процеси в стомашно-чревния тракт са провокирани именно от неправилния подбор и злоупотреба с храна.

В редовете по-долу ще се опитаме да начертаем общите граници, в които е препоръчително да разположите хранителните си предпочитания и навици, ако искате да си спестите болката и всички останали неразположения, които колитът води след себе си. И все пак правим уточнението – подборът на меню е в пряка връзка със здравословното състояние на човек и по-точно с фазата на развитие на болестта. Най-добре е то да бъде съобразено и с терапията, предписана от лекар, ако такава се спазва.

Храненето е от съществено значение при колит!
Забранено!

В групата на храните, консумацията на които се забранява при колит, влизат следните:

  • боб, леща, грах и всички останали бобови култури;
  • листни зеленчуци – спанак, маруля, лапад;
  • сладкиши, в това число шоколад, торта;
  • силни подправки, бульони, още чесън и лук;
  • сосове, както и майонеза, горчица, кетчуп;
  • ядки;
  • прясно мляко;
  • телешко месо и всички видове тлъсто месо;
  • полуфабрикати, колбаси и т.нар. бързи храни;
  • алкохолни и безалкохолни напитки, кафе и силен чай.
Позволено!

Препоръчителни при колит са следните храни:

  • бял ориз;
  • пълнозърнест или ръжен хляб;
  • кисело мляко, обезмаслени или нискомаслени сирена и кашкавали;
  • пилешко месо и риба, най-добре варени или печени без мазнини;
  • тиква и тиквички, готвено зеле, гъби;
  • краставици; чушки и домати (белени);
  • сладки плодове.

Неведнъж сме споменавали, че не само подборът на храна е от значение, но и начинът на приготвяне. Важно е да се използва варене, печене, задушаване, но не и пържене, паниране, запържаване при състояния, свързани с възпаления на стомашно-чревния тракт.

Помощ при колит: хранителни добавки

Ако страдате от колит, то със сигурност сте се интересували от продукти, чрез които можете да подобрите цялостното състояние на храносмилателната си система. Да, става дума за хранителни добавки в най-голяма част от случаите.

Най-общо, без да претендираме за изчерпателност, можем да разгледаме няколко посоки, в които е насочено действието на добавките, подходящи при колит.

Пробиотици и пребиотици

Пробиотици – действието на тази група продукти е насочено към възстановяване и поддържане на чревната микрофлора. Най-често този род добавки съдържат млечно-кисели бактерии, които нормализират микрофлората при нарушено храносмилане, след антибиотично лечение, при различни стресови ситуации и имунни спадове. Нещо повече – те действат оздравително, стимулират естествените защитни сили на организма и потискат процесите на гниене в стомаха и червата.

Пребиотиците, на свой ред, преминават през храносмилателната система, без да се променят. Достигайки до дебелото черво, те създават идеална среда за развитие на полезните микроорганизми, като в същото време възпрепятстват разпространението на патогенни бактерии. По този начин се подобрява работата на храносмилателната система, като в същото време се подпомага и имунната система.

В зависимост от здравословното си състояние и предпочитанията си, можете да изберете само пробиотик или комбинация от пробиотик и пребиотик.

Пробиотикс Комплекс е сред популярните продукти.

Популярен на пазара у нас е ПРОБИОТИК КОМПЛЕКС за баланс на чревната микрофлора на Doctor Nature. Продуктът е подходящ за деца на 2-годишна възраст.

Пример за комбиниран продукт е ЛАКТИК ФЕРМЕНТС пробиотик и пребиотик, предлаган у нас от Equilibra. Препоръчва се с цел възстановяване на храносмилателната система както след лечение с антибиотици, така и при възпаления като колит, язва, гастрит.

За здрава храносмилателна система

Другата голяма група добавки, които се препоръчват при колит и подобни заболявания на храносмилателната система, е с действие, насочено към възстановяване на стомашния комфорт. Приемът на подобни препарати е добре да се комбинира с цялостна промяна на хранителните навици. В преобладаващата си част, тези продукти са на билкова основа и се приемат при оплаквания като диария, запек, газове, подуване на стомаха. Ето някои от най-поръчваните у нас:

ГАСТРИТИКСсъдържа корен от див ям, семена от копър, медицинска ружа, джинджифил, червен бряст и цвят от лайка. Комбинацията от тези полезни растения го превръща в ефикасно средство за облекчаване на стомашния дискомфорт и за възстановяване на правилното функциониране на храносмилателната система.

Добавките помагат за здравето на храносмилателната система.

С подобно действие и ГАСТРО КОМПЛЕКС на Doctor Nature. Препаратът обаче дължи полезността си по отношение на стомашно-чревния тракт на съдържащите се в него китайски лечебни гъби – херициум, копринус, кориолус, рейши, шийтаке, агарикус блазей. Комбинацията от растенията с източен произход се препоръчва при възпаления на стомаха и червата, при язвени заболявания, гастрит, синдром на раздразненото черво, както и при специфични заболявания, каквато е болестта на Крон.

ЦАРСКИ БИЛКИ за храносмилателната система пък е изцяло български продукт. Съдържа мед и комбинация от билки, които служат за цялостното нормализиране на функциите на храносмилателната система. Препоръчва се при гастрит, колит, нервен стомах, както и при редица други заболявания, поразили стомаха или червата.

Против възпаление

Няма как да пропуснем и обширната група хранителни добавки, които се препоръчват при колит с цел ограничаване на възпалението. Тук разнообразието от продукти е най-голямо. Важно правило при избора на подходяща добавка е да се определи източникът или причината за възпалението. Едва след това може да започне прием на препарат, който да тушира възпалението и да намали последствията от него.

Билкови рецепти при колит

Както вече стана дума при една определена част от пациентите състоянието позволява да се ограничат неразположенията, свързани с колита, единствено чрез почивка и домашно лечение.  Ако сте решили да се справите с болестта с помощта на средства от природата, то рецептите по-долу са препоръчителни за вас. Избрали сме билкови комбинации с доказан ефект при възпалителни процеси на дебелото черво.

Рецепта 1

Към 1 литър вода се добавят по 3 листа от орех, мушмула и смрадлика. Оставят се да врат на тих огън за 10 минути. След като отварата изстине, се прецежда и 3 пъти на ден се приема по 1 кафена чаша преди храна.

Рецепта 2

В буркан с капак или друг подходящ съд се смесват по 250 г бял тахан в течна форма, 250 г масло, 250 г мед и 2 пресни яйца, предварително разбити на пяна. След като съставките се разбъркат внимателно, се прибират в хладилник. На ден от така приготвения лек се приема по веднъж – по 1 с.л. около 30 минути преди обедното хранене.

Рецепта 3
Лимони и мед помагат при колит!

Миладин Стойков от гр. Айтос ни е изпратил обширно писмо, в което ни е разказал за перипетите си в здравословен план. За лечение на колит той предлага на читателите ни следната рецепта:

„Здравейте! Казвам се Миладин Петров Стойков… Аха усетя, че почва да ме боли като за колит, отивам веднага на пазара. Купувам килограм лимони – хубави, жълти, със здрава кора, защото и кората се мели. Мия ги, почиствам ги, леко махам най-грубото от кората и ги минавам през месомелачката. Нямам модерна техника, затова си използвам традиционната. Слагам лимонената каша в буркан от 3 литра и слагам ½ кг мед. Имам си винаги по няколко буркана домашен. Трябват и 20 г глицерин. Бъркам добре и е готово. На ден взимам по 3 пъти от буркана по 1 лъжица – сутрин, на обяд и вечер, по-добре преди храна.

Не съм имал кризи от години. А преди след смъртта на жена ми, редовно имах…”

Рецепта 4

Популярна в района на Перник е следната рецепта при колит. Вари се жито – важно е водата да е 3-4 пъти повече от житото. Като се свари, се прецежда и водата се прибира в хладилника. Всяка сутрин на гладно се пие по 1 ч.ч., леко подсладена с мед. Изпълнява се до пълното отшумяване на болката.

Рецепта 5

Ако решите да изпълнявате тази билкова рецепта за лечение на колит, трябва да спазвате едно основно правило – да внимавате как се храните. От менюто си трябва да изключите солената, киселата и лютата храна.

Самата рецепта е следната – 1 с.л. от билката червено подъбиче се добавя към 200 мл вряща вода. Оставя се на тих огън за 5 минути. Прецежда се, подслажда се с малко количество мед и се консумира сутрин на гладно.

Рецепта 6

Тук копираме мнението на потребител с ник jiva_voda, споделил рецепта при колит в популярен форум за здраве. Ето и нея:

*Мнението е редактирано, тъй като не е използвана кирилица за написването му.

Рецепта 7

На слаб огън в 1 литър вода се варят 1 шепа царевична коса и 1 пълна с.л. пъпки от бреза. След като се охлади, отварата се прецежда. На ден от нея се приема по 4 пъти по 100 г, като количеството по рецепта е достатъчно за 2 дни. При необходимост се прави още една доза, която се приема по същата схема.

Рецепта 8

В платнена торбичка се смесват 60 г мента, 60 г майчин лист, 40 г синя тинтява (стрък), 40 г дилянка (корени), 40 г зърнастец и 20 г листа от роза. Торбичката се разтръсква добре и 2 с.л. от билкова смес се добавят към ½ литър вряща вода. Смята се, че изпиването на само 1 чаша от лековитата напитка е достатъчно, за да отшумят симптомите на колит. При необходимост се приема 2 и 3 чаша, като е важно те да са разпределени в рамките на целия ден.

Рецепта 9

Ако страдате от колит, преди да си легнете накиснете 150 г ечемик във вода, трябва да е поне 1 пръст над ечемика. На сутринта, като станете, долейте още 1 литър вода и сложете съда на огъня. Оставете ечемика да ври за 10 минути. След като изстине, прецедете течността и я изпийте в рамките на деня вместо вода.

Рецепта 10

За изпълнението на тази рецепта са ви необходими 5 листа от мушкато – пресни и скоро откъснати. След като се измият, се заливат с 1 ч.ч. хладка преварена вода. Може да се използва и минерална вода. Оставят се да киснат около 20 минути и се прецеждат. Извлекът се изпива наведнъж, като може да се овкуси с малко мед. На ден се приготвят по 3 дози по тази рецепта.

Рецепта 11
Динената кора е нетрадиционно средство за лечение на колит!

Ако сезонът позволява, възпалението на дебелото черво може да се лекува и с кора от диня. Необходими са 3 резена кора, които се поставят в емайлиран съд. Заливат се с 3 ч.ч. студена вода и се слагат на тих огън. Варят се за половин час под капак. След като изстине, напитката се прецежда и се разделя на 4 части. Всяка от дозите се изпива приблизително 30 минути преди хранене.

Рецепта 12

Ако можете да си набавите плодчета от бъзак, то използвайте ги, за да облекчите болката и да премахнете възпалението при колит. Трябват ви 40 плодчета на ден, като можете да използвате както пресни, така и сушени. Изяждате ги сутрин преди храна, като лечението продължава 15 дни. Важно е през този период да не се пуши и да не се консумира алкохол.

Рецепта 13

Следваща рецепта заимствахме от популярен сайт за природно лечение. Според автора Красимира Николова баща й е успял да излекува хроничен колит, като ежедневно е консумирал по 1 с.л. от лековита смес, приготвена от мед и семена от копър. Съотношението е приблизително следното – към 200 г чист пчелен мед се добавят 3 с.л. семена, които предварително са почистени и счукани. След разбъркване от лека се приема ежедневно по 1 с.л. сутрин на гладно до изчерпване на дозата. При необходимост, допълва Николова, рецептата може да се изпълни и втори път, като добре е да има едноседмична почивка между двата курса.

Това са само част от предложенията за натурално лечение на колит. Повечето от посочените рецепти са потвърден от реални хора успех при лечението на възпалителните процеси в дебелото черво и съпътстващите ги оплаквания.

Източници:

https://www.emedicinehealth.com/colitis/article_em.htm

https://www.medicinenet.com/colitis/article.htm

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *