Екзема – събрахме най-препоръчваните рецепти и изпробвани добавки тук!

Екземата е възпаление на кожата, което може да се появи във всички зони на тялото

Екзема – как да я разпознаем?

Екземата предизвиква непоносим сърбеж!

Екземата, наричана много често и дерматит, е кожно възпаление, което се появява при един от петима души. Може да засегне всяка зона на тялото. Поразеното място се зачервява и подува. Могат да се появят люспи, корички, мехурчета или да се отделя бистра течност.

При повечето от пациентите екземата причинява остър сърбеж, а самата кожа загрубява, разранява се и изсъхва. Прекалено сухата кожа издава предразположеност към дерматит .

Важно е да се знае, че екземата не е заразна. Тя не причинява непосредствена заплаха за живота, но може значително да влоши качеството му. Проблемната кожа може да предизвика проблеми със съня, да ограничи контактите и да доведе до изолация.

Кои са видовете екзема?

Атопична екзема

При преобладаващата част от хората се появява т.нар. атопична екзема. Тя е най-често срещаният вид и се предава по наследство в по-голямата част от случаите.

При мнозина външни фактори водят до влошаване на състоянието на кожата. Става дума за плесен, полени, прах, температурни аномалии, химикали и други елементи от заобикалящата среда.

Успокояващото по отношение на атопичната екзема е, че тя се повлиява успешно при по-голямата част от пациентите. За жалост, пълно излекуване не е възможно. С терапия се постига облекчаване на симптомите и достигане до латентна фаза. При различни обстоятелства обаче екземата пак се проявява.

Когато се наблюдава дерматит при малки деца, се смята, че те могат да го „израстат”. Въпреки това при мнозина в напреднала възраст заболяването отново се проявява.

Себорейна екзема

Себорейната екзема се разпознава по това, че поразените участъци се покриват с пърхот. Най-често тя засяга окосмените зони от тялото – скалпа, лицето, още гърба и гърдите, ако там е налице окосмяване. Освен пърхот, себорейната екзема предизвиква омазняване, появата на люспи и жълтеникави петна.

Контактна екзема

Контактната екзема или контактният дерматит се провокира при досег с дразнител или алерген. Контактът с причинителя води до зачервяване, подуване и сърбеж, а понякога и до появата на мехурчета с течност.

Важно!

За да се контролира екземата, първо тя трябва да се опознае. Важно е да се знае какво я провокира и какво успокоява симптомите. Колкото по-ограничено е ежедневието на фактори, причиняващи обостряне, толкова по-рядко ще имате проблеми с кожата. Могат да се посочат няколко основни съвета в посока ограничаване на проявленията на екземата:

 • по отношение на почистването – някои смятат, че редовното миене и поддържане на изключително чиста кожа е предпоставка за по-редки прояви на екзема. Това обаче, не важи за всички случаи, напротив. В зависимост от характера на болестта и типа кожата прекомерното миене може да доведе до изсушаване и разраняване на кожата. Прекалено сухата кожа, на свой ред, е идеална среда за появата на екзема;
 • по отношение на измиващите средства и козметиката – хората, които имат проблемна кожа, са свикнали внимателно да подбират почистващите, хидратиращите и като цяло продуктите, с които третират кожата си. Ако и вие сте предразположени към екзема, добре е да се придържате към съвета на специалистите да ограничите максимално почистващите средства, които използвате. Само след няколко измивания с продукт, който например не спада към групата на сапуните, ще се очаровате колко по-добре изглежда и се чувства кожата ви;
 • по отношение на храната – най-често в случаите на алергичен дерматит консумацията на дадена храна може да провокира появата на екзема. При установяване на храна, към която се наблюдава алергия, тя трябва да се изключи от менюто;
 • по отношение на лечението – в зависимост от вида екзема и типа кожа правилният подход на лечение е комбинация между емолиетен крем, продукт за третиране на сухотата и такъв, който ще ограничи възпалението и отока. Съвременните методи за лечение на екзема комбинират както препарати за възстановяване на поразената кожа, но и такива, които ще сведат до минимум предразположеността към дерматит. Подобни продукти са хранителни добавки, билкови екстракти и други.

Първите 3 крачки към овладяване на екземата

В редовете по-долу ще разгледаме кои са онези продукти, натурални средства и рецепти, които през годините са доказали своята ефикасност при лечението на екзема. Ще започнем с 3 важни стъпки, които е добре да последвате при предразположеност към екзема:

 1. Успокояване на сърбежа
Ограничете разчесването!

Ако дори веднъж през живота си да сте имали екзема по кожата, особено ако е била с атопичен характер, сигурно знаете колко непоносим сърбеж може да причини тя. В същото време, колкото повече се почесвате, когато положението стане нетърпимо, толкова повече се влошава състоянието на кожата. При разчесване кожата се наранява. Това позволява на бактериите, причинители на инфекцията, да влязат още по-дълбоко в кожата. Затова ето какво е препоръчително да правите, за да успокоите сърбежа:

 • носете свободни, широки дрехи от памучна материя, които няма да ви запарят;
 • не използвайте завивки, които дразнят кожата. Нека да са меки, най-добре памучни, в никакъв случай от вълна или синтетични материали;
 • не се излагайте на резки температурни промени, защото острата смяна в градусите води до обостряне на кожния проблем;
 • редовно овлажнявайте кожата;
 • не използвайте прекалено топла вода по време на къпане, нека бъде хладка;
 • ако сърбежът стане непоносим, облекчете го с леки пощипвания или потупвания. Не използвайте ноктите си, защото именно те по време на почесване нараняват кожата и разпространяват причинителите на инфекция.
 1. Овлажняване на кожата

Сред най-важните условия за контролиране на екземата е поддържане на хидратирана кожа. Нанасянето на емолиенти (специални овлажнители за суха кожа) ще направи вашата мека, еластична и влажна, което ще предотврати в немалка степен развитието на дерматит. Препоръчително е да се използват именно продукти, разработени за суха и деликатна кожа. Те съдържат по-малко съставки като ароматизатори, консверванти и други, които могат да предизвикат дразнене.

Към днешна дата емолиентите в търговската мрежа са достъпни под многообразие от форми – през мехлеми, кремове и лосиони, до гелове за измиване и заместители на сапуна. Важно е да се избере този продукт, който в най-голяма степен ще отговори на потребностите на конкретния тип кожа.

Тези са няколко от основните съвети при избора и прилагането на емолиент:

 • нанасяйте емолиент редовно, особено в случаите, когато усещате кожата си суха, опъната или раздразнена;
 • добре е да се използва поне 2 пъти дневно;
 • препоръчително е да се нанася както върху раздразнената кожа, така и около нея, за да не се разпространят симптомите и върху здравата кожа;
 • след всяко къпане използвайте емолиент, за да съхраните влагата вътре в кожата;
 • преди да нанасяте какъвто и да е продукт по кожата си, измивайте ръцете. Често хората, които имат екземи, страдат и от кожни инфекции, а бактериите лесно се прикрепват и разпространяват чрез опаковките на използваните продукти;
 • прилагайте емолиента внимателно с леки и нежни движения. Ако текстурата е плътна, нанасяйте няколко точици, които разнасяйте без силен натиск. Нека движенията са в посока на растежа на космите, за да не предизвикате запушване на космените фоликули.
 1. Контролирайте обострянето

За да не се стига до чести остри проявления на дерматита, добре е да спазвате изброените по-долу съвети и да ограничите контакта си с:

 • измиващи и почистващи средства като сапуни и почистващи препарати. За да бъдат ръцете ви напълно изолирани поставяйте памучни ръкавици под домакинските такива, когато изпълнявате ежедневните си задачи;
 • разтворители, химикали, масла;
 • никел (среща се в много от предметите от ежедневието като облекла, накити и други);
 • подобрители, използвани при обувките и облеклата от кожа и гума;
 • консерванти, които често се добавят към продуктите за грижа за лицето и тялото;
 • полени, плесени, домашен прах, акари.

Добавки при предразположеност към екзема

Използвайте тези добавки при предразположеност към екзема!

Вече стана дума, че в зависимост от типа екзема и факторите, които провокират нейното обостряне, се предприема различен подход за облекчаване и лечение.

Пациентите, страдащи от дерматит, са наясно, че използването на локални мазила в повечето случаи дава нетрайни резултати. Важно е, твърдят и специалистите, да се подпомогнат защитните сили на организма, за да се тушира предразположеността към кожни раздразнения.

Към днешна дата изобилието от продукти е огромно. Затова и ние няма да се спираме на всички онези добавки, които се препоръчват при проблеми с кожата. Ще ви посочим няколко с доказан ефект, а всеки, които има потребност, ще разучи темата и ще избере най-подходящото за своя тип кожа и своя дерматологичен проблем.

Масло от перила

Малцина от българите с проблемна кожа познават растението перила и знаят за ползите, които то има при лечението на дерматологични проблеми. Перила или наричано още у нас китайски босилек се отличава с мощен противовъзпалителен ефект. Екстрактът от него се използва при редица здравословни неразположения, но и при кожни болести. Плюсовете му в немалка степен е дължат и на високото съдържание на Омега-3 мастни киселини, превръщащи го в мощен естествен антиоксидант.

Немската компания Sancht Bernhard e сред тези от фармацевтичните гиганти, които от край време предлагат масло от перила под формата на таблетки. Ето какво четем за продукта:

Екстракт от кора от бяла върба

Екстрактът от кора на бяла върба е доста по-познато лечебно средство у нас. Основната му съставка от край време намира приложение в народната медицина. Използва се от мигрена и зъбобол, през болки в ставите и мускулите, до менструални болки. Помага с изключителен успех и при кожни наранявания и раздразнения, както и при екземи.

Ефектът си екстрактът от кора на бяла върба дължи на високото съдържание на салицин.

Сок от Алое Вера

За това колко полезно растение е Алое Вера знаем и сме писали много. Оказва се, обаче, че при проблеми с кожата и не само може да се използва и сок от него. Италианската марка Equilibra предлага чист сок от Алое Вера за цялостно укрепване на тялото и подобряване на външния вид на кожата.

Полезните съставки от растението ограничават вредното въздействие на свободните радикали, като по този начин предпазват организма и ограничават процесите на стареене. Става дума за витамини В и С, бета каротин, манган, магнезий, мед, цинк и други, дори рядко срещаният витамин В12 и то в големи дози от всички тях.

Любопитно!
При чести и повтарящи се екземи и други кожни проблеми може да помогне и уредът за алкализиране на вода Хидро хелт. Става дума за иновативен подход, при който чрез нанотехнология се алкализира питейната вода. По този начин тя се пречиства от хлор, олово, ръжда, тежки метали и други примеси, които са в състояние да провокират редица здравословни проблеми, сред които и кожни раздразнения.
Народни рецепти при екзема

Нееднократно по-горе писахме, че лечението на екзема е добре да бъде съобразено с типа на кожния проблем и цялостното здравословно състояние на човек. Именно поради това оставяме на медицинските лица да предписват мехлеми и мазила, достъпни с рецепта.

Ние ще ви предложим друго – да се опитате да се справите с дерматита посредством приложението на изпитани народни рецепти. Опитахме се да съберем тези народни рецепти за лечение и облекчаване на симптомите на екзема, които имат най-голям брой положителни коментари.

Ето го и нашето предложение – 10 изпитани домашни рецепти при проблеми с кожата:

Рецепта 1

Първата рецепта, която ще ви предложим, ни е изпратена от Веска Василева:

„В подходящ съд поставям 1 с.л. краве масло и 1 ч.ч. вода. На слаб огън варя двете съставки до получаването на гъста смес. Прецеждам ги през тензух или фина цедка и към нея добавям равно количество глицерин.

Аз си пазя празни кутии от стари кремове и в някоя от тях изсипвам полученото мазило. Съхранявам го в хладилника и с него редовно мажа сухата кожа. Използвам го още преди да се е разранила екземата – щом усетя, че ми засъхва кожата някъде, мажа там по няколко пъти на ден.”

Рецепта 2

При т.нар. мокра екзема, когато се отделят секрети или се образуват мехурчета с течност, се прилага лек, приготвен от 100 мг бензин и 3 г йод. След като съставките се смесят добре, се изсипват в буркан с винт. С така приготвения лек се третира поразената кожа по 4 – 5 пъти на ден, като не е необходимо да се използва голямо количество от мазилото.

Рецепта 3

Пак при мокра екзема се препоръчва и лечение с картоф. За целта се сварява един голям картоф с обелките. С водата, в която е сварен, се маже екземата по няколко пъти на ден. След намазване не се подсушава, а се оставя да изсъхне. Когато кожата вече е суха, се маже със зехтин или рибено масло. За да се постигне пълно отшумяване на симптомите на екземата, лечението трябва да продължи поне 8 седмици. Трябва да се има предвид, че всяка доза вода, приготвена по рецептата по-горе, може да се използва най-много до 3 дни.

Рецепта 4

Следващата рецепта, която ви предлагаме, е публикувана като коментар на нашия сайт. Ето какво ни пише Зара:

Рецепта 5

Ако екземата е  в ухото, се третира доста трудно. В подобни случаи подходящо е да се приложи лечение с тампони, напоени в мед. На ден се приготвят по 2 – 3 тампона, като всеки се задържа в ухото за по 10 – 15 минути.

При екземи по кожата и други дерматологични проблеми изключително ефикасна е и следната рецепта. 500 г чист пчелен мед се смесва със 50 г сяра и с 250 г леблебия, предварително изпечена и стрита на прах. На ден се приемат по 2 – 3 с.л. преди хранене.

Рецепта 6

Ако нямате възможност да лекувате кожните проблеми директно с морска вода, можете да облекчите екземата като използвате морска сол. Дозата се приготвя в съотношение 200 мл вода и 1 с.л. морска сол, като можете да увеличите количествата, запазвайки пропорциите. С така приготвения разтвор се правя компреси, които неутрализират симптомите и водят до успокояване на раздразнената кожа.

Рецепта 7

Популярен в миналото метод за лечение на екзема и други дерматологични проблеми е бил използването на свинска мас. От тази доказала се през годините съставка се приготвя мехлем, като към 300 г неосолена мас се добавят 100 г боров катран. Съставките се смесват внимателно и се съхраняват в бурканче на студено или в хладилник. В 15 поредни вечери се мажат плътно поразените зони от кожата, като се смята, че за това време постепенно всички оплаквания ще изчезнат.

Рецепта 8
Използвайте и хума при проблемна кожа!

Разпространен метод за лечение на дерматит е й кашичка, приготвена от хума и вода. Действието й е бързо, но води и до изсушаване на кожата. Затова при екзема и други кожни раздразнения можете да прилагате следната рецепта. В подходящ съд се поставят 1 жълтък и 1 ч.л. мед. Добавя се хума, колкото да се получи смес със средна гъстота. Разстилa се върху марля и се поставя върху проблемната кожа. Оставя се за около 20 минути, след което мястото се измива с хладка вода.

Рецепта 9          

При екзема, причиняваща остър сърбеж и дискомфорт, се прилага и лечение със смес, приготвена от равни количества царевично олио, мед и ябълков оцет. След като съставките се смесят, с тях се напоява тампон или се разстилaт върху марля. Оставя се да действа за около 30 минути.

При екзема в ухото можете да се лекувате и само с ябълков оцет, с който се напоява тампон. Процедурата се повтаря ежедневно за поне седмица, като при по-тежки случаи лечението може да продъlжи и месец.

Рецепта 10

Доказан лек при екзема се приготвя и с използването на яйце. За целта в буркан се чуква едно сурово яйце. В друг буркан със същия размер се сипва вода, а в трети – ябълков оцет. Количествата и в трите буркана трябва да са приблизително равни. В последен празен буркан се изсипват и трите съставки. След като се затвори, бурканът се разклаща енергично до получаването на хомогенна смес. С така приготвената емулсия с най-силен лечебен ефект се третират екземи по краката. След като се намажат краката с лека, обуват се чорапи или чорапогащник, с които се прекарва нощта. На сутринта се свалят, но краката не се измиват.

Чак вечерта краката се измиват, подсушават се и повторно се намазват с яйчения лек. Процедурата е същата. Повтаря се ежедневно до пълното изчезване на раздразнението и възстановяването на кожата.

Любопитно!
Дори днес има специалисти, които препоръчват лечението на екзема с урина. За целта се приготвят компреси, които се препоръчват при всевъзможни кожни проблеми!

Лековити растения при екзема

Освен приготвянето на компреси, мазила и мехлеми в домашни условия срещу екзема можете да приложите и някои билки и лековити растения. Предлагаме ви няколко билкови рецепти, които подпомагат възстановяването на кожата и водят до облекчаване на симптомите.

Борови иглички

Ако искате да имате винаги под ръка ефикасно лечебно средство срещу екземи и кожни раздразнения, пригответе си борово масло. За целта буркан с вместимост 3 литра напълнете до половината с борови иглички. Допълнете го със зехтин и го оставете на хладно и тъмно място за около 3 седмици. След това прецедете и използвайте при първите сигнали, че кожата се изсушава и загрубява.

За по-добър ефект се препоръчва боровите иглички да се събират през месец март, а преди влагането в рецептата да се стрият внимателно.

Каланхое

При екзема и участъци с изсъхнала кожа напоете марля в сок от каланхое. Наложете я и я оставете да действа за 20 – 30 минути. Повтаряйте процедурата ежедневно до отшумяване на проблема.

Жълт кантарион
Пригответе си у дома масло от жълт кантарион!

Жълтият кантарион приготвен под формата на масло също е изключително ефикасен при дерматит. Рецептата, която се смята за оригинала, предвижда използването на всички надземни части на растението. С тях се напълва един буркан. За мазнина, с която се допълва буркана, се използва зехтин, масло от бадем или облепиха. Важно е да се остави да настоява на слънце, защото по този начин ще се извлекат в максимална степен полезните съставки от билката.

След прецеждане с така полученото масло се третират екземите по няколко пъти на ден.

Зеле

С доказано ползи при кожни проблеми е и прясното зеле. За да си приготвите лек, е необходимо да смелите лист прясно зеле с пасатор и към него да добавите 1 разбит белтък. С така приготвената смес се правят компреси, като рецептата се подновява всеки ден.

Превръзка при екзема можете да си приготвите и със зелев лист, киснат за 2 минути в оцет.

Водна леща

Макар и да не е изключително популярно, растението водна леща е с изпитано действие при екзема. Ползите му при лечението на упоритото кожно заболяване се дължат на високото съдържание на йод.

За да облекчите сърбежа, можете да си приготвите смес от свежа растителна маса от водна леща, предварително пасирана, и същото количество мед. След като се смесят, съставките се съхраняват в хладилник и се използва по 3 пъти на ден.

Боровинки

При екзема ефикасен е и компрес, приготвен от стрити черни боровинки. Оставят се да действат за половин час, след което кожата се отмива с хладка вода.

Зелени орехчета

Високото съдържание на йод в зелените орехчета подпомага възстановяването на кожата при екзема. Лек се приготвя като 20 орехчета се счукват заедно с обелката. Добавят се 20 г сол, след което още веднъж орехчетата се счукват до получаването на кашичка. От така приготвената каша се нанася върху екземите ежедневно за поне 10 дни.

Живовляк

„Аз съм Славка Димитрова Димитрова от гр. Кюстендил. Споделям ви рецепта, която знам от баба си Славка, на която съм кръстена. Когато тя е била дете е имала лоша кожа. Наследила съм го от нея, затова и като бях дете, а и сега се лекувам с отвара от живовляк. Приемам я вътрешно и я прилагам върху лезиите. Трябват 2 с.л. от билката и 600 мл гореща вода. Като изкисне за 20 минути, отварата се прецежда. Това е количеството за прием вътрешно за ден. В същото съотношение се приготвя и отвара, която се използва за компреси.”, пише ни в писмо Славка от гр. Кюстендил.

Смрадлика

Напълнете голяма тенджера с вода и добавете шепа смрадлика. След като ври 5 минути, отварата се отдръпва от огъня. Когато стане хладка, се прехвърля в леген и в него се киснат ръцете или краката, ако те са поразени от екзема. В случаи, че кожата е раздразнена в други зони от тялото, с отварата се правят компреси.

Ако вие знаете доказан лек срещу екзема по кожата, ще се радваме да го споделите с нас!

Източници:

http://www.dermweb.com/common_skin_problems/

http://emedicine.medscape.com/article/1122527-overview

Оценете статията
Оценка 5 от 3 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.