Доцент Надежда Дончева: Стресът ускорява появата на атеросклероза

Доцент Надежда Дончева е клиничен липидолог. Нейната специалност е клинична лаборатория и в продължение на почти 40 години наблюдава, изследва и изучава влиянието на мазнините върху човешкото здраве

Дончева

Добър и лош холестерол. Наситени и ненаситени мазнини. Понякога изглежда, че имаме нужда от специални знания, за да следим всички мазнини и други показатели в историята на сърдечните заболявания.

Триглицеридите може би са най-лесни за разбиране.

Просто казано, триглицеридите са мазнините в кръвта. Всяко по-тлъсто месо съдържа триглицери, пояснява доц. Дончева. Когато техният прием е в разумни граници, триглицеридите осигуряват енергия на тялото.

Можем да сравним случващият се инсулт или инфаркт с ефекта на доминото. Защо? Защото – много са факторите, които водят до появата на това живото застрашаващо състояние. И стресът е първото, което благоприятства за натрупването на излишни мазнини, високите нива на лошия холестерол и запушването на кръвоносните съдове.

Доцент Дончева напомни, че рисковите фактори за увеличаване на лошия холестерол са стресът, липсата на движение, преяждането, злоупотребата с алкохол. Виждате ли как едното води до другото, и оттам ефектът на доминото много лесно може да срине здравето?

Голяма част от хората под стрес се хранят неразумно, нередовно и предпочитат мазни и сладки храни. Те престават да се движат, трупат килограми, депресират се от начина, по който изглеждат и започват да злоупотребяват с алкохол. И не след дълго, фаталното заболяване е налице.

Доцент Надежда Дончева споделя, че има поне седем начина за овладяване нивата на лошия холестерол, а оттам и елиминиране на заплахата за човешкото здраве. Неслучайно тя подчерта първият и най-важен – поне половин час на ден интензивна двигателна активност.

Стресът е мощен генератор на отклонения в мастната обмяна. Той е и мощен ускорител на процеса на появата на атеросклероза.

За да намалим отрицателното влияние на стреса в днешният напрегнат живот, е нужно да се движим ида спортуваме редовно

Не е случайно, че доцент Надежда Дончева нарича движението „вълшебно хапче за намаляване на стреса“.

В предаването „Духът на здравето“, което се излъчва по btv, специалистката предлага една проста схема, чрез която лесно можем да подобрим здравето си:

– 8 часа сън
– 8 часа работа
– 8 часа радост от живота.

Всеки може да залепи тази схема на хладилника, и ако усети, че едното започва да преобладава спрямо другото, вероятно стресът е излязъл извън контрол.

Останалите шест начина, за качествена превенция на атерослерозата са:

– редовни тестове за нивата на холестерола – и добрият, и лошият
– изследване за наличие на метаболитен синдром или диабет
– здравословна диета със здравословни мазнини
– движение, движение, движение
– качествен и достатъчен сън
– при особено високи стойности на високия холестерол и фамилна обремененост – прием на качествени хранителни добавки.

Източник: btv.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *