ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вижте видеото със съветите на д-р Стефановски за правилно измерване на кръвното налягане

Кръвно налягане. Хипертония. Ранни симптоми за появата на хипертония – главоболие, дискомфорт, световъртеж, лесна умора. Необходими изследвания за потвърждаване на диагнозата хипертония. Съвети при измерване на кръвното налягане с апарат и маншет на бицепса, както и с електронни устройства.

Пред камерата на CredoWeb.bg проф. Светла Торбова обясни кои са ранните симптоми, които подсказват, че се е появила хипертония и какви изследвания трябва да бъдат проведени.

хипертония
Проф. Торбова обяснява, че щом се появят тези симптоми, пациентите трябва да се изследват за хипертония

Проф. Торбова припомни как хипертонията се определя като „тихия убиец“. Човек може да има хипертония без дори да подозира за нея. Той може да научи за нея едва, когато се получат усложнения, при инфаркт или инсулт. Най-честото оплакване на пациентите с хипертония е главоболие, като следват дискомфорт, световъртеж, лесна умора. Първото нещо, което трябва да се направи в такива случаи е да бъде измерено кръвното налягане.

Хубаво е, че в днешно време все повече семейства си имат вкъщи апарат за кръвното налягане, за да съблюдават стойностите му. Според проф. Торбова, измерването на кръвното налягане с маншет на ръката отчита много по-точно резултатите, за разлика от апаратите, които се слагат на китката. При по-младите разликата не е съществена, но при възрастните тя е осезаема.

В пакета изследвания, за наличие на хипертония, са включени няколко важни аспекта. На първо място е изследване на нивото на холестерол и на кръвната захар чрез кръвно изследване, след което следва и електрокардиограма. Ако изследването покаже повишена кръвна захар, лечението на хипертонията ще започне с нормализиране на нивата й, като нивата на липидите при хипертониците трябва да имат по-ниски стойности.

 кръвно налягане
Д-р Стефановски дава полезни съвети при измерване на кръвното налягане

На второто видео по-долу е записан разговора с д-р Петко Стефановски – началник на Спешно отделение при УМБАЛ – Плевен. Д-р Стефановски обяснява кой е правилният начин за измерване на кръвното налягане. Въпреки че много хора вече сами могат да измерват кръвното си налягане и на близките си, все пак има тънкости, които не трябва да бъдат пропуснати.

Измерване на кръвното налягане с апарат и маншет на бицепса. Д-р Стефановски обяснява, че маншетът трябва да се постави на бицепса на нивото на сърцето. По този начин кръвното налягане се изравнява с това в сърцето. Когато се чуе шумът в слушалката, той отговаря на систолното налягане – на съкращението на сърцето, а когато шумът изчезне, това е диастолното налягане.

Измерване на кръвното налягане с електронни устройства – при него треперенето на стените на артериите отчитат нивата на кръвното налягане. По същия начин се слага маншет на ръката, но отчитането става директно на електронен дисплей. Това са т.нар. електронни апарати за кръвно налягане. Тези апарати могат да се използват както в домашни условия, така и в болничните отделения.

Съветите на д-р Стефановски за правилно измерване на кръвното налягане:

1 – Никога не трябва да се мери непосредствено, след като човек е извършвал физическа работа, активно движение, рязко ставане от леглото и други натоварвания. Човекът трябва да стои седнал поне 1 или 2 минути, докато се успокои и чак тогава се измерва кръвното налягане.

2 – На коя ръка трябва да се измерва кръвното налягане?

По принцип може и на двете ръце, но трябва да се има предвид, че сърцето се намира вляво, следователно ще се получи отклонение от около 10 единици.

За да се получи максимално точен резултат, трябва да се измери и на двете ръце. Ръката, която даде по-високи стойности, на нея кръвното се мери 3 пъти и се вземат средноаритметичните стойности.

3 – Може ли да се вярва на електронните апарати за кръвно налягане?

Може, но при тях маншетът трябва да бъде подбран според възрастта и килограмите на пациента. СЗО (Световната здравна организация) препоръчва маншетите за възрастни да бъдат минимум 14 см. Обозначението на маншета показва как правилно да се постави върху артерията, като е много важно той да прилепне добре и да се постави поне 1 см над сгъвката на лакътя.

4 – Нормалното кръвно налягане варира с възрастта, като при раждането то обикновено е 80/50, а с течение на времето се покачва.

****************

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *