Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето как Соня Иванова разреши проблемите си с ходилата

Болка в ходилата – най-чести оплаквания от болки в областта на палеца на крака. Болката в областта на палеца е предвестник на предстоящата деформация в палеца (hallux valgus). Причини за появата на тази деформация. Египетско ходило. Плоскостъпие – паднал свод. Хирургични интервенции. Рефлексотерапия.

Доц. д-р Димитър Райков, от Медицински университет – Варна, коментира в интервю за болката в стъпалата.

 болки по стъпалата
Доц. Райков обяснява, че болките на стъпалото най-често са наследствен проблем

Пациентите най-често имат оплаквания от болки в областта на палеца на крака. Това е често срещан проблем, като първите сигнали за него се наблюдават още в тийнейджърска възраст. Болката в областта на палеца е предвестник на предстоящата му деформация. Според много медицински теории, тази деформацията на стъпалата се дължи в най-голяма степен на наследствеността. Заболяването са нарича hallux valgus.

Една от видовете деформации се нарича египетско ходило – при нея палецът на крака е по-къс от втория и от третия пръст. Когато този проблем бъде открит в начален стадий, той може да бъде коригиран с локални процедури, физиотерапии и омекотяващи възглавнички. Могат да се използват нощни или дневни протези. С помощта на рентген се вижда и се изчислява до каква степен се е получило разместването на костите на ходилото.

Хирургични интервенции – могат да бъдат направени корекции, свързани с костни остеотомии. Целта е не само да бъдат премахнати костните израстъци, но да се предпази ходилото от бъдещи рецидиви. Когато се прави корекция на костта, се прави корекция и на следващите 2 пръста, за да заемат нормалното си функционално положение.

 болки в ходилата

След извършване на операцията, пациентите трябва максимално бързо да се върнат обратно към своя нормален начин на живот, а това може да се случи от 1 до 2 часа след приключване на самата операция, обяснява доц. Райков. Няма да бъде необходимо предвижване с помощта на патерици или други помощни средства и също така не е необходимо да се пази от натоварване.

Соня Иванова е пациентка на доц. Райков. Преди време се подлага на операция за корекции на стъпалото на единия крак, а след това се налага аналогична операция и на другия.

По принцип, всяка оперативна намеса води до определени съмнения у пациентите, споделя Соня, но след като открива лекаря, на когото може да се довери, съмненията й изчезнали. Тя е изключително доволна, че след операциите не й се е налагало да бъде обездвижена.

 болки в ходилата
По време на операция за коригиране на проблемно стъпало

Това не е единственият проблем с ходилата. Например, плоскостъпието е проблем, който се получава и по рождение. Той трябва да бъде открит в ранна възраст, за да може да бъде отстранен. Най-лесният начин за преодоляване на плоскостъпието са медицинските ортопедични стелки.

Много производители предлагат готови ортопедични стелки, но в медицинските центрове за рехабилитация изработват индивидуални стелки. За целта пациентите трябва да стъпят боси върху специален апарат, който отчита състоянието на ходилото. Показва проблемните зони, които трябва да бъдат коригирани, посредством ортопедичните стелки и след това те се изработват съобразно показателите на пациентите.

рефлексотерапия
Рефлексотерапия – отделни точки по ходилата съответстват на органите в тялото

Ходилата на човека са източник на информация за неговото здравословно състояние. От източната медицина е ясно, че по ходилата има центрове, които са свързани с органите от тялото. Тези центрове или точки трябва да бъдат масажирани по подходящ начин, за да се активират и по този начин да се получи оздравителен ефект върху отделните органи. Наблюдава се и обратния случай, когато човек има болни органи, но не знае за тях – при масаж на ходилата, той усеща силна болка в центровете, които отговарят за съответния орган.

Масажът на ходилата се нарича рефлексотерапия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *