АМЛОПИН / AMLOPIN

Съдържа амлодипин, микрокристална целулоза, калциев хидроген фосфат – безводен, натриев нишестен гликолат тип А и магнезиев стеарат

Предназначение

амлопинАМЛОПИН е медикамент от групата на калциевите антагонисти: под негово действие стените на кръвоносните съдове се отпускат и разширяват, кръвообращението се оптимизира. Използва се при лечение и поддържаща терапия при хипертония. Един от продуктите в комплексна терапия при диагноза, известна като ангина на Принцметал; при ангина пекторис неутрализира гръдната болка и увеличава насищането с кислород на сърдечния мускул.

Как се приема

Приемът на АМЛОПИН е в дози и с продължителност, определени от лекуващия в зависимост от диагнозата и състоянието на пациента.

АМЛОПИН се взема веднъж дневно – таблетка от 5 или от 10 мг; гълта се цяла, с вода, преди или след хранене Препоръчва се приемът да става по едно и също време. При лечение с този медикамент не бива да се консумира сок от грейпфрут.

Терапията трябва да започне с минималната доза от 5 мг дневно; при необходимост лекуващия може да я увеличи. Ако пациентът забрави да вземе таблетката си по график, не бива да наваксва пропуснатото с двойна доза – терапията продължава в следващия планов час.

При неволно предозиране са възможни симптоми като замайване, слабост, понижаване на кръвното налягане до шок. Необходима е медицинска помощ без отлагане.

Възможни нежелани ефекти

АМЛОПИН може да е причината за алергични реакции като задушаване, хрипове, болка в гърдите, оток на лицето, устните и гърлото, затруднен говор и преглъщане, тежки обриви, обриви с мехури, възпаление на лигавиците. Не са изключени смущения в сърдечния ритъм, възпаление на панкреаса, главоболие и сънливост. В някои случаи се собщава за отоци на крайниците, болки в корема и гадене, сърцебиене, депресивни състояния, зрителни смущения и промени на вкусовите усещания, ринит, диария или запек, косопад, ставни и мускулни болки, еректилна дисфункция и др.

В редки случаи е съобщавано за прмени в кръвната картина, възпаление на кръвоносните съдове, тремор, тремор, повишена кръвна захар.

Кога НЕ ТРЯБВА да се употребява

Медикаментът не се употребява при алергия към някоя от неговите съставки.

Противопоказан при хипотония, стесняване на сърдечната аортна клапа, при сърдечна недостатъчност след инфаркт.

АМЛОПИН не се използва за лечение на деца под 6 години, а при тези на 6-18 се допуска под лекарски контрол.

Наложителна е лекарска консултация с преценка за безопасност, ако дадена пациентка е бременна или кърми и медикаментът се определя като подходящ за здравословния й проблем.

Ако приемът на лекарството причинява умора, разсеяност и слабост, не бива да се шофира или да се работи с тежки машини.

Рискова група са пациентите с чернодробни заболявания, сърдечна недостатъчност, наскоро преживели инфаркт на миокарда и пр.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекарствените комбинации на АМЛОПИН, за които следва да се внимава заради непредвидими или негативни взаимодействия с последици, са с препарати против гъбички, лекарства против ХИВ, антибиотици, продукти с жълт кантарион, някои лекарства за сърце, статини и др.

Усреднена цена в аптеките – 1.50 лв за опаковка от 30 таблетки по 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *