ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Най-добрите рецепти и натурални продукти за лечение на косопад, събрани на едно място

Тук ще ви запознаем с най-често използваните билки, храни и натурални продукти за лечение на косопад

лечение на косопад
Косопадът е причина за сериозни притеснения!

Загубата на коса, позната с медицинския термин алопеция, се среща и при двата пола. Състоянието може да варира от видимо изтъняване на косъма, през оредяване на косата до пълна загуба на коса.

Причини за косопад от гледна точна на медицината

Тъй като са налични много обяснения и пояснения на причините за косопад, ние избрахме да ви представим медицинските такива. Ето защо според традиционната медицина най-често се стига до загуба на коса и оплешивяване:

  • след стрес – познатото с термина telogen effluvium състояние води до загуба на коса след преживян силен психически или физически стрес. Като провокатори се посочват прекарано тежко заболяване, травма, инфекция, при които настъпва промяна в нивата на основните хормони. При тази форма на косопад загубата на коса е умерена. Не настъпва пълно оплешивяване, а само изтъняване на косата;
  • при прием на медикаменти – при приема на някои групи лекарствени продукти се появява загуба на коса като странична реакция. Подобни медикаменти са съдържащите литий, още бетаблокери, хепарин, леводопа и други. Почти всички препарати, използвани в онкологията, също предизвикват опадане на косата;
  • при заболяване – загубата на коса може да е признак за заболяване. Лупус, сифилис, заболяване на щитовидната жлеза са сред състоянията, които са предпоставка за частично оплешивяване;
  • при гъбична инфекция – tinea capitis представлява гъбична инфекция на скалпа, която води до оплешивяване в отделни зони. Причините са някои видове гъбични микроорганизми, провокиращи „счупване” на самия косъм непосредствено до скалпа;
  • в следствие на травма – травматичната алопеция се наблюдава при наранявания, нанесени върху самия скалп. Става дума както за физическо нараняване, така и за увреждане на косата след използването на боя за коса, преса, маша и други приспособления;
  • по наследство – при някои мъже, по-рядко при жените, се наблюдава генетична предразположеност към оплешивяване на някои зони от скалпа;
  • alopecia areata – е термин, с който се определя загубата на коса в една или няколко малки зони от скалпа. На този етап няма еднозначно обяснения какво предизвиква този тип оплешивяване, смятащо се за форма на автоимунно заболяване.

3 от честите случаи на косопад

оплешивяване
При мъжете рискът от оплешивяване е по-голям!
Косопад при мъжете

Загубата на коса при силната половина от човечеството също е изключително наболял проблем. Оплешивяването при мъжете вреди както на външния вид, така и на психиката – смята се за един от първите признаци на остаряването.

За т.нар. мъжки тип оплешивяване е характерно най-вече опадането на косата по темето. Това се свързва с определени генетични и хормонални фактори и е изцяло генетично заложено. Косопадът започва спонтанно и не е провокиран от външни фактори. Темпът на загуба на коса също е предопределен.

Именно тези обстоятелства, а и суетата на мъжете, са накарали фармацевтичната индустрия в световен план да вложи не малко време и усилия в разработването на продукти, които да ограничат косопада при господата.

На този етап се знае, че при мъжкия тип оплешивяване съществена е ролята на дихидротестостерона – метаболит на тестостерона, който води до смаляване на космените луковици. Резултатът е изтъняване на косъма и неговото опадане, като на мястото му не израства нов косъм.

Доказано е, че макар увредена и смалена, космената луковица е жива и не е изцяло затворена. Две групи продукти се препоръчват при подобна ситуация. Първата са шампоани, съдържащи миноксидил. Начинът, по който те действат, не е все още изцяло обяснен. Знае се, че влияе върху косопада чрез разширяване на кръвоносните съдове на скалпа. Препоръчва се в случаи, когато загубата на коса е започнала преди по-малко от 5 години. Причината се крие в това, че миноксидилът може да ограничи самото опадане, но рядко провокира израстването на нова коса.

Другата група продукти съдържат веществото финастерид, което се приема под формата на таблетки. Самото вещество ограничава превръщането на тестостерона в дихидротестостерон. Прилага се в ранните етапи на оплешивяване при мъжете, защото финастерид не води до израстването на нова коса, а само редуцира косопада.

Трябва да се обърне на това, че медикаментът не е често използван, защото крие риск от редица странични ефекти. Най-често се говори за еректилна дисфункция, която може да е моментна или да продължи и след спирането на продукта. Финастерид се приема само по лекарско предписание.

Косопад по време на кърмене

Много млади майки се оплакват от осезаема загуба на коса, докато кърмят децата си. По време на самата бременност ноктите им, кожата и косата са били здрави и красиви, но след раждането настъпва значително влошаване на външния вид. Най-забележима е промяната в косата.

По принцип около 10% – 15% от косата на всеки човек е във фаза на покой, останалата – във фаза на растеж. По време на бременността по-голямата част от космените фоликули преминават във фаза на растеж, което прави косата по-здрава, по-гъста и красива. След раждането настъпва нормализиране на нивата на хормоните, което „приспива” голяма част от фоликулите. Това неминуемо води до опадане на коса.

Макар че е неприятен и притеснителен, косопадът не бива да ангажира прекомерно вниманието на младата майка. Тя има по-важни задачи. А опадането на косата ще отшуми. По принцип са необходими между 9 и 12 месеца, за да се възстанови начинът, по който косата е изглеждала преди забременяването.

Ако все пак положението със загубата на коса стане неконтролируемо, добре е да се потърсят подходящи продукти. Търговската мрежа изобилства от продукти, които обещават сгъстяване на косата. Важно е да се избере обаче подходящото средство. То трябва да е ефективно, достъпно и безвредно. Като такова из форумите за млади майки често се препоръчва лосионът Пауър Ню Хеър.

Не бива да се забравя и балансираното хранене. Храните, съдържащи мастни киселини, желязо и витамин В12 са от съществено значение за възстановяването на храната. Ядки, риба, авокадо, спанак са източник на мастни киселини, сиренето и яйцата на витамин В12, а лещата и червеното месо – на желязо.

Косопад след отслабване
рецепти против оплешивяване
Диетите често предизвикват косопад!

Една от честите причини за косопад, най-вече при дамите, са диетите, които те спазват. Много от стриктните хранителни режими, които целят понижаване на телесното тегло, предизвикват олисяване. Като основни фактори за загуба на коса по време на диета се посочват стресът за организма, предизвикан от глада, както и витаминозната недостатъчност.

Като причина за оплешивяване стресът по време на диета има няколко обяснения. От една страна, смята се, че женският организъм е в пъти по податлив на негативното въздействие на нискокалорийния хранителен режим. Рязкото намаляване на дневния прием храна предизвиква истински шок за всички органи и системи в тялото, което при някои жени рефлектира директно върху косата и по-точно предизвиква косопад.

Имеnно поради това диетите трябва да се въвеждат внимателно. На тялото следва да се остави време да се адаптира към намаленото количество храна, като калориите се намаляват периодично.

Ако въпреки плавния подход косата започне да капе, това означава, че тялото страда. Препоръчително е спазването на диетата да се преустанови.

Другият основен фактор за загубата на коса при диета е липсата на витамини. Авитаминозата е предпоставка за дълготрайни проблеми не само за косата, но и за цялостното здравословно състояние.

Като основни признаци за витаминозна недостатъчност се сочат косопад, посивяване на ноктите, лесна умора, отпуснатост. Спазването на диета следва внимателно да се преустанови, а на тялото да се набавят необходимите витамини чрез храна и добавки.

Лечение при косопад

За да се предприеме правилно лечение на косопада, би трябвало специалист да е определил каква е точната причина за него. От значение е и периодът, през който се наблюдава интензивно капене на косата. Колкото по-рано се разпознае точната причина и се стартира подходящо лечение, толкова по-малки ще са пораженията и по-бързо възстановяването на обичайния външен вид.

И все пак трябва да се има предвид, че преобладаващата част от формите на косопад са или самоограничени (за времето на стресовата ситуация или на медикаментозното лечение), или се повлияват от подходящото лечение. Дори пораженията от наследствено обусловения косопад могат да се ограничат, ако се приложи подходяща лечебна и поддържаща терапия.

Като цяло, превенцията от оплешивяваане и лечението на косопада се насочва към 2 основни звена – към стимулиране на израстването на нова коса и към усилване на структурата на самия косъм. По-голямата част от продуктите, които се предлагат против олисяване, атакуват един от двата аспекта на проблема. Малко са тези от препаратите, които притежават арсенала от полезни вещества, достатъчен и за двете посоки на лечение. Пример за подобен продукт е лосионът Пауър Ню Хеър, за който се знае, че спомага израстването на нова коса, като в същото време заздравява самия косъм.

В редовете по-долу сме направили опит да обединим информацията за онези храни, билки, рецепти, добавки, маски, шампоани и още, които спомагат и за израстването на нова коса, и за укрепването на косъма.

Пауър Ню Хеър Лосион против косопад
Пауър Ню Хеър – лосион против косопад

лек за косопад

Топ 6 билки против косопад

билки за косопад
Репей е сред популярните билки против косопад.

Ето кои растения държат първенството на натуралните средства за превенция от оплешивяване:

  • алое вера – растението хидратира скалпа в дълбочина, като стимулира появата на нова коса. Използва се при различни форми на косопад, като често се препоръчва и за превенция. Ако знаете, че ви предстои стресов период или лечение, добре е да нанасяте върху скалпа гел с алое вера поне веднъж седмично. След като престои за няколко часа, се отмива. Това е достатъчно, за да подпомогнете косата си;
  • женшен – за билката се знае, че стимулира кръвообращението, което увеличава притока на кръв и снабдява космените фоликули с достатъчно количество хранителни вещества;
  • розмарин – растението може би държи първенството сред билките, препоръчвани при косопад. Има свойствата както да ограничи косопада, така и да подпомогне израстването на нова коса. Без значение дали приемате отвара от розмарин, дали използвате екстракт или козметичен продукт, знайте, че се грижите за косата си;
  • индийско цариградско грозде – макар у нас да не е сред най-популярните, тази билка е източник в големи дози на фосфор и калций, в комбинация с желязо, витамин В и каротин. Тази компилация заздравява космените фоликули по уникален начин, дарявайки косата с блясък;
  • репей – мнозина смятат репея за бурен. Но използван като билка, той е незаменим източник на фитостероли и есенциални мастни киселини. Тези вещества се отразяват изключително благодатно върху скалпа и подпомагат растежа на косата;
  • иглика – игликата ограничава косопада и предотвратява лющенето на скалпа. Тя е източник на гама-линоленова киселина, което вещество намалява увреждането на космените фоликули.

6 народни рецепти при косопад

Щом сте започнали да събирате информация за алтернативното лечение на косопад, без съмнение сте попаднали и на народни рецепти, които предпазват от оплешивяване. Ето кои 6 от тях Lekuva.net реши да ви предложи:

Коприва и чешмир

За приготвянето на тази рецептата са ви необходими по 2 шепи листа от коприва и чемшир. В подходящ съд с вместимост около литър се поставят билките и се заливат с половин литър вода. Оставят се на тъмно място за 4 дни. След това получената течност се втрива в корените на косата. Прави се масаж на скалпа и главата се увива в кърпа. Преспива се, а на сутринта косата се отмива само с хладка вода – без измиващи средства;

Зехтин и репей

В стъклен съд се поставят 200 г корени от репей, които се заливат с 200 мл студенопресован зехтин. Сместа престоява денонощие, след което се пресипва в съд за готвене и се оставя да ври за 20 минути. След като изстине, се нанася върху мокра коса. Оставя се да действа около 3 часа и се отмива с шампоан против косопад;

Бръшлян и репей

Следващата маска против окапване на косата се приготвя от по 50 г бръшлян и същото количество корени от репей. Заливат се с половин литър вода и се оставят да врат на силен огън за 10 минути. След изстиване течността се втрива в корените на косата и се оставя да действа 2 часа. Измива се с хладка вода;

Хмел

Рецептата се изпълнява, като 1 с.л. шишарки от хмел се заливат с 1 ч.ч. гореща вода. След охлаждане течността се нанася върху скалпа с помощта на памучен тампон. След около час косата се изплаква с хладка вода;

Невен и репей

По 1 с.л. от двете билки се кипват в половин литър вода. Оставят се да врат на слаб огън около 30 минути. След охлаждането на течността с нея се изплаква вече измитата коса. Важно е да се прилага след всяко миене на косата за поне месец;ю

Сминдух

Сминдухът също помага при косопад, като в същото време стимулира растежа на косата и овлажнява скалпа. 3 с.л. семена от билката се киснат във вода за 10 часа. Смачкват се до получаването на фина паста и се нанасят върху косата. След като действа за поне 30 минути, сместа се отмива от косата.

6 домашни маски за косопад

рецепти против косопад
У дома може да си приготвите разнообразие от маски против косопад.

Когато става дума за третиране на увредена коса, която е започнала да капе, ефективни са и някои маски, които могат да се приготвят у дома. В тях се комбинират разнородни съставки, но целта е една – намаляване на загубата на коса. Предлагаме ви 6, все някоя ще ви е от полза, ако и вие сте започнали да губите коса

Маска с алое вера

Както вече стана дума, растението алое вера има редица ползи по отношение на здравето на косата и превенцията от косопад. За приготвянето на домашна маска против загуба на коса са необходими по 1 ч.л. мед, рициново масло, лимонов сок и сок от алое вера. Съставките се смесват внимателно и се втриват в корените на косата. Главата се покрива с найлонова шапка и след това с дебела кърпа. Маската се оставя да действа за около 30 минути, след което се отмива с топла вода;

Маска с бира

Против косопад действа и горещата бира. За приготвянето на маска ви е необходима бира, с която да напоите добре цялата коса. Приготвената пенлива напитка се загрява и се нанася по цялата дължина на косата. Главата се увива с предварително затоплена кърпа. Маската се оставя за поне 2 часа, след което се отмива. Процедурата се повтаря най-малко 5 последователно дни, за да има ефект срещу косопада;

Маска с оцет и лимон

Против загуба на коса действа и маска, приготвена от ½ ч.ч. ябълков оцет и същото количество сок от лимон. Сместа се втрива в корените и се разнася по цялата дължина косата. Оставя се да действа за около 15 минути под кърпа. След това косата се изплаква с 250 мл бира и се измива с шампоан;

Маска с майонеза

Половин чаша висококачествена майонеза се нанася върху суха и чиста коса. Главата се покрива с подходящо найлоново фолио. Маската се оставя да действа 15 минути, след което косата се измива с шампоан и балсам;

Маска с картофи и розмарин

Освен че предпазва от оплешивяване, тази маска прави косата здрава и по-буйна. За приготвянето й се сваряват няколко картофа със средна големина заедно с 2-3 стръка розмарин. Водата от варенето се прецежда и с нея косата се облива ежедневно за период от 2 седмици или по-дълго;

Маска с лук и дъбови кори

Към половин литър вряща вода се добавят 2 с.л. дъбови кори и няколко глави кромид лук. Сместа се вари на слаб огън за 30 минути, след което се прецежда. С водата се измива косата. Смята се, че тази маска е подходяща за превенция на оплешивяването и за поддържане на здрава и красива коса.

6 препоръчвани при косопад витамина

лек за косопад
Витамините са от съществено значение за здравата коса

Често билковата терапия против оплешивяване и народната медицина се комбинират с приема на витамини и минерали. Затова ви предлагаме да се запознаете с ползите, които имат върху здравето на скалпа някои от най-препоръчваните витамини:

  • витамин С – подобрява кръвообращението. По този начин до луковиците на космите достигат достатъчно кислород и хранителни вещества, което ограничава загубата на коса;
  • витамин А – прави косата бляскава и еластична, но по-важното е, че възстановява структурата на вече поразената коса, като по този начин ограничава нейното окапване;
  • витамин Е – често недостигът на витамин Е се определя като предпоставка за бавния растеж на косата и дори за окапването й;
  • витамин В7 – познат още като биотин, той е незаменим при възстановяването на изтощената коса. Прави косъма по-здрав, подобрява плътността и обема на косата;
  • витамин В12 – от изключително значение е за растежа на косата, за нейната здравина и блясък;
  • витамин Вс – това е фолиевата киселина, която има познат ефект върху растежа на косата.

6 незаменими минерала против косопад

Наред с витамините, минералите също имат роля при превенцията и лечението на косопада. Преобладаващата част от необходимите минерали човек си набавя с храната. При доказана липса добре е да се набавят и допълнително, защото недостигът на определен минерал от изброените също може да провокира оплешивяване. Ето кои са и въпросните минерали:

  • мед – доказано е, че наличието на този минерал предотвратява загубата на коса. Освен това помага и при здравословни проблеми като диария, анемия, хронична умора. Мед в големи количества може да се набави чрез консумацията на морски дарове като стриди, омари, калмари, както и на леща, боб и соя;
  • йод – доказано е, че липсата на йод провокира косопад. Връзката е в заболяванията на щитовидната жлеза, които се развиват при йоден дефицит. Тези заболявания, на свой ред, водят до изтъняване на самия косъм и опадане на косата;
  • селен – когато в организма липсва селен, също настъпват редица затруднения в работата на щитовидната жлеза. Това може да провокира олисяване. Селен можете да си набавите, ако редовно на трапезата ви присъстват ядки, месо, яйца, зеленолистни зеленчуци;
  • силициев диоксид – въпросното съединение провокира производството на кератинов сулфат – вещество, укрепващо косъма, подобряващо циркулацията на кръв в скалпа и ускоряващо растежа на косата. Силициев диоксид се набавя при консумацията на ориз, ечемик, листни зеленчуци;
  • цинк – когато в организма се наблюдава осезаема липса на цинк, косата опада. Това се дължи на влошеното здраве на космените фоликули. Цинк се съдържа в постното месо, ядките, зърнените храни;
  • желязо – редица изследвания са доказали, че налице е връзка между алопецията и липсата на недостига на желязо. Когато тялото си набавя необходимото му количество (от риба, говеждо месо, бобови растения), косъмът е по-здрав, а косата расте по-бързо.

6 храни при доказан косопад

Хранете косата си против косопад.

Тъй като стана дума за храните, чрез които се набавят необходимите за здравето на косата витамини и минерали, нека направим и списък на онези от тях, които задължително трябва да се консумират при косопад:

  • сьомга – високото съдържание на омега-3 мастни киселини в тази риба я прави препоръчван избор при множество здравословни проблеми. Това важи с пълна сила и при оредяването на косата. Ако на тялото не се набавят необходимите му количества полезни мазнини, косата става тънка, къса се и пада;
  • зеленолистни зеленчуци – спанак, киселец, броколи са само част от богатия избор на листни зеленчуци с високо съдържание на витамини А и С. Комбинацията между тези витамини е изключително важна за производството на себум – естественото омазняване на косата, което я защитава от накъсване и окапване;
  • бобови растения – леща, боб, зелен фасул и останалите продукти, които влизат в тази група, предотвратяват загубата на коса. В тях се съдържат почти всички важни за здравето на косата витамини и минерали;
  • ядки – похапването на ядки, най-вече на орехи, бадеми и кашу, прави косата по-здрава, по-лъскава и по-обемна;
  • пълнозърнести храни – хубавият пълнозърнест хляб и останалите продукти от тази група са източник на цинк, желязо и витамини от група В, от които в немалка част зависи превенцията на косопада;
  • мляко и млечни продукти – качествените мляко, сирене, кашкавал са незаменим източник на калций и протеини, от които в немалка степен зависи здравето на косата.

След всичко, казано дотук, на вас оставяме правото да изберете как да се справите с косопада. Единственото, за което настояваме, е да не се отчайвате. Ако положите своевременни и адекватни мерки загубата на коса няма да доведе до оплешивяване!

масло за коса против косопад
Масло за косата против косопад с екстракт от коприва, репей и витамини

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Най-добрите рецепти и натурални продукти за лечение на косопад, събрани на едно място

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *