Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Спазвайте съветите на д-р Стоянова при прилагането на цветовата диета

Зеленчуци и плодове – необходимост и ползи за организма – набавят полезни и жизненоважни минерали, витамини, аминокиселини и други вещества.  Цветова диета – разработена през 1988 г. в САЩ. Същност на цветовата диета – използват се само зеленчуци и плодове, които са разделени в 5 групи по цветове – зелено, жълто, синьо, червено и бяло. Всеки ден, спазващият цветовата диета се храни само с един от цветовете храни. Сини (лилави) храни – сливи, лилаво грозде, боровинки, къпини, арония, лилаво зеле, патладжан, плодовете на черницата. Белите храни са лук, чесън, картофи, карфиол, банани и круши. В тях  се съдържа веществото лецитин – изключително силен антиоксидант, който притежава и антираково действие. Червената група храни са богати на ликопен – цвекло, ягоди, годжи бери, ябълки, диня, малини, нар. Ликопенът е антиоксидант, като и той също има антираково действие. Свързва се със свободните радикали, които клетките отделят. По този начин ни предпазва от ракови заболявания, действа подмладяващо, подобрява паметта. Жълто-оранжеви храни – те са богати на бета каротен (провитамин А), който се превръща в тялото ни в ретинол – такива храни са моркови, папая, пъпеш, тиква. Зелената гама е богата на хлорофил – на магнезий. Зелените храни са спанак, броколи, лапад, лобода, всички зеленолистни подправки като копър, магданоз, целина, чубрица, мащерка, девисил, джоджен. Към зелените храни се отнасят още коприва, тиквички, водорасли.

Д-р Райна Стоянова е гост на Деси и Сашо в предаването „Преди обед“ по bTV. Диетоложката дискутира т.нар. цветова диета, за която отново се заговори активно в началото на лятото.

 цветова диета
Д-р Стоянова обяснява какво представлява цветовата диета

Целта на диетата е организмът да се снабди с повече витамини, минерали и ензими, които се  намират в зеленчуците и в плодовете.
Диетата е създадена през вече далечната 1988 г., когато  Националният онкологичен институт на САЩ предоставя безвъзмездна помощ на Министерство на здравеопазването в Калифорния.

Пилотният проект стартира с 5 храни за по-добро здраве. Храните, които са използвани са само зеленчуци и плодове, които са разделени в 5 цвята – зелено, жълто, синьо, червено и бяло. Целта на диетата е ежедневно да се консумират само зеленчуци и плодове от един цвят, като не се смесват различните цветове.

Към групата на сините спадат и лилавите храни – това са сливите, лилавото грозде, боровинки, къпини, арония, лилаво зеле, патладжан, плодовете на черницата.

 цветова диета
Д-р Стоянова не препоръчва цветова диета да се прилага продължително време

Белите храни са лук, чесън, картофи, карфиол, банани и круши. В тях  се съдържа веществото лецитин. Изключително силен антиоксидант и притежава антираково действие.  Високата консумация на чесън намалява рискът от рак на простатата. В деня, в който се приемат бели храни не трябва да се яде бяло брашно,  бял ориз и бяла захар.

Червената група храни са богати на ликопен, който придава червения цвят на зеленчуците и плодовете. На първо място спадат доматите. Цвекло, ягоди, годжи бери, ябълки, диня, малини, нар. Ликопенът е антиоксидант и антираково средство. Той се свързва със свободните радикали, които клетките отделят. По този начин ни предпазва от ракови заболявания, действа подмладяващо, подобрява паметта. Ликопен е мастно разтворим и за да бъде усвоен от организма, трябва да го консумираме с мазнина. Слагайте олио или зехтин в салатата с червени домати и ще бъдете здрави.

Жълто-оранжеви храни – те са богати на бета каротен. Бета каротин или провитамин А се превръща в тялото ни в ретинол. Храните от тази група са моркови, папая, пъпеш, тиква. Бета каротен също е мастно разтворим и затова храните трябва да бъдат консумирани с някаква мазнина като краве масло, зехтин, кокосово масло, в краен случай с маргарин.

 цветова диета
Задушени в мазнина моркови – само така организмът може да усвои мастноразтворимия витамин А – бета каротин

Бета каротен е изключително полезен антиоксидант, защото участва в белтъчната синтеза и подсилва имунната система. Подобрява цялостното състояние на организма,  има фотопротективно действие върху кожата и ни предпазва от вредното влияние на слънчевите лъчи.

Зелената гама е богата на хлорофил – на магнезий. Зелените храни са спанак, броколи, лапад, лобода, всички зеленолистни подправки като копър, магданоз, целина, чубрица, мащерка, девисил, джоджен. Към зелените храни се отнасят още коприва, тиквички, водорасли. Хлорофилът е аналогичен на хемоглобина, с тази разлика, че централният му атом не е железен, а е магнезиев. Подобрява количеството и качеството на червените кръвни клетки. Хлорофилът притежава свойството да алкализира тялото като подобрява цялостното състояние на организма.

Съветите на д-р Райна Стоянова: тя съветва всеки, който желае да изпробва тази цветова диета, да не прекалява, защото хранителният режим на всеки човек е строго индивидуален. Но за сметка на това активната консумация на храните, изброени по-горе е изключително важна, защото те осигуряват на организма най-необходимите и полезни вещества и минерали.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *