Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Няма да повярвате! Д-р Илиев разкри, че има връзка между затрудненото дишане и нощното напикаване при децата

Нос и дишане – функцията на носа не е само да пропуска въздуха да навлиза в организма към белите дробове и после да излиза навън, когато е замърсен с въглероден двуокис; носът трябва да затопля въздуха; да бъде преграда за различни микроорганизми и болестотворни микроби, които не трябва да навлизат в организма. Затруднено носно дишане – не е заболяване, а симптом, който препраща към редица заболявания. Причини за появата на затруднено носно дишане – при изкривяване в носната преграда; прекалено набъбване на носната лигавица; следствие алергична реакции, причинени от цъфтежа на растенията. Поставяне на правилната диагноза и поява на усложнения при децата – отит и чести болки в ушите. Самолечението с антибиотици и други средства е опасно. Трябва да се търси задължително лекарска помощ – консултации със специалист УНГ (оториноларинголог). Връзка между затрудненото нощно дишане и нощното напикаване при децата.

В поредицата „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на TVChernoMore гостува д-р Георги Илиев – специалист УНГ.

затруднено нощно дишане
Д-р Иванов и неговият гост коментират затруднено нощно дишане

Затрудненото носно дишане е симптом, който се среща при редица заболявания. Когато се появи затруднено носно дишане, посещението при специалист УНГ – (Уши, нос, гърло) е задължително. Според доклади на Световната здравна организация, 12% от цялото население на Земята страда от този симптом.

Д-р Илиев обяснява, че затрудненото нощно дишане не е заболяване, а клиничен проблем, който се проявява при различни заболявания. През следващите години затрудненото нощно дишане ще създава проблеми на все повече пациенти, заради голямото замърсяване на околната среда и алергиите.

С проблема затруднено нощно дишане се сблъскват педиатрите, алерголозите, рентгенолозите в образната диагностика и оториноларинголозите – специалистите УНГ.

Функцията на носа е не само да навлиза въздух в организма към белите дробове и после да излиза навън, когато е замърсен с въглероден двуокис. Носът има още функции – да затопля въздуха, да бъде преграда за различни микроорганизми и болестотворни микроби, които не трябва да навлизат в организма.

Д затруднено нощно дишане
Д-р Илиев обяснява, че при затруднено нощно дишане децата нощем се напикават

През зимата, когато въздухът е студен, лигавицата на носната кухина набъбва, за да уплътни пространството в носната кухина. По този начин вдишваният въздух се затопля много по-лесно. Проблем се появява, ако има изкривяване в носната преграда. Тогава набъбването на носната лигавица идва в повече. Тогава пациентът започва да усеща затруднено носно дишане. В пролетно-летния сезон започват алергичните реакции, причинени от цъфтежа на растенията.

Появата на носни полипи – част от носните полипи са алергични и те нерядко дават рецидиви, коментира д-р Илиев. Неговият съвет е ако един човек е получил затруднено носно дишане, да не се страхува да се подложи на процедура за изчистване на носните канали и на синусите.

Когато става дума за затруднено носно дишане, усложненията при този симптом могат да бъдат най-различни. От една страна това са усложнения, свързани с близките органи. При децата това е отит и чести болки в ушите. В такива случаи майките казват, че детето не чува и започват да се притесняват, че децата са глухи. Задължително трябва да отидат на лекар, защото имат запушени тръби, поради намаления поток от въздух към ушите.

 затруднено нощно дишане
Д-р Илиев и д-р Иванов в студиото на ТВ Черно море

При децата евстахиевите тръби са по-къси,  по-широки и са по-хоризонтални. Затова по-лесно отичат и инфекцията може да навлезе към средното ухо.

Съвет към майките – когато забележат, че децата им дишат с отворена уста, без значение дали и вечер, докато спят или през деня, в никакъв случай не трябва сами да предприемат самолечение за децата с антибиотици или с други средства, защото може да им причинят усложнения. Такова усложнение може да бъде и хроничен отит.

Нерядко затрудненото нощно дишане има вина и за нощното напикаване при децата. Д-р Илиев и неговите колеги са правили изследване върху такива малки пациенти и получените резултати публикуват в научни издания. Става дума за следното – деца имат затруднено нощно дишане и нощно време се изпускат. След като им е била направена операция, децата започнали да дишат нормално и нощното напикаване също изчезнало.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *