Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Румен Динев: Това е единственият метод за разбиване на камъни в бъбреците и не крие риск от внасяне на зарази

Бъбреци – заболявания. Нефролитиаза – образуване на камъни в легенчето на бъбрека, засядане в уретера и в пикочния мехур. Причини за образуването на камъни в бъбреците – наследственост, начин на хранене, pH на урината, вследствие възпалителни процеси. Хидронефроза.  Разбиване камъни в бъбреците посредством екстракорпорална литотрипсия – най-модерният метод, въведен в урологията и в нефрологията. Предимства на екстракорпорална литотрипсия – разбиват се камъни в пикочния мехур, в бъбреците и в уретера; камъкът трябва да бъде с дължина до 2,5 см. Единственият метод, при който няма абсолютно никакъв риск от внасяне на външна зараза в тялото на пациентите; никакъв риск от увреждане на тъкани. По време на самата екстракорпорална литотрипсия пациентът усеща, че нещо се случва, но в никакъв случай не е болка и затова не се налага поставяне на упойка. Все по-рядко се налага вливане на спазмалитици, за отпускане на мускулатурата. Екстракорпорална литотрипсия е подходяща за деца, но преди процедурата трябва да се направи консултация с педиатър.

В поредицата „Здравословно“, по ТВ СКАТ, проф. Деянов и неговия гост Румен Динев представят заболявания на бъбреците и тяхното лечение чрез екстракорпорална литотрипсия. Екстракорпорална литотрипсия е неинвазивна методика за разбиване на камъни в бъбреците (екстракорпорално означава извън тялото).

 бъбреци
Проф. Деянов и неговият гост обсъждат как се разбиват камъни в бъбреците с новите технологии

Един от най-често срещаните проблеми с бъбреците е нефролитиаза. Образуването на камъни е процес, който зависи от различни фактори – наследственост, начин на хранене, pH на урината, вследствие възпалителни процеси. Някои от камъните могат сами да излязат – с или без болки. Когато пациент е имал болки в бъбреците, вероятността да има песъчинки или камъни е голяма, но когато болките спрат, това е тревожно, понеже бъбрекът е спрял да работи.

Хидронефроза – ако един бъбрек често пъти е трябвало да спира своята работа, той се приучава сам да възстанови своята функция. Това довежда до неговото уголемяване, за да може да придобие сила, с която да изхвърли камъка навън.

Първите апарати за екстракорпорална литотрипсия са произведени през 1980-81 година, обяснява Румен Динев от немската фирма Дорниер. През 1985 г. е внесен за първи път апарат за екстракорпорална литотрипсия и е монтиран в Александровска болница, като инициатор е доц. Бодевски. Вторият апарат е монтиран във ВМА от проф. Петрашков.

екстракорпорална литотрипсия
Румен Динев препоръчва екстракорпорална литотрипсия като най-удобният и безболезнен начин за разбиване на камъни

Чрез екстракорпорална литотрипсия се разбиват камъни в пикочния мехур, в бъбреците и в уретера. Камъкът може да бъде с дължина до 2,5 см. Предимства: Единственият метод, при който няма абсолютно никакъв риск от внасяне на външна зараза в тялото на пациентите, както и никакъв риск от увреждане на тъкани.

Най-добре се разбиват онези камъни, които се намират в легенчето на бъбрека. Там камъните се намират във водна среда, която е благоприятна за самия процес на разбиване, понеже вълните лесно преминават и разбиват камъка. Когато камък е заседнал в уретера, този процес става малко по-сложен, но в никакъв случай не е невъзможно да бъде разбит.

Най-сложно е разбиването на камък, който се намира в пикочния мехур. Трудно се наглася самият пациент към онази част на апарата, която излъчва енергията. В този случай се прилага друга техника. Навлиза се със специална представка през пикочните пътища до пикочния мехур и камъкът се разрушава без проблеми. Друг вариант е употребата на лазер с много висока мощност.

екстракорпорална литотрипсия
Проф. Деянов и Румен Динев в студиото на СКАТ

Противопоказания за извършване на екстракорпорална литотрипсия. На първо място това са възпалителните процеси, които протичат в бъбрека и във всяка една сфера на отделителната система. Винаги, когато има камък в бъбрека, в уретера или в пикочния мехур се получава бактериална инвазия, която довежда до възпаление. Острите възпалителни процеси трябва да бъдат овладени с някакъв антибиотик.

Друго противопоказание за прилагане на екстракорпорална литотрипсия е тумор в бъбрека или наличие на големи кисти – над 10 см. Когато камъкът е нараснал повече от 2,5 см или е кораловиден. В този случай лазерните източници са по-добрият вариант.

По време на самата екстракорпорална литотрипсия пациентът усеща, че нещо се случва, но в никакъв случай не е болка и затова не се налага поставяне на упойка. На пациента се поставя абокат на ръката и му се налива една банка със спазмалитици, които отпускат мускулатурата и разширяват пътищата, но в повече от 50% от случаите и тази манипулация не е необходима.

Екстракорпорална литотрипсия е подходяща и за деца. Преди процедурата трябва да се направи консултация с педиатър.

Съвременните апарати за екстракорпорална литотрипсия са снабдени с рентгенов контрол и с ехографски. Позволява да бъдат разбивани т.нар. рентгенонегативни камъни, които са една нарастваща част от нефролитиазата, за разлика от предходни години. Вината до голяма степен се дължи в съвременния начин на хранене, която оформя вътрешната среда в организма. Липсата на движение и липсата на достатъчно количество вода, са важна причина за образуване на камъни в бъбреците.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *