ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Владимиров: Тези изследвания са изключително важни, спасяват много жени от инвитро

Репродуктивна система при жените – същност и начин на функциониране. Нормална продължителност на репродуктивната система на жената – отделяне на яйцеклетки до навлизане в менопауза.  Навлизане в менопауза – нормално от 50 до 52 години; много жени навлизат преди 45-та година, поради намаляване и изчерпване на яйчниковия резерв. Яйчников резерв – броят яйцеклетки, който всеки женски организъм притежава. Тяхното количество е детерминирано (определено) със самото раждане. Количество – нормално е едно момиче, когато навлезе в пубертета да има около 500 малки фуникула; има жени, които стартират с по-малък резерв, който е генетично детерминиран – изчерпването става по-бързо и те не могат да забременеят на 35 и повече години. Социално замразяване – модерен метод са съхраняване на яйцеклетки, извадени от жената около 25-та година. Яйцеклетките се използват, когато жените решат, че са готови да имат деца. Нова профилактика за установяване на яйчниковия резерв на жените – лекарите откриват кои жени са застрашени от ранно изчерпване на яйчниковия резерв. Да бъдат уведомени навреме, за да предприемат действия за зачеване. Профилактиката се извършва посредством ултразвук и изследване на онези хормони, които имат връзка с поддържане функциите на яйчниците. Изготвя се заключение за моментното състояние на яйчниковия резерв на жената и се прави бъдеща прогноза. Тези изследвания са изключително важни, защото ще спасят много жени от инвитро процедури.

В поредицата „Духът на здравето“ д-р Щонова покани д-р Явор Владимиров и Ивета Долджева.

 яйчниковия резерв
Д-р Щонова разглежда проблема с яйчниковия резерв, за да провокира жените да се погрижат за себе си

Репродуктивната система на всяка жена работи по различен начин. Д-р Владимиров обяснява, че жените от Западна Европа навлизат в менопауза от 50 до 52 години. Не са малко жените, които навлизат в менопауза много по-рано – преди 45-годишна възраст.

При някои жени обаче 13 години по-рано започва намаляване на яйчниковата функция. Това означава, че забременяването става все по-трудно. Те не усещат този проблем, защото не е свързан с болка, неразположение или други симптоми. Разбират, че този проблем се е появил, когато решат да забременеят. Зачеването става твърде трудно.

Ивета е на 33 години и в момента е бременна, но в продължение на 5 години не е могла да зачене. Ивета се подлага на инвитро процедура и в нейната матка е имплантиран ембрион на принципа на замразен трансфер.

Яйчников резерв – това са броят яйцеклетки, който всеки женски организъм притежава. Тяхното количество е детерминирано (определено) със самото раждане. Нормално е едно момиче, когато навлезе в пубертета да има около 500 малки фуникула. Но има жени, които стартират с по-малък резерв. Той е генетично детерминиран. Затова изчерпването става по-бързо и жените  не могат да забременеят на 35 и повече години.

 яйчниковия резерв
Д-р Владимиров яйчниковия резерв

Причини за ранното намаляване и изчерпване на яйчниковия резерв

При повече от 50% се касае за наследственост – ген. Предава се по женска линия.

Social freezing – социално замразяване – активно се практикува на запад. Яйцеклетките се изтеглят от женското тяло и се замразяват. По този начин яйцеклетките могат да се съхраняват години наред без да остаряват. Най-добрата възраст за изваждане на яйцеклетки е около 25-ата годишнина. И когато след време дамата срещне подходящ мъж или реши, че е постигнала своите кариерни амбиции, прави се трансфер обратно в тялото и жената забременява.

Д-р Владимиров казва, че това решение на безплодието е само на 50%, защото никой медик не е в състояние да каже дали след 10 години тези живи яйцеклетки ще бъдат годни. Затова д-р Владимиров е привърженик на редовната профилактика, при която лекарите откриват кои жени са застрашени от ранно изчерпване на яйчниковия резерв. Да бъдат уведомени навреме, за да предприемат действия за зачеване.

 яйчниковия резерв
Д-р Щонова, д-р Владимиров и Ивета Долджева в студиото на БТВ

Профилактиката включва преглед чрез ултразвук и изследване на онези хормони, които имат връзка с поддържане функциите на яйчниците. На база получените резултати се прави заключение за моментното състояние на яйчниковия резерв на жената и се дава бъдеща прогноза. Тези изследвания са изключително важни, защото ще спасят много жени от инвитро процедура. Подходяща възраст за такава профилактика – от 20 до 40 години.

Ще ви бъде интересно видеото на БТВ и разговора на д-р Щонова с д-р Владимиров и Ивета Долджева.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *