Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Коларов: Пациентите с тези оплаквания имат право на безплатни изследвания за диагностициране болест на Бехтерев

Болест на Бехтерев – същност – хронична болест, която засяга основно гръбначния стълб, където връзките между прешлените се втвърдяват и постепенно гръбнакът се сковава. Симптоми при болест на Бехтерев – болка в кръста, нощна болка, скованост сутрин – пациентите не могат да се разгънат и да станат лесно от леглото; при бърз ход или по време на тичане изпитват усещане, че не могат да дишат пълноценно;  скованост в гръдния кош. Поставяне на диагнозата болест на Бехтерев – ранното и бързо поставяне гарантира бързо лечение. Лечението се извършва от специалист ревматолог. Клиники по ревматология в България – в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна. Диагнозата е комплексна – всички изследвания се допълват. Видове изследвания – правят се изследвания на кръвната картина – утайка на еретроцити (СУЕ) и С-реактивен протеин  (CRP) – показател за възпалителен процес в организма. Пациентът с оплаквания трябва да премине през рентген и през ядрено-магнитен резонанс. HLA-B27 – генетичен маркер. Причини за забавяне на диагнозата болест на Бехтерев ( с повече от 5 години при някои пациенти) – най-често заради болките в гръбначния стълб, при което личните лекари изпращат пациентите на ортопед, вместо на ревматолог.

Пред камерата на CredoWeb.bg проф. Златимир Коларов дава полезни съвети за всички хора, които получат болки, свързани с болест на Бехтеров.

 болест на Бехтерев
Проф. Коларов болест на Бехтерев

Болестта на Бехтерев е една хронична болест, която засяга основно гръбначния стълб, където връзките между прешлените се втвърдяват и постепенно гръбнакът се сковава. Всички тези болки и неудобства могат да бъдат спестени, ако бъде поставена навременна диагноза.

Много често пациентите биват насочени към ортопеди, поради болките в костите на гръбнака. Болест на Бехтерев често пъти се бърка с шипове или с дискова херния, с ишиас или с радикулит.  Проф. Коларов коментира, че е ангажимент на личните лекари да насочват пациентите първо към ревматолог, а след това той ще ги изпрати при ортопед, ако прецени, че имат нужда и от такъв преглед.

Основен принцип при болест на Бехтерев е максимално ранната диагноза, ранно и агресивно лечение. Това е в компетенцията на профилирания ревматолог, коментира проф. Коларов.

Симптоми – от болест на Бехтерев страдат предимно мъжете. Най-изявените симптоми и оплаквания са болка в кръста, нощна болка, скованост сутрин – не могат да се разгънат и да станат лесно от леглото. При бърз ход или по време на тичане изпитват усещане, че не могат да дишат пълноценно. Скованост в гръдния кош.

Диагнозата е комплексна. Всички изследвания се допълват, докато се получи точната диагноза. Правят се изследвания на кръвната картина – утайка на еритроцити (СУЕ) и С-реактивен протеин  (CRP) – показател за възпалителен процес в организма. Пациентът с оплаквания трябва да премине през рентген и през ядрено-магнитен резонанс. HLA-B27 – генетичен маркер.

Проф. Колорав обръща внимание на следния факт – един човек може да бъде носител на болест на Бехтерев, но в същото време да не се разболее от нея. Такива носители са около 10% от населението на една страна. От тях 1% реално боледуват.

Всички необходими изследвания, които трябва да бъдат направени, за да се установи диагнозата болест на Бехтерев, минават по клинична пътека и пациентът не трябва да заплаща нищо. По принцип тези изследвания са много скъпи, особено ядрено-магнитният резонанс. Проф. Коларов очертава начина, по който се извършват изследванията. На първо място са оплакванията. Когато един пациент има болки в кръста или в гръбначния стълб, болка от която не може да спи спокойно или се събужда през нощта, той посещава личния лекар. Личният лекар трябва да пусне направление за ревматолог. Другият вариант е личният лекар да назначи амбулаторно всички тези необходими изследвания за диагностициране на болест на Бехтерев. Възможно е пациентът да бъде хоспитализиран за стационарно лечение.

Клиники по ревматология са обособени в Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна и в София. У нас има Българско сдружение на пациентите с болест на Бехтерев. Тази организация защитава правата на всички болни. Много е важно пациентите да бъдат добре обучени какво трябва или не трябва да правят. Какви са ефектите от лекарствата, които приемат. В противен случай и най-добрата терапия би била обречена на неуспех, обяснява проф. Коларов.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *