ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Биволарски: Не лекувате ли камъните в жлъчката, може да Ви доведе до рак на жлъчния мехур

Камъни в жлъчката – същност. Причини за появата на жлъчни камъни – жени с наднормено тегло; възпалителни процеси в мехура в жлъчката – холецистит; инфекции вследствие заболявания на червата; при възпаления на половата система при жените; при хронични възпаления на сливиците или зъбите; особености в начина на живот; нарушена обмяна на веществата. Видове камъни в жлъчката – холестеролови камъни; пигментни камъни; смесени камъни в жлъчката. Симптоми и усложнения при камъни в жлъчката – безсимптомно, с оскъдни прояви или с жлъчна криза. Жлъчната криза се проявява с болки в дясната част под ребрата, която се разпростира към гърба и към дясното рамо. Често коликата се провокира от богата на мазнини храна. Пристъпите имат силата на родилна болка и могат да се повтарят многократно. При заклещени жлъчни камъни, към коликата се добавят и признаци на механична жълтеница. Диагнозата на жлъчните камъни се поставя чрез ехография, скенер или ядрено-магнитен резонанс. Малките жлъчни камъни не могат винаги да се докажат на обикновена рентгенова снимка. Холестероловите жлъчни камъни трудно се виждат на ехограф. Техният състав прилича на уплътнена мастна тъкан. Лечение на камъни в жлъчката – оперативно или чрез препарати за разтваряне на холестероловите камъни.

Д-р Биволарски застава пред камерата на Zdrave-Bg.eu, за да даде полезни обяснения и съвети, свързани с камъни в жлъчката.

 камъни в жлъчката
Д-р Биволарски говори за камъни в жлъчката и показва смесен тип камък

Според световната статистика, камъни в жлъчката се срещат при всяка пета жена и при всеки десети мъж. Най-често от жлъчни камъни страдат жени с наднормено тегло. Образуването на камъни в жлъчката може да се дължи на възпалителни процеси в мехура в жлъчката – холецистит.

Инфекция на жлъчните пътища

Такива инфекции могат  да настъпят, когато се появят заболявания на червата, при възпаления на половата система при жените, при хронични възпаления в сливиците или  зъбите и други; особености в начина на живот; нарушена обмяна на веществата.

Пациентите с камъни в жлъчката имат и високи стойности на холестерола и малко жлъчни соли в жлъчния сок. Една от главните причини за образуване на жлъчни камъни е висок прим на богата на холестерол храна – яйца, месо, животински мазнини. Камъни в жлъчката се срещат много по-рядко при вегитарианците.

Камъните в жлъчката биват 3 основни  вида. Холестеролови камъни – най-често се срещат при 80% от всички жлъчни камъни. Образуват се в най-разнообразни форми и размери. Имат жълтеникав цвят и много по-лесно се рушат.

Пигментни камъни – те се образуват доста по-рядко, но за сметка на това са доста твърди и се разбиват много по-трудно.  Имат неправилна форма, дребни по размер и тъмни на цвят.

Смесени камъни в жлъчката – имат твърдо ядро от калций, съдържат още холестерол. Тези камъни са единични и окръглени. Повърхността им е гладка, а цветът жълтеникав. Стената на жлъчния мехур е изтънена, поради продължителното съществуване на жлъчно-каменната болест.

Симптоми и усложнения при жлъчни камъни

Камъните в жлъчката могат да протичат безсимптомно или с оскъдни прояви. Най-честата проява е жлъчната криза. Жлъчните кризи се проявяват с болки в дясната част под ребрата. Болката се разпростира към гърба и към дясното рамо. Често коликата се провокира от богата на мазнини храна. Пристъпите имат силата на родилна болка и могат да се повтарят многократно. При заклещени жлъчни камъни, към коликата се добавят и признаци на механична жълтеница. Получава се пожълтяване на кожата и на лигавицата. Особено ясно се вижда пожълтяването на очите. Настъпва потъмняване на урината, а изпражненията стават много светли.

При заклещен камък в канала на жлъчния мехур може да се получи раздуване на неговата стена. Стената прилича на крушовидно уплътнение в дясно подребрие. При подобно запушване може да се стигне до пробив в стената и попадане на жлъчен сок в коремната кухина. Това води до жлъчен перитонит, който е с много тежки последици.

Други усложнения на жлъчните камъни са възпаление на жлъчния мехур – холецистит; възпаление на панкреаса – панкреатит; рак на жлъчния мехур. Почти винаги рак на жлъчния мехур се развива вследствие многогодишна жлъчно-каменна болест. Рискът от развитие на тумор се увеличава с големината на камъка, поради механичното и химично травмиращо въздействие на конкремента върху стената на мехура.

Лечение на камъни в жлъчката. При жлъчна колика се препоръчва спиране на храненето и покой на легло. Затопляне на мястото в дясното подребрие и прием на спазмалитици, които облекчават болката, но е желателно това да стане след уточняване на диагнозата. Болката при жлъчна колика може да прилича на болката при язва на стомаха или на дванадесетопръстника. Един кръвоизлив от язва винаги крие опасност за живота на пациента.

При много силни и повтарящи се болки в областта на дясното подребрие, трябва незабавно пациентът да бъде изпратен в болница. Същото важи и при появата на жълтеница по време на жлъчна колика.

Все още няма медикаменти, които могат да разтварят жлъчните камъни, коментира д-р Биволарски. Има препарати, които са в състояние да разтворят някои от холестероловите камъни, но приемането им трябва да стане по преценка на специалист.

Диагнозата на жлъчните камъни се поставя чрез ехография, скенер или ядрено-магнитен резонанс. Малките жлъчни камъни не могат винаги да се докажат на обикновена рентгенова снимка. Холестероловите жлъчни камъни трудно се виждат на ехограф. Техният състав прилича на уплътнена мастна тъкан. Към момента операцията е най-сигурният метод за лечение на жлъчни камъни.

Фактори предпазващи от образуването на камъни в жлъчката. На първо място намаляване на наднорменото тегло. Съблюдаване на строги показания при прием на някои медикаменти. Листовките на лекарствата трябва да бъдат четени внимателно. Избягване на тлъсти храни, пържено в мазнина месо,  раздуващи червата зеленчуци като бобови растения. Избягване на шоколад, кафе и алкохол. Балнеолечението дава много добри резултати. Действието е комплексно – спазване на диета и прием на минерална вода, която действа благоприятно върху жлъчката и жлъчния сок.

холимин ползи
ХОЛИМИН – при камъни в бъбреците и жлъчката

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Д-р Биволарски: Не лекувате ли камъните в жлъчката, може да Ви доведе до рак на жлъчния мехур

  1. Агора каза:

    Това не трябва да ядеш. Онова не трябва да пиеш. Един казва едно, друг казва друго. Най-добре е човек да ляга и да мре. Какво само го мъчат разни алчни лекари, изписващи половин аптека лекарства, защото фармацевтичната индустрия трябва да печели на гърба на болните. На лекарите и фармацевтите не им трябват здрави хора, защото здравия човек им е загубен клиент. Кого постоянно продължавате да лъжите и да заблуждавате. И друго съм установил. Лекарите никого не казват пълната истина човек от какво е болен, за да не допусне болният човек да потърси билколечение, а да остане клиент на аптеката. Престъпна лекарска мерзост без граници е това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *