Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Велев: Трансвагиналната ехография е безценна за ранното откриване на рак на яйчника и кисти! Не я пропускайте!

Рак на яйчника – третото по честота онкологично заболяване при жените и на пето място спрямо всички онкологични заболявания. Ракът на яйчника не започва от самите яйчници, а от маточните тръби. Видове – 2 типа рак на яйчника – единият включва онези карценоми, които имат бавен и постепенен ход; тяхната прогноза е сравнително благоприятна; вторият тип тумори са злокачествени и имат изключително бърз и прогресивен ход. Симптоми – няма симптоми – жените започват да усещат болка или друг дискомфорт, когато туморът започне да нараства в коремната им кухина. Начин на  диагноза – ултразвукова диагностика и туморни маркери; изследвания със  съвременните многосрезови скенери, РЕТ скенери,  ядреномагнитни резонанси и трансвагинален ултразвуков преглед – трансвагинална ехография дават огромни възможности за поставяне на точни диагнози.

В поредицата „Пулс“ на Канал 3 гостува д-р Румен Велев. Двамата с водещата Гергана Добрева коментират заболяване, от което страдат и от което са застрашени много жени.

рак на яйчника
Гергана Добрева представя темата рак на яйчника

Всяка година повече от 800 българки чуват страшната диагноза. Рак на яйчника е третото по честота онкологично заболяване при жените и на пето място спрямо всички онкологични заболявания.

Рак на яйчниците е опасен и причинява около 50% смъртност. Причината е, че той е прекалено полиморфен – разнообразен. Яйчникът е един изключително сложен орган, в който се съчетават различни структури от ембриогенезата. В същото време рак на яйчника няма някакви външни симптоми и прояви, които да подскажат на жените, че нещо се случва с тях. Много често жените отиват на лекар, когато усетят, че туморът започва расте. Той притиска вътрешните им органи, те изпитват дискомфорт и болка.

Съвременната медицина определя 2 типа рак на яйчника. Единият включва онези карценоми, които имат бавен и постепенен ход. Тяхната прогноза е сравнително благоприятна. Вторият тип тумори са злокачествени и имат изключително бърз и прогресивен ход. Свързани са с някои генетични проблеми, които медицината изследва. Открити са 2 нови генни мутации, които за първи път са изолирани. Точно поради тази причина Анджелина Джоли се подложи на профилактично отстраняване на яйчниците, обяснява д-р Велев.

 рак на яйчника
Д-р Велев предупреждава, че рак на яйчника се открива трудно

Рак на яйчника се открива изключително трудно. Затова го наричат коварно заболяване. Модерната медицина днес разполага с различни методи за изследване на жените и откриване на този карценом. На първо място това е ултразвукова диагностика. Тя позволява да бъдат установени различни видове кистозни формации и други солидни формации в яйчника. Туморните маркери насочват лекарите дали установят дали се касае за доброкачествен или за злокачествен процес.

Съществува математически модел, чрез който може да се изчисли до каква степен една жена е застрашена да развие рак на яйчниците. Използват се и туморните маркери СА125 и НЕ4. Взема се под внимание фактът дали жената е в менопауза или преди климактериум.

Съвременните многосрезови скенери, РЕТ скенери и ядреномагнитни резонанси дават огромни възможности за поставяне на точни диагнози. Цитонамазката също е много полезен метод за скрининг. Тя се прави за откриване рак на маточната шийка. Колпоскопия също е важен метод за диагностика на половата система на жените.

 рак на яйчника
Д-р Велев и Гергана Добрева в студиото на „Пулс“

Но за съжаление тези 2 метода не дават индикации  за рак на яйчника. Затова не е възможно да се прави повсеместен скрининг. За момента е възможен т.нар. опортюнистичен скрининг. При него, освен изброените по-горе начини за изследване, се прилагат и генетични методи.

Наследствеността е много съществен фактор. Например майката е имала рак на гърдата или рак на яйчника. Едната дъщеря също има или е имала рак на яйчника. Вероятността втората дъщеря да се разболее от рак е повече от 60%, коментира д-р Велев. Лекарите препоръчват на такива жени да си направят профилактични операции, дори и да нямат туморна находка.

Изследванията сочат, че ракът на яйчника не започва от самите яйчници, а от маточните тръби. Ако една жена не е в детеродна възраст и се налага гинекологична операция, желателно е да бъдат отстранени и маточните тръби. Така жената ще бъде предпазена от евентуално развитие на рак на яйчника.

Д-р Велев съветва всички жени, когато посещават гинеколог, освен рутинен преглед, да им бъде направен и трансвагинален ултразвуков преглед – трансвагинална ехография. При него се поставя тънка сонда с визьор във влагалището. Дава възможност да бъдат огледани матката, маточните тръби и яйчниците. Така лесно могат да бъдат забелязани туморни или кистозни образувания, ако са се появили.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *