ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ПОНТЕКС / PONTEX

Съдържа периндоприл, амлодипин, натриев нишестен гликолат, глицерол дибехенат, калциев хидрогенфосфат, трехалоза дихидрат, микрокристална целулоза, магнезиев оксид, кросповидон, магнезиев стеарат

Предназначение

понтексПОНТЕКС е комбиниран лекарствен продукт, прилаган при хипертония и стабилна коронарна болест – с отслабено кръвоснабдяване на сърцето. В една таблетка от този медикамент се съчетават два активни компонента – периндоприл и амлодипин, които първоначално пациентът е приемал в отделни хапчета. Има няколко варианта на пропорциите между двата компонента, съответно текс 4 мг периндоприл и 5 мг амлодипин, както и 8/5, 4/10, 8/10 мг. Лекуващият избира най-подходящата пропорция в зависимост от състоянието на пациента.

Как се приема

Приемът на ПОНТЕКС е веднъж дневно – сутрин, преди закуска. Обичайната доза е една таблетка, като се избира съответстващ на конкретния пациент вариант. Поглъща се цяла, с вода – без да се дъвче или стрива. Този медикамент се препоръчва на пациенти, които до началото на терапията с него са се лекували с активните компоненти в две отделни таблетки.

При неволно предозиране над препоръчаната доза може да се получи спад на кръвното налягане. В някои случаи е достатъчно да полежите хоризонтално с повдигнати крака; при други виенето на свят и усещането за слабост е трайно и се налага да потърсите медицинска помощ.

Ако пропуснете да вземете лекарството, не наваксвайте с удвояване на дозата – вземете обичайната в редовното време за следващ прием. Терапията с този медикамент обикновено е продължителна; спирането й става по лекарска препоръка.

Възможни нежелани ефекти

При някои пациенти приемът на този медикамент причинява алергични реакции, изразени в оток на лицето, устните и гърлото, затруднен говор и преглъщане, проблеми сдишането, замайване и прилошаване, сърцебиене. При проявата на подобни симптоми е необходима спешна медицинска помощ.

Сред често съобщаваните странични ефекти са също замаяност и сънливост, главоболие, смущения на зрението и слуха, недостиг на въздух, спад на артериалното налягане, загуба на равновесие, болки в корема, гадене, диария или запек, мускулни крампи и отоци на крайниците.

В по-редки случаи е възможно да се констатират отклонения в чернодробните функции. Има и единични случаи на сериозни сърдечно-съдови нарушения, възпаления на кръвоносни съдове, бъбречна недостатъчност, нарушени функции на панкреаса, загуба на сетивност, мускулни крампи и невъзможност да се управлява мускулатурата, обърканост.
Регистрирани са също единични случаи на хипогликемия, тремор, електролитни нарушения.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ПОНТЕКС не бива да се прилага при алергия към активна съставка или помощно вещество.

Медикаментът е противопоказан при бременност и кърмене.

Не се препоръчва при стабилно ниско артериално налягане, кардиогенен шок, сърдечна недостатъчност след инфаркт.

Рискови пациенти, за които е необходима индивидуална преценка за възможен риск, са тези със сърдечна колагеноза, сърдечни заболявания, диабет, бъбречни проблеми – включително недостатъчност и диализа.

Медикаментът не се прилага за деца и подрастващи.

Взаимодействие с други медикаменти

ПОНТЕКС не може да се взема едновременно с литий, естрамустин – противораково лекарство, калий съхраняващи диуретици.

Приемът на ПОНТЕКС с други лекарства може да промени ефектите им или да увеличи риска от проява на странични ефекти. Това се отнася например за нестероидните противовъзпалителни, инсулин, някои антибиотици, мускулни релаксанти, противоепилептични, златни соли, други медикаменти против високо кръвно, имуносупресори, кортикостероиди, алопуринол, хепарин, антидепресанти.

_

Усреднена цена в аптеките – 10 лв за опаковка от 30 таблетки за варианта 4/5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *