Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пред д-р Щонова: Проф. Постаджиян разкри единствения начин за пълно лечение на високо кръвно

Високо кръвно налягане – хипертония. Редовна профилактика на артериалното кръвно налягане. Кръвното налягане, измерено в следобедните часове,  винаги дава по-ниски стойности и така трудно може да бъде открита налична хипертония. Отчитане стойностите на артериалното налягане в продължение на 1 седмица и установяване на средните стойности. Изследване  ехокардиография и изследване на урината.  Оценка на глобалния риск – високо кръвно налягане не се получава само от наличието на 1 рисков фактор. Рискови фактори – промяна в кръвната захар, промяна в лошия холестерол, заседнал начин на живот, стрес. Хипертониците са два пъти по-застрашени да развият предсърдно мъждене от хората с нормално артериално налягане. Най-тежкото усложнение от хипертонията е инсулт. Най-новите стратегии за предпазване от високото кръвно налягане.

В поредицата „Духът на здравето“ д-р Щонова покани проф. Арман Постаджиян – кардиолог, за да говорят за рисковете от високото кръвно и най-новите стратегии за превенция.

високо кръвно налягане
Д-р Щонова високо кръвно налягане

Маскирана хипертония – това е хипертония, която лекарите не могат да установят по обичайния начин – чрез измерване на артериалното налягане. Има случай, при които артериалното налягане на пациентите е нормално, защото прегледът е извършен в следобедните часове. По това време по принцип кръвното се нормализира. Това е доказан биологичен и анатомичен феномен.

В същото време, като се направят изследвания на тези пациенти, става ясно, че те имат необясними здравословни проблеми. Например при ехокардиография се установява двукамерна хипертрофия. Или при изследвания на урината се установява наличие на белтък. Става ясно, че между 20 до 30% от тези хора, имат повишено артериално налягане, което се установява или ако те сами си измерят артериалното налягане вкъщи, или чрез поставяне на холтер запис в рамките на 24 часа.

Меренето на артериалното налягане е правилно да се извършва в рамките на 1 седмица, обяснява проф. Постаджиян. Тези стойности трябва да бъдат записвани. Когато започне да се прави анализ на състоянието на пациента, първо се махат стойностите, които са отчетени през първия ден. Чисто по емоционални причини те може да се окажат по-високи, защото човекът е бил притеснен от предстоящото наблюдение.

 високо кръвно налягане
проф. Постаджиян високо кръвно налягане

След това се вземат предвид средните стойности, отчетени в рамките на този едноседмичен период. Приема се като добра сумарната стойност от 135/85. Ако тази стойност е по-висока, тогава вече се говори за проблемно високо артериално налягане.

Оценка на глобалния риск – високо кръвно налягане не се получава само от наличието на 1 рисков фактор. Възможно е проблемите да започнат при проявата на 1 рисков фактор, но с течение на времето този процес се засилва, защото влияе съвкупност от рискови фактори. Ако човек има само повишено артериално налягане, рискът е един. Но ако към него се добавят още рискове като промяна в кръвната захар, промяна в лошия холестерол, заседнал начин на живот, стрес.

Изключително важна е връзката между артериалното налягане и сърдечният ритъм (пулсът). Хипертониците са два пъти по-застрашени да развият предсърдно мъждене от хората с нормално артериално налягане. Най-сериозното усложнение, до което довежда хроничното високо кръвно налягане е мозъчен инсулт.  При тези пациенти инсултите се срещат 4 пъти по-често, а самите инсулти протичат много по-тежко и са много по-инвалидизиращи, допълни д-р Щонова, която е невролог.

високо кръвно налягане
проф. Постаджиян високо кръвно налягане

Прехипертония – това понятие е въведено в медицината наскоро. Целта е да бъдат предприети мерки от пациентите още преди те да са получили хипертония (високо кръвно налягане), за да може този проблем да бъде избегнат. Целта е хора в рисковите групи на първо място, да започнат редовно да мерят своето кръвно налягане редовно и да записват стойностите. Съответно да си дадат сметка кои от вредните навици притежават и те, за да се избавят възможно най-скоро. По този начин те ще бъдат полезни за своето здраве.

Когато веднъж пациент получи хипертония, това състояние продължава до живот. Причината е свързана с факторите, които се натрупват, обяснява проф. Постаджиян, затова и лечението е живото поддържащо. Не трябва да се пропуска и наследствеността. Ако двама родители са хипертоници, то вероятността тяхното дете да бъде хипертоник е 50%. Като се добавят и факторите на обкръжаващата среда, проблемите стават още по-сериозни.

Подобреното състояние на хипертониците са дължи на комплексна терапия – прием на подходящи медикаменти, физическа активност, здравословно хранене, понижаване нивото на лошия холестерол. Благодарение на тях стойностите на артериалното кръвно налягане стават нормални. Но ако пациентите се успокоят и спрат да правят дори и само едно от тези мероприятия, тогава кръвното отново ще се повиши.

Новости в лечението на хипертония. Проф. Постаджиян обяснява, че според последните световни тенденции, пациентите трябва да бъдат въвлечени в процеса на  лечение и поддържане на здравето. Взема се под внимание дали пациентът е преживял миокарден инфаркт или е подложен само на останалите рискови фактори.

Не пропускайте и видеото на БТВ със съветите на проф. Арман Постаджиян.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *