Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Деянов: Ето това са 4-те стъпки за първа помощ при инфаркт на миокарда

Сърце. Инфаркт на миокарда – причини за появата – тромб запушва коронарна артерия в областта на сърцето. Симптоми – болка в гърдите, потене, слабост, задух, гадене и повръщане. Понякога пациентите губят съзнание. Болката най-често се разпростира в лявата ръка. Може да се появи чувство на изгаряне в гръдния кош или по гърба. Нетипични форми на инфаркт на миокарда –  абдоминална форма; асматична (белодробна) форма; аритмична форма. Инфаркт на миокарда протича без болка при пациенти с дългогодишен диабет – захарният диабет уврежда нервните окончания. Профилактика на инфаркт на миокарда – освобождаване от вредните навици; здравословно хранене; движение и активен начин на живот. Първа помощ при инфаркт на миокарда – незабавно обаждане на тел. 112; почистване на горните дихателни пътища ако пациентът е повърнал; изкуствено дишане; сърдечна реанимация.

В поредицата „Академия ЗдравОсловно“ по Телевизия СКАТ проф. Деянов разглежда инфаркт на миокарда. Една колкото позната, толкова и непозната тема. В България всяка година средно около 50 000 души получават инфаркт на миокарда. Около 1/3 от тези пациенти загиват още при първата атака – при първия инфаркт на миокарда.

инфаркт на миокарда
Проф. Деянов обяснява как се дава първа помощ при инфаркт на миокарда

Причини за появата инфаркт на миокарда. Тромб запушва коронарна артерия в областта на сърцето и се получава инфаркт на миокарда. Симптоми – болка в гърдите, потене,  слабост, задух, гадене и повръщане. Понякога пациентите губят съзнание. Болката най-често се разпростира в лявата ръка.  Може да се появи чувство на изгаряне в гръдния кош или по гърба.

Нетипични форми на инфаркт на миокарда. Абдоминална форма – в този случай болката блокира горната зона на корема. Свързана е с гадене, повръщане, подуване, болки в корема. Възможно е да засегне долната челюст и врата, като се разпространи към дясната ръка.

Асматична (белодробна) форма – доминират проблемите с дишането. Наблюдават се пристъпи на задух и затруднено дишане. Третата форма е аритмична – нарушен сърдечен ритъм. Цереброваскуларна форма на инфаркт е четвъртият тип –  пациентите получават световъртеж, гадене и загуба на съзнание.

Инфарктът може да бъде придружен със силна болка, но може да бъде напълно безболезнен. Това се случва при възрастни хора, които от много години страдат от захарен диабет. Болката не се усеща, защото нервните окончания са напълно увредени, пояснява проф. Деянов.

Профилактика на инфаркт на миокарда е свързана с няколко много важни стъпки. На първо място хората да се откажат от вредните навици – алкохол, цигари, безсъние, нервно напрежение, влизане в конфликтни ситуации. Здравословно хранене – намаляване употребата на животински храни и понижаване нивото на холистерола в кръвта. Да се оптимизира липидния профил (мастите в кръвта).

Активно живеене – заседналият начин на живот трябва да бъде загърбен. Всеки ден да се правят упражнения и разходки. Който може – да кара колело, да играе тенис, волейбол, баскетбол, да плува. Борба с наднорменото тегло и със затлъстяването – те са независим фактор за исхемична болест на сърцето и за инфаркт на миокарда.

Първа помощ при инфаркт на миокарда. Инфаркт на миокарда при здрави хора (които не страдат от продължителен диабет), е свързан с непоносима болка. Тази болка се тушира с помощта на аналгетици, обяснява проф. Деянов.

Незабавно трябва да се подаде сигнал на тел. 112. Докато линейката дойде, трябва да се положат следните грижи за пациента.  Ако има повръщане, трябва да се почистят горните дихателни пътища, за да не се задуши като попаднат остатъци в трахеята. Ако болният продължава да повръща, трябва да бъде обърнат на една страна, за да не задържа останките от храна и слюнка в устната кухина.

Ако пациентът не може да диша, трябва да се направи изкуствено дишане. Ако не се усеща пулс в областта на шията и не се долавя пулс на ръката, трябва да започне спешна сърдечна реанимация. Прави се с двете ръце върху гръдната кост около 80 удара в минута. Ако липсват едновременно пулс и дишане, на всеки 15 удара масаж се правят по 2 пъти изкуствено дишане.

Лечението на инфаркт на миокарда се провежда в лечебните заведения, но стратегията на модерната медицина е да се намалят до минимум пораженията и засегнатите тъкани, които ще никротизират (ще загинат). Те ще загинат, защото тромбът, който е предизвикал запушване, не позволява на кръвта да захранва клетките с кислород и с хранителни вещества. В същото време отпадъчните вещества и въглеродният двуокис да бъдат изведени извън клетките.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *