ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Съвети за изтощени хора: Ето как да влезете бързо в добра форма

Вашият тонус спада в определени моменти на деня? Не само през сезона на пролетната умора, но и през цялата година има периоди, когато се чувстваме изтощени. Всъщност това състояние е характерно за всеки втори човек. Все пак има доста начини да си върнете тонуса и да влезете бързо в добра форма.

изтощени
Разберете кое краде силите ви

Кое краде от силите ви?

Вечер дълго стоите пред компютъра или използвате смартфона.

Къде е причината. Според учените дългото ползване на електрониката изпива силите ви. Още повече, че преди лягане те стимулират вашия организъм, а излъчваните електромагнитни полета спират производството на хормона на съня – мелатонин, което ви разсънва и ви краде от дълбокия сън.

Решение. Опитайте се да не говорите по телефона и да не стоите пред екрана на телевизора или компютъра след 22 часа.

Редовно приемате медикаменти или противозачатъчни

Къде е причината. Пиенето на лекарства може да провокира умора, особено ако се касае за антихистамини.

Ако свързвате отпадналостта с курса на лечение, добре е да се консултирате с лекуващия лекар.

Колкото до противозачатъчните, американски учени са доказали, че с 37% по-малко е съдържанието на коензим Q10 в организма при жените, които ги пият редовно. А именно той е отговорен за производството на енергия.

Решение. Ако се чувствате отпаднали, може би смяната на противозачатъчното може да ви върне силите.

Не можете да отделяте време за неща, които ви доставят удоволствие

Къде е причината. Приятните дейности не ви натоварват, а напротив – според специалистите това е така наречената „активна почивка“ за вашето тяло и душа. Според тях, този вид занимания са изключително важни за добрата форма, както и за пълноценния сън.

Решение. Винаги намирайте време за себе си – да излезете с приятели, да отидете на концерт или изложба, да се занимавате със своето хоби, да се разходите сред природата или просто да се отпуснете.

Уморени сте, но намерете време за спорт

Той зарежда с енергия

Повечето хора се оплакват, че са много изтощени, за да се занимават с физическо натоварване. Но упражненията стимулират производството на ендорфини, които помагат на чувството за добра форма. От друга страна спортът засилва сърдечносъдовата система, което ви дава възможност много да се движите, без да се изморявате. Важното е да откриете кои физически упражнения ви разтоварват най-добре.

Следобед се чувствате отпаднали

Направете кратка и стимулираща гимнастика. Можете да се разходите за 15 минути, да направите няколко подскока или клякания, да раздвижите торса си във всички посоки. По този начин ще стимулирате притока на кръв и ще се увеличи производството на ендорфини. Пет минути упражнения са ви достатъчни.

Напълно сте изнемощели

Направете кратка разходка.

Американски изследователи констатирали, че когато един човек е прекалено уморен, не бива да се подлага на интензивно спортуване и упражнения. Той много по-лесно си отпочива и връща силите си, ако извърши леко натоварване – например може да се разходи на чист въздух, да кара колело, да поплува.

Използвайте алтернативни методи

Понякога е важно да си отпочинете мислено. Енергията е физическо чувство, което може да бъде повлияно. Според учените 90% от мислите се повтарят и все си припомняте неща от миналото.

Решение. Почувствате ли се уморени, концентрирайте се върху едно от сетивата си. Дишайте дълбоко и се опитайте мислено да си представите нещо красиво около вас, когато поемате дъх. Ще усетите как енергията се връща в тялото ви.

Храни за добър тонус

Закуска

Грешка е да ядете сутрин тестени и сладки храни като кифлички с мармалад, кроасани с шоколад, банички.

Бялото брашно и захарта насищат организма с бързи въглехидрати с висок гликемичен индекс, които карат тялото ви да се чувства отпаднало към 11 часа.

Решение. На закуска хапнете храни, богати на протеини (яйца, бяло сирене, кисело мляко или прясно мляко с мюсли). Сили ще ви даде закуска от черен хляб с парче сирене, малко домат, маслини, зеленчуци и плод.

Обяд

Сандвичите не са добро решение за засищане на глада. Те са богати на бързи въглехидрати, които ви карат да отпаднете и едва да държите очите си отворени към 15 часа.

Решение. Една порция риба и пиле с гарнитура от зеленчуци ще ви доставят нужната енергия. Хапването на зелена салата, спанак, зелен фасул и други зеленчуци, богати на витамин В12 ще ви върнат силите. Можете да си позволите лек десерт на млечна основа.

Вечеря

Последното хранене за деня трябва да е по-скоро богато на калций, на бавни въглехидрати и на протеини, за да стимулира производството на триптофан – една от важните за организма ни аминокиселини, която подпомага добрия сън. Месото и млечните продукти, но в умерени количества и преди 19 часа, са за предпочитане.

Решение. Спагети или макарони със сирене, със зеленчуци, с моцарела, с домати и спанак. Подходящо меню преди сън е и парче риба тон с картофи и салата или порция пилешко месо с ориз.

Спешна помощ

Нужно ви е бързо да върнете тонуса си. Хапнете една шепа ядки – бадеми, орехи, фъстъци… Енергиен стимулант е и твърдо свареното яйце, всички зърнени храни и маслините.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *