Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. Симова изтъква 9 главни причини за появата на синкоп

Синкоп – временна загуба на съзнание поради недостиг на кръв в мозъка. Симптоматика при синкоп – затопляне на цялото тяло, изпотяване, премрежване, причерняване пред погледа или пресветляване, гадене, повръщане, пребледняване на лицето. Времетраене – от 5 до 30 секунди. Видове синкопи – вазовагални и  ситуационни. Причини за вазовагален синкоп – емоционален стрес, вземане на кръв в болнична среда, дълго време стоене в неподвижно положение, включително и в право положение, докато човек стои в задушно помещение, на място с много хора. Причини за ситуационен синкоп – след ходене до тоалетната, когато кръвното им е паднало и кръвоснабдяването на мозъка не е добро, след продължителна кашлица или смях. Разлика между синкоп и останалите случаи на преходна загуба на съзнание. Преглед от специалист – кардиолог – ЕКГ, холтер, ехокардиография, артериография. Преглед при невролог –  електроенцефалограма, ядрено-магнитен резонанс или скенер на главата. Най-съвременните и модерни методи за диагностициране на синкоп – тест с наклон на тялото.

Доц. Яна Симова – кардиолог гостува в поредицата „Пулс“ – Здравни предавания на Канал 3. Заедно с водещата Гергана Добрева дават полезни разяснения какво представлява синкоп.

синкоп
Доц. Симова дава полезни обяснения относно синкоп

Синкоп е малко познато заболяване. При синкоп се наблюдава временна загуба на съзнание, но не е единствената преходна загуба на съзнание. Такива състояния са епилепсия или хипогликемия, например. Това, което различава синкопа от другите случаи на преходна загуба на съзнание (припадък) е, че  при него се наблюдава намалено кръвоснабдяване на мозъка – хипоперфузия.

Когато количеството кръв, която достига до мозъка е малко, неговата функция временно спира. Загубата на съзнание е внезапна, но е кратка. След това пациентът напълно се възстановява. Пациентите споделят, че преди да припаднат са имали странни усещания като аромати, видения на светлини и други.

Близките на пациентите често пъти са доста стресирани от начина, по който един синкоп протича, защото картината е доста драматична. Много често проявата на синкоп става следствие на някакви провокиращи фактори – вазовагален синкоп. Такива са емоционален стрес, вземане на кръв в болнична среда, дълго време стоене в неподвижно положение, включително и в право положение, когато човек стои в задушно помещение, на място с много хора.

синкоп
Гергана Добрева – автор и водещ на предаването „Пулс“

Има пациенти, които изпадат в състояние на синкоп след ходене до тоалетната, когато кръвното им е паднало и кръвоснабдяването на мозъка не е добро. Синкоп може да се получи след продължителна кашлица или смях. Това са ситуационни синкопи.

Симптоматика при синкоп – затопляне на цялото тяло, изпотяване, премрежване, пречерняване пред погледа или пресветляване, гадене, повръщане. Вазовагалните синкопи продължават от 5-10 секунди до 30 секунди. След това пациентът възстановява своето съзнание. Пациентът е пребледнял, няма прехапване на езика, няма пяна на устата, няма изпускане по малка или по голяма нужда, няма гърчове.

След синкоп – пациентите трябва да преминат през цялостен медицински преглед. Прегледът при кардиолог трябва да включва подробна анамнеза и електрокардиограма. Ако по време на прегледа кардиологът чуе някакви шумове в сърцето, трябва да го насочи за ехокардиография. Възможно е сърцето да не се захранва добре с кръв. Следващата част от прегледа включва стрес тест с физическо натоварване и коронарна артериография.

синкоп
Доц. Симова и Гергана Добрева в студиото на „Пулс“

Ако синкопът е свързан с промяна в ритъма на сърцето и на ЕКГ са отчетени белези, които показват промяна в ритъма, трябва да бъдат направени тестове за по-продължително мониториране ритъма на сърцето – холтер, ЕКГ. След това пациентът трябва да се насочи към електрофизиолог.

Някои видове синкопи са свързани с неврологична симптоматика. В такива случаи специалистът невролог ще назначи ядрено-магнитен резонанс или скенер на главата. Чрез електроенцефалограма се открива дали полученият синкоп не е провокиран от начален стадий на епилепсия.

 синкоп
Тест с наклон на тялото – пациентът лежи върху подвижно легло

Модерни методи за диагностициране на синкоп – тест с наклон на тялото (Tilt-Table test). Доц. Симова е изследвала повече от 700 пациента за синкоп чрез тест с наклон на тялото. Пациентът се поставя върху легло, което може да се движи в различни посоки, заедно с пациента върху него. Той може дори да застане в изправено положение, заедно с пациента върху него. Пациентът може да бъде обърнат с главата надолу. При теста няма физическа болка, но през цялото време лекарите наблюдават реакциите на пациентите като отчитат кръвното налягане, сърдечния ритъм и други показатели.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *