Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Добрева: Най-безболезненият метод за естествено раждане е чрез епидурална аналгезия

Раждане – естествено раждане и секцио. Естествено раждане без упойка и естествено раждане с упойка. Епидурална упойка – епидурална аналгезия по време на нормално раждане – единственият начин за безболезнено нормално раждане от 20 век до днес по света и у нас. Предимства – потискането на болката по време на контракциите позволява на родилката да достигне до момента на напъването, без да е изморена; напълно безопасна за майката и е безвредна за плода, когато се поставя по всички правила на медицинската наука. Времетраене на епидуралната упойка – от 1 час до час и половина. Време на поставяне – по време на цялото раждане или само в определен момент.  Случаите, при които епидуралната аналгезия е противопоказна – ако пациентката има заболявания, при които кръвта не се съсирва като хемофилия; ако родилката има кожна инфекция в областта на гръбнака, където трябва да бъде поставена епидуралната аналгезия; ако пациентката е в шок, вследствие на някаква травма или произшествие; при отказ на родилката.

епидурална аналгезия
Д-р Добрева обяснява, че епидурална аналгезия по време на раждане щади силите на родилката

Д-р Дарина Добрева – анестезиолог, застава пред камерата на  mu-vi.tv, за да даде полезна информация на бъдещите родилки относно раждането и в частност за раждането с упойка. Д-р Добрева обяснява, че към момента най-доброто средство за облекчаване на болките по време на естествено раждане е именно епидуралната аналгезия. Това подобрение датира от миналия век и важи за настоящия. Тази упойка е напълно безопасна за майката и е безвредна за плода, когато се поставя по всички правила на медицинската наука.

Мястото, на което трябва да се постави епидуралната аналгезия, е точно определено. То не позволява да се получат неврологични травми на родилката. Количеството лекарство, което се поставя в организма е толкова, колкото да бъде подтиснато усещането за болка. Но също така не се потискат контракциите и ходът на нормалното раждане.

Преди да бъде поставена епидуралната упойка, кожата се почиства, за да стане стерилна. Самото убождане не е по-силно от това при мускулна инжекция. Пациентката по никакъв начин не усеща, като единственото, което усеща е самото поставяне на епидуралната упойка. В „Майчин дом“ – Варна са предприели практика да бъде поставяно най-малкото количество лекарство за епидуралната анестезия. По този начин за пациентките няма абсолютно никакъв риск.

Важен въпрос е в кой точно момент трябва да бъде поставена епудиралната анелгезия. Процесът на обезболяване може да бъде разделен на две. Първо – поставяне на епидурален катетър, който е доста тънък. Той може да се поставя във всеки етап от раждането, ако родилката желае цялото раждане да бъде безболезнено. Поставянето на този катетър отнема време и изисква подготовка. Относно самото лекарство, в медицината има 2 школи. Според едната родилката трябва да е получила 4 см разкритие, а според другата – когато контракциите са добри, без значение какво е разкритието.

Медикаментът, с който в „Майчин дом“ – Варна работят е изключително качествен и неговото действие трае от 1 час до час и половина. Не се поставя медикамент, когато напъните започнат, за да може родилката да ги чувства и да помага на лекаря и на собственото си дете.

В началото на 20 век обезболяването на раждането се извършвало чрез подаване на райски газ по време на контракциите. Ефективност не е имало, понеже райският газ е слаб медикамент. Освен този метод са прилагали и поставяне на други медикаменти, венозно, но това е опасно, защото през кръвта на майката влизат и в плода. В същото време тяхното обезболяващо действие не е толкова голямо колкото на епидуралната аналгезия. Затова още от 20-ти век само епидуралната аналгезия е останала и до днес като единственият надежден и безопасен начин за обезболяване по време на естествено раждане.

Случаите, при които епидуралната аналгезия е противопоказна са няколко. Ако пациентката има заболявания, при които кръвта не се съсирва като хемофилия. Ако родилката има кожна инфекция в областта на гръбнака, където трябва да бъде поставена епидуралната аналгезия. Ако пациентката е в шок, вследствие на някаква травма или произшествие, както и при отказ на родилката.

Родилната болка е една от най-силните болки като панкреатичната, обяснява д-р Добрева. Потискането на болката по време на контракциите позволява на родилката да достигне до момента на напъването без да е изморена, тъй като контракциите изтощават родилките.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *