Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Урас и проф. Беше: Еднократната доза лъчетерапия е революционен подход за лечение на рак на гърдата

Рак на гърдата (рак на млечната жлеза – карценом на гърдата). Необходимост от редовна профилактика. Рискови фактори за появата на рак на гърдата – контролируеми и неконтролируеми. Контролируеми фактори – затлъстяването, употребата на алкохол и цигари, застоял начин на живот, липсата на движение, гимнастика и спорт. Неконтролируеми фактори за появата на рак на гърдата – генетична обремененост, стрес, някои медикаменти. Начини за предпазване от карценом на млечната жлеза – да не се консумират пакетирани храни, активна гимнастика, здравословно хранене, живот без цигари и алкохол. Изследвания за диагностициране рак на гърдата  – мамография, дигитална мамография – 3D, томосинтеза, ядрено-магнитен резонанс. Щадяща хирургия. Еднократна доза лъчетерапия – революционен подход за лечение на рак на гърдата.

В поредицата „Духът на здравето“ д-р Щонова покани проф. Нуран Беше и проф. Джихан Урас. Двамата изтъкнати онколози от Турция споделят своя положителен опит в лечението на рак на гърдата.

 рак на гърдата
Д-р Щонова и нейните гости с коментар за новостите в лечението на рак на гърдата

Ракът на гърдата е най-широко разпространеният вид рак сред жените. Той е на второ място като главна причина за смъртност при тях. Проф. Урас обяснява, че ракът на гърдата започва с първите оплаквания на жените. По време на профилактичните прегледи днес медиците са в състояние да поставят ранна диагноза. За съжаление не само в България, но и в останалите развити страни в Европа и в Турция, едва до 18% от жените получават ранна диагноза, понеже са ходили на прегледи. При останалите, откриването на болестта става, когато тя е започнала да се развива.

В Турция жените, които живеят в малките населени места изпитват срам при мисълта, че трябва да ходят на профилактични прегледи. При тях най-често лечението започва да се провежда в доста напреднал стадий.

Друг проблем, който е свързан с много жени, това е страхът. Те не желаят да се изправят лице в лице с появилата се болест, затова не искат да ходят на лекар.

 рак на гърдата
Проф. Урас оперира жените с рак на гърдата

Рисковите фактори за появата на рак на гърдата са два типа. Първият тип са контролируеми, а вторите – неконтролируеми. Контролируемите могат да бъдат повлияни, като такъв фактор е наднорменото тегло. Жени с наднормено тегло са по-застрашени от появата на рак на гърдата от слабите жени. Причината е свързана с влиянието на хормона естроген върху мастните клетки.

Друг фактор е редовната употреба на алкохол. Такива жени са по-застрашени от онези, които рядко приемат алкохол, включително и червено вино. Заседналият начин на живот също влияе зле върху здравето на жените. Жените, които спортуват за здраве или правят упражнения са по-устойчиви и на рак на гърдата. Здравословното хранене също е много важно – да не се употребяват пакетирани храни. Да не пушат, защото при тютюнопушене жените в напреднала възраст са силно застрашени от болестта.

Факторите, които не могат да бъдат контролирани са генетичната предразположеност, стресът, прием на някои медикаменти, които отключват рак на гърдата.

рак на гърдата
Проф. Беше обяснява за еднократна доза лъчетерапия при рак на гърдата

Дигитална мамография – изследването се нарича дигитална томосинтеза на гърдата. Това е най-модерен начин за много по-качествена диагностика на рак на гърдата. Тези свръхмодерни апарати са в състояние да уловят дори тумор, който е половин милиметър, казва проф. Урас. При тях голямата и плътна маса на гърдите (жени с голям бюст) не е пречка за диагностициране на туморите.

Самата томосинтеза е най-модерният дял от томографията. Изображението е 3D.  Въпреки огромните предимства, томосинтеза не се прилага на всяка пациентка, тъй като нивото на радиация е по-високо.

Ядрено-магнитен резонанс – много важна техника за сканиране. Ако все пак мамографът не е успял да улови някои видоизменения в гърдите, те задължително ще бъдат засечени от ядрено-магнитния резонанс.

 рак на гърдата
Проф. Урас, преводачът Тимур Халилов и проф. Беше в студиото на „Духът на здравето“

В Турция жените, на които е открит рак на гърдата, започват да бъдат наблюдавани от хирург. Мултидисциплинарен екип прави оценка на състоянието на пациентката. В този екип са включени хирург, радиоонколог, патолог, специалист по ядрена медицина и пластична хирургия, както и психолог. Тези специалисти определят каква схема за лечение да бъде назначена и след това тя започва да се прилага.

Щадящата хирургия намира голямо приложение днес. Тя се препоръчва от специалистите, но и жените я предпочитат.

Еднократна доза лъчетерапия – прилага се с помощта на съвременен апарат за извършване на лъчетерапия. По време на самата операция, за изчистване на тумора на гърдата, се вкарва ударна доза с йонизираща радиация. Така времето за лечение на пациентките се съкращава изключително много.

Ще ви бъде полезно лично да изгледате видеото на Би Ти Ви с участието на  проф. Нуран Беше и проф. Джихан Урас.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *