Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Бенчев изтъква 6 предимства на лазер хирургия при заболявания на ларинкса

Ларинкс – функции и заболявания. Полипи и затруднено носно дишане.  Ларингеалната лазер хирургия (лазер хирургия на ларинкса) – нов и модерен метод за лечение на различни заболявания на ларинкса, на фаринкса, на устната кухина и на езика. Интервенциите се извършват чрез лазер – безкръвен нож, с който операциите се извършват максимално прецизно, щадящо и точно. Операции при: двустранни парализи на гласните връзки; при рак на ларинкса; при проблеми с трахеята; при пациенти с хъркането (сънна апнея); при левкоплакия на езика; широко приложение има при увреждания на ларинкса вследствие на човешки папилома вирус.

Проф. д-р Румен Бенчев – оториноларинголог – специалист УНГ е гост на проф. Деянов в поредицата „Здравословно“ по  Телевизия СКАТ.

проф. Деянов лазер хирургия
Проф. Деянов коментира как проблемите на ларинкса се лекуват чрез лазер хирургия

Лазерът представлява един безкръвен нож, с който могат да бъдат правени изключително прецизни операции. По тази причина възможностите на ларингеалната лазер хирургия са големи и безспорни. Това са нови методи, които дават отлични резултати и в същото време са много по-щадящи за организма. Добрата новина е, че апаратурата се усъвършенства постоянно. В миналото лазер хирургията причинявала големи изгаряния на тъкани, докато сега апаратурата от най-ново поколение е щадяща.

Свръх модерната апаратура за лазер хирургия работи на различни режими. Един такъв режим се нарича „Супер пулс“. При него страничното увреждане на здравите тъкани е нищожно. По този начин се откриват огромни възможности за лечение на тежки заболявания на ларинкса. Такива са например безкръвно изрязване на части от ларинкса с помощта на лазер. В такива случаи прецизността на лазера е от жизненоважно значение. Той е в състояние да изпари минимални по големина обекти.

проф. Бенчев лазер хирургия
Проф. Бенчев изтъква възможностите на лазер хирургията

Операции при двустранни парализи на гласните връзки – най-често се причиняват при хирургия на щитовидната жлеза. Това води до едно тежко инвалидизиране на пострадалите пациенти. Те спират да дишат нормално. Получават тежка дихателна недостатъчност. В такива случаи трябва да бъде извършена трахеостома. Лекарите оториноларинголози са изправени пред следната дилема – дали да подобрят дишането, като пациентите останат с увреден глас, или пациентът да бъде оставен с нормален глас, а да му бъде направена трахеостома, за да диша.

Повечето пациенти предпочитат да бъде подобрено дишането за сметка на гласа. В този случай се изрязват малки части от гласните връзки, където преминава въздухът и по този начин пациентът започва да диша. Но за сметка на това гласът става по-слаб. В този случай задължително се използва радиохирургия (лазер хирургия).

Добрата новина е, че с напредъка на медицината и употребата на свръхмодерна техника в ендокринологията, двустранните парализи на гласните връзки се превръщат във все по-редки случаи. Въпреки това има пациенти, които са потърпевши от подобни манипулации.

 лазер хирургия
Проф. Деянов и проф. Бенчев в студиото на „Здравословно“

Рак на ларинкса – когато бъде хванат в начален стадий, ракът на ларинкса може да бъде лечим със запазване на гласа. Прави се изрязване на гласните връзки с помощта на лазера. Интервенцията е ендоскопична – през устата, без никакви външни намеси, без никакви разрези. Предимствата са много – пациентът се прибира вкъщи още на следващия ден. Не се налага да бъде хоспитализиран в продължение на 1 седмица или повече. Около 1 месец след операцията пациентът възвръща своя глас и способността му да говори, но трябва да мине още време преди да възвърне своето нормално гласово ниво, като за целта се прави гласова рехабилитация.

Когато рак на ларинкса бъде хванат в ранен стадий и бъде извършена операция с лазер, не се налага химиотерапия, защото няма метастази. При напреднала форма на рак на ларинкса вече има метастази в шията, към белия дроб, към главния мозък.

Освен за операции на ларинкса, лазер хирургия се прилага при проблеми с трахеята. Може да се използва при операции на фаринкса и на устната кухина. Често се използва при пациенти с хъркане – сънна апнея. Тогава се прави операция на мекото небце. Ако сливиците не бъдат премахнати изцяло, то поне техният обем трябва да бъде намален.

Използва се още при левкоплакия на езика. Широко приложение има при увреждания на ларинкса вследствие на човешки папилома вирус. Особено опасна е оралната любов, при която заразата от папилома вирус директно попада в устната кухина. Пораженията са върху езика, ларинкса, фаринкса и други.

Задължително на такива пациенти трябва да се направи имунологично изследване, за да се установи точно какъв е видът на папилома вируса и ако се окаже канцерогенен, пациентите трябва да бъдат поставени под наблюдение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *