ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Деянов: Често при операции в малкия таз се образува тромб, водещ до появата на белодробна емболия

Белодробна емболия – същност. Причини за появата на белодробна емболия – тромб запушва белодробната артерия, което довежда до смърт на малка или голяма област от белия дроб.  Ограничена белодробна емболия – запушването е станало в крайните дялове на белите дробове. Пълна белодробна емболия – тромбът е запушил главния кръвоносен съд, който снабдява левия или десен дял на белите дробове. Симптоми за появата на белодробна емболия – много силна болка в гърдите, придружена със задух, ускорен пулс, ниско артериално налягане, поява на остра дихателна недостатъчност, довеждат до последваща смърт. Колкото по-рано се е получило запушването, толкова рискът от смърт е по-висок. Лечение на белодробна емболия – задължително се извършва в интензивно отделение. Емболектомия – оперативно отстраняване на тромба (ембола).

В поредицата Академия „Здравословно“, по Телевизия СКАТ, проф. Деянов запознава зрителите с едно опасно и непредвидимо заболяване, а това е белодробната емболия.

 белодробна емболия
Проф. Деянов дава полезни напътствия и съвети относно белодробна емболия

Белодробна емболия се появява, когато в кръвта на един човек се е образувал тромб – ембол. Емболът е съсирек, който се е откъснал от главната кръвоносна мрежа. Той се движи чрез кръвта по големите венозни съдове и може да ги запуши.

Най-често тромботичното огнище се намира в крайниците. Това са обикновено дълбоките вени по краката, в малкия таз, в сърцето и на други части в организма. Много често се случва при операции в малкия таз. Това са гинекологични манипулации при жените и при операции на простатната жлеза при мъжете. Операциите в малкия таз са най-опасни, обяснява проф. Деянов. Този тромб запушва белодробната артерия или някои от нейните разклонения.

Ограничена белодробна емболия – запушване на кръвоносен съд в белите дробове, далеч от главния кръвоносен съд. Колкото по-далечно е запушването от тромб – в крайните части на белите дробове, толкова по-малък участък ще бъде засегнат – ще остане без захранване с кръв и ще загине.

Пълна белодробна емболия – тромбът засяга главната артерия, разположена близо до сърцето на главния вход към белите дробове. В този случай голям участък от белите дробове ще остане незахранен с кръв и с кислород. Възможно е целият ляв или десен дял на белия дроб да остане увреден.

Ако не бъдат взети незабавни мерки, този дял от белия дроб ще остане без функции, но това може да се окаже животозастрашаващо за целия организъм.

Симптоми за появата на белодробна емболия – много силна болка в гърдите, придружена със задух, ускоряване на пулса, артериалното налягане спада, появява се остра дихателна недостатъчност и последва смърт. Колкото по-рано се е получило запушването, толкова рискът от смърт е по-висок.

При ограничена белодробна емболия – когато са засегнати кръвоносни съдове в крайните части на белите дробове, задухът е по-слабо изразен. Той е придружен от кашлица и отделяне на кървави храчки. Развива се на практика белодробен инфаркт. Областта в белия дроб, която вече не се кръвоснабдява, започва да загива.

Лечение на белодробна емболия – задължително се извършва в интензивно отделение. По най-бързия начин пациентът трябва да бъде транспортиран до най-близкото болнично заведение. По време на транспортирането с линейката се прави кислородно лечение. Поставя се хепарин – антикоагулант, който не позволява на кръвта да се съсирва. В болниците, които разполагат с подходящо оборудване, започва оперативно отстраняване на ембола – тромба. Операцията се нарича емболектомия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *