ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви минерални води се пият при различните бъбречни камъни?

Какви минерални води се пият при различните бъбречни камъниПреди 1 месец след прекарана  бъбречна криза и проведено ехографско изследване ми бяха намерени 2 камъчета в левия бъбрек. Каква минерална вода трябва да пия при бъбречнокаменната болест и какви трябва да бъдат режима и диетата в този случай?

Цонко ХРИСТОВ, Пловдив

Бъбречнокаменната болест се характеризира с образуване в легенчето, чашките или паренхима на бъбрека на камъчета, които като се придвижват в пикочните пътища и могат да провокират болки-бъбречна криза. Те имат коликообразен характер с чести позиви за уриниране, придружени от парене, възможно е да има гадене и повръщане. Освен билките за които питате се прилагат спазмолитици – Спазмалгон, Бусколизин, Но-шпа, поставя се топла грейка на кръста. В интервала между кризите трябва да се избягва застоялия начин на живот, правят се разходки, екскурзии, спортни игри. Болните трябва да избягват слънчевите бани и изпотяването, които водят до дехидратация на организма и до концентрация на урината с изкристализиране на солите и образуване отново на камъни.Особено значение за профилактика на рецидивите има питейния режим на болния. Количеството на приеманите през денонощието течности трябва да надминава 2,5 литра.

Диетата  е в зависимост от вида на камъка. При калциево оксалатни камъни се ограничават храните, богати на калций и оксалати – мляко и млечни произведения, боб, леща, спанак, шоколад, какао.Урината се алкализира с алкални минерални води. При фосфатна уролитиаза се препоръчва пиенето на михалковска минерална вода. При уратна литиаза се забраняват вътрешности от животни, риби, печено месо, грах, леща, кафе, какао. Препоръчва се пиенето на алкални минерални води по 1-1,5 литра – Горнобанска, Хисарска, Меричлери и Момин проход.

Използват се чайове от лечебни растения с диуретично действие-полски хвощ, бяла бреза, царевична коса и други с противовъзпалително действие – мечо грозде, гръмотрън, леска, хвойна.

Д-р Таня Колева е GP, консултант на в. “Здраве за всички”. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел.: 0888/647-243.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Какви минерални води се пият при различните бъбречни камъни?

  1. Pingback: Бъбречнокаменната болест се развива без симптоми | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *