Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. Танев: Трансплатнацията на стволови клетки в очите замества кератопротезирането

Роговица на окото – същност и функции. Заболявания. Кератопротезиране и кератопластика – трансплантация на роговица. Трансплантацията на стволови клетки при очни заболявания вече се извършва и в България. Трансплантация на стволови клетки при очни заболявания е революционно медицинско постижение, което е алтернатива на трансплантацията на роговица. Свръх модерен метод – използват се стволови клетки от здраво око, които се култивират в специални лабораторни условия извън тялото на пациента; когато се размножат достатъчно, образуват матрикс, който се поставя обратно в болното око. Макулна дегенерация – заболяване на възрастните пациенти – медицината разполага с модерни способи за диагностициране на очите.

Доц. д-р Иван Танев, завеждащ очно отделение,  гостува в „Пулс“ – здравно предаване по Канал 3. Роговицата е най-сложната част от човешкото око. Досега медицината твърдеше, че при увредена роговица, единственото спасение е трасплантация. Трансплантацията на роговица се нарича кератопротезиране и кератопластика.

 стволови клетки
Доц. Танев обяснява защо трансплантацията на стволови клетки е революционен подход в лечението на очите

Съвместно с докторантката на доц. Танев, двамата  започват да работят по темата за трансплантиране на стволови клетки и тъкани с цел спасяване на очите или подобряване на зрението. Това е начин да не се прави кератопластика.

В момента работят по култивиране на тъкани и стволови клетки, взети от незасегнатото око на пациента или на други здрави тъкани. Те се култивират в специални банки, при специални условия. В рамките на 20 дни тези клетки са се размножили и са образували матрикс. Този матрикс може да бъде трансплантиран обратно на пациента.

Тази манипулация е изключително важна, защото позволява да бъдат избегнати по-тежки и сложни проблеми с очите на пациентите, да подобрят състоянието на очите към дадения момент или да създадат благоприятни условия за извършване на последващи операции. Доц. Танев споделя, че първите посети клетки загинали, но това им е бил полезен опит, защото той и неговия екип вече знаят как не би следвало да бъдат култивирани стволовите клетки.

 стволови клетки
Водещата Гергана Добрева

Макулна дегенерация – увреждане на очите, което довежда до слепота. Страдат предимно възрастни пациенти. Доц. Танев обяснява, че с напредъка на медицината и на офталмологията, вече се използват модерни способи за диагностициране на очите. Тази техника позволява да бъде определен безпогрешно етапът на заболявания и на проблеми с очите. Това от своя страна довежда до правилно и качествено лечение.

Макулна дегенерация представлява широко понятие. Тя включва различни видове проблеми със зрението. Има вид макулна дегенерация, която е получена вследствие на вродени очни проблеми и пациентът я проявява на по-ранна възраст. Друга група проблеми от макулна дегенерация са придобити.

 стволови клетки
Доц. Танев и Гергана Добрева в студиото на „Пулс“

Напредналите фази на макулна дегенерация довеждат до инвалидизация на пациентите. Те се нуждаят от рехабилитация. В България офталмологията вече е на много високо световно ниво по отношение на специалисти, оборудване и медикаменти, но рехабилитацията ни все още не е добре развита.

Причините за макулна дегенерация са много и разнообразни, коментира доц. Танев. Храненето оказва влияние. В някои страни по света учените набеждават пластмасата като причина за появата на това очно заболяване и не позволяват на хората по принцип да пият вода от ПВЦ бутилки, а от стъклени. Някои от оцветителите и подобрителите на храните са опасни. Скоростта на метаболизъм също оказва влияние.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *