ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АРИПИПА / ARIPIPA

Съдържа арипипразол, лактоза монохидрат, царевично нишесте, микрокристална целулоза, хидроксипропил целулоза, кросповидон, колоидален силициев диоксид, магнезиев стеарат, оцветители

Предназначение

АРИПИПА е антипсихотик – медикамент за лечение на възрастни и на подрастващи над 15 години при психически заболявания. Повлиява положително случаи, при които пациентът чува и вижда несъществуващи неща, изпада в състояния на объркване, отегчение, проявява подозрителност и настоява върху погрешни съждения. Тези симптоми могат да се свържат с депресия и тревожност, с болезнена напрегнатост.

Медикаментът може да бъде препоръчан и на деца над 13-годишна възраст при отклонения, когато детето е дълго време в прекалено приповдигнато настроение, говори твърде бързо и непрекъснато огласява нови идеи, спи малко и видимо усеща свръх прилив на енергия. Прилага се и в случаи с немотивирана раздразнителност.

Как се приема

Приемът на този медикамент може да стане само по лекарска препоръка. Стандартната дневна доза е 15 мг, но може да бъде увеличавана до 30 мг дневно. Таблетката се поглъща цяла – с вода, без връзка с храненията. Веднъж определена, дневната доза трябва да се взема редовно, по възможност в един и същи час. Премът не може да се спира, ако не е нареден от лекуващия.

Дневната доза за подрастващи е редуцирана до 10 мг, но по лекарска преценка може да се коригира.

При неволно предозиране незабавно потърсете лекарска помощ. Ако пропуснете графика – преценете дали е целесъобразно да вземете хапчето или да изчакате времето на следващия редовен прием.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с АРИПИПА може да провокира странични ефекти като неовладени движения с крайниците, влошено качество на съня – безсъние или сънливост, стомашен дискомфорт, гадене и повръщане, главоболие, виене на свят, замъглено виждане. В по-редки случаи пациентите могат да съобщят за двойно виждане и сърцебиене, особено при изправяне от седнало или легнало положение. Възможни са и депресивни състояния.

Има и епизодични данни за нежелани симптоми в резултат от терапията с този продукт като алергични реакции, смущения в сърдечната дейност, промени в кръвните показатели, мускулни крампи и скованост на ставите, отклонения в чернодробните функции, еректилна дисфункция, отоци, обриви, косопад или изтъняване на косата, затруднен контрол на уринирането, фоточувствителност.

При подрастващи над 13 години, които са лекувани с този медикамент, по-чести са страничните ефекти, свързани с централната нервна система – неконтролирани движения, напрегнатост, мускулни крампи, скованост, тревожност, нарушения на съня, увеличаване на теглото.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този медикамент не бива да се употребява при алергични реакции към някой от компонентите му.

АРИПИПА не се прилага при деца и подрастващи под 13 години. Прилагането при подрастващи над тази граница е само под лекарски контрол.

Не се препоръчва при бременност и кърмене поради въздействие върху плода/кърмачето.

Рискови групи пациенти, които биха могли да вземат медикамента при преценка, че рискът е оправдан, са тези с диабет, сърдечни заболявания, склонни към припадъци, страдащи от неволеви движения, склонни към образуване на кръвни съсиреци. Същото се отнася за пациенти с мисли за самонараняване и суицид, страдащи от скованост на мускулите, деменция, преживели инсулт.

Не шофирайте, ако медикаментът влияе на концентрацията и вниманието ви.

Взаимодействие с други медикаменти

Необходима е прецизна преценка при съвместяването на други лекарства с АРИПИПА, ако това е наложително. Медикаментът променя действието на продукти за понижаване на кръвното налягане и контрол върху сърдечния ритъм, антидепресанти, противогъбични, медикаменти за ХИВ-позитивни, антиконвулсанти, регулиращи серотониновите нива. Алкохолът е несъвместим с АРИПИПА.

______

Усреднена цена в аптеките – 80 лв за 30 таблетки по 15 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *