ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Стоянов изтъква 3 стъпки за самоизследване за рак на гърдата

Рак на гърдата – карценом на млечната жлеза. Най-висок риск при жени, в чиито семейства има болни от рак на гърдата. Външни признаци за рак на гърдата – промяна в контура на гърдата, портокалова кожа, червени петна на гърдата, увеличени подмишлечни лимфни възли. Самоизследване за рак на гърдата – да се практикува след 20-годишна възраст всеки месец. Три етапа за самоизследване – оглед пред огледалото, опипване на гърдите в дълбочина, в легнало положение, в банята, докато кожата е със сапун. Операции при рак на гърдата – органосъхраняващи и чрез премахване на гърдата. Реконструкция на гърдата. Реакции на жените с диагноза рак на гърдата.

Д-р Неделя Щонова стана носител на престижна награда от Фондация „Свети Иван Рилски“  за издигане авторитета на българските медици.

д-р Щонова
Д-р Щонова е носител на престижна награда

В поредицата „Духът на здравето“ д-р Щонова покани  д-р Румен Стоянов – хирург онколог и Мирослава Нешкова – пациентка, която успява да пребори с рак на гърдата. Тя е ангажирана с Фондация „Свети Иван Рилски“.

Най-масовото онкологично заболяване при жените е ракът на гърдата. Рискове при фамилна обремененост – жени, в чиито семейства е имало болни от карценом на млечната жлеза, са много по-застрашени, отколкото останалите жени.

Външни признаци за рак на гърдата – промяна в контура на гърдата, портокалова кожа, червени петна на гърдата, увеличени подмишлечни лимфни възли.

Самоизследване за рак на гърдата – отдавна приета методика. Трябва да се практикува след 20-годишна възраст. Прави се ежемесечно. Най-добре е това да става от 3 до 5 дни след месечния цикъл, защото гърдите вече са спокойни, обяснява д-р Стоянов.

рак на гърдата
Мирослава Нешкова успя да пребори рак на гърдата

Първа стъпка – жената застава права пред огледалото и разглежда своите гърди – дали има оцветявания, промени в контура и дали усеща бучки при опипване. След това жената ляга и започва да опитва гърдите си. Така се откриват онези бучки, които са се образували в дълбочина. Третата стъпка е в банята, докато кожата е намазана със сапун или с душ гел. Ръката се плъзга и може да напипа образувания в гърдите, които при друг случай не е възможно.

Операциите на гърдата са органосъхраняващи и чрез премахване на гърдата. При органосъхраняващите операции се изрязват засегнатите тъкани, които не са големи по площ.  Премахване на гърдата – в напреднал стадий и при голямо количество метастази лекарите препоръчват мастектомия. Това е гаранция, че туморът ще бъде изцяло изчистен и няма да рецидивира отново.

рак на гърдата
Д-р Стоянов оперира  рак на гърдата
 рак на гърдата
В студиото на „Духът на здравето“

Реконструкция на гърдата – изграждане на гърдата чрез силиконов имплант, което дава самочувствие на жената, че е нормална и така се избягва създаването на комплекси.

Реакции на жените с диагноза рак на гърдата – част от тях рухват психически и емоционално. Те се нуждаят от психологическа помощ. Друга част стават много по-дръзки, смели и борбени.

Ще ви бъде полезно да изгледате и  видеото на Би Ти Ви с участието на д-р Стоянов и на Мирослава Нешкова.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *