Нетрадиционните методи не могат да заместят лекарственото или хирургичното лечение

Миналата година ми откриха глаукома. По съвета на доктора си поставям капки. Но ме вълнува бъдещето. Може ли по някакъв начин да се избегне операцията? И колко често хората все пак ослепяват, въпреки лечението?

Тонка Tодорова, Велико Търново

Само своевременното лечение може да потисне прогресирането на глаукомата и да запази зрението. В днешно време за целта се използват медикамен­тозен, лазерен и хирургичен метод. Оптималната тактика на лечение може да се подбере след пълно изследване и при постоянно наблюдение. Най-често за лечение на глаукомата се използват специални очни капки. Те трябва да се капват постоянно. По никакъв начин самоволно не решавайте, че трябва да спрете капките. Всяко прекъсване може да до­веде до необратимо влошаване на зрението. Необ­ходимо е периодично да се подлагате на курсове по съдоразширяваща и друга поддържаща терапия за стабилизиране на процеса. Например при лечение на глаукомата се използват витамини от групата В, които подобряват работата на зрителния нерв. Старайте се да избягвате прекалените физически натоварвания, както и продължителната работа с наведена глава.

При глаукома е необходимо да посещавате оф­талмолог поне веднъж на три месеца. Защото в началните стадии човек не чувства прогресирането на заболяването. Може да не забележи стесняване­то на полезрението. А този показател има голямо значение. Запомнете: никакви народни методи, храни­телни добавки или упражнения не могат да заместят лекарственото или хирургичното лечение, назначено от офталмолога.

В някои случаи при глаукома се провежда лазерно лечение. Тази процедура е безболезнена и отнема няколко минути. В по-сложните случаи, когато лечението с очни капки и лазер се оказват недос­татъчни, е необходима операция. Много е сложно да се предскаже как ще протече заболяването при конкретния човек. Някои хора с години се разминават само с капки, други много бързо стигат до помощта на хирурга.

Не можете изцяло да се избавите от глаукома­та. Но може да се преустанови нейното развитие. Затова колкото по-рано се обърне човек към лекаря и колкото по-старателно спазва препоръките му, толкова по-дълго време ще запази зрението си.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *